ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:7 Φεβρουαρίου 2012
Αναρτήθηκε από voulaioannina

FT: Ναυαγεί και το πρόγραμμα παραγωγής ρεύματος Helios! – Πάει...περίπατο η ανάπτυξη.

Πρώτα θριαμβολογούσαν.

Ύστερα μας είπαν ότι θα μας σώσουν με τις πρωτότυπες «πράσινες ιδέες» τους. Στη συνέχεια μας είπαν ότι με την ηλιακή ενέργεια θα σώσουμε την οικονομία μας και θα μπορέσουμε να πληρώσουμε μέρος των χρεών μας κάνοντας εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταικά πάρκα στη Γερμανία, έστω και αν αυτό ήταν...
σκανδαλωδώς διατυπωμένο. Τώρα αποκαλύπτεται ότι ούτε αυτό μπορεί να γίνει!

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο για πρώτη φορά ένα ελεύθερο -τυπικά τουλάχιστον- κράτος δεχόταν να εκχωρήσει όλα τα έσοδά του από ένα τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα, το πρόγραμμα Helios στους δανειστές του, να έχουν δηλαδή οι δανειστές του τον απόλυτο έλεγχο, την τιμολόγηση, την πώληση και την αγορά και να μην μπορεί ούτε μία κιλοβατώρα από αυτό το τεράστιο έργο να απορροφηθεί από την εγχώρια αγορά!

Τελικά ακόμη και αυτό το «ενεργειακό ξεπούλημα» δεν πρόκειται να προχωρήσει –αλλά ας μην είμαστε και τόσο σίγουροι για το μέλλον σε τι άλλη κορφή θα επιχειρηθεί- για λόγους που άπτονται της γερμανικής νομοθεσίας και που είναι πραγματικά απορίας άξιο πως δεν είχαν αξιολογηθεί από τους Γερμανούς φωστήρες που όπως φαίνεται έχουν πάντα λύσεις, οι οποίες όμως -όπως αποδεικνύεται- στο τέλος δεν λύνουν το πρόβλημα αλλά αντίθετα το επιδεινώνουν.

Αυτό προκύπτει τουλάχιστον από δημοσίευμα των γερμανικών Financial Times σύμφωνα με το οποίο η εξαγωγή ρεύματος στη Γερμανία ναυαγεί λόγω προβλημάτων σε τεχνολογία αλλά και χρήματα.
Πιο συγκεκριμένα το δημοσίευμα των γερμανικών FT αναφέρει ότι η κατασκευή φωτοβολταικών πάρκων στην Ελλάδα και των απαραίτητων υποδομών για την εξαγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Γερμανία χρειάζεται τεράστια ποσά.

Η λύση που είχε προταθεί ήταν η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος που θα παραγόταν στην Ελλάδα από τους Γερμανούς καταναλωτές μέσω εισφορών, όπως προβλέπει ο σχετικός γερμανικός νόμος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Όμως ο υπουργός οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ δήλωσε δια του εκπροσώπου του ότι η κυβέρνηση αρνείται μία τέτοια επέκταση του νόμου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επιπλέον, το ελληνικό ηλεκτρικό ρεύμα που θα παράγεται από τα φωτοβολταικά πάρκα δεν θα μπορούσε να μεταφερθεί και τόσο εύκολα στη Γερμανία.

Για να γίνει αυτό θα έπρεπε να γίνουν μεγάλες μετατροπές στο δίκτυο ρεύματος όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλες τις διαμετακομιστικές χώρες στα Βαλκάνια, οι οποίες επιπλέον θα μπορούσαν να απαιτήσουν και έξοδα διέλευσης αυξάνοντας το συνολικό κόστος της επένδυσης.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί η παρατήρηση του ειδικού επί ενεργειακών ζητημάτων των γερμανών Πρασίνων Χανς-Γιόζεφ Χελ ο οποίος εκτιμά ότι δεδομένου του μεγάλου κόστους το ελληνικό ηλεκτρικό ρεύμα από τα φωτοβολταικά πάρκα θα ήταν πολύ ακριβότερο από το γερμανικό ηλιακό ρεύμα. Επομένως με λίγα λόγια ακόμα και στον τομέα ανάπτυξη της οικονομίας οι "σωτήρες" του Έθνους, πάλι έξω «έπεσαν».

Όπως απέτυχαν και με την εφαρμογή του μνημονίου και μετά για να καλύψουν τα λάθη τους κατηγορούν τους Έλληνες πολίτες που δεν τήρησαν κατά γράμμα τους αποτυχημένες συμβουλές τους.

Όπως και να έχει και παρά το διαφαινόμενο ναυάγιο του προγράμματος –εξαιτίας γερμανικής αδυναμίας και όχι ενός ελληνικού όχι- το θέμα δεν είναι τόσο το ναυάγιο καθαυτό όσο το σκανδαλώδες αυτό πρόγραμμα που επιχειρήθηκε να πραγματοποιηθεί και η ελληνική ανυπαρξία θέσης που να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας.

Δηλαδή η Ελλάδα δεσμευόταν όλα τα έσοδα από το Helios να πάνε για αποπληρωμή του δανείου, μέχρι το ποσό των 15 δισ. ευρώ. Είναι η πρώτη φορά που ένα επενδυτικό πρόγραμμα της Ελληνικής Δημοκρατίας και όχι πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης να δεσμεύει όλα τα μελλοντικά του έσοδα για την αποπληρωμή των δανείων!

Και ποιος θα αγόραζε τελικά το ρεύμα; Η Γερμανία! Ποιος θα πουλούσε το ρεύμα; Η Γερμανία! Ποίου οι εταιρείες θα ωφελούνταν από την κατασκευή του έργου; Οι γερμανικές! Πόση ποσότητα ρεύματος θα απορροφούταν από την διψασμένη ενεργειακά τοπική αγορά; Ούτε μισό watt!

Η Ελλάδα δηλαδή θα παρήγαγε ενέργεια για τη Γερμανία με πολύ χαμηλότερο κόστος απ’ότι αυτή θα παραγόταν στην Γερμανία λόγω της μεγάλης ηλιοφάνειας στη χώρα. Οι Γερμανοί θα εισέπρατταν τις επιδοτήσεις από την τράπεζα KfW και τα λεφτά που θα έβγαζαν θα τα εισέπρατταν πάλι οι … Γερμανοί.
Τελικά έστω και έτσι ίσως γλιτώσαμε από ένα νέο ξεπούλημα της ενέργειας αυτή προς τους δανειστές μας.

defencenet.gr
epirus.ellas.voula@gmail.com
Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από voulaioannina στις 2/07/2012 01:50:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , .

0 σχόλια for "FT: Ναυαγεί και το πρόγραμμα παραγωγής ρεύματος Helios! – Πάει...περίπατο η ανάπτυξη."

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες