ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:1 Φεβρουαρίου 2012
Αναρτήθηκε από nikos

Δείτε τους απολογισμούς πεπραγμένων των Αντιπεριφερειαρχών Ηπείρου, όπως κατατέθηκαν στην προχθεσινή συνεδρίαση.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ
Ο απολογισμός πεπραγμένων του αρμόδιου για θέματα τουρισμού αντιπεριφερειάρχη κου Στράτου Ιωάννου για το έτους 2011 έχει ως εξής:

1. Σύνταξη σχεδίου βραχυπρόθεσμων δράσεων και υλοποίηση μέρους...
αυτών
Το 1ο βήμα για τη μετάβαση από τις αποσπασματικές, τοπικού χαρακτήρα τακτικές στη χάραξη μιας Στρατηγικής για την τουριστική ανάπτυξη της Ηπείρου.
• άμεση απάντηση για να προλάβουμε την σαιζόν
• δυνατή προβολή στα ΜΜΕ Βόρειας Ελλάδας

2. Σύνταξη Επιχειρησιακού – Στρατηγικού Σχεδίου για την τουριστική Ανάπτυξη της Ηπείρου
Η πρώτη προσπάθεια για επαγγελματική, τεχνοκρατική αντιμετώπιση της τουριστικής ανάπτυξης της Ηπείρου, που μόνο αυτή μπορεί να φέρει αποτελέσματα τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα. Το συγκεκριμένο σχέδιο διαμορφώθηκε με τη μέγιστη κοινωνική συμμετοχή στη βάση ανάπτυξης κοινωνικού διαλόγου με τους πολίτες, με όλους τους εμπλεκόμενους με τον τουρισμό φορείς και με ενεργή συμμετοχή των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Περιφέρειας (Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ).

3. Πραγματοποίηση 8 συναντήσεων στις έδρες των Περιφερειακών Ενοτήτων
Για την εκπόνηση του Επιχειρησιακού-Στρατηγικού Σχεδίου για την τουριστική ανάπτυξη της Ηπείρου Πραγματοποιήθηκαν 8 συναντήσεις στις έδρες των Περιφερειακών Ενοτήτων, εκ των οποίων 4 για κατάθεση απόψεων και 4 για διαβούλευση του Σχεδίου.

4. Ενεργή εμπλοκή στη δημιουργία διαφημιστικού - προωθητικού υλικού της Περιφέρειας
i. Με πολύ χαμηλό κόστος δημιουργήθηκε διαφημιστικό υλικό της Περιφέρειας. Ειδικότερα:
• 2 τηλεοπτικά σπότ (1 με έμφαση στους καλοκαιρινούς προορισμούς και 1 με έμφαση στους θερινούς προορισμούς)
• 1 ντοκιμαντέρ
ii. Με χαμηλό κόστος εξασφαλίστηκε στοχευμένη προβολή στη Β. Ελλάδα αλλά και πανελλαδική κάλυψη. (West Channel, TRT Μαγνησίας, ERT 3, Μακεδονία TV)
iii. Πραγματοποιήθηκαν καταχωρήσεις σε περιοδικά και εφημερίδες (Athens Voice, Travel Magazine)
iv. Δημιουργήθηκε ενιαίο έντυπο με τα επισκέψιμα σημεία της Περιφέρειας

5. Συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας για προώθηση προβολή της Περιφέρειας στα πλοία της γραμμής Ελλάδας – Ιταλίας και στα κρουαζιερόπλοια
Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με το Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας και συζητήθηκαν τρόποι για την προβολή της Περιφέρειας στα πλοία της γραμμής Ελλάδας Ιταλίας και στα κρουαζιερόπλοια, καθώς και για τη δυνατότητα άφιξης περισσότερων κρουαζιερόπλοιων στην Ήπειρο.
Σημείωση: Για ενημέρωσή σας 11 κρουαζιερόπλοια θα επισκεφτούν το καλοκαίρι του 2012 την Πρέβεζα και από το 2013 ένα κρουαζερόπλοιο θα επισκέπτεται το λιμάνι της Ηγουμενίτσας σε εβδομαδιαία βάση, με 1000 επιβάτες και 700 άτομα πλήρωμα.

6. Ενέργειες για σύσταση 4 τοπικών επιτροπών τουριστικής και πολιτιστικής ανάπτυξης των 4 ΠΕ και 1 Περιφερειακής Επιτροπής
Σύνταξη κανονισμού λειτουργίας για τη δημιουργία 4 τοπικών επιτροπών τουριστικής και πολιτιστικής ανάπτυξης (1 σε κάθε ΠΕ) και 1 Περιφερειακής Επιτροπής.

7. Ίδρυση Oργανισμού/Φορέα Προώθησης Τουρισμού και Τοπικών Προϊόντων Ηπείρου και Διαχείρισης Προορισμού
Ολοκληρώνεται το καταστατικό.

8. Στοχευμένη συμμετοχή σε εκθέσεις
Το 2011 πραγματοποιήθηκε συμμετοχή της Περιφέρειας σε τουριστικές εκθέσεις κατόπιν αυστηρής επιλογής και στη συνέχεια αξιολόγησης των αποτελεσμάτων και άριστης αξιοποίησης τους. Ειδικότερα:
i. Συμμετοχή σε Τουριστική Εκδήλωση του ΕΟΤ στο Westfield Λονδίνου
ii. Συμμετοχή στην 1η Διεθνή έκθεση επενδύσεων ακινήτων στο Τελ Αβίβ - Άνοιγμα αγοράς Ισραήλ
iii. Συμμετοχή στη διεθνή τουριστική έκθεση «ΤΑΞΙΔΙ 2011» στην Κύπρο
iv. Συμμετοχή στην 27η Εμποροβιοτεχνική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη
v. Συμμετοχή στη Διεθνή τουριστική έκθεση Philoxenia στη Θεσσαλονίκη

9. Προβολή της Ηπείρου σε Ξένα Τηλεοπτικά Κανάλια
Ως αποτέλεσμα ενεργειών δημοσίων σχέσεων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης στο Westfield στο Λονδίνο ήταν δυο διεθνή τηλεοπτικά κανάλια (Τravel Channel & Βρετανικό ITV) να έρθουν στην Ήπειρο να αποτυπώσουν εικόνες της και να τις μεταδώσουν σε όλο τον κόσμο.

10. Φιλοξενίες
Φιλοξενία και ξενάγηση 35μελούς αποστολής Ισραηλινών δημοσιογράφων, παραγωγών τηλεοπτικών προγραμμάτων και τουριστικών πρακτόρων

11. Ενέργειες δημοσίων σχέσεων (μηδενικού κόστους)
1. Προβολή της περιοχής μέσω τηλεοπτικών σταθμών, είτε υπό την μορφή ζωντανής κλήρωσης ή τηλεφωνικού διαγωνισμού σε συνεργασία με τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
2. Δημιουργική χρήση του Διαδικτύου για προώθηση του τουριστικού προϊόντος χωρίς κόστος.
• Αποστολή e-mails με φωτογραφίες, προβολές παρουσίασης power point, με θέματα τη φύση, τις αρχαιότητες, τις δραστηριότητες κλπ.
• Δημιουργία μικρών βίντεο και προβολής τους μέσω youtube, μέσα από κανάλι που διαχειρίζεται η Π.Ε. Πρέβεζας.
• Δημιουργία σελίδας κοινωνικής δικτύωσης facebook.

12. Επικοινωνίες και διαπραγματεύσεις με εταιρείες χαμηλού κόστους

13. Συνάντηση με τον υφυπουργό Τουρισμού κο Νικητιάδη για θέματα τουρισμού της Περιφέρειας

14. Συνάντηση με τον υφυπουργό Τουρισμού κο Αλιβιζάτο για θέματα τουρισμού της Περιφέρειας

15. Κατάρτιση πρότασης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση»
Αφορά πρόταση για δημιουργία μιας διαδικτυακής πύλης διαχείρισης και προβολής του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία θα αντιμετωπίζει το τουριστικό προϊόν της Ηπείρου με ενιαίο και ολοκληρωμένο τρόπο, χρησιμοποιώντας γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών.

16. Συναντήσεις με τον αερολιμενάρχη αεροδρομίου Ακτίου για διαφήμιση της Περιφέρειας με γιγαντοαφίσες, καθώς και για πτήσεις charter και ιδιωτικά αεροπλάνα

17. Συναντήσεις με Λευκάδιους Ξενοδόχους για κοινές δράσεις για τον τουρισμό

18. Συμμετοχή στη συνεδρίαση Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, Αίθουσα Τύπου του ΥΠΕΚΑ

19. Εισηγήσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο

20. Συνεντεύξεις σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς

21. Συναντήσεις με τη Διαχειριστική Αρχή

22. Κατάθεση ολοκληρωμένης πρότασης για τη συμμετοχή της Περιφέρειας σε εκθέσεις το έτος 2012.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΕΤΟΥΣ 2011 ΤΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ & ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΡΤΑΣ
κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΨΑΘΑ

Η Περιφέρεια Ηπείρου (και η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας) συμπλήρωσε ήδη ένα χρόνο ύπαρξης στα Διοικητικά δρώμενα της χώρας.
Ο νέος θεσμός του «Καλλικράτη», με πολλά προβλήματα, είχε και την ατυχία να συμπέσει με τη βαθιά οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα.

Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα που το Κεντρικό της Κράτος διαχρονικά δεν διαθέτει κουλτούρα προγραμματισμού και όπου πολλά πράγματα αντιμετωπίζονται εμβαλωματικά και εκ των υστέρων, γίνεται τεράστια προσπάθεια για να στηθεί μια διοικητική δομή ικανή να στηρίξει τον πολίτη και μέσα σ’ αυτήν τη δύσκολη κατάσταση να προωθήσει μια αναπτυξιακή πολιτική για την Περιφερειακή Ενότητα της Άρτας και την Ήπειρο γενικότερα.

Από την πρώτη στιγμή, κεντρικός στόχος μας ήταν ο εξορθολογισμός των δαπανών που αφορούσαν τη λειτουργία των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας. Υπήρξαν συμπτύξεις υπηρεσιών με αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους ενοικίασης κτιρίων και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Πολύ σύντομα, η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, θα έχει στην κατοχή της οικόπεδο στο οποίο θα μπορέσει να στεγάσει το Διοικητήριο του Νομού, κάτι που αποτελεί όνειρο δεκαετιών για τους κατοίκους της Άρτας.

Οι σχέσεις με τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας βρίσκονται σε μια φάση προσδιορισμού αρμοδιοτήτων και οριοθέτησης ενός νέου μοντέλου συνεργασίας. Εργαστήκαμε ήδη πολύ για να το πετύχουμε και το κλίμα είναι θετικό. Δεν υπάρχουν ανταγωνισμοί, ούτε πολυτέλεια για προσωπικές στρατηγικές. Υπάρχουν κοινοί στόχοι. Προσπαθούμε να εμφυσήσουμε μια συγκεκριμένη αναπτυξιακή λογική στους Δήμους που να υπηρετεί συνολικά τη βιώσιμη ανάπτυξη της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας. Μένει όμως να διανύσουμε πολύ δρόμο ακόμη, καθώς σχεδόν όλοι οι Δήμοι βρέθηκαν με σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα που η κρίση επιδείνωσε.

Προετοιμάσαμε και υλοποιούμε έργα που αφορούν στις οδικές υποδομές, στις τουριστικές υποδομές και στις αγροτικές υποδομές που είναι πολύ κρίσιμο κεφάλαιο τώρα που η γεωργία και η κτηνοτροφία φαντάζουν μονόδρομος για την οικονομική επιβίωση της χώρας. Για να έχουμε μέλλον χρειαζόμαστε ποιοτικά πιστοποιημένα προϊόντα ικανά να σταθούν στις μεγάλες αγορές. Το «καλάθι» των Ηπειρώτικων προϊόντων προωθείται με συγκεκριμένες πολιτικές πια.
Με τη δημιουργία του καλαθιού ύστερα από μελέτη και αξιολόγηση και εφόσον είναι εφικτό κάποια προϊόντα θα πιστοποιηθούν ως Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε.

Τον Οκτώβριο ορίσθηκαν επιτροπές εργασίας και υποστήριξης για τη συγκρότηση του Καλαθιού Αγροτικών Προϊόντων Περιφέρειας Ηπείρου με βάση σχετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ακολούθησε παρουσίαση της πρότασης του Υπουργείου σε όλες τις Π.Ε. σε παραγωγικούς φορείς οι οποίοι με τη σειρά τους έκαναν τις προτάσεις τους. Στη συνέχεια οι ομάδες εργασίας και υποστήριξης κατέγραψαν την υφιστάμενη κατάσταση, τα δυνατά σημεία των καλλιεργειών και προϊόντων της Περιφέρειας. Εντός Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί και θα δοθεί στα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας.

Με στόχο να υπάρχουν στην αγορά προϊόντα ποιότητας αλλά και για την προώθηση αυτών έγιναν συναντήσεις με εκπροσώπους πιστοποιητικών οργανισμών ώστε να βρεθεί τρόπος πιστοποίησης προϊόντων με το σήμα «Ηπειρωτικό Προϊόν». Η διαδικασία, σύστασης του φορέα, έπεται ως αποτέλεσμα των δράσεων που θα ακολουθήσουν μετά την σύσταση του Καλαθιού Αγροτικών Προϊόντων.
Επί του Ειδικού πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς ώστε να γίνει καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και των προτάσεων. Στη συνέχεια κατατέθηκαν οι προτάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο και ομόφωνα σχεδόν, στάλθηκαν στο Υπουργείο.

Σε συνεργασία με το Τ.Ε.Ι Ηπείρου στάλθηκε στην Υπουργό Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου επιστολή με την χρησιμότητα και τη σύνδεση με τον πρωτογενό τομέα, του Τ.Ε.Ι και την ανάγκη συνέχισης της λειτουργίας του.
Τον Οκτώβριο η Περιφέρεια συμμετείχε στο Φεστιβάλ γάλακτος και Τυριού. Οι συμμετέχοντες δήλωσαν ικανοποιημένοι. Τον Δεκέμβριο συμμετείχε στο Φεστιβάλ Μελιού όπου και εκεί η συμμετοχή ήταν μεγάλη.
Στην προσπάθεια προώθησης των Αγροτικών Προϊόντων στάλθηκαν επιστολές σε εννέα Πρεσβείες. Υπήρξε ανταπόκριση από ορισμένες π.χ. Τσεχία, όπου δήλωσαν συνεργασία με τον επιχειρηματικό κόσμο διά μέσω των Επιμελητηρίων. Ενδιαφέρον έχουν δείξει και άλλες χώρες όπως η Σλοβακία και η Πολωνία.

Κατατέθηκε πρόταση στο πρόγραμμα Ψηφιακή Σύγκλιση για τη δημιουργία site που θα προωθεί αγροτικά προϊόντα αλλά και πωλήσεις αυτών σε επίπεδο Περιφέρειας.
Υπήρξε εντατικοποίηση των ελέγχων στην διακίνηση των εσπεριδοειδών έτσι ώστε να μειωθεί ο όγκος των προϊόντων που φεύγουν, παράνομα, χωρίς συσκευασία (χύμα).
Έγινε σχεδιασμός με τους παραγωγικούς φορείς και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας για την συμμετοχή της σε εκθέσεις (εντός Ελλάδος) και διερεύνηση πιθανής συμμετοχής σε μια έκθεση στο εξωτερικό.

Το πρώτο έτος της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, ήταν κυρίως έτος προγραμματισμού και σχεδιασμού. Ακολουθεί τώρα πια η ώρα της ολοκληρωμένης δράσης, προκειμένου η Άρτα και η Ήπειρος γενικότερα να βγουν από το τέλμα της της οικονομικής κρίσης.
Με τη συμπαράσταση και τη συνεργασία όλων, απλών πολιτών και θεσμικών φορέων, μπορούμε να δημιουργήσουμε την Ήπειρο του μέλλοντος, αυτή που ονειρευόμαστε και θέλουμε όλοι.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ στη Συνεδρίαση του Π.Σ., 30-01-12,
για τον ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2011
Τατιάνα Καλογιάννη - Σταύρου

Κυρίες & Κύριοι,
Στη συγκυρία που τα Πλαίσια Στήριξης αντικαθίστανται σταδιακά από στοχευμένα Μνημόνια Επιτήρησης, οι τοπικές κοινωνίες μέσω της διοικητικής αναδιάρθρωσης της χώρας, που επιχειρήθηκε στα πλαίσια της εφαρμογής του Σχεδίου «Καλλικράτης», ανέλαβαν την υπόθεση της ανάπτυξης και του μέλλοντός τους στα δικά τους χέρια.

Η τοπική αυτοδιοίκηση στη χώρα μας έχει υποστεί μεταρρυθμίσεις, τομές, νεωτερισμούς και πολύ, μα πάρα πολύ, διάλογο. Σε κάθε προσπάθεια, οι εμπνευστές θεωρούσαν ότι είχαν ανακαλύψει τη μαγική συνταγή που θα έφερνε την επανάσταση, θα ενεργοποιούνταν ανθρώπινο δυναμικό με όρεξη, γνώσεις και χάρισμα και θα συγκροτούνταν προγράμματα με επάρκεια, δημιουργικότητα και θεμελίωση ενός ελπιδοφόρου μέλλοντος.
Έτσι κάθε φορά περίσσευε το όραμα και το μεγαλόπνοο σχέδιο και την ίδια στιγμή απομακρυνόταν λίγο περισσότερο η κοινή λογική.

Σήμερα, όμως, ζούμε την επανάσταση, ή μάλλον την εκδίκηση, του αυτονόητου.
Οι αποτυχίες, οι αδυναμίες και οι αναβολές μας δεν πρέπει να παραμένουν κρυφές και αόρατες.
Γι’ αυτό, και όταν αναλάβαμε τη Διοίκηση της Περιφέρειας, ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ να καταγράψουμε την κατάσταση, να αναδείξουμε τις στρεβλώσεις, να αναλύσουμε τα δεδομένα, να τηρήσουμε και θέσουμε όρους και να λάβουμε αποφάσεις.
Προτιμήσαμε αντί για βαρύγδουπες εξαγγελίες, τη συστηματική και μεθοδική δουλειά.
Καλέσαμε την τοπική κοινωνία μαζί να σχεδιάσουμε, να συντονίσουμε και εντατικοποιήσουμε την προσπάθειά μας, ώστε να καταφέρουμε να βρούμε το συντομότερο δυνατόν το βηματισμό μας προς ένα αξιοπρεπέστερο αύριο.

Κυρίες και Κύριοι,
Σήμερα, και στο πλαίσιο της υποχρέωσης μας, προς το θεσμό αλλά κυρίως προς τους πολίτες της Ηπείρου ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΜΕ τον «ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2011»
Ταξινομημένα, ανά οργανική μονάδα ευθύνης μου έχουν κατατεθεί, ήδη, σε εσάς αναλυτικά τα πεπραγμένα για:
1. τη Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος & Υποδομών,
2. την Πολιτική Προστασία Π. Ε. Ιωαννίνων
3. το Αυτοτελές τμήμα Π.Ε. Ιωαννίνων ΠΑΜ-ΠΣΕΑ, και
4. την Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου
που, υπό την πολιτική μου διοίκηση, πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο: 01.01.2011 έως 31.12.2011.
Ειδικότερα και όσον αφορά την περιοχή της θεματικής μου αρμοδιότητας στον τομέα Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος & Υποδομών, ΠΑΡΑΘΕΤΩ, ακολούθως, σταχυολογημένα και συνοπτικά τις δράσεις - ορόσημα που σηματοδοτούν τον πολιτικό μας προσδιορισμό για τη συγκεκριμένη περίοδο.

Όμως, στο σημείο αυτό, δράττομαι της ευκαιρίας, να δηλώσω ότι είμαι υπερήφανη για την συνεργασία με το διοικητικό μηχανισμό των υπηρεσιών μας, που εργάστηκε ξεπερνώντας κάθε εγγενές, με το παραδοσιακό διοικητικό σύστημα της χώρας, ελάττωμα, και δημιουργήσαμε υποδομές συνεργασίας, παραγωγικότητας, επικοινωνίας και αλληλεγγύης και κυρίως ΕΡΓΟ, που θα αντανακλά και αποσκοπεί σε αξιοβίωτη καθημερινότητα και σε παραγωγικό επιχειρείν.
Κυρίως, όμως, πρέπει να ευχαριστήσω εσάς, κύριε Περιφερειάρχα, για την εμπιστοσύνη που μου δείξατε με την ανάθεση της οργάνωσης και διοίκησης ενός νευραλγικού τομέα, κύριας σημασίας και σκοπού αντικειμένου και εν κατακλείδι την «υπεράσπιση» του μοναδικού συνθήματος:
«Αξιοβίωτη, αυτοτροφοδοτούμενη & εξωστρεφή ανάπτυξη, εστιασμένη στις παραγωγικές
δραστηριότητες που αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα και ενισχύουν την τοπική
ταυτότητα, με σεβασμό στο περιβάλλον, την ιστορία και τον πολίτη της Ηπείρου».

Ελπίζοντας, ότι ανταποκρίθηκα των προσδοκιών σας και δεδομένων των ανωτέρω, το υλοποιηθέν έργο έχει ως ακολούθως:

1. Καταγραφή & Αξιολόγηση έργων Περιφέρειας Ηπείρου
(Κεντρική Βάση Δεδομένων των προτεινόμενων Έργων της Περιφέρειας Ηπείρου)
• Αφορά την απογραφή των προτεινόμενων Έργων με τελικούς δικαιούχους, τους φορείς ευθύνης τομεακών και περιφερειακών πολιτικών της περιοχής μας.
• Έγινε με πρωτοβουλία της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας Ηπείρου.
• Η διαδικασία ξεκίνησε στις 19 Ιανουαρίου 2011.
• Η ανάρτηση της βάσης πραγματοποιήθηκε την 4η Αυγούστου 2011 σε ειδική ηλεκτρονική διεύθυνση.
• Η επικαιροποίησή της είναι συνεχής.

2. Αναπτυξιακή Ημερίδα.
• Αφορά την υλοποίηση Ημερίδας με τίτλο: «Η Ήπειρος σε Σταυροδρόμι. Επιδοτούμενη ή Αυτοτροφοδοτούμενη και βιώσιμη ανάπτυξη;»
• Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011.
• Επιλέχθηκαν και ανταποκρίθηκαν ομιλητές - εισηγητές με τεκμηριωμένη άποψη για την αποτελεσματικότητα των διοικητικών δομών, μακροχρόνια εμπειρία από την άσκηση της επιχειρηματικότητας και πλήρη γνώση για τα χρηματοδοτικά μέσα & πηγές.
• Στόχος να ενδυναμωθεί η αυτοπεποίθησή των πολιτών, όσον αφορά την λειτουργία των πολιτικών θεσμών, τα ενδογενή χαρακτηριστικά του τόπου, η παραμονή στην περιοχή και η ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας.
• Αναμενόμενα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα: Πλούτος, νέες θέσεις εργασίας, υπεραξία για την περιφέρεια.

3. Διοικητική Αναδιάρθρωση
• Αφορά την:
o Τη Μεταφορά Αρμοδιοτήτων
o Τον Χωροταξικό Επανασχεδιασμό Υπηρεσιών
o Τον Εξορθολογισμό Δαπανών.
o Την Αναβάθμιση της διοικητικής ικανότητας της Περιφέρειας.
• Ενέργειες:
o Επανασχεδιάσαμε τη διάταξη των διατιθέμενων χώρων, ώστε να ενσωματωθούν στις κτιριακές υποδομές του κτιρίου της πρώην Νομαρχίας Ιωαννίνων όλες οι υπηρεσίες της πρώην κρατικής περιφέρειας που υπήχθησαν στη Διοίκηση της Αιρετής Περιφερειακής Αρχής και σωρευτικά σε αξιοσημείωτο μικρό χρονικό διάστημα:
• Πετύχαμε την:
o Βελτιστοποίηση του παραγόμενου έργου
o Περιορισμό του λειτουργικού κόστους. (Η εξοικονόμηση σε ετήσια βάση εκτιμάται σε 180.000,00€).
o Περιθωριοποίηση της ενδημικής ραθυμίας εκ μέρους του μεγάλης αδράνειας διοικητικού μηχανισμού
o Αναβάθμιση της λειτουργικότητας & την μεγιστοποίηση της Αποδοτικότητας των Υπηρεσιών.
• Προγραμματίζουμε:
o Την Εφαρμογή υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης Περιφέρειας Ηπείρου. (Έχουμε υποβάλει πρόταση χρηματοδότησης στο χρηματοδοτικό πλαίσιο: Ψηφιακή Σύγκλιση).
o Την επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού και την ανάπτυξη της υλικοτεχνικής υποδομής των Υπηρεσιών.

4. Αιτήματα διεκδίκησης.
a. Διεκδικήσαμε την ίδρυση της Εταιρείας Παροχής Αερίου Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας και αναμένουμε την δέουσα ανταπόκριση στο αίτημά μας για υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ ΔΕΠΑ και Περιφέρειας Ηπείρου.
Ένα δίκαιο και πάγιο αίτημα των κατοίκων και των φορέων της Ηπείρου.
b. «Πράσινο ορεινό χωριό».
I. Επισημάναμε το ενδιαφέρον της περιφέρειας Ηπείρου για συμμετοχή στην αρχική εκδοχή του πιλοτικού προγράμματος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής για την δημιουργία ενός «Πράσινου Ορεινού χωριού» στην Περιφέρειά μας.
II. Διεκδικούμε με δυναμισμό τη συμμετοχή μας σ΄ αυτό το καινοτόμο έργο με τις πολλές συνιστώσες και ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά την υλοποίησή του, που σκοπό έχει να κάνει μία κοινωνική δομή της περιφέρειάς μας ενεργειακά αυτάρκη, μιας και οι ανάγκες της θα καλύπτονται εξ’ ολοκλήρου από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
c. Διεκδικήσαμε μέσω επανειλημμένων επιστολών προς την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (06.06.2011, 19.07.2011), την ίδρυση και λειτουργία Γεωργικής Σχολής στην Ήπειρο.

d. Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου
Απευθύναμε αίτημα προς το ΥΠΕΚΑ, για την ανάληψη από τις Αιρετές Περιφερειακές Αρχές της ευθύνης σύνταξης & αναθεώρησης των Περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού. Δυστυχώς, η χαρακτηριστική βραδύτητα των κεντρικών κρατικών υπηρεσιών, έχει σαν αποτέλεσμα ακόμη και σήμερα να μην έχει συμβασιοποιηθεί η εκπόνηση των σημαντικών αυτών σχεδιασμών.

5. Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007 -2013 – ΠΕΠ ΗΠΕΙΡΟΥ.
Με δεδομένη την πασίδηλη χρησιμότητα και ανάγκη αξιοποίησης του τρέχοντος χρηματοδοτικού πλαισίου, προχωρήσαμε με ένταση και τεκμηρίωση, στη διατύπωση αιτημάτων για αύξηση των κονδυλίων υπό τη διαχείριση του διοικητικού μας μηχανισμού, με σκοπό την αξιοποίηση και απόδοση των επενδύσεων και ΟΧΙ στην ενασχόληση με την ονομαστική απορρόφηση των κονδυλίων.
Από 01/07/11 έως 31/12/11
• Δημιουργήσαμε με ταχύτητα και πλήρη επάρκεια κάθε προϋπόθεση που απαιτήθηκε, ώστε να μην χαθούν ασκόπως χρόνος και κονδύλια.
• Προσδώσαμε την απαιτούμενη προτεραιότητα στην ωρίμανση έργων υποδομών (απορρίμματα, βιομάζα, μεταφορές, κλπ).
• Αυξήσαμε τις δαπάνες / πληρωμές έργων κατά 85,00 % (από 18,14 σε 37,95%) &
• Αυξήσαμε τις συμβασιοποιήσεις κατά 60,00% (από 42,43 σε 77,34%).

6. Περιβάλλον – Ενέργεια.
 Προωθήσαμε τις διαδικασίες Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων.
α) Επιταχύναμε την έναρξη λειτουργίας ΧΥΤΑ Ελληνικού
β) Οργανώσαμε την συγκρότηση φακέλου - πρότασης προς ένταξη & χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη» για την ολική και πλήρη αποκατάσταση των εν ενεργεία Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων Περιφέρειας Ηπείρου.
γ) Επισπεύσαμε τις διαδικασίες και πετύχαμε την ολοκλήρωση της μελέτης με τίτλο: «Εξειδίκευση του Δικτύου Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Περιφέρειας Ηπείρου»
δ) Προωθούμε την ένταξη στο ΠΕΠ Ηπείρου πράξης για την προμήθεια εξοπλισμού για τους ΣΜΑ και ΧΥΤΑ Ηπείρου και
ε) Προωθούμε με πρωτόγνωρους ρυθμούς την υλοποίηση της μονάδας επεξεργασίας Αστικών Στερεών Απορριμμάτων Ηπείρου.
 Διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων για έργα εξοικονόμησης ενέργειας
Διεκδικήσαμε και πετύχαμε την ένταξη προς χρηματοδότηση, ως πιλοτικό έργο, της Ενεργειακής Αναβάθμισης του κτιρίου της έδρας της περιφέρειας Ηπείρου.
 Οργάνωση ανοικτών ενημερωτικών συσκέψεων στην Παραμυθιά και στη Δωδώνη σχετικά με τη μονάδα επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων και γενικότερα για την εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αστικών Στερεών Απορριμμάτων.

7. Διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων & Υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
• Ταξινομήσαμε όλα τα προγράμματα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας στα οποία συμμετέχει η Περιφέρεια Ηπείρου, και συστηματοποιήσαμε την παρακολούθηση της εξέλιξης υλοποίησης τους.
• Αναδιοργανώσαμε τις υφιστάμενες δομές, συγκροτήσαμε ομάδες εργασίας και αναβαθμίζοντας τη συνεργασία μεταξύ του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Ηπείρου και της ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε., πετύχαμε:
• Τη διευκόλυνση της απρόσκοπτης χρηματοροής.
• Την ομαλή και εύρυθμη υλοποίησή τους, και
• Την αξιολόγηση των προτεραιοτήτων και των στοχεύσεων της Περιφέρειας για τις επερχόμενες νέες προκηρύξεις χρηματοδοτικών πλαισίων.

8. Επιχειρησιακός Προγραμματισμός της Περιφέρειας Ηπείρου περιόδου 2012-2014
Ο Επιχειρησιακός Προγραμματισμός 2012 - 2014 της Περιφέρειας Ηπείρου ολοκληρώθηκε, με την έγκρισή του από το Περιφερειακό Συμβούλιο, στις 19/12/11.
Η πορεία που ακολουθήθηκε ανέδειξε τον κυρίαρχο ρόλο των τοπικών κοινωνιών και κάθε δομής που συμμετέχει ο απλός πολίτης. Η τελική έκδοση του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού προέκυψε ως προϊόν ευρείας διαβούλευσης.

9. Συσκέψεις - Συναντήσεις – Συμμετοχές - Συνεργασίες
Επιλέξαμε την ουσιαστική διαβούλευση ως μέσον παραγωγής δημιουργικής πολιτικής, γι αυτό συμμετείχαμε αλλά και οργανώσαμε συχνές συσκέψεις και συναντήσεις με πολίτες, πολιτικά πρόσωπα, εκπροσώπους φορέων και άλλων οργανισμών και υπηρεσιακών παραγόντων.
Ωστόσο, δύο σταθμοί της διαδικασίας αυτής πρέπει να τονιστούν:
• Σε επίπεδο Περιφέρειας Ηπείρου η εφαρμογή μιας πρότυπης συστηματικής συνεργασίας με όλους τους Δήμους, τόσο για την στήριξη των αιτημάτων τους, όσο και την προσφορά κάθε βοήθειας με στόχο την ουσιαστική αναβάθμιση της διοικητικής τους ικανότητας.
• Σε επίπεδο εκπροσώπησης της Περιφέρειάς μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η διεκδικητική αναφορά σε δύο κρίσιμα διαχειριστικής φύσεως για επερχόμενα χρηματοδοτικά πλαίσια:
o την άμεση (χωρίς τη διαμεσολάβηση κεντρικών κρατικών υπηρεσιών) ανάπτυξη σχέσης υποβολής προτάσεων, εγκρίσεων, ελέγχου υλοποίησης κτλ μεταξύ των Περιφερειών με ειδικά διαρθρωτικά προβλήματα, όπως η Περιφέρεια Ηπείρου και των αντίστοιχων υπηρεσιών των Διαρθρωτικών Ταμείων.
o Τον ανασχεδιασμό του τρέχοντος, αλλά και το σχεδιασμό των μελλοντικών προγραμμάτων στήριξης που αφορούν την Περιφέρεια μας, με κύριο πυρήνα την ανάπτυξη νέων και τη δραματική βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών.

Τέλος , κυρίες & κύριοι
Διαμορφώσαμε ένα νέο προσκήνιο.
Ο καθένας μας καλείται να κινηθεί στο συγκεκριμένο προσκήνιο σε όρους δικής του προοπτικής, γιατί μόνο τότε αντλεί τη δύναμη να αγωνιστεί με ιδιαίτερη προσήλωση και ενθουσιασμό.
Εμείς, προτιμούμε ο απλός πολίτης να μας ανακαλεί στη μνήμη του για όσα προσπαθήσαμε παρά για όσα φοβηθήκαμε ή από όσα κρυφτήκαμε.
Έτσι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε.

Τατιάνα Καλογιάννη - Σταύρου

Απολογισμός πεπραγμένων 2011, του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη
σε Θέματα Παιδείας Πολιτισμού και Αθλητισμού Π.Κολόκα

Στα πλαίσια του Νόμου Καλλικράτη 3852/ 2010 και των διατάξεων του Άρθρου 185, σχετικά με τον απολογισμό των πεπραγμένων των Περιφερειακών Οργάνων, παρουσιάζονται οι ενέργειες στις οποίες έχει προβεί ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παντελής Κολόκας για το έτος 2011.
Ειδικότερα, το πρώτο χρόνο της θητείας του οι σχετικές ενέργειες οργάνωσης, προώθησης και συντονισμού, επεξεργασίας και υποβολής προτάσεων, προγραμματικού σχεδίου και βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών σε θέματα Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού Περιφέρειας Ηπείρου, όπως αυτές ορίστηκαν με απόφαση του Περιφερειάρχη, συνοψίζονται ανά τομέα δράσης ως εξής:

ΠΑΙΔΕΙΑ:
• Συνάντηση με όλη την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας στην οποία παρευρέθηκε και ο πρώην Πρωθυπουργός, περί εφαρμογής του ν. 3879/2010 «Ανάπτυξη της Δια Βίου Μάθησης και λοιπές διατάξεις» , στις Περιφέρειες.
• Ενέργειες στην κατεύθυνση αποτροπής και επανεξέτασης των συγχωνεύσεων των σχολείων Περιφέρειας Ηπείρου
• Ενέργειες για την ανάκληση απόφασης περί κατάργησης- συγχώνευσης των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Ηπείρου
• Σύσταση Υπηρεσιακής Μονάδας Δια Βίου Μάθησης της Περιφέρειας Ηπείρου
• Κατάθεση Πρότασης Επαγγελματικών Ειδικοτήτων στα Δημόσια ΙΕΚ της Περιφέρειας Ηπείρου για το χειμερινό και εαρινό εξάμηνο
• Συγκρότηση Περιφερειακής Επιτροπής Επαγγελματικής Κατάρτισης
• Ενέργειες για την ανέγερση διδακτηρίου στέγασης του Μουσικού Γυμνασίου Ιωαννίνων
• Υλοποίηση του προγράμματος Culture με τίτλο Ευρωπαϊκό Αγροτικό Ημερολόγιο - European Rural Almanac. Συμμετοχή σε δύο συναντήσεις με τους εταίρους. (Ισπανία, Γερμανία)
• Συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας Ελλάδας και Κύπρου στο πλαίσιο των δράσεων προσέλκυσης σχολικών εκπαιδευτικών εκδρομών στην Περιφέρεια
• Προώθηση του προγράμματος «Πράσινα Δώματα σε Δημόσια Κτήρια»

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ:
• Ένταξη στο πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Περιφέρειας ως Πρεσβευτές τουρισμού, των Ηπειρωτών κωπηλατών που θα αγωνιστούν με τα εθνικά χρώματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου
• Συμβολή για την απρόσκοπτη συνέχιση λειτουργίας του κολυμβητηρίου Ιωαννίνων
• Ανακατασκευή και διάθεση της κολυμβητικής Δεξαμενής Ε.Ε.Ε.Ε.Ν. Ιωαννίνων σε αθλητικά σωματεία
• Συνέργεια με Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας και Δήμους για τη διοργάνωση του 17ου Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου με αφετηρία τα Ιωάννινα.
• Συνέργεια με τον Αθλητικό Όμιλο «Ποσειδών» Ιωαννίνων και το Δήμο για τη διοργάνωση του 5ου Γύρου Λίμνης Ιωαννίνων

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ:
• Κατάθεση σχεδίου δράσεων για την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού στην Ήπειρο με στόχο την ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς μας
• Συνέργεια με το «Διάζωμα», για την ανάδειξη και αναστήλωση των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου

Παντελής Κολόκας
Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου

Έκθεση Απολογισμού
του Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας
για το Έτος 2011

Όταν o Nόμος 3852/2010 μετά από μακρά διαβούλευση, έγινε νόμος του κράτους, οι εμπλεκόμενοι, δηλαδή τα υπουργεία με τα επιτελεία τους καθώς ο Ά και Β βαθμός Αυτοδιοίκησης με τους εκπροσώπους της, δεν είχαν σαφή εικόνα για το που βαδίζει η χώρα οικονομικά. Τουλάχιστον οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης.
Παρά τις αντιδράσεις που προέκυπταν, με αιχμή αυτών το χωροταξικό του νομοθετήματος, τέθηκε σε ισχύ και μετά τις εκλογές του 2010 η νέα δομή της αυτοδιοίκησης άρχισε να εφαρμόζεται, σύμφωνα με αυτόν.
Όπως είναι λογικό, ένα τέτοιο νομοθέτημα, που άλλαξε σε τεράστιο βαθμό τον θεσμό της αυτοδιοίκησης, είχε ελλείψεις – παραλήψεις και γενικότερα δημιούργησε δυσλειτουργίες στον θεσμό, τόσο στον Ά όσο και στον ΄Β βαθμό.

Αυτά συνδυασμένα με την οικονομική κρίση, και πως άλλωστε δεν θα γινόταν, οδήγησαν την αυτοδιοίκηση, στα νέα βήματά της σε αποσυντονισμό στην προσπάθειά της να μπορέσει να πάρει βήμα, με κύριο γνώμονα την εξυπηρέτηση του πολίτη.
Για να δώσω μια μικρή διάσταση των ζητημάτων που προέκυψαν, θα αναφερθώ στην επιτροπή παραμεθορίου, απαραίτητη στην εδαφική μας περιφέρεια για σύνταξη συμβολαίων κλπ.
Αυτή λειτούργησε μετά από σωρεία εγγράφων και παρεμβάσεων προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ώστε να την ενεργοποιήσει, διότι δεν γνώριζαν ότι η αρμοδιότητα αυτή μεταφέρθηκε από τις πρώην Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις στον νέο θεσμό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Για να καταστεί δυνατή η λειτουργία της, πέρασαν τέσσερις μήνες.

Θέλετε να αναφερθούμε στην μεταφορά μαθητών! Στις υπηρεσίες και αρμοδιότητες που πήγαν στους Δήμους! Στις λειτουργικές υποχρεώσεις προς την Α’θμια και Β΄θμια Εκπαίδευση !
Συνεχής αγώνας δρόμου για να μπορέσουμε να ισχυριστούμε ότι: «Ναι πήραμε βήμα». Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα προβλημάτων και έχοντας να κάνουμε, και με την διαχρονική προσφιλή τακτική της κεντρικής εξουσίας, δηλαδή: «Εκχώρηση αρμοδιοτήτων χωρίς τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους».

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώσαμε την πρώτη χρονιά εφαρμογής και διοίκησης της αιρετής Περιφέρειας Ηπείρου.
Ως Αντιπεριφερειάρχης στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, της Οικονομικής Επιτροπής, των εντολών του Περιφερειάρχη και τις αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής, θέσαμε ως στόχο και προϋπόθεση, για την εύρυθμη λειτουργία της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, την συγκέντρωση των υπηρεσιών στο ιδιόκτητο κτίριο της Περιφέρειας. Υπηρεσίες, που ήταν διάσπαρτες στην πόλη της Ηγουμενίτσας, καταβάλλοντας μάλιστα και παχυλά ενοίκια, όπως η Δ/νση Μεταφορών, το Τμήμα Αλιείας, η Δ/νση Κτηνιατρικής και άλλες.

Η προσπάθειά μας αυτή, ολοκληρώθηκε μέσα στο πρώτο τετράμηνο της θητείας μας ενώ ταυτόχρονα, σε συνεργασία με τον Δήμο Ηγουμενίτσας, μετεγκαταστάθηκαν το Κ.Ε.Π της Νομαρχίας και η Πολεοδομία σε κτίρια του Δήμου.
Εκκρεμότητα που υπάρχει για την ολοκλήρωση του στόχου που είχαμε θέσει, είναι η μετεγκατάσταση, της Πρόνοιας, υπηρεσία που ανήκει διοικητικά στον Δήμο Ηγουμενίτσας, ο οποίος αν και πολλάκις έχει δεσμευτεί, δεν την έχει μεταφέρει ακόμη.
Είναι ένα δεδομένο που δημιουργεί κάποιες δυσλειτουργίες στην Περιφερειακή Ενότητα, αλλά από την άλλη πρέπει να δείξουμε κατανόηση προς τον Δήμο και να μην προσθέτουμε και άλλα προβλήματα, σε αυτά που ήδη αντιμετωπίζει ως θεσμός.

Ταυτόχρονα έγινε ουσιαστικός έλεγχος των τηλεφωνικών γραμμών που χρησιμοποιούσαν οι υπηρεσίες της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και νυν Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, και προβήκαμε στην κατάργηση τουλάχιστον 150 ανεξάρτητων τηλεφωνικών γραμμών του Ο.Τ.Ε.
Φυσικό επακόλουθο αυτών των ενεργειών ήταν η σημαντική μείωση εξόδων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας.

Την ίδια περίοδο μετά από προσωπικές επαφές, συζητήσεις και προτάσεις, προχωρήσαμε στη σύνταξη της πρότασης κατάταξης του προσωπικού της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, όπως προβλέπεται από το Νόμο του Καλλικράτη. Ήτοι σύμπτυξη των δώδεκα διευθύνσεων και των τμημάτων, σε έξη διευθύνσεις , τρία τμήματα και τρία γραφεία.
Η πρόταση κατάταξης του προσωπικού υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, και δημοσιεύτηκε σε σχετικό Φ.Ε.Κ.
Μετά από συνταξιοδοτήσεις, εργασιακή εφεδρεία, αποσπάσεις και μετατάξεις που έγιναν μέσα στο 2011, επίσης από τις διαπιστώσεις της λειτουργίας των υπηρεσιών της Π.Ε Θεσπρωτίας, προβήκαμε σε τροποποίηση των τοποθετήσεων του προσωπικού, με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Καθιέρωσα την κατά εξάμηνο απολογιστική έκθεση των διευθύνσεων και γραφείων της Π.Ε. Θεσπρωτίας, για πληρέστερη ενημέρωση και γνώση των θεμάτων, καθώς και της λειτουργίας της Π.Ε. Θεσπρωτίας.
Μέσω αυτών οι Διευθυντές, Τμηματάρχες κλπ, καταθέτουν προβληματισμούς και προτάσεις βελτίωσης της λειτουργίας των υπηρεσιών μας.
Σύμφωνα με τον Νόμο 3852/2010 άρθρο 243 παράγραφος 1 «Νέα Αρχιτεκτονική Αυτοδιοίκησης και αποκεντρωμένης διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» προχώρησα στην πρόσληψη ενός(1) Ειδικού Συνεργάτη.
Ελλείψει γραφείου προγραμματισμού στην Π.Ε. Θεσπρωτίας, ευθύνη του Ειδικού μου Συνεργάτη σε συνεργασία με τις υπηρεσίες προωθούμε τα κάτωθι ενταγμένα και σε εξέλιξη έργα, σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα:

Σε στάδιο υλοποίησης είναι τα παρακάτω έργα που έχουν ενταχθεί σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα:

MISRAR
Εντολή δημοσιοποίησης διακήρυξης : 21 /5/ 2010
Σύμβαση με ανάδοχο : 22/6/2010
Ανάδοχος : STRATIS A.E
Ομάδα έργου : Χριστόφορος Μπέζας ( Υπεύθυνος έργου )
Νικόλαος Μπατζιάς
Παναγιώτα Μώκου

ADRIMOB
Ημερομηνία διακήρυξης : 05/12/2011 ( Αριθμ.πρωτ.88761/4475)
Ημερομηνία Διαγωνισμού : 11/01/2012
Ο διαγωνισμός είναι σε διαδικασία ανάδειξης αναδόχου. Τα τεύχη παρέλαβαν επτά (7) εταιρείες και συμμετείχαν δυο (2) .
Ομάδα έργου : Στον επικεφαλής του έργου έχουν δοθεί τα ονόματα του Χριστόφορου Μπέζα ,Ευάγγελου Στέφου και Θωμά Λογοθέτη.

INOVOIL
Έχουμε αποστείλει από τα τέλη Δεκεμβρίου υπογεγραμμένο το συμφωνητικό στον επικεφαλής του έργου από τον οποίο και το αναμένουμε προκειμένου να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες που προβλέπονται.
Κατά τη διάρκεια του 2011 επίσης έχουν υποβληθεί προτάσεις για συμμετοχή μας σε έργα που εντάσσονται στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων IPA ADRIATIC και SOUTH EAST EUROPE για τα οποία αναμένονται οι τελικές εγκρίσεις

Ενώ ήδη μέσα στο 2011 έχουμε καταθέσει 13 προτάσεις, τις κάτωθι:

Α. Για το: IPA Adriatic Cross-border Cooperation Programme 2007 – 2013 / 2nd call

Τίτλος του Έργου Ανάδειξη της σημασίας που έχει η χερσόνησος της Βαλκανικής στην Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση
Project Title euRope nEeDs balkanS
Ακρωνύμιο REDS
Measure 1.4 - Institutional cooperation
Budget 197.801,00 (85% granted by the Community IPA funds & 15% ensured as national co-financing)


Τίτλος του Έργου Δημιουργία δικτύου Εθνικών Πάρκων στην περιοχή της Αδριατικής
Project Title Network of Natural Reserves
Ακρωνύμιο SPI.NAP II
Measure 2.4 – Sustainable tourism
Budget 200.000,00 (85% granted by the Community IPA funds & 15% ensured as national co-financing)

Τίτλος του Έργου Αειφόρος ανάπτυξη αγροτικών περιοχών στην περιοχή της Αδριατικής μέσω της αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
Project Title Sustainable development by renewable Energy sources in rural villages of Balkan Adriatic region
Ακρωνύμιο SUNRISE
Measure 2.3 – Energy saving and renewable energy resources
Budget 450.000,00 (85% granted by the Community IPA funds & 15% ensured as national co-financing)

Τίτλος του Έργου Προώθηση και κατασκευή Ηλιακών ενεργειακών πάρκων
Project Title Promotion and construction of solar power plants
Ακρωνύμιο ADRIASOLAR
Measure 2.3 - Energy saving and renewable energy resources
Budget 180.000,00 (85% granted by the Community IPA funds & 15% ensured as national co-financing)

Τίτλος του Έργου Βέλτιστη διαχείριση Δασών στην περιοχή της Αδριατικής
Project Title Adriatic Model Forest
Ακρωνύμιο AMF
Measure 2.2 - Natural and cultural resources management and prevention of natural and technological risks
Budget 167.520,00 (85% granted by the Community IPA funds & 15% ensured as national co-financing)

Τίτλος του Έργου Σύστημα πληροφόρησης ταξιδιωτών στην περιοχή της Αδριατικής
Project Title Traveller Information System for the Adriatic Region
Ακρωνύμιο TISAR
Measure 3.2 – Sustainable mobility systems
Budget 193.600,00 (85% granted by the Community IPA funds & 15% ensured as national co-financing)

Τίτλος του Έργου Δίκτυο για την αναβάθμιση και βελτίωση της προσβασιμότητας σε δράσεις Κοινωνικού και Θρησκευτικού Τουρισμού
Project Title Network for the Empowerment of a Wider set of Social Tourism linked to Religious Excellences by improving Accessible Mobility
Ακρωνύμιο NEWSTREAM
Measure 2.4 – Sustainable tourism
Budget 193.600,00 (85% granted by the Community IPA funds & 15% ensured as national co-financing)


Τίτλος του Έργου Καινοτόμα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην Αδριατική λεκάνη
Project Title E-GOVERNMENT INNOVATION IN THE MACRO ADRIATIC REGION
Ακρωνύμιο ADRITECH
Measure 3.3 – Communication networks
Budget 110.000,00 (85% granted by the Community IPA funds & 15% ensured as national co-financing)

Τίτλος του Έργου Αειφόρος σχεδιασμός για τους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους της διασυνοριακής διαχείρισης και πρόληψης κινδύνων
Project Title Sustainable Planning for the natural and cultural resources cross-border management and risks prevention
Ακρωνύμιο SPHERE
Measure 2.2 - Natural and cultural resources management and prevention of natural and technological risks
Budget 200.000,00 (85% granted by the Community IPA funds & 15% ensured as national co-financing)

Τίτλος του Έργου Δημόσιες συμβάσεις ενεργειακής απόδοσης ως μοχλός για την οικολογική καινοτομία των ΜΜΕ στην Αδριατική Λεκάνη
Project Title Energy Efficient Public Procurement as leverage for Adriatic Euroregion SMEs eco-innovation
Ακρωνύμιο LEVERAGE II
Measure 2.3 – Energy Saving and renewable energy resources
Budget 157.500,00 (85% granted by the Community IPA funds & 15% ensured as national co-financing)

Τίτλος του Έργου Δίκτυο καινοτόμων επιχειρήσεων στην Αδριατική Λεκάνη
Project Title Network of Creative Adriatic Enterprises
Ακρωνύμιο NACE
Measure 1.2 – Financial support to innovative SMEs
Budget 270.000,00 (85% granted by the Community IPA funds & 15% ensured as national co-financing)

Β. Για το: SOUTH EAST EUROPE 4th call
Τίτλος του Έργου Βελτιωμένη προσβασιμότητα στη διασυνοριακή κινητικότητα για την ολοκλήρωση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης
Project Title ACCESSIBILITY IMPROVED AT BORDER CROSSINGS FOR THE INTEGRATION OF SOUTH EAST EUROPE
Ακρωνύμιο ACROSSEE
Measure Priority Axis 3.3: Improve framework conditions for multi-modal platforms
Budget 130.000,00 (85% granted by ERDF funds & 15% ensured as national co-financing)

Τίτλος του Έργου Ο ρόλος της φύσης στην ενδυνάμωση ενός ευρύτερου συνόλου τουριστικών πόρων με ενσωμάτωση αριστείας και προσβασιμότητας
Project Title NATURE FOR THE EMPOWERMENT OF A WIDER SET OF TOURISM RESOURCES JOINING EXCELLENCE AND ACCESSIBILITY MAINSTREAMING
Ακρωνύμιο NEWSTREAM
Measure Priority Axis 2.3: Promote co-operation in management of natural assets and protected areas
Budget 200.000,00 (85% granted by ERDF funds & 15% ensured as national co-financing)

Πέραν της ενασχόλησης με τα παραπάνω Ευρωπαϊκά προγράμματα, ο Ειδικός Συνεργάτης ασχολήθηκε με:
1) Συνεργασίες με το γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη Ιωαννίνων και τη Διαχειριστική Αρχή ,στην προετοιμασία της Ελληνικής πλευράς για το πρόγραμμα IPA ADRIATIC (Strategic Projects).
2) Συνεργασίες με την Περιφέρεια Ηπείρου για τα προγράμματα THEROPEDIA και TEMPTING STREETS.
3) Αποδελτίωση Τοπικού Τύπου , προετοιμασία και σύνταξη , απαντήσεων , γνωστοποιήσεων , προσκλήσεων , ανακοινώσεων , επιστολών και Δελτίων Τύπου .
4) Παρακολούθηση πολιτικών, προγραμματισμών, ανακοινώσεων και προσκλήσεων για Ευρωπαϊκά και Εθνικά Προγράμματα καθώς επίσης σχεδίων νόμων και ειδήσεων Τοπικού Θεσπρωτικού και Περιφερειακού Ενδιαφέροντος .
5) Συνεργασίες με τοπικούς Φορείς για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Ως Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Θεσπρωτίας υπέγραψα 5.087 διοικητικές πράξεις αναρτημένες στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» (Αποφάσεις, επιτροπές κλπ).

Συμμετείχα σε συνεδριάσεις των τριών(3) Δήμων της Θεσπρωτίας, καθώς και σε συχνές συναντήσεις με τους Δημάρχους για την επίλυση προβλημάτων του Νομού.
Συμμετείχα μαζί με τους Δημάρχους σε συσκέψεις και συναντήσεις σε υπουργεία και με υπηρεσιακούς παράγοντες για θέματα του Νομού.
Αποτέλεσμα των συζητήσεων – συνεργασιών αυτών, ήταν:
1ον) η υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεων για προώθηση των έργων αποχέτευσης στους Δήμους Φιλιατών και Σουλίου και
2ον) η χρηματοδότηση για ολοκλήρωση της μελέτης υδροδότησης του Νομού Θεσπρωτίας, με στόχο την παροχή νερού στα Δ.Δ. της Σκάλας και Μουργκάνας του Δήμου Φιλιατών, καθώς και την σύνδεση των κεντρικών αγωγών με την δεξαμενή της πόλης της Ηγουμενίτσας.

Επίσης, αν και δεν υπάγεται στις αρμοδιότητές μας, πάντα σε συνεργασία με τους Δημάρχους, βοηθήσαμε να ξεπεραστούν στον βαθμό του εφικτού τα προβλήματα των ΤΟΕΒ στην περιοχή μας, ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής των προϊόντων τους.
Ενδεικτικά αναφέρω για συντομία του χρόνου στα κάτωθι:
- Βελτίωση Αντλιοστασίων
- Καθαρισμός τάφρων αποστράγγισης (είχαν να καθαριστούν πάνω από είκοσι χρόνια)
- Καθαρισμός και λειτουργία του φράγματος Καλαμά ώστε να αποφεύγονται πλημμυρικά φαινόμενα που είχαμε πολύ συχνά, στο παρελθόν.
- Διανοίξεις δρόμων προσπέλασης
- Όρισα υπάλληλο της Π.Ε. Θεσπρωτίας να ελέγχει τους απολογισμούς των ΤΟΕΒ λόγω αδυναμίας των Δήμων.

Συμμετείχα ως προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας του Νομού σε όλες τις συσκέψεις του Συντονιστικού οργάνου. Επιβλέποντας προσωπικά το σύνολο σχεδόν των προβλημάτων που αντιμετώπισε ο Νομός κατά το 2011, από πυρκαγιές – παγετό κλπ.
Μετά από εισήγηση μου στο Περιφερειακό Συμβούλιο εγκρίθηκε η Πρακτική Άσκηση αποφοίτων Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. στην Περιφέρεια Ηπείρου ακολούθησαν δε Πρακτική Άσκηση στην Π.Ε. Θεσπρωτίας δέκα (10) απόφοιτοι όπως φαίνεται και στον κατωτέρω πίνακα:

ΠΙΝΑΚΑΣ
ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2011
Α/Α ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΣΧΟΛΗ Δ/ΝΣΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ
1.
ΝΙΚΑΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ Δ/ΝΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 14.10.2011 ΕΩΣ13.4.2012
2.
ΓΚΑΜΠΡΕΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΕΙ ΑΡΤΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΥΤ. ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ& ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ 1.10.2011 έως 31.3.2012
3. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΉΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 18.7.2011 έως
17.8.2011
4. ΚΑΣΛΕΚ ΜΑΡΙΑΜ ΛΙΛΙΑ
ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ& ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ 1.8.2011 έως
31.8.2011
5.
ΚΡΙΣΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ
ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 1.5.2011 έως 31.10.2011
6.
ΝΤΟΥΡΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ& ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ 11.7.2011 έως
31.8.2011
7.
ΠΙΤΟΥΛΗΣ ΠΕΤΡΟΣ ΤΕΙ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ 1.4.2011 έως
30.9.2011
8. ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ
ΤΜΗΜΑ
ΙΧΘΥΟΚΟΜΙΑΣ ΑΛΙΕΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ& ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ 1.4.2011 έως
30.9.2011
9. ΜΙΧΑΛΤΣΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ
ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ 1.4.2011 έως
30.9.2011
10.

ΣΠΥΡΟΥ ΑΛΙΚΗ ΤΕΙ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ &ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΥΔΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 1.4.2011 έως
30.9.2011

Το Γραφείο μου σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Π.Ε.
Θεσπρωτίας διοργάνωσε κατά τον νόμο, τοπικές – εθνικές, τελετές και εκδηλώσεις.

α/α ΕΚΔΗΛΩΣΗ
1. Εορτασμός Εθνικής Επετείου
25η Μαρτίου
2. Εορτές Σουλίου
(Τοπική Εορτή)
3. Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από τους Τούρκους
4. Εορτασμός Εθνικής Επετείου
28ης Οκτωβρίου
5. Εορτασμός των Εθνικών αγώνων και Εθνικής αντίστασης κατά του Ναζισμού και Φασισμού
6. Εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης
7. Εορτασμός Ημέρας των Ηνωμένων Εθνών
8. Εορτασμός Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων
9. Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Επίσης πραγματοποιήθηκαν στην Π.Ε. Θεσπρωτίας οι παρακάτω – Συσκέψεις – Συναντήσεις εργασίας καθώς και επισκέψεις επισήμων :
α/α Εκδήλωση Ημερομηνία Αίθουσα
1. Επίσκεψη Βουλευτή Ν.Δ. κ. Κωστή Χατζηδάκη 12 Μαρτίου Γραφείο Αντιπ/ρχη
2. Συνάντηση με Πρόεδρο ΕΦΑΕ (Ομοσπονδία Φορτηγών)
κ. Κενανίδη 3 Μαΐου Γραφείο Αντιπ/ρχη
3. Συνάντηση με Προϊστάμενη ΛΒ’ ΕΠΚΑ κ. Τζιγκουνάκη 14 Ιουνίου Γραφείο Αντιπ/ρχη
4. Σύσκεψη επί του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΠΧΣΑΑ) για τις Υδατοκαλλιέργειες. 27 Ιουνίου Αίθουσα Συνεδριάσεων Π.Ε. Θεσπρωτίας
5. Συνάντηση Περιφερειάρχη με Δ/ντες ΠΕ & Συνέντευξη τύπου 28 Ιουνίου Αίθουσα Συνεδριάσεων Π.Ε. Θεσπρωτίας
6. Σύσκεψη για τις Μεταφορές & Επικοινωνίες 1 Ιουλίου Αίθουσα Συνεδριάσεων Π.Ε. Θεσπρωτίας
7. Σύσκεψη για το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας 4 Ιουλίου Αίθουσα Συνεδριάσεων Π.Ε. Θεσπρωτίας
8. Σύσκεψη για το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας 7 Ιουλίου Αίθουσα Συνεδριάσεων Π.Ε. Θεσπρωτίας
9. Σύσκεψη για την μεταφορά μαθητών 12 Αυγούστου Αίθουσα Συνεδριάσεων Π.Ε. Θεσπρωτίας
10. Επίσκεψη Ομοσπονδίας Σουλίου 16 Αυγούστου Γραφείο Αντιπ/ρχη
11. Σύσκεψη Δημάρχων Φιλιατών – Ηγ/τσας- πρωην ΤΥΔΚ 17 Αυγούστου Γραφείο Αντιπ/ρχη
12. Επίσκεψη
Δ/κτη 628 ΤΠ 17 Αυγούστου Γραφείο Αντιπ/ρχη
13. Σύσκεψη ΒΙΟΠΑΘΕ 19 Αυγούστου Αίθουσα Συνεδριάσεων Π.Ε. Θεσπρωτίας
14. Σύσκεψη Πληροφορικής με συμμετοχή της κα Αντιπεριφερειάρχη Ιωαννίνων 16 Σεπτεμβρίου Αίθουσα Συνεδριάσεων Π.Ε. Θεσπρωτίας
15. Επίσκεψη Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ
Νίκου Χουντή 24 Σεπτεμβρίου Γραφείο Αντ/ρχη
16. Συνάντηση Εργασίας Δημάρχου Ηγουμενίτσας & Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου 10 Οκτωβρίου Γραφείο Αντ/ρχη
17. Σύσκεψη για τον Τουρισμό με τον Αντ/ρχη Πρέβεζας 12 Οκτωβρίου Αίθουσα Συσκέψεων
18. Σύσκεψη Δ/νσης Μεταφορών με τις Σχολές Οδήγησης 13 Οκτωβρίου Αίθουσα Συσκέψεων
19. Επίσκεψη Βουλευτή Κοζάνης
κ. Κασαπίδη 17 Οκτωβρίου Γραφείο Αντ/ρχη
20. Σύσκεψη για την 28η Οκτωβρίου 1940 17 Οκτωβρίου Αίθουσα Συσκέψεων
21. Σύσκεψη για το ΒΙΟ.ΠΑ.ΘΕ. 02 Δεκεμβρίου Γραφείο Αντ/ρχη

Για το ΒΙΟ.ΠΑ.ΘΕ. επισκέφτηκα τον αρμόδιο Υφυπουργό, μαζί με τον Βουλευτή κύριο Κατσούρα και την Δήμαρχο Σουλίου, ώστε να βρούμε λύση σε ζητήματα που ταλανίζουν αυτό το αναπτυξιακό εργαλείο για τον Νομό Θεσπρωτίας, που η ίδρυση του ξεκίνησε το 2001, με τα γνωστά σε πολλούς από εμάς προβλήματα.
Στόχο έχουμε θέσει την απεμπλοκή και απρόσκοπτη λειτουργία του εντός του τρέχοντος έτους.
Ολοκληρώσαμε την παράδοση – παραλαβή της συλλογής του Λαογραφικού Μουσείου «Βικτωρίας και Δημητρίου Μήτση», υλικών για ΑμεΑ του Δήμου Φέλμπερτ, των αρχείων: Μητρώου Αρρενων, Περιπτέρων κλπ σε εφαρμογή του Νόμου «Καλλικράτης»

Επίσης στην Π.Ε. Θεσπρωτίας, πραγματοποιείται εσωτερικό πρόγραμμα ανακύκλωσης, εξασφαλίζοντας δωρεάν κάδους ανακύκλωσης (χαρτί, γυαλί και πλαστικό) καθώς και κάδους ανακύκλωσης μπαταριών. Σε συνεργασία με τον Δήμο Ηγ/τσας ενεργοποιήθηκε η ανακύκλωση των Η/Υ και εκτυπωτών της Π.Ε. Θεσπρωτίας.

Κυρίες και κύριοι
Θα μπορούσα να ομιλώ για ώρες, αλλά δεν θα σας κουράσω άλλο με την εισήγησή μου και τούτο, για συντομία του χρόνου. Άλλωστε υπάρχει αναλυτική αναφορά στην ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη εισήγηση της Περιφέρειας Ηπείρου.
Θα ήθελα να παραθέσω κλείνοντας μόνον τα ακόλουθα:

Τις δύσκολες ώρες που περνά η πατρίδα μας, οφείλουμε ο καθένας από εμάς, να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό, προς την κατεύθυνση του να βάλουμε ένα λιθαράκι για ένα καλύτερο αύριο.
Ένα καλύτερο αύριο για την Ήπειρο
Ένα καλύτερο αύριο για την Ελλάδα
Σε αυτήν την προσπάθεια δεν χωρούν μεμψιμοιρίες και μικροπολιτικές
Σε αυτήν την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς
Αυτή η προσπάθεια μας θέλει όλους ενωμένους. Μία γροθιά.
Μόνο έτσι θα ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών της Ηπείρου.
Μόνο έτσι θα ανταποκριθούμε στις προσδοκίες της πατρίδας μας

Ευχαριστώ
Θωμάς Γ. Πιτούλης
Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Οι υπηρεσίες της Γενικής Δ/σης Μεταφορών και Επικοινωνιών είναι στις υπηρεσίες που είχαν την μεγαλύτερη καθημερινή σχέση και επικοινωνία με τον πολίτη , λόγω των αρμοδιοτήτων τους στις άδειες κυκλοφορίας, ελέγχους ΚΤΕΟ ( δημόσιο κα ιδιωτικό ),τα πρατήρια υγρών καυσίμων και υγραερίων , τα συνεργεία αυτοκινήτων , τα πλυντήρια αυτοκινήτων , τα παρκινγκ και τους ελέγχους μεικτών κλιμακίων, έχουμε δώσει τα στοιχεία των υπηρεσιών ανα Π.Ε.
Από τα στατιστικά στοιχεία των υπηρεσιών μας προκύπτει ότι περισσότεροι από 40.000 πολίτες , εξυπηρετήθηκαν από τις Δ/σεις μεταφορών και επικοινωνιών για το έτος 2011. Αδειοδοτήθηκε ένα ιδιωτικό ΚΤΕΟ και επεκτάθηκαν δυο ιδιωτικά . Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι εκδόθηκαν περισσότερα απο
 7169 άδειες κυκλοφορίας
 Έγιναν 25041 έλεγχοι ΚΤΕΟ και εισπράχθηκαν περισσότερα από 1.300.000€.
 Πραγματοποιήθηκαν 28257 ελέγχους μεικτών κλιμακίων
 758.039 €, ήταν το ποσό από τα πρόστιμα που επέβαλαν τα μεικτά κλιμάκια.

Εγκρίθηκαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο 3 άδειες για πλωτά μέσα στη λίμνη Παμβώτιδα και είναι σε εξέλιξη η πρόσκληση ενδιαφέροντος, ενώ δόθηκε και 1 νέα άδεια στην Π.Ε. Πρέβεζας για την Αμμουδιά-Πάργα.
Μεταφέρθηκαν οι υπηρεσίες της Δ/σης Μεταφορών του Νομού Ιωαννίνων σε νέα ιδιόκτητα κτίρια , με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση πόρων αλλά και την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.
Η Αιρετή Περιφέρεια Ηπείρου συμμετείχε στην υλοποίηση του προγράμματος ψηφιακής σύγκλισης, τόσο στις ενέργειες όσο και στην ενημέρωση (ημερίδες) των πολιτών, στις Π.Ε. Άρτας και Πρέβεζας. Οι Π.Ε Άρτας και Πρέβεζας έχουν ήδη συνδεθεί με ψηφιακό σήμα.

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή της πίστας εξέτασης οδηγών στην Π.Ε Ιωαννίνων και βρίσκεται σε διαδικασία παράδοσης από τον εργολάβο.
Πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις ανά Περιφερειακή Ενότητα, στις έδρες τους για τα θέματα μεταφορών, τέθηκαν προβληματισμοί, κατατέθηκαν προτάσεις και δόθηκαν λύσεις σε προβλήματα καθημερινότητας. Επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν στα αεροδρόμια της περιοχής( Ιωαννίνων, Ακτίου) σε συνεργασία με τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη για θέματα τουρισμού κ. Σ.Ιωάννου, σε λιμάνια ( Ηγουμενίτσα), στα τελωνεία ( Κακαβιάς- Μέρτζιανης- Μαυροματίου- Ηγουμενίτσας), για καταγραφή δυσλειτουργιών και επίλυσής τους.

Τέλος ανάληψη πρωτοβουλιών έγιναν για θέματα κυκλοφοριακά, που αφορούν τα Τουριστικά λεωφορεία, Υπεραστικά ΚΤΕΛ, Αστικό ΚΤΕΛ και Ταξί, στην Π.Ε Ιωαννίνων, και ακολουθούν πρωτοβουλίες στις άλλες Π.Ε. για αντίστοιχα θέματα.
Οι μεταφορές έχουν σχέση με τους οδικούς άξονες και τον σχεδιασμό τους όπως έχουν αναφερθεί ο Περιφερειάρχης και η συνάδελφος κ. Καλογιάννη.
Σας ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΟΔΥΣΣΕΑ ΠΟΤΣΗ

- Μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Υγείας και υπό την αναδιάρθρωση στο χώρο της Υγείας –Πρόνοιας προεκλίθησαν τέσσερις συνεδριάσεις , μία ανά περιφερειακή ενότητα με συνομιλητές-συνδιαμορφωτές τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα , Προνοιακά ιδρύματα , ιατρικούς συλλόγους, συνδικαλιστικούς φορείς περί την υγεία και άλλους εμπλεκόμενους όπου μετά από εξαντλητική διαδικασία συντάχθηκε ώριμη πρόταση η οποία ψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο και επεδόθη στο Υπουργείο Υγείας.

- Σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και κατόπιν τεσσάρων συναντήσεων με υπηρεσιακούς παράγοντες και τον ίδιο τον Υπουργό συντάχθηκαν Μνημόνια ( Συμπράξεις) με πιστοποιημένους και έγκριτους φορείς υλοποίησης, για συμμετοχή στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας. Έγιναν δύο ανοιχτές συνεδριάσεις ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων με ΙΝΕ ΓΕΣΕΕ , Δήμους , ΚΕΘΕΑ, Ερυθρό Σταυρό, ΕΨΕΠ κ.α) και εξασφάλιση θέσεων εργασίας πεντάμηνης διάρκειας και μάλιστα καταφέραμε να εγκριθούν το μείζον των αιτούμενων θέσεων εργασίας με τα Ιωάννινα και την Άρτα να καταταγούν πανελληνίως πρώτοι .

- Με βάση τον περιφερειακό σχεδιασμό στο χώρο της υγείας πραγματοποιήθηκαν τέσσερις ανοιχτές συνεδριάσεις , μία ανά περιφερειακή ενότητα ,με εταίρους τους Δήμους , Μητροπόλεις ,τις δομές των εξαρτημένων ατόμων (ΟΚΑΝΑ ,ΚΕΘΕΑ κτλ) και καταλήξαμε σε πλήρεις φακέλους οι οποίοι και υπεβλήθησαν στο τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, για δημιουργία Συμβουλευτικών σταθμών σε Άρτα , Πρέβεζα και Θεσπρωτία, ένα βήμα που για πρώτη φορά έγινε σ’ αυτές τις ενότητες.
- Σε επίπεδο ανεύρεσης χώρου για κλειστή κοινότητα ΚΕΘΕΑ υπάρχει μία σοβαρή συζήτηση με το Δήμο Ιωαννιτών και το ΚΕΘΕΑ Ιωαννίνων.
-Κάλυψη των ενοικίων της στέγης της Νυχτερινής Κοινότητας και του Συμβουλευτικού Σταθμού ΚΕΘΕΑ .

-Κάλυψη της ΜΕΡΙΜΝΑΣ, διαθέτοντας το κτίριο του ΄΄Παλλάδιου΄΄, για συνεχή χρονιά.
- Στα πλαίσια των διατάξεων του Καλλικράτη και των προγραμματικών μας δεσμεύσεων πραγματοποιήθηκε συγκρότηση Περιφερειακού Συντονιστικού οργάνου φορέων κοινωνικής φροντίδας με ολοκληρωμένο τον Τομέα ψυχικής Υγείας και με συγκροτημένες αποφάσεις που βγήκαν από αυτήν ήτοι ,α) διάθεση ενός αυτοκινήτου για τη λειτουργία Ψυχιατρικής Μονάδας Άρτας και Πρεβέζης ,β) πρόταση για δημιουργία Παιδοψυχιατρικής κλινικής στο Παν/κό Νοσοκομείο , πρόταση που θα κατατεθεί τεκμηριωμένη και στον Υπουργό Υγείας σε προγραμματισμένη συνάντηση το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.

-Σε συνεργασία με την ΕΛΕΠΑΠ παρέχεται υποστήριξη και συνδρομή για συγκρότηση φακέλου στο ΕΣΠΑ στεγών Υποστηριζόμενης διαβίωσης , με την διαδικασία να βρίσκεται στην αναμονή τοπικού ρυμοτομικού και στην συνέχεια η έκδοση οικοδομικής άδειας. Ακόμα έχει υιοθετηθεί πρόταση της Προέδρου για παροχή μέσω τηλεματικής , που ήδη διαθέτει η ΕΛΕΠΑΠ , συμβουλευτικής και συνδρομής στις άλλες μονάδες αποκατάστασης ΑΜΕΑ της Ηπείρου.Η υπογραφή Πρωτοκόλλου συνεργασίας, θα διευθετήσει την υλοποίηση της δράσης.

- Συγκρότηση ομάδας εργασίας από έμπειρους υπαλλήλους και συνεργάτες της Περιφέρειας με στόχευση την συμμετοχή και ανεύρεση προγραμμάτων που αφορούν την απασχόληση , ώστε αν μην χαθεί ούτε μία θέση εργασίας . Στο θέμα αυτό ήδη η ΕΔΑ Ηπείρου συμμετείχε σε σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας για τα ΤΟΠΣΑ και ήδη έγινε μία συνάντηση με την Ήπειρος ΑΕ και την ΕΔΑ για ολοκληρωμένη διεκδίκηση του προγράμματος. Επίσης σε συνεννόηση με τον Εθνικό οργανισμό μετανάστευσης(ΕΟΜ) που εντέλει ανέλαβε το πρόγραμμα κατάρτισης και επαναπροώθησης των μεταναστών έχουμε δρομολογήσει μία ημερίδα ενημερωτικού χαρακτήρα στην Ήπειρο.
- Στα θέματα της στέγασης δεν θα μπορούσαμε να μην έχουμε στραμμένη την προσοχή μας. Έτσι συνομιλώντας με Δήμους , Μητροπόλεις , εθελοντικές οργανώσεις διαμορφώνουμε τον χώρο του Παλαιού ΕΦΕΤ στο Αεροδρόμιο Κατσικάς και αν μας ζητηθεί ή υπάρξει έκτακτη ανάγκη θα μπορέσουμε να τον διαθέσουμε .

Επίσης ρετουσάρουμε κατεστημένη υποδομή στο θέμα της παρασκευής φαγητού , κληρονομιά από το ΕΙΑΠΟΕ. Στο ίδιο αντικείμενο και μετά από συνομιλία με την Μητρόπολη Ιωαννίνων διαθέσαμε τρείς οικίσκους για αποθήκευση ξηρών τροφίμων των συσσιτίων της Περιβλέπτου. Επίσης έχει προγραμματισθεί παράσταση σε βιομηχάνους ξηρών τροφίμων για διάθεση τους σε εμάς, και με συντονισμό από εμάς διανομή σε ανάγκες συσσιτίων όλης της Ηπείρου. Ακόμα με την συνδρομή του στρατού , της 8ης Μεραρχίας ,υπάρχει δέσμευση για κάλυψη εκ του περισσού των τροφίμων των μαγειρείων στα στρατόπεδα της Ηπείρου σε συσσίτια στην περιοχή της Ήπείρου.

-Στον χώρο των κτιριακών υποδομών περί την υγεία, υπάρχει ήδη ανάδοχος για νέο πενταώροφο στο Παν/κό νοσοκομείο της Δουρούτης που θα καλύψει ανάγκες σε νέες κλινικές της Ηπείρου. Η συνδρομή μας στην επίτευξη αυτού του στόχου ήταν καθοριστική.
-Δέσμευση από το υπουργείο Υγείας ένταξης στον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό, της κατασκευής νέου Νοσοκομείου στην Πρέβεζα.
- Συμμετοχή από όλες τις μονάδες υγείας και κοινωνικής μέριμνας της Περιφέρειας Ηπείρου σε ημερίδες - εκδηλώσεις κοινωνικού-υγειονομικού ενδιαφέροντος , ώστε να γίνονται κοινωνοί στοιχείων που κατατίθενται και έπειτα να επιλαμβάνονται την επίλυση τους ( επιστολές , ψηφίσματα για θέματα όπως «βοήθεια στο σπίτι»κτλ).
- Στα πλαίσια της κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης στην αντιπυρική περίοδο του θέρους 2011, μαζί με την πολιτική προστασία, επιτόπια επόπτευση για τυχόν αντιμετώπιση θεμάτων ανάγκης στο θέμα της μέριμνας.

- Συγκρότηση Περιφερειακής επιτροπής ισότητας με υπογραφή της Χάρτας της ισότητας των δυο φύλων και σύμπραξη με την ΕΨΕΠ στα θέματα της ισότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου.
- Συμμετοχή στο πρόγραμμα WOOD 3 .
- Σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ Ηπείρου και με στόχο την καλύτερη απόδοση της υπηρεσίας τους εδόθη χώρος στην ΔΕΣΕ Ιωαννίνων και στο Διοικητήριο της Περιφέρεις Ηπείρου.
-Ανάληψη πρωτοβουλίας σε συνεργασία με το Δ.Πωγωνίου, για τη σύνταξη μελέτης για την Ειδική Οικονομική Ζώνη, στα όρια του Δ.Π.ωγωνίου με την Αλβανία.
-Εξασφάλιση από μεγάλο Όμιλο, 5 τόνων σχολικού υλικού, τροφίμων, υποδημάτων τα οποία θα διατεθούν σε ιδρύματα της Περιφέρειας Ηπείρου.
-Διάθεση δώρων , στο Ν.Π.Δ.Δ. Αλληλεγγύης, Μέριμνας και Παιδείας του Δήμου Πωγωνίου , το κόστος των οποίων καλύφθηκε από επιχειρηματικό όμιλο.
-Συνεργασία με το Οικονομικό Επιμελητήριο για σύνταξη μελέτης, για την αποτύπωση-διάρθρωση της αγοράς εργασίας.

Κύριοι συνάδελφοι σε χρόνο εισοδηματικής υστέρησης αλλά και αυξημένων αναγκών των πολιτών, όλα αυτά έγιναν χωρίς να δαπανηθεί ούτε ένα (1)€.


Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από nikos στις 2/01/2012 07:50:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , .

0 σχόλια for "Δείτε τους απολογισμούς πεπραγμένων των Αντιπεριφερειαρχών Ηπείρου, όπως κατατέθηκαν στην προχθεσινή συνεδρίαση."

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες