ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:27 Ιανουαρίου 2012
Αναρτήθηκε από voulaioannina

Αρχίζουν στην Αλβανία έρευνες για οστά Ελλήνων Στρατιωτών του Έπους του 1940 (Με 70 χρόνια καθυστέρηση...) .

Η αλβανική κυβέρνηση, μετά από συνεχείς παλινωδίες που κρατούν πολλά χρόνια, αποφάσισε τη συγκρότηση επιτροπής που θα επιφορτιστεί με την αναζήτηση των οστών των Ελλήνων στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου 1940-1941 στο αλβανικό έδαφος (στη Βόρειο Ήπειρο).

Οι έρευνες θα αρχίσουν τον Μάιο και η επιτροπή θα...
αποτελείται από έναν αξιωματικό και επτά ανώτατους υπαλλήλους. Η απόφαση ελήφθη μετά από συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών και επικυρώθηκε από το αλβανικό Κοινοβούλιο τον Μάρτιο του 2010. Όλοι οι ρυθμοί από αλβανικής αλλά και ελληνικής πλευράς για τη δημιουργία στρατιωτικού νεκροταφείου, είναι ρυθμοί χελώνας.

Μέχρι και το 1990, η Ελλάδα πρόβαλε ως λόγο μη δημιουργίας νεκροταφείου το γεγονός ότι στην Αλβανία επικρατούσε το κομμουνιστικό καθεστώς, που δεν επέτρεπε σε χώρα του ΝΑΤΟ να τιμήσει τους νεκρούς στρατευμένους της. Αυτό προφανώς και ήταν πρόσχημα, διότι και η Ιταλία ήταν χώρα του ΝΑΤΟ, αλλά από την πρώτη στιγμή ανέγειρε στην Αλβανία στρατιωτικό νεκροταφείο.

Μετά το 1990, μόνον πολίτες και φορείς ιδιωτών ενδιαφέρθηκαν για το θέμα. Ένας από αυτούς ήταν και ο πρώην υπουργός κ. Γ. Σούρλας, αλλά κι αυτός ως πολίτης ενήργησε. Προ τετραετίας του είχε υποσχεθεί η αλβανική κυβέρνηση ότι το αίτημα θα ικανοποιηθεί, αλλά μόλις τώρα ελήφθη μια απόφαση συγκρότησης επιτροπής, που κι αυτής το μέλλον είναι άδηλο. Ο κ. Σούρλας εξέδωσε μάλιστα και βιβλίο με τίτλο «Οι ήρωες του 1940 περιμένουν».

Ένας από τους λόγους της καθυστέρησης των τελευταίων ετών -που δεν εξέλιπε, απεναντίας μάλιστα- είναι η επιρροή μιας ολιγομελούς αλλά δυναμικής ακραίας ομάδας, υπό τον τίτλο «Ερυθρόμαυρη Συμμαχία» που εκπροσωπεί και τους Τσάμηδες. Αμέσως με την ανακοίνωση της αλβανικής κυβέρνησης περί σύστασης επιτροπής έρευνας, η ακραία οργάνωση, με δελτίο Τύπου που έστειλε στα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, καταγγέλλει την απόφαση του πρωθυπουργού, κ. Σαλί Μπερίσα, για τη δημιουργία ελληνικών νεκροταφείων στην Αλβανία.

Σε δημοσίευμα της αλβανικής εφημερίδας «MAPO», γίνεται αναφορά και στην "οδύσσεια" της συγκεκριμένης προσπάθειας, από τις αντιδράσεις των Τσάμηδων οι οποίοι επιθυμούσαν την αναγνώριση της "γενοκτονίας των Τσάμηδων" ως αντάλλαγμα για την ανέγερση νεκροταφείων.

Κατηγορήθηκε μάλιστα και ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας -όπως έγινε γνωστό από τις αναφορές του Πρέσβη κ. Ουίδερς μέσω των Wikileaks-, ότι χρηματοδότησε την ανέγερση των νεκροταφείων. Πρόσφατα δε, καταδικάστηκε Έλληνας της Βορείου Ηπείρου σε φυλάκιση ενός έτους άνευ αναστολής, διότι στην Κορυτσά έκανε έναν τσιμεντένιο διάδρομο σε πρόχειρο μνημείο που στήθηκε στο εκεί νεκροταφείο, με την κατηγορία ότι τάραξε την ησυχία των Αλβανών που βρίσκονται θαμμένοι στον παρακείμενο χώρο.

Μάλιστα, τον Οκτώβριο του 2010, «άγνωστοι» έκαψαν τα στεφάνια που είχαν καταθέσει νωρίτερα στο πρόχειρο μνημείο, εκπρόσωποι του ελληνικού Προξενείου, του κόμματος «Ομόνοια» και Ελλήνων από την Ελλάδα, που έφτασαν με λεωφορείο στην περιοχή για να τιμήσουν τους νεκρούς του 1940-1941.

Στη Βόρειο Ήπειρο υπάρχει ένα στρατιωτικό νεκροταφείο στους Βουλιαράτες. Ο συγγραφέας κ. Αγαθοκλής Παναγούλιας, στο βιβλίο του «Όσοι δεν γύρισαν από το μέτωπο», δίνει στοιχεία της ανέγερσής του.

Στο χωριό αυτό (έξη χλμ. από την Κακαβιά) έγινε φονική μάχη με τους οπισθοχωρούντες Ιταλούς, την 1η Δεκεμβρίου 1940. Οι απώλειες ήσαν 15 Έλληνες στρατιώτες νεκροί και 130 τραυματίες. Όλοι τους από την Κορινθία και Αχαΐα. Οκτώ απ' αυτούς φιλοξενεί η Βουλιαρατινή γη στα οστεοφυλάκια του νεκροταφείου. Στο χωριό αυτό λειτούργησε επί 3,5 μήνες το 1940-41 υγειονομικός σχηματισμός, το Σ1 Πεδινό χειρουργείο δυναμικότητας 300 κλινών. Αυτό το χειρουργείο-νοσοκομείο πρόσφερε περίθαλψη στους Έλληνες τραυματίες που διακομίζονταν από διάφορα μέρη του μετώπου.

Οι κάτοικοι του χωριού πρόσφεραν σπίτια, που χρησίμευσαν ως θάλαμοι νοσηλείας, πρόσφεραν κατάλληλη τροφή για τη δίαιτα των τραυματιών και άλλες υπηρεσίες που είχαν να κάνουν με επιδιόρθωση και συντήρηση δρόμων για τη μεταφορά τους.

Όσοι απ' τους τραυματίες έχαναν τη μάχη για τη ζωή, οι κάτοικοι τους τίμησαν όπως έπρεπε. Παραχώρησαν ένα χωράφι που είχε μέσα ένα εξωκλήσι (τον Άγιο Βασίλειο) και το μετέτρεψαν σε περιστασιακό στρατιωτικό νεκροταφείο. Επρόκειτο για 57 στρατιώτες. Οι κάτοικοι τους έθαψαν με όλες τις τιμές και όπως αρμόζει. Στους τάφους τους τοποθέτησαν σταυρούς με αριθμούς και κράτησαν έναν πρόχειρο κατάλογο των ονομάτων

Σήμερα, στον γυναικωνίτη της εκκλησίας της Αναστάσεως, στην Κλεισούρα, στοιβάζονται εδώ και τέσσερα χρόνια, οι οστεοθήκες Ελλήνων στρατιωτών. Πρόκειται για 279 άγνωστους στρατιώτες και έναν πεσόντα που έγινε γνωστή η ταυτότητά του, από τη βέρα που φορούσε.

Στη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου σκοτώθηκαν 11.911 Έλληνες αξιωματικοί και στρατιώτες. Η συντριπτική πλειονότητα σκοτώθηκε εντός της αλβανικής επικράτειας. Λίγοι πεσόντες είναι ενταφιασμένοι σε κάποιο νεκροταφείο, ενώ διάσπαρτα και εγκαταλειμμένα οστά Ελλήνων στρατιωτών, υπάρχουν σε πλαγιές, βουνά και δάση.

ethel-sinadelfos.blogspot.com
epirus.ellas.voula@gmail.com
Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από voulaioannina στις 1/27/2012 11:00:00 π.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , .

0 σχόλια for "Αρχίζουν στην Αλβανία έρευνες για οστά Ελλήνων Στρατιωτών του Έπους του 1940 (Με 70 χρόνια καθυστέρηση...) ."

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες