ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:31 Ιανουαρίου 2012
Αναρτήθηκε από Τιπούρτης Τρύφων

Από που διέρρευσε η “πληροφορία” για αποκρατικοποίηση;

Ενα νέο χρηματιστηριακό φαγοπότι στήθηκε τις τελευταίες δέκα ημέρες, με κινητήριο μοχλό την εσωτερική πληροφόρηση που είχαν επιτήδειοι, οι οποίοι κερδοσκόπησαν και έβγαλαν χοντρό χρήμα σε βάρος των ανύποπτων μικροεπενδυτών.

Εκθέτοντας ανεπανόρθωτα το Μέγαρο Μαξίμου, το υπουργείο Οικονομικών, τις διοικήσεις τραπεζών και την ίδια την τρόικα, αποκαλύφθηκε χθες -εκ των πραγμάτων με την...
αποκάλυψη του νέου Μνημονίου- ότι είχε διαρρεύσει εδώ και ημέρες σε χρηματιστηριακούς κύκλους η πληροφορία ότι στο πλαίσιο της κεφαλαιακής τους ενίσχυσης οι τράπεζες δεν πρόκειται να κρατικοποιηθούν (κάτι για το οποίο διαβεβαίωνε μέχρι πρόσφατα η κυβέρνηση και είχε οδηγήσει στην απαξίωση των τραπεζικών μετοχών).

Την ώρα που ανύποπτοι μικροεπενδυτές ξεφόρτωναν τις μετοχές τους λόγω των διαβεβαιώσεων της κυβέρνησης και του ίδιου του υπουργού Οικονομικών για έκδοση κοινών μετοχών, δηλαδή την κρατικοποίηση των τραπεζών, κάποιοι γνώστες με εσωτερική πληροφόρηση φόρτωναν και έχουν αποκομίσει σήμερα περιουσίες. Η αλληλουχία των γεγονότων συνθέτει ένα παζλ καλά στημένου χρηματιστηριακού παιχνιδιού, αν όχι απάτης.

Μέχρι και πριν από περίπου δέκα ημέρες οι τραπεζικές μετοχές στο Χρηματιστήριο ξεπουλιούνταν μαζικά, με αποτέλεσμα οι τιμές να φτάσουν σε εξευτελιστικά επίπεδα. Οι μέτοχοι προκειμένου να περισώσουν ό,τι μπορούσαν από τα χρήματα που είχαν επενδύσει στο παρελθόν σε τραπεζικές μετοχές, αγοράζοντάς τες σε υψηλές τιμές, πωλούσαν με μεγάλη χασούρα, όντας σίγουροι ότι οι τράπεζες θα κρατικοποιηθούν. Η κρατικοποίηση θα γινόταν μέσω της διαδικασίας κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών μετά τις ζημιές που θα τους προκαλούσε το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων (PSI).

Η συμμετοχή του Δημοσίου θα γινόταν, σύμφωνα με τους -όπως αποδείχτηκε- αρχικούς σχεδιασμούς, με την έκδοση κοινών μετοχών που θα αποκτούσε το υπουργείο Οικονομικών. Με αυτόν τον τρόπο το Δημόσιο θα αποκτούσε και σημαίνοντα ρόλο στις διοικήσεις τους. Ξαφνικά οι τραπεζικές μετοχές άρχισαν να ανεβαίνουν. Στις 11 Ιανουαρίου οι τραπεζικές τιμές ξεκινούν κούρσα. Εκείνη την ημέρα ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 5,45%. Ακολουθούν συνεχείς συνεδριάσεις με μεγάλα κέρδη - πλην μίας ημέρας. Μέχρι προχθές Πέμπτη που δημοσιοποιήθηκε το κείμενο του νέου Μνημονίου οι τραπεζικές μετοχές κατέγραψαν κέρδη 80,6%!

Ποιες ήταν οι αναλύσεις που γράφονταν όλες αυτές τις ημέρες για το τραπεζικό ράλι; Οτι πηγαίνουν καλά το PSI και οι διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων. Τελικά με την αποκάλυψη του νέου Μνημονίου φάνηκε ότι άλλος ήταν ο λόγος. Στο κείμενο των απαιτήσεων της τρόικας σημειώνεται ότι η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών θα πρέπει να γίνει -στις περιπτώσεις βιώσιμων τραπεζών, δηλαδή σχεδόν σε όλες- με την έκδοση μετοχών χωρίς δικαίωμα ψήφου. Με άλλα λόγια, οι μετοχές των τραπεζών που θα αποκτήσει το Δημόσιο δεν θα του δίνουν το δικαίωμα παρέμβασης στις διοικήσεις, δηλαδή οι τράπεζες θα παραμείνουν ιδιωτικές.

Το σίγουρο είναι ότι η πληροφορία για το τελευταίο διέρρευσε. Ποιες είναι οι πιθανές πηγές διαρροής; Οσοι συνομιλούσαν με την τρόικα, διαπραγματευόμενοι το περιεχόμενο του νέου Μνημονίου, αλλά και η ίδια η τρόικα. Ετσι, στο κάδρο μπαίνει το υπουργείο Οικονομικών και οι επιτελείς του, το Μέγαρο Μαξίμου, οι διοικήσεις των τραπεζών που ενημερώνονταν για την πορεία του PSI και οι ίδιοι οι τροϊκανοί. Το σίγουρο είναι, επίσης, ότι αυτοί που έμαθαν έγιναν πλούσιοι με μερικές ημέρες, ενώ κάποιοι άλλοι, τα συνήθη θύματα σε αυτήν τη χώρα, οι μικροί, χωρίς τις διασυνδέσεις έχασαν τις μετοχές τους για μερικές πενταροδεκάρες.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση των αρχών, χρηματιστηριακών και δικαστικών, για το παιχνίδι των καρχαριών που πλούτισαν εις βάρος της μαρίδας. dimokratianews.gr
Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από Τιπούρτης Τρύφων στις 1/31/2012 07:16:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες .

0 σχόλια for "Από που διέρρευσε η “πληροφορία” για αποκρατικοποίηση;"

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες