ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:16 Σεπτεμβρίου 2012
Αναρτήθηκε από Ιωάννα

Τη συνδρομή της «Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα» στην προπαρασκευή της επένδυσης στα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής προσφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Θετική η απάντηση της ΕΕ στη σχετική πρόταση του Ευρωβουλευτή της ΝΔ Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά

Θετική είναι η απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Περιβάλλοντος, κ. Potočnik, στην πρόταση που υπέβαλε ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Καθηγητής κος Ιωάννης Α. Τσουκαλάς, μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρ. Κοινοβουλίου για ανάληψη...
συμβουλευτικού ρόλου από την «Ομάδα Δράσης της Επιτροπής για την Ελλάδα» για την αξιολόγηση και υλοποίηση της επένδυσης για εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική και διασφάλιση τήρησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, η ίδια η Επιτροπή «δεν δύναται να υποκαταστήσει τα κράτη μέλη όσον αφορά τις αρμοδιότητές τους», ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει «η αποστολή της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα περιλαμβάνει τον προσδιορισμό και συντονισμό, σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα, της τεχνικής συνδρομής που χρειάζεται η χώρα προκειμένου να υλοποιήσει το πρόγραμμα διαρθρωτικής προσαρμογής.

Το εν λόγω πρόγραμμα αναφέρεται μεταξύ άλλων στην εκχώρηση δικαιωμάτων εξόρυξης. Επομένως, η Ομάδα Δράσης θα ήταν σε θέση να συνδράμει τις ελληνικές αρχές κατά την προπαρασκευή της ανάθεσης και υλοποίησης συμφωνιών εκχώρησης που αφορούν μεταλλεία χρυσού. Έως τώρα οι ελληνικές αρχές δεν έχουν προσεγγίσει την Ομάδα Δράσης σε αυτό το πλαίσιο».

Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής, με σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει ήδη από τον Απρίλιο του 2012, επισήμανε το πρόβλημα του διχασμού της τοπικής κοινωνίας για μια εξαιρετικά σημαντική επένδυση και ζητούσε από την Ευρ. Επιτροπή να παρέχει, μέσω της «Ομάδας Δράσης της Επιτροπής για την Ελλάδα», τεχνογνωσία στην Ελληνική Κυβέρνηση και να συμβάλει στην αξιολόγηση και παρακολούθηση της επένδυσης και στη διαφύλαξη του κοινοτικού κεκτημένου στον τομέα του περιβάλλοντος.

Σχολιάζοντας την απάντηση του Ευρ. Επιτρόπου, ο κος Τσουκαλάς δήλωσε: «Η επένδυση στα μεταλλεία χρυσού ύψους 1,5 δισ ευρώ αναμένεται να δημιουργήσει 1500 άμεσες και πολλαπλάσιες έμμεσες θέσεις εργασίας και θα μπορούσε να δώσει σημαντική αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή και να αντιμετωπίσει το εντονότατο τοπικό πρόβλημα ανεργίας.

Από την άλλη πλευρά, είναι δικαιολογημένη η καχυποψία της τοπικής κοινωνίας για την ικανότητα του ελληνικού κράτους και των υπηρεσιών του να επιβάλλει την τήρηση της αυστηρής ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας (ιδιαίτερα σε μια ενδεχομένως επιβαρυντική βιομηχανική δραστηριότητα όπως η εξόρυξη χρυσού) και να εγγυηθεί την ασφάλεια των κατοίκων, αλλά και την προστασία της ιδιαίτερου φυσικού κάλλους ευρύτερης περιοχής.

Είναι κρίσιμο για τη χώρα, μέσα από δημοκρατικό διάλογο και τεχνοκρατική υποστήριξη, διεθνή όπου αυτό απαιτείται, να συμφωνήσουμε σε ένα «κοινωνικό σύμφωνο ανάπτυξης» που θα ενισχύει τις επενδύσεις στον τόπο, θα αναπτύξει την εμπιστοσύνη σε ένα σοβαρό και αποτελεσματικό κράτος, αλλά και θα ακυρώνει τις προσπάθειες των δυνάμεων εκείνων που αντί να επιδιώκουν την ανάπτυξη, μοιάζουν να επιθυμούν την εξαθλίωση και την «δίκαιη μοιρασιά της φτώχειας».

Η συμβολή της Ευρ. Επιτροπής στην υποστήριξη μιας τέτοιας μεγάλης επένδυσης, όπως είναι τα μεταλλεία χρυσού, μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την απενοχοποίηση των επενδύσεων και για το χτίσιμο μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους, πολιτών και επιχειρηματικότητας. Η εμπειρία αντίστοιχων έργων σε άλλα κράτη μέλη έχει αποδείξει ότι οι αναπτυξιακές δραστηριότητες δεν είναι αντίθετες με την προστασία του περιβάλλοντος».

Στην απάντηση του Επιτρόπου Περιβάλλοντος για τα στοιχεία που έχει συλλέξει η Επιτροπή από τις ελληνικές αρχές σχετικά με την τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας σημειώνεται ότι: «το έργο αποτέλεσε αντικείμενο Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΕΠΕ), σύμφωνα με τις απαιτήσεις της οδηγίας 2011/92/ΕΕ (σ.σ. «για την εκτίμηση των επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων δημοσίων και ιδιωτικών έργων στο περιβάλλον»).

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ΕΠΕ πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες διαβουλεύσεις• όλες οι αρμόδιες αρχές (συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών), οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και το ενδιαφερόμενο κοινό είχαν την ευκαιρία να διατυπώσουν παρατηρήσεις και να εκφέρουν τη γνώμη τους. Η διαδικασία ΕΠΕ ολοκληρώθηκε με την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (201745/26.7.11), που έλαβε υπόψη τα διατυπωθέντα σχόλια και αναφέρεται επίσης στη διαχείριση των εξορυκτικών αποβλήτων».

Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από Ιωάννα στις 9/16/2012 01:15:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες .

0 σχόλια for "Τη συνδρομή της «Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα» στην προπαρασκευή της επένδυσης στα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής προσφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή."

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες