ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:31 Ιανουαρίου 2012
Αναρτήθηκε από taniaioannina

Η ΔΕΥΑΙ αποζημιώνει επιχείρηση των Ιωαννίνων με 20.000 ευρώ!

Γράφει: Θύμιος Τζάλλας.
Το μαγαζί του πλημμύρισε εξαιτίας του σκουριασμένου δικτύου της ΔΕΥΑΙ το 2005.

Μετά από έξι χρόνια ο επιχειρηματίας θα αποζημιωθεί τελικά με 20.000 ευρώ. Μία πολύ σημαντική απόφαση του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων που καταργεί στην ουσία την...


πρακτική της δημοτικής επιχείρησης να μην αναλαμβάνει την ευθύνη για τις ζημιές που προκαλεί.

Στις 22 Απριλίου 2005 ένας σκουριασμένος συλλέκτης νερού του δήμου στην οδό Χαριλάου Τρικούπη έσπασε με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει το υπόγειο παρακείμενης πολυκατοικίας. Σε αυτό στεγαζόταν η αποθήκη καταστήματος οπτικών ειδών. Μέρος του εμπορεύματος καταστράφηκε με τη ζημιά να ανέρχεται στα 16.000 ευρώ περίπου.

Ο ιδιώτης (το κατάστημα «Μάνθος») και η ασφαλιστική του εταιρία κινήθηκαν δικαστικά εναντίον της ΔΕΥΑΙ και μετά από πέντε χρόνια δικαιώθηκαν. Με απόφαση του πρωτοδικείου Ιωαννίνων η δημοτική επιχείρηση πρέπει να καταβάλλει (με τους τόκους) περίπου 20.000 ευρώ. Το ενδιαφέρον της υπόθεσης δεν εξαντλείται στο γεγονός της αποζημίωσης, αλλά εντοπίζεται κυρίως στο σκεπτικό της δικαστικής απόφασης που αλλάζει τα δεδομένα στις σχέσεις καταναλωτών και ΔΕΥΑΙ.

Η απαλλακτική ρήτρα

Η δικαίωση του συμπολίτη καταργεί στην πράξη την απαλλακτική ρήτρα που έχει συμπεριλάβει η ΔΕΥΑΙ στον κανονισμό λειτουργίας της και σύμφωνα με την οποία η επιχείρηση απαλλάσσεται από κάθε ευθύνη για βλάβες από αύξηση πίεσης ή διάρρηξης των αγωγών. Η ΔΕΥΑΙ θεωρεί ως υπεύθυνους για αυτές τις βλάβες τους καταναλωτές! Επειδή κανείς δεν διαβάζει τα ψιλά γράμματα φτάνουμε στο σημείο να πλημμυρίζουν τα σπίτια μας εξαιτίας του δήμου και να πρέπει εμείς να πληρώνουμε τα σπασμένα.

Η απαλλακτική ρήτρα στις συμβάσεις της ΔΕΥΑΙ με τους καταναλωτές της είναι τόσο προβληματική που δεν την επικαλέστηκε ούτε καν η ίδια η επιχείρηση στο δικαστήριο. Τα στελέχη της προφανώς φοβήθηκαν ότι αν η συγκεκριμένη απαλλαγή εξεταζόταν επί της ουσίας θα κρινόταν παράνομη με αποτέλεσμα όλες οι συμβάσεις της ΔΕΥΑΙ με τους δημότες να βρίσκονται στον αέρα.

Έτσι η δημοτική επιχείρηση υποστήριξε απλά ότι δεν έφταιγε ο σκουριασμένος συλλέκτης του νερού, αλλά ο τρόπος κατασκευής της πολυκατοικίας. Συλλέκτης είναι το σύστημα που συνδέει ένα κτίριο με τον αγωγό διανομής του νερού από τη ΔΕΥΑΙ. Ο συγκεκριμένος συλλέκτης ήταν παλιός και διαβρωμένος με αποτέλεσμα να μην αντέξει όταν η πίεση του νερού αυξήθηκε απότομα μετά από προγραμματισμένη διακοπή.

Το δικαστήριο όμως αναγνώρισε ότι η ζημιά έγινε σε σημείο στο οποίο η ΔΕΥΑΙ έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα συντήρησης και ελέγχου με αποτέλεσμα η ασφαλιστική ρήτρα περί μη ευθύνης να είναι στην ουσία άκυρη.


Χωρίς συντήρηση

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός ότι η απόφαση αναγνωρίζει ότι η ΔΕΥΑΙ δεν είναι υπεύθυνη μόνο για να αποκαθιστά τις βλάβες, αλλά και για να προνοεί για τη συντήρηση των παροχών ύδρευσης. Στο δικαστήριο η προϊστάμενη συντήρησης αγωγών παραδέχθηκε ότι δεν γίνονται προληπτικοί έλεγχοι παρά μόνο αποκατάσταση βλαβών.

Ο δικαστής έκρινε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση οι πεπαλαιωμένοι σωλήνες έπρεπε να έχουν εγκαίρως αποκατασταθεί, τη στιγμή μάλιστα που στη Χαριλάου Τρικούπη είχαν πρόσφατα ανακατασκευασθεί τα πεζοδρόμια, χωρίς όμως κανείς να φροντίσει να ρίξει μία ματιά στους συλλέκτες οι οποίοι είχαν το μαύρο τους το χάλι. Με άλλα λόγια καταρρίπτεται το επιχείρημα της ΔΕΥΑΙ ότι ευθύνη της είναι μόνο να αποκαθιστά τις ζημιές και όχι να συντηρεί τους συλλέκτες.

Ο Θοδωρής Καρακίτσος που -μαζί με τον Βασίλη Τσαλιαμάνη- χειρίστηκε την υπόθεση ως δικηγόρος των εναγόντων δηλώνει στον «Η.Α.» ότι η απόφαση είναι σημαντική γιατί μέσω αυτής όχι μόνο καταρρίπτεται επί της ουσίας η απαλλακτική ρήτρα της επιχείρησης, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζεται η ευθύνη της ΔΕΥΑΙ να συντηρεί το δίκτυο της. Για όλα αυτά φυσικά οι πολίτες πρέπει να κινήσουν χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες, έχοντας μάλιστα ως αντίδικο μία επιχείρηση την οποία πληρώνουν κάθε μήνα προκειμένου να λειτουργεί (υποτίθεται) με γνώμονα το συμφέρον τους.

agon.gr
epirus.ellas.tania@gmail.com
Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από taniaioannina στις 1/31/2012 12:10:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , , .

0 σχόλια for "Η ΔΕΥΑΙ αποζημιώνει επιχείρηση των Ιωαννίνων με 20.000 ευρώ!"

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες