ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:13 Αυγούστου 2012
Αναρτήθηκε από Ιωάννα

Απόψεις: " Η εγκατάλειψη των ορεινών οικισμών και ο θάνατος της Μεταπολίτευσης . "

Κείμενο - φωτό: Γιάννης Βέλης.
Ο πολιτισμός της κατανάλωσης στον οποίο επένδυσε η Ελλάδα της Μεταπολίτευσης για την ευημερία της, έφθασε στα όρια του. Η εκδοχή του στην περίπτωση μας είναι το φαινόμενο του μαζικού τουρισμού στο οποίο στηρίχθηκε η ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.

Τα πολιτισμικά πρότυπα που κυριάρχησαν κατά την περίοδο αυτήν της “ευημερίας” οδήγησαν στην απαξίωση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, στην περιθωριοποίηση της...
τοπικής δόμησης που είχε αναφορά στην ανθρώπινη κλίμακα και τον τοπικό πολιτισμό, στην τουριστικοποίηση και τυποποίηση για εύκολη κατανάλωση της τοπικής παράδοσης και του πολιτισμού.

Οδήγησαν επίσης στην εκτεταμένη αστικοποίηση των παράλιων ζωνών και την υπερδόμηση και παραμόρφωση γαλήνιων παράκτιων οικισμών με ταυτόχρονη εγκατάλειψη και περιθωριοποίηση των ορεινών παραδοσιακών οικισμών.
Τέλος οδήγησαν στη δραματική υποχώρηση των παραδοσιακών δραστηριοτήτων του πρωτογενούς τομέα, καθώς κάθε κομμάτι καλλιεργήσιμης γης παραδίδεται σαν οικόπεδο βορά στο μαζικό τουρισμό.

Με αυτό το σκεπτικό στην Λευκάδα αποφάσισαν να δουν τι βλάπτει και τι καταστρέφει τη βιωσιμότητα των ορεινών πληθυσμών τους, σε μια ενδιαφέρουσα σειρά εκδηλώσεων στις 21 και 22 Ιουλίου 2012 με θέμα: “Ορεινή Λευκάδα και βιωσιμότητα. Δυνατότητες και προοπτικές”.

Παρατηρώντας τους προβληματισμούς και τις διαπιστώσεις τους είναι σαν να βλέπεις το πρόβλημα όλων των ορεινών περιοχών της Ελλάδας και φυσικά το δικό μας στην Ήπειρο. Η μακροχρόνια κρίση πρέπει να αντιστραφεί και αυτό δεν είναι – στην παρούσα φάση- θέμα παραγόντων κρατικών ή τοπικών. Είναι η δική μας παρέμβαση, μικρή ή μεγάλη, που μπορεί να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο.Το “μάνα εξ ουρανού”, είναι ξεπερασμένο ως λύση για την εποχή μας.  Οι λύσεις δεν έρχονται από ψηλά αλλά από δίπλα μας. Είναι αναγκαίο να δούμε τα χέρια μας και το μυαλό μας τι μπορεί να προσφέρουν σε αυτή την ιστορική συγκυρία. Όπως και το πνεύμα της ομαδικότητας, της συλλογικότητας για το γενικότερο καλό. Η αλλαγή είναι απαραίτητη αλλά δεν μπορεί να γίνει χωρίς εμάς, με την ενεργή μας παρουσία.

Ας μην ονειρευόμαστε λύσεις από ένα κράτος αδύναμο, το οποίο ενδιαφέρεται για τα επόμενα χρόνια να εισπράξει πολλά για να διώξει ένα μέρος τους χρέους του σε ΔΝΤ και Τρόικα. Ας μη ονειρευόμαστε λύσεις από τους ΟΤΑ, όπου καθημερινά στεγνώνουν από πόρους ενώ παράλληλα αναλαμβάνουν υπηρεσίες του κράτους, χωρίς την ανάλογη οικονομική υποστήριξη.
 Η λύση είμαστε εμείς.
Ας το καταλάβουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
 Ίσως κερδίσουμε κάτι, για εμάς και τα παιδιά μας!

Γιάννης Βέλλης

Η ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ


Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από Ιωάννα στις 8/13/2012 07:25:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , .

0 σχόλια for "Απόψεις: " Η εγκατάλειψη των ορεινών οικισμών και ο θάνατος της Μεταπολίτευσης . ""

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες