Τα σχέδια της «Πίνδος» για την πρώην ΣΒΕΚΗ. «Μαχαίρι» στο παρελθόν, νέα αρχή σε γερά θεμέλια .
Η νέα εταιρεία θα συσταθεί το επόμενο διάστημα σε γερά θεμέλια, όπως σημειώνει ο πρόεδρος της «Πίνδος» Μιχάλης Κασσής και δεν πρόκειται να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος που την οδήγησαν στην απαξίωση, σε χρέη και εν τέλει στο λουκέτο. Σε ...
εκκρεμότητα παραμένει η διαδικασία με την υπογραφή των συμβολαίων και την μετεγγραφή στο υποθηκοφυλακείο, (μεσολαβεί σχετική έγκριση από την εισαγγελία), ενώ έχουν κατατεθεί ήδη τα χρήματα της προσφοράς με την οποία η «Πίνδος» απέκτησε το γήπεδο και όλες τις εγκαταστάσεις, δηλαδή 1.015.000 ευρώ.
Από αυτά τα χρήματα θα καταβληθούν τα οφειλόμενα στους απολυμένους και σε όσους εκ του νόμου έχουν προτεραιότητα, με τους χοιροτρόφους να χάνουν τα χρήματα τους, αφού οι οφειλές ήταν μεγάλες προς αυτούς.
Το 1 εκ. περίπου δόθηκε για την απόκτηση των εγκαταστάσεων και του γηπέδου, άλλο 1,2 εκ. περίπου ήταν η αρχική συμμετοχή της «Πίνδος» στην ΣΒΕΚΗ και περίπου 500.000 ευρώ οι οφειλές της προς τον Συνεταιρισμό. Εκκρεμότητα υπάρχει με οφειλές προς το ΙΚΑ και την Εφορία, της τάξης των 600.000 ευρώ και η διοίκηση της «Πίνδος» δεν θα αφήσει ακάλυπτες τις διοικήσεις της πρώην ΣΒΕΚΗ που έχουν την ευθύνη.
Επομένως, πρόκειται για σημαντικά ποσά που διέθεσαν και θα διαθέσουν οι μέτοχοι του Πτηνοτροφικού και πλέον δεν μπορεί να γίνουν κινήσεις που δεν θα φέρουν αποτέλεσμα. Ο πρόεδρος της «Πίνδος» είναι σαφής, λέγοντας ότι εντός του Οκτωβρίου το διοικητικό συμβούλιο θα λάβει αποφάσεις με γνώμονα να συσταθεί μια νέα εταιρεία που θα μπορέσει να λειτουργήσει ανταγωνιστικά και στα πρότυπα του Συνεταιρισμού και με ελεγχόμενο κόστος, χωρίς μεγάλα ανοίγματα, δεδομένου ότι και η οικονομική συγκυρία στη χώρα είναι δυσμενέστατη.
Προσωπικό όλων των ειδικοτήτων θα απασχοληθεί και από την μητρική εταιρεία «Πίνδος» και γενικότερα ο στόχος είναι το μειωμένο λειτουργικό κόστος για να ανταπεξέλθει η νέα εταιρεία στα έξοδα μέχρι να ξαναμπεί στην αγορά, αφού η πρώην ΣΒΕΚΗ από τον Μάρτιο του 2010 που έκλεισε απουσιάζει από αυτή. Θυμίζουμε ότι στην πρώην ΣΒΕΚΗ μεγαλομέτοχος ήταν η «Πίνδος» (μπήκε τα τελευταία χρόνια για να συμβάλλει στην εξυγίανση) οι ΕΑΣ Ιωαννίνων κι Θεσπρωτίας και ο Σύλλογος Χοιροτρόφων.
Με τις επισκευές και συντηρήσεις που έγιναν και θα γίνουν θα είναι μια μονάδα πλήρης για να ξαναμπεί σε παραγωγική διαδικασία και να στηρίξει την χοιροτροφία και την κτηνοτροφία, με άλλο όνομα και τρόπο λειτουργίας, 20 χρόνια μετά την αρχική λειτουργία της από τις Ενώσεις τότε της Ηπείρου που την ίδρυσαν και το 2005 η «Πίνδος» απέκτησε το 43% των μετοχών, ενώ σήμερα είναι ο ιδιοκτήτης της.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Μιχάλης Κασσής, η ένσταση αυτή δεν αφορά το καθαυτό κομμάτι του πλειστηριασμού, αλλά μόνο τον πίνακα κατάταξης, ωστόσο θα δημιουργήσει καθυστερήσεις στην πληρωμή των εργαζομένων στους οποίους οφείλονται περίπου 800.000 ευρώ. Οι υπόλοιποι που έχουν λαμβάνειν, εκτός των εργαζομένων, και με βάση τη σειρά κατάταξης είναι η Αγροτική με 130.000 ευρώ και το δημόσιο (ασφαλιστικά ταμεία κυρίως) με 85.000 ευρώ.
«Η Αγροτική έκανε τις ενστάσεις σε ότι αφορά το θέμα κατάταξης του πίνακα και γι' αυτόν τον προσβάλει, από εκεί και πέρα είναι νομικό το θέμα και θα το λύσει το δικαστήριο», είπε ο κ. Κασσής, προσθέτοντας ότι δεν τίθεται θέμα για την εξαγορά της εταιρίας παρά μόνο για τον χρόνο αποπληρωμής των εργαζομένων.
neoiagones.gr