ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:9 Φεβρουαρίου 2012
Αναρτήθηκε από voulaioannina

Ποια ξένη γλώσσα θα επιλεγεί ως δεύτερη στα Δημοτικά Σχολεία;

Είμαστε κι εμείς εδώ», λένε οι καθηγητές Ιταλικών και Ισπανικών
 Σε… σήριαλ δίχως τέλος έχει μετατραπεί το θέμα της διδασκαλίας και δεύτερης ξένης γλώσσας -πλην της Αγγλικής- στα Δημοτικά Σχολεία της χώρας μας, που αφορά κατ’ επέκταση και τα σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης.

Σε μια εποχή που ένας μεγάλος αριθμός γονέων δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να στέλνουν τα παιδιά τους σε φροντιστήρια ή ιδιαίτερα μαθήματα, το υπουργείο Παιδείας μάλλον το ξανασκέφτεται να...
επαναφέρει την δεύτερη γλώσσα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Εξέλιξη αναμφίβολα θετική τόσο για τα ίδια τα παιδιά, αλλά και για εκατοντάδες εκπαιδευτικούς ξένων γλωσσών που είναι «στο περίμενε» για διορισμό!

Ωστόσο, σοβαρό πρόβλημα προκύπτει όσον αφορά το ποια ξένη γλώσσα θα εισαχθεί ως δεύτερη στα Δημοτικά! Ο ειδικός γραμματέας του Υπουργείου συναντήθηκε πρόσφατα και συζήτησε το θέμα με εκπροσώπους Καθηγητών Γαλλικών και Γερμανικών. Κάτι που – σε συνδυασμό και με προχθεσινή σχετική εγκύκλιο της υφυπουργού Ε. Χριστοφιλοπούλου που καλεί τους μαθητές να επιλέξουν για δεύτερη γλώσσα τα Γαλλικά ή Γερμανικά - προκαλεί ήδη αντιδράσεις από πλευράς των καθηγητών Ιταλικής αλλά και Ισπανικής γλώσσας, οι οποίοι είναι προφανές ότι αισθάνονται παραμερισμένοι! «Οι ξένες γλώσσες, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, είναι μόνο τα Γαλλικά και τα Γερμανικά;», αναρωτιέται σε επιστολή της προς τον «Π.Λ.» η κ. Λιάνα Τζιόβα, καθηγήτρια Ιταλικών, με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας μας.

Η επιστολή
Τα όσα γράφει η κ. Τζιόβα αποδεικνύουν πόσο δύσκολος είναι ο «γρίφος», που καλείται τώρα να επιλύσει το Υπουργείο και ο οποίος αφορά το ποια ξένη γλώσσα θα επιλεγεί ως δεύτερη στα Δημοτικά Σχολεία. Δείχνουν επίσης το μεγάλο πρόβλημα ανεργίας που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πτυχιούχοι καθηγητές ξένων γλωσσών στη χώρα μας. H επιστολή της έχει ως εξής:
«Διαβάζοντας το πρόσφατο δημοσίευμά σας, που έχει να κάνει με το ράβε - ξήλωνε των ξένων γλωσσών στη δημόσια εκπαίδευση και επειδή τυχαίνει να ανήκω στον κλάδο, ένοιωσα την ανάγκη να μοιραστώ τις σκέψεις μου, με τους αναγνώστες σας.

Φαντάζομαι, ότι δεν υπάρχει καθηγητής ξένων γλωσσών, που να μη συμφωνεί ότι είναι απαραίτητη η εκμάθησή τους στα σχολεία. Αυτό βεβαίως δεν είναι κάτι καινούριο, έχει αποδειχτεί πολύ πριν το 2012... αλλά συγχαρητήρια στο Υπουργείο Παιδείας που επιδεικνύει μεγάλη ευαισθησία… λόγω κρίσης!

Όμως θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί: Οι ξένες γλώσσες, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, είναι μόνο τα Γαλλικά και τα Γερμανικά; Τα Ισπανικά π.χ. που μιλιούνται στο 40% του πλανήτη δεν είναι ξένη γλώσσα; Και το αναφέρω, γιατί εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει Σχολή Ισπανικής Φιλολογίας στην Αθήνα, με εκατοντάδες πτυχιούχους.

Βέβαια θα μου πείτε, η Iσπανική γλώσσα δεν πρόλαβε καν να πατήσει το πόδι της στο Δημόσιο Σχολείο, ώστε να δείξει τη δυναμική της και την απήχησή της στους μαθητές. Οπότε, δεν υπολογίζεται σαν δεύτερη ξένη γλώσσα. Θα μπορούσε όμως ο κύριος Κοντογιάννης να συναντηθεί ΚΑΙ με τους εκπροσώπους των Καθηγητών της Ιταλικής, κάτι που έχει ζητηθεί επανειλημμένα, χωρίς δυστυχώς ανταπόκριση. Έτσι… για τα μάτια του κόσμου, για αυτούς τους τριάντα δύο (32) που ξέμειναν να διδάσκουν στα σχολεία σε πολύ δύσκολες συνθήκες, απ’ ότι υποψιάζομαι. Ιστορικά να αναφέρω ότι η Σχολή της Ιταλικής Φιλολογίας λειτουργεί από το 1962 στη Θεσσαλονίκη, και εδώ και κάποια χρόνια και στην Αθήνα, παράγοντας άνεργους καθηγητές, που χρόνια τώρα προσδοκούν τουλάχιστον σε ίση μεταχείριση. Και λέω τουλάχιστον, με το δεδομένο ότι στα τρία χρόνια που πρόλαβε να μείνει στα σχολεία η Ιταλική επιλέχθηκε σαν δεύτερη ξένη γλώσσα από κάτι παραπάνω από τριάντα χιλιάδες (30.000) μαθητές, μόνο στα γυμνάσια. Φανταστείτε να είχαν δικαίωμα επιλογής οι μαθητές των Δημοτικών και των Λυκείων.

Σε αυτούς τους τριάντα χιλιάδες μαθητές και τις οικογένειές τους, γιατί το Υπουργείο δείχνει αυτό το σκληρό πρόσωπο; Γιατί τόσο επιλεκτική ευαισθησία ΜΟΝΟ προς τους τυχερούς των Γαλλικών και των Γερμανικών, που βεβαίως στοιβαγμένοι στις ίδιες αίθουσες βρίσκονται και οι μαθητές των Ιταλικών, οι οποίοι βίαια και ανάλγητα υποχρεώθηκαν να αλλάξουν τη γλώσσα της επιλογής τους και να μετατραπούν σε ακροατές;

Θα μπορούσε λοιπόν το Υ­πουρ­γείο να δείξει αντίστοιχα την ευαισθησία του, εφόσον διαθέτει και μεγάλο αριθμό Καθηγητών Ιταλικής και Ισπανικής και μάλιστα το 95% αυτών (της Ιταλικής) είναι επιτυχόντες στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του 2008. Και τα γράφω αυτά γιατί απ’ όταν διάβασα το δημοσίευμά σας, γυρνάει συνεχώς στο μυαλό μου μια φράση που άκουσα τελευταία από τον Χρήστο Γιανναρά –τον Καθηγητή Φιλοσοφίας στο Πάντειο, αν δεν κάνω λάθος, Πανεπιστήμιο- και που πολύ θα επιθυμούσα να είχε άδικο σε ότι τουλάχιστον αφορά στην Παιδεία, ότι δηλαδή: «ο συνδικαλισμός λειτουργεί σαν στρατός εξουσίας».

Με εκτίμηση
Τζιόβα Ευθαλία (Λιάνα) Καθηγήτρια Ιταλικής Γλώσσας».

proinoslogos.gr
epirus.ellas.voula@gmail.com
Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από voulaioannina στις 2/09/2012 11:50:00 π.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , .

0 σχόλια for "Ποια ξένη γλώσσα θα επιλεγεί ως δεύτερη στα Δημοτικά Σχολεία;"

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες