ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:18 Ιανουαρίου 2012
Αναρτήθηκε από voulaioannina

Πόσο ένοχο είναι το αυγό?

Τα τελευταία χρόνια το διατροφικό σκέλος των καρδιαγγειακών νοσημάτων έχει υπέρ-απλουστευτεί μέχρι ανοησίας.
 Εκατομμύρια άνθρωποι στην Ελλάδα και στο υπόλοιπο κόσμο έχουν εκτεθεί στην στερεότυπη πλύση εγκεφάλου για τον κίνδυνο που κρύβουν τα αυγά και η χοληστερίνη.

 Αυτή η μασημένη τροφή, που κανείς δεν πρέπει να τολμήσει να αμφισβητήσει, έρχεται από διαφορετικούς πομπούς με κοινό στόχο...

Από την μία οι μεγάλες φαρμακευτικές βιομηχανίες που προωθούν τα σχετικά φάρμακα που μειώνουν την χοληστερίνη και από την άλλη οι εταιρίες τροφίμων που εμπορεύονται τα διάφορα προϊόντα χαμηλών λιπαρών ή/και υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες. Εδώ αξίζει να σημειωθεί μία διαβολική σύμπτωση: Οι χορηγοί της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας (American Heart Association) είναι εταιρίες που παράγουν μπάρες δημητριακών και άλλες πηγές επεξεργασμένου υδατάνθρακα.

Ελάχιστες πηγές πληροφόρησης αντιλαμβάνονται το θέμα του αυγού και της χοληστερίνης στην πραγματική του διάσταση. Το μη επιστημονικό δόγμα πως “είμαστε ότι τρώμε” έχει επηρεάσει την κρίση της κοινής γνώμης να επεξεργάζεται με βιασύνη σύνθετα επιστημονικά θέματα σαν μία κλειστή εξίσωση με μόνο δύο μεταβλητές, όπου μόνο η μεταβλητή Χ (όπου Χ, ας πούμε χοληστερίνη ή κάποιος άλλος διατροφικός παράγοντας) επηρεάζει το αποτέλεσμα της Υ (ας πούμε υγεία).

Πριν μπούμε στον πειρασμό να βγάλουμε γρήγορα συμπεράσματα είναι χρήσιμο να εξετάσουμε την συνεισφορά ενός παράγοντα σε ένα φαινόμενο, σε σχέση με άλλες μεταβλητές. Κάπως έτσι μπορούμε να δημιουργήσουμε μία ιεραρχία σχετικής σπουδαιότητας, ώστε να ταξινομήσουμε τις μεταβλητές με βάση το δυναμικό τους να επηρεάσουν την υγεία , και πιο συγκεκριμένα στην περίπτωση του αυγού ο λόγος είναι για την καρδιαγγειακή υγεία.

 Αυτό ακριβώς έκανε και μία πρόσφατη μελέτη που εξέτασε το σχετικό ρίσκο της κατανάλωσης ενός αυγού την μέρα σε σχέση με άλλους παράγοντες, διατροφικούς και μη, όπως π.χ το κάπνισμα. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ημερήσια κατανάλωση ενός αυγού την μέρα ενδεχομένως να συνεισφέρει κάτι λιγότερο από 1% (!!!) στον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Επιπλέον, το συμπέρασμα μίας πρόσφατης ανασκόπησης της βιβλιογραφίας ήταν ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι μία εξαιρετικά σύνθετη και πολυπαραγοντική διαδικασία και πως η ενοχοποίηση των αυγών ήταν υπερβολική. Όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενο άρθρο, τα πολυδιαφημισμένα βούτυρα που μειώνουν την χοληστερίνη είναι όντως αποτελεσματικά στο να την μειώνουν αλλά δεν είναι αποτελεσματικά στο ζητούμενο, δηλαδή στην μείωση των καρδιοπαθειών.

Οπότε η χοληστερίνη του αυγού δεν είναι τοξική ουσία, απλά δεν είναι εύηχη και σίγουρα έχει να μάθει πολλά στον τομέα των δημοσίων σχέσεων. Μιλώντας για δημόσιες σχέσεις, η συνεισφορά του τσιγάρου, του αλκοόλ και της καθιστικής ζωής στις καρδιοπάθειες αναφέρεται σπάνια έως καθόλου στα Μ.Μ.Ε. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε ότι το μήνυμα είναι αποπροσανατολιστικό και επικίνδυνο αφού καταφέρνει ταυτόχρονα να προκαλεί πανικό και εφησυχασμό , ανάλογα με το αν κάποιος τρώει αυγά.

Συμπέρασμα

Το αυγό είναι μία ιδιαίτερα θρεπτική επιλογή και η συνεισφορά του στις καρδιοπάθειες είναι πρακτικά μη-μετρήσιμη. Εκεί που το αυγό δεν τα πάει καλά είναι στις δημόσιες σχέσεις. Σε αντίθεση με τις μπάρες δημητριακών αλλά και προϊόντα που είναι στενά συνδεδεμένα με την ελληνική κουλτούρα και τον χριστιανισμό όπως το ψωμί , το μέλι και το κρασί . Μπορεί να πει κανείς πως το αυγό (και κυρίως ο κρόκος του) κουβαλά τις αμαρτίες όλων των διατροφικών και μη καταχρήσεων.

Είναι καιρός να γίνουμε λίγο πιο σκεπτικοί στις απλοϊκές εξηγήσεις. Αυτό ίσως να μας πάρει λίγο περισσότερο χρόνο,να καταναλώσει αρκετούς από τους πνευματικούς μας πόρους και ενδεχομένως να μας κάνει να αμφισβητήσουμε τις αντιλήψεις που νομίζαμε ότι προσεγγίζουν την αλήθεια.

Ανδρέας Ζουρδός,  metavolismos.com/
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος

Το είδαμε στο iator.gr
epirus.ellas.voula@gmail.com

Bookmark and ShareΔημοσιεύθηκε από voulaioannina στις 1/18/2012 02:29:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες .

0 σχόλια for "Πόσο ένοχο είναι το αυγό?"

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες