ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:23 Ιανουαρίου 2012
Αναρτήθηκε από voulaioannina

Πολλές οι προοπτικές ανάπτυξης βιολογικής γεωργίας στην Ήπειρο.

Σε νέες βάσεις πρέπει να τεθεί άμεσα η ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας στην Ήπειρο, η οποία υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας στην περιοχή μας, καθώς και να προσφέρει νέα, φρέσκα και υγιεινά προϊόντα στους καταναλωτές.

Μάλιστα, όσοι Γιαννιώτες ενδιαφέρονται να επενδύσουν στις βιολογικές καλλιέργειες, μπορούν να ...

ενταχθούν σε νέο σχετικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου.
Όπως ανακοίνωσε χθες ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους έως και τις 29 Φεβρουαρίου, ενώ το σύνολο των πιστώσεων ανέρχεται στα 40 εκ. ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται, είτε στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κάθε Νομού, είτε στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας ή στα κατά τόπους Κέντρα Ελέγχου και Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού και Ελέγχου Λιπασμάτων, καθώς και στις κατά τόπους Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Προστασία…
Να σημειωθεί, ότι η άσκηση της Βιολογικής Γεωργίας έχει σαν αποτέλεσμα την προστασία των φυσικών πόρων (έδαφος, νερό, αέρας) και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, ειδικά σε ευαίσθητες περιοχές, όπως είναι το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, το οποίο σχεδόν στο σύνολό του είναι ενταγμένο στη ζώνη Natura. «Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι η μακροχρόνια αλόγιστη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειες έχει επιφέρει σοβαρή υποβάθμιση στη Λίμνη που συνεπάγεται επιδείνωση του φαινομένου του ευτροφισμού» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Φορέας Διαχείρισης στη χθεσινή ανακοίνωσή του.

Τι σημαίνει;..
Τι σημαίνει όμως για το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων η σωστή ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας; Πρακτικά ανοίγει η «πόρτα», τόσο για την ανάπτυξη της βιολογικής κτηνοτροφίας, όσο και για την παραγωγή πολλών βιολογικών προϊόντων, που πλέον θα βρουν τη θέση που τους αρμόζει σε λαϊκές αγορές και καταστήματα της περιοχής μας.

Όπως έχει γράψει και στο παρελθόν ο «Π.Λ.», η Ήπειρος και κυρίως η περιοχή των Ιωαννίνων πρέπει να στηριχθεί και στη βιολογική κτηνοτροφία, αν θέλει να αναπτύξει τον πρωτογενή τομέα. Άλλωστε, οι πολλοί νέοι και νέες που επιστρέφουν κυρίως από Αθήνα και Θεσσαλονίκη στα χωριά τους, προσπαθούν να δραστηριοποιηθούν πάνω στην ανάπτυξη βιολογικών καλλιεργειών, έναν τομέα όμως που τώρα βρίσκεται στα σπάργανα.

Με την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας, θα υπάρξει άφθονη βιολογική τροφή για τα ζώα, που τρέφονται οικολογικά, όπως καλαμπόκι, τριφύλλι, κριθάρι, κ.α. Έτσι, όσοι τώρα έχουν βιολογικά κοπάδια δεν θα αγοράζουν από περιοχές εκτός Ηπείρου (όπως τα Γρεβενά) βιολογικές τροφές, όπως κάνουν τώρα, αλλά θα ενισχύουν τους συντοπίτες τους καλλιεργητές και έτσι τα χρήματα θα μένουν στην Ήπειρο.

Εν αφθονία…
Από την άλλη πλευρά, όλο και περισσότεροι είναι οι Ηπειρώτες που επιθυμούν να καταναλώσουν βιολογικά προϊόντα. Βασικό κριτήριο για την τάση αυτή είναι η ανάγκη που έχουν να τρέφονται σωστά, αφού κανείς δεν ξέρει τα τρόφιμα που καταναλώνουν τώρα, πόσο ραντισμένα είναι και με τι φάρμακα. «Όσο μπορούμε θέλουμε να στραφούμε προς τα βιολογικά προϊόντα. Και μάλιστα θέλουμε να είναι ντόπια και εν αφθονία και όχι να τα ψάχνουμε με το… κιάλι, στα ράφια των μαγαζιών» σημειώνουν. Μέχρι τώρα, μικρή παραγωγή βιολογικών προϊόντων υπάρχει μόνο σε Άρτα και Πρέβεζα.

Ζητούν βοήθεια…
Είναι λοιπόν δεδομένο, ότι η θέληση υπάρχει για ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, αλλά και οι προϋποθέσεις. Γι’ αυτό, οι αρμόδιες Αρχές θα πρέπει να δουν πολύ πιο σοβαρά αυτή την προοπτική, βοηθώντας κυρίως τους νέους καλλιεργητές, αλλά και επιμορφώνοντας τους ήδη υπάρχοντες, που θέλουν να πραγματοποιήσουν νέες επενδύσεις.
Τον πρώτο λόγο γι’ αυτά έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων και πάνω απ’ όλα της Περιφέρειας. «Ζητάμε τη βοήθειά τους, για να γίνει η στροφή προς τη βιολογική καλλιέργεια σε μια πιο στέρεα και ευρεία βάση» λένε καλλιεργητές.

***
Μακάρι λοιπόν οι αρμόδιες Αρχές να δουν πιο… ζεστά το θέμα και να κινητοποιηθούν, οργανώνοντας π.χ. σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων για τους ενδιαφερόμενους. Η κρίση στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα απαιτεί ρηξικέλευθες λύσεις και όχι κωλυσιεργία.

proinoslogos.gr
epirus.ellas.voula@gmail.com

Bookmark and Share
Δημοσιεύθηκε από voulaioannina στις 1/23/2012 08:40:00 π.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , .

0 σχόλια for "Πολλές οι προοπτικές ανάπτυξης βιολογικής γεωργίας στην Ήπειρο."

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες