ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:3 Φεβρουαρίου 2012
Αναρτήθηκε από Τιπούρτης Τρύφων

Παρέμβαση της Επιτροπής Αναφορών για κακή διαχείριση των αποβλήτων στα κράτη μέλη.

Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια του Ευρ. Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες η Έκθεση της Επιτροπής Αναφορών σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας για τη διαχείριση των αποβλήτων στα κράτη μέλη της ΕΕ, που συνετάχθη σε συνέχεια κατάθεσης μεγάλου αριθμού αναφορών Ευρωπαίων πολιτών σχετικά με τις ακατάλληλες εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων και τη μη...
ορθή εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας από τα κράτη μέλη.

Η Έκθεση επισημαίνει τρία βασικά προβλήματα: έλλειψη αξιόπιστης εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και δημόσιας διαβούλευσης για τη διαδικασία αδειοδότησης χώρων υγειονομικής ταφής, εσφαλμένη λειτουργία των εγκαταστάσεων διαχείρισης αποβλήτων και ελλείψεις στα συστήματα διαχείρισης αποβλήτων, και καλεί τα κράτη μέλη να επιταχύνουν τη μεταφορά της οδηγίας για τη διαχείριση των αποβλήτων στο εθνικό δίκαιο και τις εθνικές δημόσιες αρχές να επενδύσουν στην ανάπτυξη στρατηγικών διαχείρισης αποβλήτων, καθώς και στη δημιουργία κατάλληλων υποδομών.

Παρά το γεγονός ότι τα κράτη μέλη έχουν την κύρια ευθύνη για τη διαχείριση των αποβλήτων, η Έκθεση καλεί την Ευρ. Επιτροπή να διαδραματίσει ουσιαστικότερο ρόλο στην καθοδήγηση και τον ελέγχο της εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας.

Ζητείται ακόμη ενίσχυση του υφιστάμενου Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), επιβολή κυρώσεων, σύμφωνα με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», για την παράνομη διάθεση αποβλήτων, ιδίως όσον αφορά τα τοξικά και επικίνδυνα απόβλητα, καθώς και εφαρμογή μέτρων για την καταπολέμηση τυχόν διείσδυσης του οργανωμένου εγκλήματος στη διαχείριση των αποβλήτων και κατά οιωνδήποτε διασυνδέσεων μεταξύ οργανωμένου εγκλήματος και νόμιμης βιομηχανίας ή δημόσιων αρχών.


Σχολιάζοντας τις ψηφοφορίες ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Καθηγητής Ιωάννης Α. Τσουκαλάς, μέλος της Επιτροπής Αναφορών του ΕΚ, δήλωσε:

«Τα κράτη μέλη της ΕΕ αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμάτων και την εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου στον τομέα αυτό, όπως υποδηλώνει και ο εξαιρετικά μεγάλος αριθμός αναφορών Ευρωπαίων πολιτών προς το ΕΚ. Από το 2004 ως το 2010 η Επιτροπή Αναφορών εξέτασε περισσότερες από 110 αναφορές ευρωπαίων πολιτών προς την ΕΕ για προβλήματα που σχετίζονται με τη διαχείριση των αποβλήτων. Η Ελλάδα, δυστυχώς, βρίσκεται και πάλι ανάμεσα στις πρώτες θέσεις με περισσότερες από 10 αναφορές.

Η σχετική Ευρωπαϊκή οδηγία που εκδόθηκε για την αντιμετώπιση του προβλήματος έχει δυστυχώς συναντήσει την πλήρη αδιαφορία των κρατών μελών καθώς μόλις 6 χώρες, μεταξύ των οποίων δεν βρίσκεται η Ελλάδα, την έχουν ενσωματώσει στο εθνικό τους δίκαιο παρά την πάροδο της προθεσμίας για την ενσωμάτωση (Δεκέμβριος 2010). Η Ελλάδα παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις σε εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλος αριθμός χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης αποθεμάτων (Χ.Α.Δ.Α.), με αποτέλεσμα η χώρα μας να είναι ουραγός μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε στον τομέα της εναρμόνισης της κοινοτικής νομοθεσίας στο εθνικό δίκαιο.

Ενώ η Ελλάδα έχει καταδικαστεί στο παρελθόν και πληρώσει σημαντικά πρόστιμα για παράνομες χωματερές, και κινδυνεύει να πληρώσει και άλλα από εκκρεμείς υποθέσεις, δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα ένας επαρκής μηχανισμός διαχείρισης, επεξεργασίας και ανακύκλωσης των αποβλήτων.

Οι ελληνικές αρχές οφείλουν να ενισχύσουν τη συνεργασία με την Ευρ. Επιτροπή για να βελτιωθεί το πλαίσιο διαχείρισης αποβλήτων στη χώρα μας και να αναπτυχθούν οι κατάλληλες υποδομές. Κι αυτό δεν έχει να κάνει με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και την απειλή προστίμων. Έχει πρωτίστως να κάνει με την ποιότητα ζωής και την προστασία της υγείας των πολιτών και του περιβάλλοντος στην Ελλάδα».
Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από Τιπούρτης Τρύφων στις 2/03/2012 08:07:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες .

0 σχόλια for "Παρέμβαση της Επιτροπής Αναφορών για κακή διαχείριση των αποβλήτων στα κράτη μέλη."

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες