ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:3 Ιουνίου 2011
Αναρτήθηκε από Τιπούρτης Τρύφων

Βόμβα στα θεμέλια των συλλογικών συμβάσεων.

Η τρόικα υπαναχωρεί στο ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων έπειτα από υπόδειξη ορισμένων επιχειρηματιών στην Αθήνα, και αυτή η εμμονή στη διάλυση του συστήματος αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα προκαλεί πολιτικούς τριγμούς και εγείρει θέμα κυβερνητικής... αναδιάρθρωσης. Η τρόικα επεκτάθηκε ξανά χθες στο ζήτημα των αμοιβών σε κάθε μια βιοτεχνία, αλλά με αφορμή τις αμοιβές δημοσιογράφων και τραπεζοϋπαλλήλων σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις, σύμφωνα με την καταγγελία του προέδρου της ΓΣΕΕ.

Η σχετική «παραγγελία» των επιτηρητών εστάλη από το υπουργείο Οικονομικών ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της 5ης δόσης. «Είμαι αντίθετη στο να αλλάξει κάτι», φέρεται να απάντησε η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη. Πριν από 15 ημέρες, η τρόικα, επισκεπτόμενη το υπουργείο Εργασίας, βρήκε ότι όλα είναι «εντάξει» με το κούρεμα των μισθών στον...
 ιδιωτικό τομέα (έως και 15,5% τη διετία 2010-11), τόσο μέσω των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων όσο και με ατομικές συμβάσεις εργασίας (σ.σ. πολλές εκ των οποίων είναι πάρανομες, καθώς κινούνται κάτω των αντίστοιχων κλαδικών).

 Αυτό τουλάχιστον είχε παρουσιάσει τότε η Λ. Κατσέλη ως αποτέλεσμα της ενδελεχούς συζήτησης με τους ξένους επιτηρητές. Χθες όμως από το υπουργείο Οικονομικών, όπου έχουν εγκατασταθεί, οι εκπρόσωποι της τρόικας φέρεται να διαμήνυσαν στην υπουργό Εργασίας ότι η μη επέκταση των κλαδικών συμβάσεων σε όλους τους εργαζομένους (μέλη και μη μέλη συνδικάτων, εργαζόμενοι ή μη σε επιχειρήσεις που ανήκουν στις αντίστοιχες εργοδοτικές ενώσεις) αποτελεί προϋπόθεση έγκρισης της 5ης δόσης του δανείου.

Οχι ότι είναι θέμα το οποίο θα έπρεπε να ενταχθεί, ενδεχομένως, στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2012-15, αλλά επείγον ζήτημα υψίστης σημασίας, που συναρτάται με την εκταμίευση των χρημάτων εντός του μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός Εργασίας φέρεται να αντέταξε ότι το θέμα εγείρεται ξαφνικά και παρά την αρχική συμφωνία ότι οι επιδόσεις (περικοπές) στον ιδιωτικό τομέα είναι ικανοποιητικές (για τους δανειστές μας). Σύμφωνα με πληροφορίες, στις επίμονες αναφορές της τρόικας αντέδρασε ακόμη και ο ΣΕΒ, ο οποίος θεωρεί ότι δεν πρέπει να καταργηθεί κάθε κατώφλι αμοιβών στην Ελλάδα. Στο θέμα παρενέβη, με αιχμηρό όσο και δηκτικό τρόπο, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, αποκαλύπτοντας ότι η «κατάργηση της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων δεν εξυπηρετεί ούτε το δημόσιο χρέος ούτε τα ελλείμματα της χώρας.

Εξυπηρετεί συγκεκριμένα εκδοτικά και τραπεζικά επιχειρηματικά συμφέροντα». Μη επέκταση των κλαδικών συμβάσεων σημαίνει ότι μια επιχείρηση, που δεν μετέχει στην αντίστοιχη εργοδοτική ένωση ή όταν αυτή διαγράφεται ή αποχωρεί από το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων, θα απαλλάσσεται της υποχρέωσης να καταβάλλει στο προσωπικό τον κλαδικό (ενιαίο) μισθό. Η υποχρέωσή της προς το προσωπικό θα εξαντλείται στις κατώτατες αποδοχές ανειδίκευτου εργάτη (τη σύμβαση της ΓΣΕΕ).

Υπό αυτή την έννοια όμως θα διαλυθούν οι εργοδοτικές ενώσεις, ώστε να μην υπογράφονται συμβάσεις και οι επιχειρήσεις να μην πληρώνουν υψηλότερους -στο ύψος των κλαδικών συμβάσεων- μισθούς. Και έτσι κάθε σύστημα διαπραγμάτευσης θα καταρρεύσει. Παράλληλα, η σύμβαση της ΓΣΕΕ (740 ευρώ) υπονομεύεται, καθώς οι νέοι έως 25 ετών θα πληρώνονται με -20%, και μάλιστα για δύο έτη.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ προειδοποίησε ότι «το έγκλημα που επιχειρείται να γίνει σε βάρος του ελληνικού λαού, σε βάρος της δημόσιας περιουσίας, σε βάρος των φτωχών και αδυνάτων, αν επιχειρήσουν να γκρεμίσουν και αυτό το έσχατο καταφύγιο των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, ολοκληρώνεται. Θα είναι ένα έγκλημα διαρκείας, του οποίου οι επιπτώσεις θα είναι ανυπολόγιστες». Και κατέληξε: «Θα αντιδράσουμε. Θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας. Αυτά που τώρα βλέπουν είναι μόνον η αρχή».

 Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ
 enet.gr
Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από Τιπούρτης Τρύφων στις 6/03/2011 12:24:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες .

1 σχόλια for "Βόμβα στα θεμέλια των συλλογικών συμβάσεων."

 1. Η κρίση οφείλεται στο ότι καταναλώναμε χωρίς να παράγουμε.

  Παράγουμε ελάχιστα και πανάκριβα.

  Χρειαζόμαστε επομένως ανταγωνιστική οικονομία.

  Αυτό γίνεται με 2 τρόπους: Είτε θα χρησιμοποιήσουμε μετανάστες ως φθηνό εργατικό δυναμικό, είτε θα εξαθλιώσουμε τους Έλληνες ώστε να δουλεύουν αυτοί τις δουλειές των μεταναστών και με Κινέζικα μεροκάματα.

  Επίσης, δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για ανταγωνιστικότητα, και να κάνουμε "πράσινη ανάπτυξη", και να πληρώνουμε για την "πράσινη ενέργεια" 12 φορές περισσότερο από τον εγχώριο λιγνίτη(ο οποίος επαρκεί για πολλές δεκαετίες). Ακριβή ενέργεια σημαίνει ακριβά προιόντα και υπηρεσίες.

  Επίσης χρειάζεται δραστική μείωση γραφειοκρατίας και φορολογίας για τους πολίτες, απλοποίηση της νομοθεσίας, αλλαγή χωροταξίας και διευκόλυνση της μονοκατοικίας/αγροικίας(στο διαμέρισμα δεν παράγουμε τίποτα), κτλ κτλ.

  Η Ελλάδα δεν έχει την ισχύ των Δυτικών, όπου ζούσαν με τύπωμα χρήματος, και πληρώναν τους πολίτες τους για να μην εργάζονται. Μόνο με αύξηση της παραγωγής/ανάπτυξης/ΑΕΠ θα αντιμετωπίσουμε την κρίση.

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες