Έσπασαν ρεκόρ οι καταθέσεις πινακίδων.
Μέχρι την τελευταία στιγμή οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων έσπευδαν είτε να πάρουν το σήμα των τελών κυκλοφορίας, είτε να παραδώσουν τις πινακίδες του οχήματός τους, για να γλυτώσουν από τα τέλη.
Φέτος, στις εφορίες Ιωαννίνων και Μετσόβου, κατατέθηκαν...
2.500 πινακίδες οχημάτων από τους ιδιοκτήτες τους, σημάδι ότι όλο και περισσότεροι κόβουν πλέον και από εκείνα που στην «επίφαση ευμάρειας» που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια, θεωρούνταν απαραίτητα: τα αυτοκίνητα και κυρίως τα μεγαλύτερα σε κυβισμό, εκείνα δηλαδή που θεωρούνταν τα «πρώτα» αυτοκίνητα της οικογένειας. «Ο αριθμός είναι αυξημένος κατά πολύ» τονίζει στον «Η.Α.» η προϊσταμένη της ΔΟΥ Ιωαννίνων Χρυσαυγή Κώτση.
Τις πρώτες μέρες του 2012 παρατηρήθηκε και το εξής φαινόμενο γύρω από την εφορία: αρκετοί ιδιοκτήτες πήγαιναν με τα αυτοκίνητα προς «απόσυρση» στη Δομπόλη, έβγαζαν τις πινακίδες και τα άφηναν παρκαρισμένα στους γύρω δρόμους.
Ενδεικτικό πάντως του μεγέθους του προβλήματος, είναι ότι πέρυσι, στις ίδιες εφορίες (δηλαδή Α και Β΄ ΔΟΥ Ιωαννίνων και εφορία Μετσόβου) είχαν αποσυρθεί οι πινακίδες 1.000 οχημάτων λιγότερων. Για την ακρίβεια, το 2011 κατατέθηκαν 1.518 πινακίδες στις συγκεκριμένες εφορίες, αριθμός που ήταν ήδη μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο άλλων χρόνων, μέχρι το 2009. Ο αριθμός των Ιωαννίνων ακολούθησε στο «άλμα», τον πανελλαδικό αριθμό: Πάνω από 300.000 πινακίδες κατατέθηκαν στις εφορίες όλης της χώρας μέχρι προχθές Δευτέρα, οπότε και έληγε και η τελευταία παράταση της προθεσμίας που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών.
Καινούργια και τζιπ
Ενδεικτικό πάντως είναι ότι τα αυτοκίνητα που ακινητοποιούν ουσιαστικά οι ιδιοκτήτες τους, δεν είναι παλιά και από αυτά που συμφέρει περισσότερο πλέον η απόσυρσή τους, παρά η πώληση, αλλά σχετικά καινούργια, κυρίως τζιπ και μεγάλου κυβισμού οχήματα που πλέον είναι δυσβάσταχτα τα κόστη, τόσο των καυσίμων τους, όσο και των τελών κυκλοφορίας. Δεν έλειψαν επίσης και αρκετές περιπτώσεις που έμποροι αυτοκινήτων κατέθεσαν τις πινακίδες μεταχειρισμένων οχημάτων που δεν τα έχουν πουλήσει, προκειμένου να αποφύγουν τη χρέωση με τέλη κυκλοφορίας. Ούτως ή άλλως, η κατάθεση πινακίδων δεν σημαίνει και απόσυρση του οχήματος, αλλά απαγόρευση της κυκλοφορίας του. Οι ιδιοκτήτες μπορούν να τις πάρουν πίσω και να επωμιστούν φυσικά τα τέλη κυκλοφορίας.
Προσοχή στους… γερανούς
Εκεί όμως που πιθανώς να υπάρξει πρόβλημα, είναι ότι όλο και περισσότερα οχήματα που δεν μοιάζουν (και δεν είναι εγκαταλειμμένα) είναι πλέον παρκαρισμένα τόσο στα δημοτικά διαμερίσματα, όσο και σε κεντρικούς δρόμους της πόλης πλέον, χωρίς πινακίδες. Οι ιδιοκτήτες τους θα πρέπει να ξέρουν ότι η δημοτική αστυνομία, βάζει ειδοποιητήρια για οχήματα χωρίς πινακίδες. Εάν δεν απαντήσουν οι ιδιοκτήτες τους εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, τα οχήματα ρυμουλκούνται και παίρνουν το δρόμο της ανακύκλωσης. Η πρωτοβουλία αφορά μόνο τα οχήματα που βρίσκονται σε δημόσιες εκτάσεις.
agon.gr
epirus.ellas.voula@gmail.com
