ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:24 Ιανουαρίου 2012
Αναρτήθηκε από Τιπούρτης Τρύφων

Α. Μπέζας: "Ιδρύματα και κληροδοτήματα… στα αζήτητα."

Γράφει ο Αντώνης Μπέζας,  πρώην υφυπουργός Οικονομικών.
Το σύνολο  των κοινωφελών περιουσιών σήμερα πρέπει να πλησιάζει τις 12.000. Η συνολική τους αξία είναι άγνωστη και είναι πολύ δύσκολο να υπολογισθεί, γιατί δεν υπάρχει καταγραφή τους.

Από αυτές, 3.000 περίπου είναι Ιδρύματα και Κληροδοτήματα, 3.800 είναι οι σχολάζουσες κληρονομιές, ενώ οι υπόλοιπες 5.200 περιουσίες εκκαθαρίζονται από το....
υπουργείο Οικονομικών με ρυθμό το πολύ 20 υποθέσεων το χρόνο. Θα απαιτηθούν, δηλαδή, σχεδόν 300 χρόνια για να εκκαθαριστούν όλες οι παλιές περιουσίες, τις οποίες στο μεταξύ εκμεταλλεύονται σε πολλές περιπτώσεις «επιτήδειοι».

Η κατάσταση είναι, επομένως, τραγική. Μπορεί βέβαια, τα Ιδρύματα και τα Κληροδοτήματα, καθώς και κάποιες από τις άλλες κοινωφελείς περιουσίες, να έχουν συσταθεί από τους διαθέτες τους για συγκεκριμένους σκοπούς και να αποτελούν στην ουσία ιδιωτικές περιουσίες, σε αυτή όμως την κρίσιμη κατάσταση που βρίσκεται η χώρα είναι ανάγκη να «εκμεταλλευτούμε τα πάντα», μέσα από συντονισμένες συνέργειες.

Το ζήτημα δεν είναι να καταφεύγουμε σε συνεχείς μειώσεις μισθών και συντάξεων, σε υπέρμετρες φορολογικές επιβαρύνσεις και σε υποβάθμιση της κοινωνικής πολιτικής. Τα τελευταία δύο χρόνια, αυτές οι επιλογές αποδείχθηκε στην πράξη ότι οδηγούν σε οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα. Το ζήτημα είναι να προχωρούμε στοχευμένα μέσω μεταρρυθμίσεων στη δραστική περιστολή της σπατάλης και της αναποτελεσματικότητας στο δημόσιο τομέα, στον σημαντικό περιορισμό της φοροδιαφυγής, στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και στην κινητοποίηση και ενσωμάτωση της ιδιωτικής αλληλεγγύης στην κοινωνική πολιτική, ώστε οι πόροι που είναι διαθέσιμοι να πιάσουν τόπο και να διευρυνθούν προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Εδώ ακριβώς προκύπτει και ο σημαντικός ρόλος του θεσμού της ευεργεσίας σήμερα. Η μακροχρόνια κακοδιαχείριση πολλών κοινωφελών περιουσιών από τους διαχειριστές τους, σε συνδυασμό με την απουσία ουσιαστικού ελέγχου της πολιτείας, έχει ως δικαιολογημένη συνέπεια την καχυποψία της κοινής γνώμης στα θέματα διαφάνειας, αλλά και την απώλεια σημαντικών πόρων προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Οι κακοδαιμονίες που υπάρχουν είναι γνωστές και έχουν αποτυπωθεί στα πορίσματα επιτροπών που είχαν συσταθεί στο παρελθόν από το υπουργείο Οικονομικών και τη Βουλή, με βασικές το απαρχαιωμένο νομοθετικό πλαίσιο -που είναι αδύνατο να ανταποκριθεί στις εξελίξεις των καιρών- και τον επιδερμικό έλεγχο με τη μορφή προληπτικής ή κατασταλτικής εποπτείας. Δυστυχώς, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών κάνει ακόμη και σήμερα το λάθος να μην ασχολείται ουσιαστικά με αυτό το σοβαρό θέμα.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά σχεδιάζει ακόμη και να καταργήσει τη Διεύθυνση Εθνικών Κληροδοτημάτων…

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα REALnews την Κυριακή 22.1.2012)
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΕΖΑΣ
Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από Τιπούρτης Τρύφων στις 1/24/2012 12:32:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , , .

0 σχόλια for "Α. Μπέζας: "Ιδρύματα και κληροδοτήματα… στα αζήτητα.""

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες