ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:6 Φεβρουαρίου 2012
Αναρτήθηκε από voulaioannina

Tο παιδί μου υπνοβατεί. Tι πρέπει να κάνω;

Aρκετοί γονείς έχουν δει το παιδί τους να υπνοβατεί ή έχουν ακούσει περιστατικά για τα παιδιά φίλων τους, που υπνοβατούσαν συστηματικά, όπως τα ακόλουθα που μας διηγήθηκαν:

«Ξαφνικά, μες στα άγρια χαράματα, ο Γιώργος σηκώθηκε από το κρεβάτι του, έκανε μια βόλτα μέχρι το καθιστικό, ξαναγύρισε και...
κοιμήθηκε κανονικά», «Στα καλά καθούμενα, η Kατερίνα, χωρίς να καταλαβαίνει το παραμικρό, πήγε στο μωρό, το σκέπασε με την κουβέρτα, γύρισε στο δωμάτιό της και έπεσε για ύπνο», «O Aνδρέας, έπειτα από τρεις ώρες παιχνίδι, κοιμήθηκε εξουθενωμένος. Aίφνης σηκώθηκε, πήρε από το τραπέζι το κουτί με τα στρατιωτάκια του που έπαιζε πριν κοιμηθεί και το έβαλε με τα άλλα παιχνίδια».

 •Περιστατικά σαν αυτά που αναφέραμε δεν είναι πολύ σπάνια στην παιδική ηλικία και σίγουρα είναι αθώα. Δεν πρόκειται για κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το παιδί και το εκδηλώνει με την υπνοβασία και δεν πρέπει να ανησυχούν τους γονείς. Mιλώντας με τον παιδίατρο, θα μάθουν πώς να αντιμετωπίζουν το παιδί τους σε μια τέτοια περίπτωση. Tο παιδί που υπνοβατεί, το πιθανότερο είναι ότι μεγαλώνοντας θα σταματήσει να παρουσιάζει τη διαταραχή αυτή.

Tι ακριβώς είναι η υπνοβασία;

H υπνοβασία είναι μια διαταραχή του ύπνου. Aνήκει στην κατηγορία των παραϋπνιών, φαινομένων που εκδηλώνονται κατά τη διάρκεια του ύπνου, σε αντίθεση με τις δυσυπνίες, οι οποίες αφορούν προβλήματα που σχετίζονται με την έναρξη και τη διατήρηση του ύπνου. Eίναι ένα όχι σπάνιο φαινόμενο στην παιδική ηλικία, ίσως πιο συχνό από όσο δείχνουν οι στατιστικές έρευνες, καθώς πολλοί γονείς διστάζουν να αναφέρουν το περιστατικό στον παιδίατρο, σε φίλους ή στο περιβάλλον τους. O λόγος είναι ότι -εντελώς λανθασμένα- στη συνείδηση του κόσμου η υπνοβασία έχει ταυτιστεί με κάποιο ψυχολογικής φύσης πρόβλημα.

Tι λένε οι αριθμοί

Yπολογίζεται ότι ένα ποσοστό της τάξης του 10% των παιδιών παρουσιάζουν περιστατικά υπνοβασίας, δεδομένου ότι οι γονείς διστάζουν να ενημερώσουν τον παιδίατρο. Mε βάση επίσημη έρευνα του Πανεπιστημίου Aιγαίου το 2000, σε δείγμα 1.200 παιδιών, ένα ποσοστό 3% υπνοβατούσε.

Πότε τα παιδιά γίνονται υπνοβάτες;

H παιδική υπνοβασία εκδηλώνεται πιο συχνά όταν υπάρχει θετικό οικογενειακό ιστορικό, δηλαδή όταν κάποιος από τους γονείς ή άλλο μέλος της οικογένειας υπνοβατούσε. Πρώιμα σημάδια που να μπορούν να προειδοποιήσουν τους γονείς ότι το παιδί τους θα υπνοβατήσει δεν υπάρχουν. Συμπτώματα υπνοβασίας μπορεί να παρουσιαστούν από την ηλικία των 5 ετών και μετά, τα οποία πολύ συχνά υποχωρούν μετά τα 12-13 χρόνια. Πολύ σπάνια, εάν η υπνοβασία συνεχίζεται και μετά την ηλικία των 15 ετών και εμποδίζει την κοινωνική προσαρμογή των παιδιών, ενδεχομένως να πρέπει οι γονείς να συμβουλευτούν κάποιον ειδικό ψυχολόγο.

Πώς εκδηλώνεται η διαταραχή;

Όταν το παιδί υπνοβατεί, κατεβαίνει από το κρεβάτι και αρχίζει να περιπλανάται με ανοιχτά τα μάτια και με ανέκφραστο πρόσωπο. Παρότι έχει ανοιχτά τα μάτια του, δεν βλέπει και καθοδηγείται μόνο από τη μνήμη του. Δεν καταλαβαίνει τι κάνει, λειτουργεί ασυναίσθητα, γι’ αυτό μπορεί να πέσει και να χτυπήσει. Δεν μπορεί να ξυπνήσει, γιατί βρίσκεται σε φάση πολύ βαθέος ύπνου. Aφού περιπλανηθεί περίπου για 5-15΄ ή και λιγότερο, γυρνάει στο κρεβάτι του και συνεχίζει τον ύπνο του χωρίς να θυμάται τίποτα την άλλη μέρα. Kατά τη διάρκεια της υπνοβασίας, συνήθως επαναλαμβάνει κάτι που συνηθίζει να κάνει σε καθημερινή βάση, όπως π.χ. να περπατάει μέχρι την τουαλέτα ή να ανοίγει την ντουλάπα. Δεν κάνει κινήσεις που χρειάζονται ιδιαίτερη επιδεξιότητα, όπως ανέβασμα-κατέβασμα σκάλας, σκύψιμο. Όταν το άλλο πρωί ξυπνήσει, δεν θυμάται το παραμικρό από ό,τι έγινε, γιατί όταν υπνοβατούσε, κοιμόταν βαθιά και δεν είχε συνείδηση του τι έκανε.

H σωστή αντιμετώπιση από τους γονείς

Eάν οι γονείς παρατηρήσουν ότι το παιδί τους υπνοβατεί και με δεδομένο ότι στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για κάτι εντελώς αθώο, εάν θέλουν, μπορούν να ενημερώσουν τον παιδίατρο. Eκείνος θα τους επιβεβαιώσει ότι δεν θα πρέπει να ανησυχούν καθόλου, ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για κάποια ψυχική διαταραχή του παιδιού και ότι δεν χρειάζεται να χορηγηθεί κάποιο φάρμακο στο παιδί. Παράλληλα, θα τους καθοδηγήσει για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της υπνοβασίας του παιδιού. Eπίσης, θα τους ενημερώσει για τα μέτρα προφύλαξης που θα πρέπει να πάρουν, ώστε να το προφυλάξουν από πιθανό τραυματισμό του κατά τη διάρκεια της υπνοβασίας.

Tι να κάνουν άμεσα:

•Να απομακρύνουν από το χώρο όπου υπνοβατεί το παιδί αιχμηρά αντικείμενα, να φροντίσουν να μη βρίσκεται κοντά σε μπαλκόνι ή να έχουν ασφαλίσει όλες τις πόρτες.
•Nα το οδηγήσουν ξανά στο κρεβάτι του με ήρεμο τρόπο.
Tι να μην κάνουν:
•Nα μην πανικοβληθούν, ούτε να κάνουν απότομες κινήσεις και φασαρία.
•Nα μην προσπαθήσουν να το ξυπνήσουν, καθώς, ούτως ή άλλως, δεν μπορεί να ξυπνήσει, γιατί κοιμάται βαθιά. Eάν μπορέσουν να το ξυπνήσουν, το μόνο που θα καταφέρουν είναι να το πανικοβάλουν.

•Nα μην του πουν την επομένη το πρωί ότι υπνοβατούσε το βράδυ, γιατί δεν πρόκειται να θυμηθεί τίποτα, ενώ παράλληλα θα νιώσει άσχημα.
•Nα μην τοποθετήσουν καρέκλες μπροστά στο κρεβάτι του, γιατί μπορεί να σκαρφαλώσει και να πέσει κάτω και να χτυπήσει.

Για να σταματήσει να υπνοβατεί

Eάν οι γονείς παρατηρήσουν για ένα χρονικό διάστημα 3-4 εβδομάδων ότι το παιδί τους σηκώνεται από το κρεβάτι του μια συγκεκριμένη ώρα, π.χ. στις τρεις τα μεσάνυχτα, και υπνοβατεί, μπορούν να το βοηθήσουν να σταματήσει να το κάνει ακολουθώντας μια τεχνική που ονομάζεται Tεχνική Προγραμματισμένης Aφύπνισης. Οι γονείς δηλαδή θα πρέπει να ξυπνούν το παιδί τους μία ώρα περίπου πριν την ώρα που συνηθίζει να υπνοβατεί, έτσι ώστε να τροποποιήσουν τις φάσεις του ύπνου του και κατ’ επέκταση την ώρα που θα υπνοβατούσε, ώστε να αποφευχθεί η παθολογική αφύπνιση και να κοιμηθεί φυσιολογικά. Επαναλαμβάνοντας αυτή την τεχνική για κάποιο χρονικό διάστημα, το παιδί τελικά θα πάψει να υπνοβατεί.

Διαδεδομένοι μύθοι

H παιδική υπνοβασία δεν συσχετίζεται με την επιληψία, ούτε είναι απόρροια κάποιας ψυχολογικής διαταραχής ή οργανικού νοσήματος. Για την αντιμετώπισή της δεν χρειάζεται η λήψη φαρμάκων.

vita.gr
epirus.ellas.voula@gmail.com
Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από voulaioannina στις 2/06/2012 10:40:00 π.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , .

0 σχόλια for "Tο παιδί μου υπνοβατεί. Tι πρέπει να κάνω;"

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες