ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:20 Ιουνίου 2011
Αναρτήθηκε από Τιπούρτης Τρύφων

Απόψεις: "Οι τράπεζες να πληρώσουν τους τόκους για το δάνειο που έλαβαν από το Δημόσιο!"

Του Αλέξανδρου Μωραϊτάκη*.
Σύμφωνα με την ειδησεογραφία η Εθνική Τράπεζα, που έχει κατά 50% ξένους μετόχους, με την εισήγηση του Δ.Σ. της προς την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της 23/06/2011 για μη καταβολή μερίσματος σε προνομιούχες μετοχές για νόμιμους λόγους, είναι λανθασμένη και ασύμβατη με την οικονομική πολιτική της χώρας, αφού η Διοίκηση της Εθνικής που επιλέχθηκε από την Κυβέρνηση αντιστρατεύεται την κυβερνητική οικονομική πολιτική, που είναι και πολιτική της ΕΚΤ, δηλαδή της προσέλκυσης κεφαλαίων και μείωσης της εξάρτησης της από την ΕΚΤ.

Η ΕΤΕ αδυνατεί να καταβάλει τόκους στους κατόχους των προνομιούχων μετοχών της που διαπραγματεύονται στην Αμερική και που κατέχουν οι Έλληνες της διασποράς ύψους τόκων ποσού 56,5 εκατ. δολ. ή 38 εκατ. ευρώ, καθώς ισχυρίζεται ότι κατά τη ...
χρήση του 2010 είχε ζημιές ύψους 361 εκατ. ευρώ.

Επίσης δεν θα αποδώσει με το παραπάνω σκεπτικό και τόκους στο Ελληνικό Δημόσιο ύψους 35 εκατ. ευρώ. Δηλαδή αδυνατεί να καταβάλει το συνολικό ποσό των 38+35=73 εκατ. ευρώ όταν τα αποθεματικά από τα κέρδη εις νέον είναι 316 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τον ισολογισμό της. Οι ζημιές του 2010 οφείλονται σε προβλέψεις 1,045 δισ. σε επίπεδο τράπεζας και 1,5 δισ. σε επίπεδο ομίλου. Το πόσο των προβλέψεων όπως είναι γνωστό είναι πάντα σχετικό θέμα που μπορεί να αλλάξει κατά την απόφαση της Διοίκησης.

Η Εθνική Τράπεζα, που οφείλει τόκους στο ελληνικό δημόσιο, θα πρέπει να το ξανασκεφτεί και να ακυρώσει τα σχέδιά της, ακόμα και αν της δίνεται η δυνατότητα αυτή από την ερμηνεία της νομοθεσίας. Δεν είναι σωστή συμπεριφορά απέναντι στους Έλληνες πολίτες που στενάζουν από το βάρος των μέτρων που έχει επιβάλει η Κυβέρνηση προκειμένου να πετύχει τη δημοσιονομική προσαρμογή. Οι τραπεζίτες από την αρχή υπήρξαν υποστηρικτές αυτής της προσαρμογής και οφείλουν να πληρώσουν αυτά που τους αναλογούν. Σημειώνεται ότι οι κάτοχοι προνομιούχων μετοχών της Εθνικής στις ΗΠΑ με εθνική νομοθετική ρύθμιση, ελάμβαναν μέχρι τώρα κανονικά τα μερίσματα τους. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μικρές τράπεζες δεν πλήρωσαν ούτε το 2009 τους τόκους που όφειλαν.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, οι τράπεζες που εμφάνισαν ζημιές που υπερβαίνουν τα αποθεματικά που έχουν σχηματίσει από κέρδη εις νέον προηγούμενων χρήσεων δεν έχουν τη δυνατότητα να δώσουν μέρισμα. Δεν θα λάβουν μέρισμα ούτε οι κάτοχοι προνομιούχων μετοχών της Εθνικής Τράπεζας στις ΗΠΑ, εξέλιξη που έχει προκαλέσει ήδη αρνητικά σχόλια από τους Αμερικανούς και τους Ελληνο-αμερικανούς επενδυτές. Δεν αποκλείεται στο μέλλον να μην καταφέρει το ελληνικό κράτος να αντλήσει κεφάλαια (π.χ. ομόλογα της διασποράς) από αυτήν την κατηγορία επενδυτών, επειδή μία ελληνική τράπεζα και μάλιστα κορυφαία στη χώρα μας με επιτυχημένη και εξαιρετική κατά τα άλλα Διοίκηση της επιλογής της Κυβέρνησης δεν θα τους έχει πληρώσει τους τόκους που οφείλει.

Και δεν είναι κανένα μεγάλο ποσό που θα δημιουργούσε πρόβλημα στην τράπεζα. Απορούμε γιατί δημιουργείται το πρόβλημα. Όμως η μη καταβολή τόκων προς το ελληνικό δημόσιο δημιουργεί σοβαρότατο πρόβλημα. Οι τραπεζίτες οφείλουν να γνωρίζουν πως το ελληνικό δημόσιο δεν αποφάσισε να επενδύσει στις ελληνικές τράπεζες επειδή του περίσσευαν χρήματα. Οι ελληνικές τράπεζες είχαν τεράστιο θέμα ρευστότητας, δεν μπορούσαν να βγουν στις αγορές και να δανειστούν και το κράτος ουσιαστικά τις έσωσε και πολύ σωστά δίνοντας ρευστότητα σε α) χρήμα, β) εγγυήσεις. Ως εγγύηση για την σε χρήμα παροχή/δάνειο το Δημόσιο έλαβε προνομιούχες μετοχές. Δεν αγόρασε μέσα από τη χρηματιστηριακή αγορά μετοχές.

Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους. Δάνειο έδωσε με 10% επιτόκιο και έλαβε εγγύηση μετοχές. Οι Έλληνες πολίτες με άλλα λόγια από το υστέρημά τους βοήθησαν οικονομικά τις τράπεζες που είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα αλλά έχουν κατά 50% ξένους μετόχους. Αν το κράτος είχε επενδύσει θα ήταν λογικό, όπως συμβαίνει σε όλους τους επενδυτές κάποιες χρονιές, να μην λάβει μέρισμα λόγω ζημιών. Εδώ όμως πρόκειται για δάνειο που έλαβαν οι τράπεζες για να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Και μάλιστα δεν ήταν το μόνο. Έλαβαν και επιπλέον εγγυήσεις του Δημοσίου έναντι προμήθειας προς το Ελληνικό Δημόσιο, τις οποίες καταθέτουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και δανείζονται φθηνά με επιτόκιο 1%. Το δάνειο που έλαβαν από το ελληνικό δημόσιο είναι αντίστοιχο με τα δάνεια που χορηγούν οι ίδιες σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Γι΄αυτά όμως ζητούν καταβολή τόκων και μάλιστα σημαντικά αυξημένων σε περιόδους κρίσης και οικονομικής στενότητας, όπως είναι η τρέχουσα. Πως είναι δυνατόν να ζητάνε από τις επιχειρήσεις να πληρώσουν αυξημένους τόκους και χωρίς καθυστέρηση σε μία χρονιά που η μία επιχείρηση κλείνει μετά την άλλη και οι ίδιες να μην θέλουν να πληρώσουν τους τόκους των δανείων σε χρήμα που έχουν λάβει;

Πως όμως μπορεί και το ίδιο το ελληνικό δημόσιο πριν δυο χρόνια να έχει ψηφίσει νόμο που να επιτρέπει τη μη πληρωμή τόκων και την ίδια ώρα να σχεδιάζει νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις; Ειδικά για την Εθνική αναφέρεται επιπλέον ότι στο πρόσφατο ενημερωτικό κατά την αύξηση ΜΚ είχε υποσχεθεί πώληση του 20% της Finansbank. Γιατί δεν τήρησε την γραπτή και προφορική δέσμευσή της η Διοίκηση; Οι τράπεζες γιατί δεν πωλούν περιουσιακά τους στοιχεία στο εσωτερικό και εξωτερικό; Γιατί αναγκάζεται να πουλάει το Δημόσιο σε φθηνές τιμές περιουσιακά του στοιχεία και δεν πωλούν οι τράπεζες;

Αν χρειάζεται κεφάλαια μια ελληνική τράπεζα γιατί δεν λαμβάνει από τα 10 δισ. του οργανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, που λιμνάζουν ενώ το σχηματισθέν από μήνες Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει να ενεργοποιηθεί; Οι τράπεζες έχουν ήδη λάβει τα τελευταία δέκα χρόνια, πολλά δώρα από τους κατά καιρούς Υπουργούς Οικονομικών. Είναι βέβαιο ότι ο αρμόδιος υπουργός οικονομικών θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο ώστε οι τόκοι να πληρωθούν. Είναι επιτακτική ανάγκη να αποδειχθεί στον ελληνικό λαό ότι όλοι πληρώνουν αυτά που τους αναλογούν και δεν πληρώνουν μόνο οι αδύναμοι. Είναι όμως καιρός να δείξει και το κράτος στις τράπεζες που ουσιαστικά, μετά από τέτοια οικονομική βοήθεια, τις ελέγχει με κυβερνητικό επόπτη ότι πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες προσαρμογής και οι τραπεζίτες να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Σε μία χώρα που τα βγάζει πέρα με δανειακές ενέσεις δεν μπορεί να παίρνουν λίγοι μεγάλο-τραπεζίτες ορισμένων τραπεζών, έστω και εάν διαθέτουν υψηλά προσόντα, υπέρογκους για τα σημερινά δεδομένα μισθούς (βάσει του παρελθόντος), κατά πολύ υπέρτερους του Πρωθυπουργού, των Υπουργών, των βουλευτών, των δικαστών κ.τ.λ., ενώ λαμβάνουν κρατικές ενισχύσεις. Δεν μπορούν να έχουν ακόμα και σήμερα στρατιές από οδηγούς, στόλο αυτοκινήτων, πιστωτικές κάρτες και τόσα άλλα. Πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη, πρέπει και οι τραπεζίτες με έργα να συμβάλουν περισσότερο στην ανάταση της εθνικής μας οικονομίας.

Ο περιορισμός των διοικητικών εξόδων των τραπεζών τους θα βοηθήσει την μείωση του κόστους και την κερδοφορία των τραπεζών τους, ώστε να αποπληρώνουν έγκαιρα τις υποχρεώσεις τους προς Δημόσιο και τρίτους. Ποιο είναι το μέχρι τώρα ουσιαστικό έργο των κυβερνητικών εκπροσώπων στις τράπεζες; Άλλωστε από μία δημοσιονομική εξυγίανση πρώτες θα ωφεληθούν οι ίδιες οι τράπεζες. Πού είναι η επίσημη επιθυμία για αναγκαία εσωτερική υποτίμηση τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών, αφού δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε το νόμισμα; Και μια συμβουλή για τους αρμοδίους μιας και χρειαζόμαστε υγιείς τράπεζες: πρέπει να πεισθεί η ΕΚΤ να εγγυηθεί επίσημα τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες.

Έτσι θα επαναπατριστούν τα χρήματα, θα πέσουν τα spreads των τραπεζών και θα προχωρήσουν οι επενδύσεις στη χώρα.

 * Αλέξανδρος Μωραϊτάκης
– Πρόεδρος ΣΜΕΧΑ, Πρόεδρος NUNTIUS ΑΧΕΠΕΥ, Μέλος Δ.Σ. ΕΒΕΑ

capital.gr
Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από Τιπούρτης Τρύφων στις 6/20/2011 01:58:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες .

0 σχόλια for "Απόψεις: "Οι τράπεζες να πληρώσουν τους τόκους για το δάνειο που έλαβαν από το Δημόσιο!""

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες