ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:31 Ιανουαρίου 2012
Αναρτήθηκε από Τιπούρτης Τρύφων

Το φυσικό αέριο, η Τουρκία και οι ψευδαισθήσεις: Μια γεωπολιτική ανάλυση.

Γράφει ο Νεόφυτος Καρκώτης*.
Το τελευταίο μήνα έχουν γραφτεί πολλά σε σχέση με την ανεύρεση πλούσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και για την ανάγκη χάραξης μιας ορθής ενεργειακής πολιτικής.

Στα πλαίσια αυτών των συζητήσεων, έχουμε ακούσει δια στόματος του Προέδρου Χριστόφια, αλλά...
και της Υπουργού Εμπορίου κ. Πραξούλας Αντωνιάδου (έχει αφιερώσει και ολόκληρη επιστημονική μελέτη), πως το φυσικό αέριο μπορεί να αποτελέσει καρπό ειρήνης, σταθερότητας, αλλά και ομαλότητας στη περιοχή.

Πιο σημαντικό δε, προέβησαν στον ισχυρισμό πως θα μπορούσε να διαμορφωθεί μια κοινή ενεργειακή στρατηγική πολιτική με την Τουρκία στο απώτερο μέλλον, σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, ώστε «όλοι μαζί να απολαύσουμε το φυσικό πλούτο». Φαίνεται, όμως, πως τόσο ο Πρόεδρος και η Υπουργός, όσο και όλοι οι πολιτικοί, ακαδημαϊκοί και επιχειρηματικοί κύκλοι που συμμερίζονται αυτή τη θέση, αγνοούν ορισμένους βασικούς άξονες: πρώτον, το γεωπολιτικό ισοζύγιο και την τριβή του με τις οικονομικές συγκυρίες, και δεύτερο, τη διαχρονική τουρκική πρακτική απέναντι στους γειτονικούς της λαούς.

Αποτελεί αφέλεια, αλλά και έλλειψη ρεαλιστικής κατανόησης της πραγματικότητας, η οποιαδήποτε «οικονομιστική» προσέγγιση που ισχυρίζεται πως η οικονομική συνεργασία ή δραστηριότητα μεταξύ δύο χωρών μπορεί στην ουσία από μόνη της να καταστεί γεωπολιτικός μεταβλητής και να εξουδετερώσει τις οποιεσδήποτε πολιτικές αντιπαραθέσεις. Μελετώντας κανείς την Ιστορία, όπως τονίζει και ο Παναγιώτης Κονδύλης στο βιβλίο του «Θεωρία του Πολέμου», θα διαπιστώσει ακριβώς το αντίθετο.

Για παράδειγμα, μεταξύ του 1900 και 1914 το γαλλογερμανικό εμπόριο αυξήθηκε κατά 137%, το γερμανορωσσικό κατά 121%, ενώ τα περισσότερα διεθνή καρτέλ παραγωγής αποτελούσαν κοινή γερμανοβρετανική ιδιοκτησία. Παρά την ύπαρξη όμως αυτών των ισχυρών οικονομικών δεσμών, δεν παρεμποδίστηκαν από το να εμπλακούν σε ένα από τους φονικότερους πολέμους της ανθρώπινης ιστορίας. Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό, λοιπόν, είναι πως μια οικονομική συνεργασία δεν προκύπτει απαραίτητα από τις φιλικές σχέσεις μεταξύ δύο χωρών.

Την ίδια στιγμή, δεν αποτελεί ούτε και ένδειξη νενομισμένων καλών πολιτικών σχέσεων όταν ακόμα γεωπολιτικές εκκρεμότητες βρίσκονται στο ορίζοντα, δηλαδή η μια από τις δύο χώρες τρέφει επεκτατικές βλέψεις έναντι της άλλης. Και ακριβώς όπως η εξωτερική πολιτική ενός κράτους δεν καθορίζεται πάντοτε από τις οικονομικές συνεργασίες, έτσι δεν καθορίζεται ούτε και από το εσωτερικό πολίτευμα που υπάρχει. Συνεπώς, αυτό συνδέεται άμεσα με τις διάφορες οικονομικές θεωρίες, οι οποίες αδυνατούν ταυτόχρονα να μελετήσουν σωστά την ιδιαίτερη νέο-οθωμανική πρακτική στα ζητήματα της με τους γείτονες της ή τις μειονότητες εντός του τουρκικού κράτους.

Από τη μια, η νεοφιλελεύθερη κοσμοπολίτικη προσέγγιση προβάλει το εξής επιχείρημα: η οικονομική ανάπτυξη αναδεικνύει μια κυρίαρχη επιχειρηματική τάξη, που προωθεί τον εκδημοκρατισμό οπότε η χώρα γίνεται σταδιακά φιλήσυχη, καθ’ ότι ο ιμπεριαλισμός είναι χαρακτηριστικό των μη δημοκρατικών χωρών. Αυτή η θέση, όμως, είναι εντελώς λανθασμένη καθώς η μεγαλοαστική τάξη, ειδικότερα σε ένα επιθετικό κράτος όπως η Τουρκία, έχει συνυφασμένα τα συμφέροντά της με την εθνική εξωτερική πολιτική της. Τρέφει κανείς την ψευδαίσθηση πως οι επιχειρηματικοί κύκλοι της Τουρκίας δεν καλοβλέπουν τις επεκτατικές βλέψεις του Ερντογάν στις πετρελαϊκές πηγές του Αιγαίου ή στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ;

Ξεχνάμε πως ο πιο άκρατος επεκτατισμός ακολουθήθηκε από «δημοκρατικές» χώρες όπως η Μ. Βρετανία και οι ΗΠΑ, ενώ τα μεγαλύτερα πολεμικά εγκλήματα της μεταψυχροπολεμικής περιόδου έγιναν στο όνομα της «δημοκρατίας»; Από την άλλη βέβαια, έχουμε και την «διεθνιστική» μορφή και παραλλαγή του «οικονομισμού» (που πιθανώς ασπάζεται η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ), σύμφωνα με την οποία ορισμένοι καλοθελητές θεωρούν πως ο τουρκικός επεκτατισμός ίσως παρέλθει σε μια χρονική περίοδο, αφού αποτελεί επιδίωξη της άρχουσας τάξης και όχι του συνόλου του τουρκικού λαού.

Η συγκεκριμένη θέση ίσως να είχε ισχύ σε κάποιο άλλο κράτος κάποιου άλλου σύμπαντος, όχι όμως στη Τουρκία του 21ου αιώνα. Η καλλιέργεια της «ηγεμονίας» όπως θα το έθετε ο Αντόνιο Γκράμσι, και η βιομηχανία των δημοσίων σχέσεων, έχει χειραγωγήσει τις μάζες ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης, αλλά και όλους τους πολιτικούς χώρους με τέτοια μέσα, ώστε η συντριπτική πλειοψηφία των Τούρκων να αποδέχεται τον επεκτατισμό ωσάν να είναι φυσιολογική εξέλιξη του νέο-οθωμανικού κράτους.

Παραδείγματα αρκετά και ισχυρά: πρώτον, η τουρκική εισβολή στο νησί μας και η κατάληψη της μισής μας πατρίδας διεξάχθηκε κάτω από τις οδηγίες ενός σοσιαλιστή πρωθυπουργού, του Μπουλέντ Ετζεβίτ, δεύτερο, το Τουρκικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα και η Εργατική Ομοσπονδία DISK πρωτοστάτησαν στη διεξαγωγή εράνου για να αποσταλεί χρηματική βοήθεια στα τουρκικά στρατεύματα το 1974.

Δεν πρέπει να λησμονείται επίσης, η εχθρική στάση που κράτησε το Τουρκικό Κομμουνιστικό Κόμμα απέναντι στη Κουρδική εξέγερση του 1925. Επομένως, όσοι τονίζουν πως το φυσικό αέριο αποτελεί ευκαιρία άμβλυνσης των γεωπολιτικών μας διαφορών με τη Τουρκία, δημιουργούν ψευδαισθήσεις τόσο στους εαυτούς τους όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Η πολιτική δεν είναι αντανάκλαση των οικονομικών εξελίξεων, αλλά διαθέτει τη δική της αυτονομία, ειδικότερα όταν πρόκειται για τη Τουρκία που απόδειξε πάμπολλες φορές την αδηφάγο επιθετικότητα της.

Σίγουρα, όμως, είναι αυτονόητο πως ο υποθαλάσσιος πλούτος της Κύπρου αποκτά εξαιρετικά σημαντικές παραμέτρους, τόσο εθνικά, όσο και κοινωνικά. Μια προσεκτική χάραξη εθνικής στρατηγικής πολιτικής, θα δημιουργήσει συμμαχίες με κράτη που διεκδικούν ένα πιο καθοριστικό ρόλο στη περιοχή, για παράδειγμα τη Ρωσία, ενώ θα αναβαθμίσει την ενεργειακή θέση του Ελληνισμού μέσα από τη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου.

Επίσης, μπορεί να καταστεί σημαντικός πυλώνας για την ανάπτυξη κοινωνικών υποδομών στο τομέα της παιδείας, αλλά και της τεχνολογικής προόδου.

*Νεόφυτος Καρκώτης
Γραμματέας Αποδήμων & Διεθνών Σχέσεων
ΜΕΤΩΠΟ Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου
Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από Τιπούρτης Τρύφων στις 1/31/2012 04:05:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , , .

0 σχόλια for "Το φυσικό αέριο, η Τουρκία και οι ψευδαισθήσεις: Μια γεωπολιτική ανάλυση."

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες