ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:4 Φεβρουαρίου 2012
Αναρτήθηκε από taniaioannina

Γιατί χιονίζει και αστράφτει μαζί;

Γράφει: Γιώργος Τσαντίκος.
Την Τεταρτη το βράδυ, τα Γιάννενα έζησαν ένα σπάνιο για τα δεδομένα τους καιρικό φαινόμενο: τη χιονόπτωση που συνοδευόταν από αστραπές και ιδιαίτερα έντονες βροντές που συνήθως συνοδεύουν καταιγίδες και όχι χιόνι. Η εξήγηση όμως είναι απλή και είναι… ίδια με εκείνη που προκαλεί τα...


φαινόμενα και όταν βρέχει.

Σε αυτό όμως πρέπει να προστεθούν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν χθες, οι οποίες δεν είναι σύνηθες φαινόμενο όταν χιονίζει στην περιοχή των Ιωαννίνων.

Ο καθηγητής Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άρης Μπαρτζώκας εξηγεί: «Αν η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή όπως ήταν την Τετάρτη, το χιόνι δεν θα λιώσει για να φτάσει ως βροχή στο έδαφος, όπως γίνεται συνήθως. Είναι το ίδιο φαινόμενο που συμβαίνει στις καλοκαιρινές καταιγίδες για παράδειγμα, απλώς τώρα συμβαίνει με πολύ χαμηλή θερμοκρασία»».

 Όσο για τα αστραπόβροντα είναι τα… κλασικά: οι ηλεκτρικές εκκενώσεις που εμείς βλέπουμε ως αστραπές και ακούμε ως βροντές, μόνο που τις έχουμε συνηθίσει να συνοδεύουν καταιγίδες και όχι χιονόπτωση . «Είναι σπάνιο για εμάς στα Γιάννενα που δεν έχουμε συνήθως τόσο χαμηλές, όσο οι χθεσινές θερμοκρασίες όταν χιονίζει» συνεχίζει ο καθηγητής.

Thundersnow και λόγω… λίμνης
Το φαινόμενο του thundersnow έχει και μια άλλη παράμετρο: την παρουσία της λίμνης καθώς, στον ορισμό του και τις περιπτώσεις που παρατηρείται, η μια από τις τέσσερις είναι το lake ή ocean effect (φαινόμενο λίμνης ή ωκεανού), που προκαλείται από ψυχρές αέριες μάζες που διέρχονται πάνω από αρκετά ζεστό νερό λιμνών ή ωκεανών. Η παρουσία της λίμνης δηλαδή «βοηθάει» στη δημιουργία των κλιματολογικών συνθηκών που ευνοούν το φαινόμενο, διαμορφώνοντας τη θερμοκρασία.

Ωστόσο, δεν παύει να είναι πολύ σπάνιο το φαινόμενο, ειδικά για την Ελλάδα, καθώς συνήθως συμβαίνει σε περιοχές όπως το Έβερεστ, ο Καναδάς, οι Μεγάλες Λίμνες στα σύνορα με τις ΗΠΑ, η Ιαπωνική Θάλασσα και αλλού.

Παλιότερες μαρτυρίες αναφέρουν ότι κάτι αντίστοιχο γινόταν αντιληπτό και στην περιοχή του Μετσόβου. Τώρα πάντως, τα Γιάννενα μπήκαν λόγω του thunderstorm και στο σχετικό λήμμα της… Βικιπαιδείας, ως το ελληνικό παράδειγμα εμφάνισης του φαινομένου.

agon.gr
epirus.ellas.tania@gmail.com
Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από taniaioannina στις 2/04/2012 09:40:00 π.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , , .

1 σχόλια for "Γιατί χιονίζει και αστράφτει μαζί;"

  1. θέλω να δω το γέλιο σου και τη γλυκιά ματιά σου που όλο με 'μερεύουνε σα βρίσκομαι κοντά σου Βρύσης

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες