ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:2 Φεβρουαρίου 2012
Αναρτήθηκε από taniaioannina

Λύση μέσω ΕΣΠΑ προωθεί η Ευρωπ. Τράπεζα Επενδύσεων, όμως...πολλά τα "εάν" για Ιονία και Ε-65.

Του Μιχάλη Παπακωνσταντίνου.
Η ρευστή κατάσταση στη χώρα, προβληματίζει Τράπεζες και Κοινοπραξίες.


"Έρημο τοπίο" θυμίζουν τα εργοτάξια. – Σε απόγνωση οι εργαζόμενοι."Μικρό καλάθι" κρατούν οι Ηπειρώτες και όλοι όσοι περιμένουν πώς και πώς την κατασκευή των...


αυτοκινητοδρόμων της Ιόνιας Οδού, του Ε-65, αλλά και της Ολύμπιας Οδού. 

Μπορεί χθες να σκόρπισε χαμόγελα η είδηση που ήρθε από τις Βρυξέλλες, ότι δηλαδή θα δεσμευθεί 1,5 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, με το οποίο στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα δανείσει τις Κοινοπραξίες για να ξεκινήσουν και πάλι τα έργα, όμως οι μεγάλοι οδικοί άξονες βρίσκονται ακόμη υπό αίρεση, αφού είναι «μπλεγμένοι» στα πλοκάμια των οικονομικών προβλημάτων της χώρας.


Με βάση το σχέδιο που έχει εκπονηθεί από την Ομάδα Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα (task force) και από την Ελληνική Κυβέρνηση, αναμένεται να δεσμευθεί 1,5 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, το οποίο και θα χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα προχωρήσει στο δανεισμό των παραχωρησιούχων, που εδώ και καιρό έχουν διακόψει τις εργασίες, στους υπό κατασκευήν μεγάλους οδικούς άξονες της χώρας.

Να σημειωθεί, ότι εκτός της Ιόνιας, της Ολύμπιας και του Ε-65, πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο αυτοκινητόδρομος Αιγαίου (από το Μαλιακό στο Κλειδί Ημαθίας), ενώ μόνο ο άξονας «Μορέας» στην Πελοπόννησο κατασκευάζεται κανονικά.


Πολλά τα «"εάν"…
Όπως σχολιάζουν αναλυτές, τόσο οι συγκεκριμένοι αυτοκινητόδρομοι, όσο και όλα τα αναπτυξιακά έργα για την Ήπειρο υπόκεινται πλέον στα πολλά «εάν», που …στοιχειώνουν την Ελληνική οικονομία.
«Εάν δεν βγούμε από το ευρώ, εάν δεν πτωχεύσουμε, εάν τελικά εκταμιευθούν τα κονδύλια, εάν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των ξένων στην Ελλάδα… Όλα αυτά τα «εάν» υπονομεύουν την ομαλή επανέναρξη της κατασκευής των οδικών αξόνων».

Σύμφωνα με το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που αποκάλυψε ο ΣΚΑΙ, θα προσφερθούν στους παραχωρησιούχους χαμηλότοκα δάνεια, για να ξεκινήσουν και πάλι τα έργα. Όμως, αλήθεια, μπορεί και πώς η Ελληνική Κυβέρνηση να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στα «μάτια» των 43 Τραπεζών και βεβαίως των Κοινοπραξιών, που είδαν τα προηγούμενα χρόνια να μην υλοποιείται καμία δέσμευση;

Αλαλούμ…
Το αλαλούμ στην Κυβέρνηση για την πορεία των μεγάλων οδικών αξόνων, φάνηκε και χθες, καθώς χωρίς ιδιαίτερο λόγο αναβλήθηκε, για μια ακόμη φορά, η συζήτηση της ερώτησης του συμπατριώτη μας βουλευτή Σταύρου Καλογιάννη, για τις συμβάσεις παραχώρησης των υπό κατασκευή αυτοκινητοδρόμων και για την πρόσληψη συμβούλων στο Υπουργείο Οικονομικών, οι οποίοι θα βοηθήσουν στο συγκεκριμένο θέμα.

"Είναι προφανές ότι ο Υπουργός Οικονομικών αδυνατεί να απαντήσει στην ερώτησή μου, καθώς το Υπουργείο δεν έχει ακόμα προσλάβει τους νέους συμβούλους, οι οποίοι είναι άγνωστο ποιες ακριβώς υπηρεσίες θα παρέχουν, δεδομένου ότι με το ίδιο ακριβώς αντικείμενο ασχολείται και το Υπουργείο Υποδομών με τους δικούς του συμβούλους!" τόνισε χθες ο Στ. Καλογιάννης.


Άμεσο το όφελος…
Πάντως, αν τελικά υλοποιηθεί το σχέδιο της Τράπεζας Επενδύσεων, εκταμιευθούν τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ και ξεκινήσουν -χωρίς νέα προβλήματα- τα μεγάλα οδικά έργα, είναι βέβαιο, ότι θα μιλάμε για μια πολύ θετική εξέλιξη, που θα έχει άμεσα οφέλη στην Ήπειρο.
Αρκεί να σημειωθεί, ότι τόσο για την Ιόνια Οδό, όσο και για την «Ολύμπια» -το κομμάτι δηλαδή που ξεκινά από την Ελευσίνα και καταλήγει στην Ηλεία- υπολογίζονται σχεδόν 7.000 θέσεις εργασίας τον χρόνο, μέχρι και το 2015!

Με δεδομένο ότι η ανεργία στην Ήπειρο έχει χτυπήσει «κόκκινο», η επανέναρξη των εργασιών θα βοηθήσει σημαντικά στην άμβλυνση του προβλήματος. Αυτό ίσως είναι και το μεγαλύτερο όφελος, από την κατασκευή των συγκεκριμένων αξόνων.

Έρημο τοπίο!..
Αυτή τη στιγμή οι αυτοκινητόδρομοι που οριστικά θα βγάλουν την Ήπειρο από την απομόνωση, θυμίζουν «έρημο τοπίο», αφού όλα τα εργοτάξια έχουν κλείσει, τα μηχανήματα «σκουριάζουν» και οι εργαζόμενοι έχουν οδηγηθεί στην ανεργία.

Στην Ιόνια Οδό το μόνο θετικό είναι πως έχουν παραδοθεί (πάλι καλά!..) οι παρακάμψεις Άρτας και Αγρινίου, καθώς και το κομμάτι Σελλάδες Άρτας- Άγιος Δημήτριος. Πολύ έντονο πρόβλημα υπάρχει στην περιοχή Κλόκοβα, όπου μελετάται η δημιουργία σήραγγας, κάτι που θα αυξήσει σημαντικά το κόστος.


Λύση το ΕΣΠΑ;
Το άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι ο κόμβος της Άρτας, η σύμβαση του οποίου διαλύθηκε αφήνοντας στο σκοτάδι το μέλλον του έργου. Ωστόσο, όπως είπε πρόσφατα στη Βουλή ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Ανάπτυξης, μελετάται η ένταξή του στο ΕΣΠΑ, χωρίς ακόμη τίποτε να είναι σίγουρο, με δεδομένη την πολύ ρευστή κατάσταση στη χώρα.

"Είναι μια απαράδεκτη κατάσταση και επικίνδυνη" είπε ο Υπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Αρτινού βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Άρτας Δ. Τσιρώνη, ο οποίος ζήτησε να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατόν.

Υπενθυμίζεται, ότι ο κόμβος της Άρτας αποτελεί ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων- Αθηνών. Οι οδηγοί χρειάζεται να δείχνουν πολύ μεγάλη προσοχή, ενώ πάγιο και καθολικό αίτημα της κοινής γνώμης είναι η κατασκευή του κόμβου που θα λύσει πολλά προβλήματα.


Δεν κουνιέται φύλλο…
Στον Ε-65 η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από αυτή στην Ιόνια. Ουσιαστικά, ο δρόμος έχει μείνει πιο πίσω απ’ όλους τους άλλους. Αν και το μήκος του είναι 175 χιλιόμετρα, σε πολλά σημεία δεν έχει γίνει ούτε το υπόστρωμα για να πέσει άσφαλτος!

Τα προβλήματα ξεκίνησαν να εμφανίζονται από το καλοκαίρι του 2010 και τον Απρίλιο του 2011 υπήρξε αναστολή εργασιών, με αποτέλεσμα σχεδόν 1.000 άτομα να έχουν μείνει χωρίς δουλειά!


***
Με δεδομένες λοιπόν τις παραπάνω δυσκολίες, αλλά και την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βοηθήσει τη χώρα μας, απαιτούνται σοβαρότητα και σωστοί χειρισμοί από την Κυβέρνηση. Είναι βέβαιο, ότι η ευκαιρία που παρουσιάζεται μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων είναι η τελευταία, μπας και μπορέσει η χώρα να κατασκευάσει μεγάλα έργα ανάπτυξης, εν μέσω κρίσης.

 Όλοι πλέον ελπίζουν, να μην πέσουν και πάλι αυτά τα έργα θύμα των τεράστιων οικονομικών και όχι μόνο προβλημάτων του Ελληνικού Κράτους…

proinoslogos.gr
epirus.ellas.tania@gmail.com
Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από taniaioannina στις 2/02/2012 10:20:00 π.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , , .

0 σχόλια for "Λύση μέσω ΕΣΠΑ προωθεί η Ευρωπ. Τράπεζα Επενδύσεων, όμως...πολλά τα "εάν" για Ιονία και Ε-65."

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες