Το «µαύρο κουτί» από το ναυάγιο της συναίνεσης. Οι εκδοχές που παρουσίασαν χθες Παπανδρέου και Σαµαράς και το δραµατικό παρασκήνιο της περασµένης Τετάρτης.
Ουσιαστικά Παπανδρέου και Σαµαράς επιβεβαίωσαν δηµοσίως το περιεχόµενοτων δραµατικών τηλεφωνικών τους συνοµιλιών στις οποίες τέθηκε θέµα συγκυβέρνησης µόνο που αυτή την φορά αντηλλάγησαν και κατηγορίες για το ποιος ευθύνεται για το ναυάγιο τής παρ’ ολίγον ιστορικήςσυµφωνίας.
Τόσο ο Πρωθυπουργός όσοκαι ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης απέφυγαν ωστόσο...
επιµελώς να αναφερθούν στις εσωκοµµατικές διαστάσειςπου πήρανοι µεταξύ τους συζητήσεις. Ο Γ. Παπανδρέου όπως ήταν φυσικό δεν είπε κουβέντα για το έντονο ενδοκυβερνητικό παρασκήνιο που εκτυλίχτηκε όση ώρα ο ίδιος τελούσε υπό παραίτηση, ενώ ο Αντ. Σαµαράςδεν θέλησε ναµιλήσει για την εσωκοµµατική γκρίνια που προκάλεσε η διαρροή περί παραιτήσεως σταηγετικά κλιµάκια της Συγγρού.
Ο Πρωθυπουργόςκατηγόρησε ευθέως τον αρχηγό τηςαξιωµατικής αντιπολίτευσης ότι δενείχε διάθεση ουσιαστικής συνεργασίας. «Θέλατε όχι µόνο να παραδώσουµε την εντολή πουµας έδωσε πρόσφατα ο λαός, αλλάκαι να κάνουµε µετάνοιες, να υιοθετήσουµε το πρόγραµµα που απέρριψαν ακόµη και οιδικοί σας στηνΕυρώπη… Να διαπραγµατευτούµεκαι µετά να πάµε σε εκλογές… Σας είπα να γράψουµε τα δύο µεγάλα κόµµατα ιστορία. Ν’αλλάξουµε σελίδα, να αφήσουµε τους τσακωµούς όταν όλη η υφήλιος ασχολείται µαζί µας καιδίνουµε την εικόνα µιας χώρας που αλληλοσπαράσσεται.
Πρόσθεσε δε µενόηµα: «Είχαµε την ευκαιρία να συµφωνήσουµε, το είπα και στο Συµβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, να αλλάξουµε πολλά ακόµα πιοδυναµικά,να πάµετα κόµµατα µαζί.Αυτή την ευκαιρία, όπως το χειριστήκατε, την τορπιλίσατε εν τη γενέσει της» κατέληξε ο Γ. Παπανδρέου.
Ο αιφνιδιασμός.
Σηµειώνεται ότι σύµφωνα µε κυβερνητικά στελέχη, το Μέγαρο Μαξίµου πράγµατι αιφνιδιάστηκε από τη γαλάζια διαρροή περί παραίτησης του Πρωθυπουργού, ωστόσοτη µεγάλη έκπληξη ένιωσαν τα στελέχη της κυβέρνησης που δεν πίστευαν στ’ αυτιά τους µαθαίνοντας από τη Νέα ∆ηµοκρατία για τις πρωθυπουργικές προθέσεις.
Στην κυβέρνηση καιτο ΠΑΣΟΚ σήµανεαµέσωςσυναγερµός. Υπουργοί και κοµµατικάστελέχη επικοινωνούσαν µετο Μέγαρο Μαξίµου γιανα ζητήσουνεξηγήσεις. Στα κεντρικά του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτουςσυγκεντρώθηκαν περί τα150 στελέχη κοµµατικών οργανώσεων, ενώ σύµφωνα µε πληροφορίες οΜιχάλης Καρχιµάκης επικοινώνησε µε τηΡ. Βάρτζελη εξηγώντας της ότι «θα καταρρεύσει το ΠΑΣΟΚ».
Ο Πρωθυπουργός, σύµφωνα µε πληροφορίες, δεν βγήκε στοτηλέφωνο για κανέναν από τους υπουργούς που τον αναζητούσαν. Τα απεγνωσµένα µηνύµατα περί διακοπής κάθε συζήτησης για παραίτηση έφθαναν στον κ. Παπανδρέου µέσω τουδιευθυντήτου γραφείου του,Νίκου Αθανασάκη. Ηδη, όπως επιµένουν οι πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου είχεκάνει έναν γύρο τηλεφωνικών επικοινωνιών µε ευρωπαίους αξιωµατούχους µεταφέρονταςτο αίτηµατου κ. Σαµαρά για αναδιαπραγµάτευση του Μνηµονίου. ςτο Κάστρι.
Η ταραχή στοστενό επιτελείο του κ. Παπανδρέου ήταν ακόµη πιο έντονη καθώς το προηγούµενο βράδυ στη σύσκεψη στο Καστρί είχαν συµφωνηθεί όλα όσα ειπώθηκαν αργότερα στο διάγγελµα του Πρωθυπουργού (δηλαδή ανασχηµατισµός είτε µε πρόσωπα από τα δύο µεγάλα κόµµατα, είτε µόνο µε στελέχη του ΠΑΣΟΚ και ψήφος εµπιστοσύνης). Στη χθεσινή συζήτηση, ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης άνοιξε πρώτος το καυτόζήτηµα επισηµαίνοντας πως οι δυο τους γνώριζαν ότι ο Πρωθυπουργός «δέχθηκε εκείνη τη µέρα να παραιτηθεί για να κάνουµε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας». «Εγώ κατάλαβα πως ήσασταν ειλικρινής εκείνη τη στιγµή.
Ασχετο το τι έγινε µετά και γιατί υπαναχωρήσατε. Αντιλαµβάνοµαιόµως πως όταν φτάνειένας Πρωθυπουργός να δέχεταινα παραιτηθείµ’ αυτό τον τρόπο, η κατάσταση έχει οδηγηθεί σεαπόλυτο αδιέξοδο. Κάτι δηλαδή πουαπαιτεί έκτακτες λύσεις… Τι άλλαξε σε µια µέρα ώστε να ισχυρίζεστε σήµερα ότι µ’ ένα ανακάτεµα της κοµµατικής σας τράπουλας, ωςδιά µαγείας, άλλαξαν όλα;», αναρωτήθηκεο πρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας.
Η «εξέγερση» των στελεχών του ΠΑΣΟΚ ανέτρεψε το κλίµα
Το θέμα είναι τι άλλαξε το απόγευµα της Τετάρτης και ο Πρωθυπουργός αναγκάστηκε να κάνει µεταστροφή στις αποφάσεις του, λένε τώρα κυβερνητικά στελέχη που είναι σε θέση να γνωρίζουν τα γεγονότα. Οταν ο Πρωθυπουργός εξουσιοδότησε τον Γ. Πεταλωτή να ενηµερώσει τους δηµοσιογράφους ότι προτίθεται ακόµη και να παραιτηθεί εάν η Ν.∆. θεωρεί ότι ο ίδιος αποτελεί το πρόβληµα, έγινε προς το Μέγαρο Μαξίµου ένα κρίσιµο και καθοριστικό τηλεφώνηµα.
Οι πληροφορίες λένε ότι του τηλεφώνησε η Ρεγγίνα Βάρτζελη και του είπε πως η ίδια αλλά και πολλοί υπουργοί θεωρούν ότι η απόφασή του είναι λάθος… Λίγη ώρα µετά κι ενώ είχε ήδη γίνει το δεύτερο τηλεφώνηµα προς τον κ. Σαµαρά, ο Πρωθυπουργός άρχισε να εξετάζει τον τρόπο µε τον οποίο θα εµφάνιζε τη Νέα ∆ηµοκρατία ανεύθυνη για τις συζητήσεις, δυνατότητα που του έδινε η περίφηµη διαρροή της Συγγρού και παράλληλα θα αναστρέψει την εικόνα ότι επιχειρούσε να… αποδράσει από τη διαχείριση της κρίσης.
Αυτό περιγράφηκε και στις χθεσινές αναφορές του Πρωθυπουργού: «∆εν θα µπω στη δηµοσιογραφική ενασχόληση ως προς τι διαµείφθηκε µεταξύ µας τις προηγούµενες µέρες. Και το λέω αυτό κ. Σαµαρά διότι σας γνωρίζω, είστε φίλος µου προσωπικός εδώ και χρόνια. Εγώ θεωρώ ότι ήταν µια στιγµή ιστορικής σηµασίας αλλά αυτό δεν σηµαίνει ότι η αναζήτηση συνεργασίας και συναινέσεων δεν πρέπει να είναι διαρκής…
Την Τετάρτη έκανα µια προσωπική υπέρβαση όχι για να φυγοµαχήσω, όχι για να παραιτηθώ από οποιαδήποτε µάχη, αλλά για να πω σε όλους να δώσουµε µαζί τη µάχη. Να δείξουµε ότι αλλάζει ο πολιτικός µας πολιτισµός. ∆εν φυγοµαχώ ούτε θα φυγοµαχήσω όπως έκαναν άλλοι...».
Η απάντηση.
Με τη σειρά του ο πρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας επέρριψε ευθύνες στον Πρωθυπουργό για το αδιέξοδο της περασµένης Τετάρτης, χαρακτηρίζοντας αστεία τα περί «επικοινωνιακής διαχείρισης» που του απέδωσαν ενώ υπενθύµισε πως «ο τέως κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πεταλωτής και πολλοί υπουργοί έπλεκαν το εγκώµιο για τη στάση του Πρωθυπουργού». Πάντως, ο κ. Σαµαράς παρέλειψε να αναφέρει ότι ο αντιπρόεδρος της Ν.∆. ∆ηµήτρης Αβραµόπουλος διατύπωσε ενστάσεις για τη διαρροή, κάτι που παραδέχτηκε εµµέσως την ίδια ηµέρα στη ΝΕΤ, λέγοντας ότι έπρεπε να υπάρξει και η… ενηµέρωση των δηµοσιογράφων.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παπανδρέου κατέστησε σαφές χθες στη Βουλή ότι το κεφάλαιο της συναίνεσης δεν έχει κλείσει για τον ίδιο: «Εµείς επιδιώκουµε συνεργασίες και συναινέσεις… Οσοι πιστοί προσέλθετε, ανοιχτές είναι οι αγκάλες όχι για µικροκοµµατικά παιγνίδια. Είµαι ανοιχτός να συνεχίσουµε τις προσπάθειες συναινέσεων. Κι αν δεν το πετύχουµε τώρα, µετά από ένα - δύο - τρία χρόνια. ∆εν µιλάω αναγκαστικά για κυβερνήσεις συνεργασίας…».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΑΘΑΣ, ΒΟΥΛΑ ΚΕΧΑΓΙΑ
tanea.gr/