ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:27 Φεβρουαρίου 2013
Αναρτήθηκε από xristos.konitsa

Ο διαδικτυακός μύθος για την "απαγόρευση" φύτευσης της πατάτας και η αλήθεια.

Το θέμα με την "απαγόρευση" της φύτευσης της πατάτας, γιατί δήθεν αυτό επιβάλλεται από τις εταιρείες που έχουν αγοράσει τα δικαιώματα της διάθεσης του πατατόσπορου, έκανε πάλι τις τελευταίες μέρες το γύρο του ελληνικού διαδικτύου. 

Σοβαρά και λιγότερα σοβαρά sites και blogs δημοσίευσαν την "είδηση", καθένα με το δικό του τρόπο και διανθίζοντάς την με σχόλια κατά περίπτωση.
Τι λέει ο μύθος:  Ο μύθος, στην επικρατέστερη εκδοχή του, αναφέρει ότι οι πατάτες που διακινούνται στην ελληνική αγορά φέρουν ...
καρτελάκι το οποίο γράφει "ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΦΥΤΕΥΣΗ". 

Ο λόγος είναι, λέει ο μύθος, ότι τα δικαιώματα φύτευσης του πατατόσπορου τα έχει αγοράσει Ολλανδική εταιρεία η οποία απαγορεύει τη φύτευση της πατάτας φαγητού, έτσι ώστε ο οποιοσδήποτε θέλει να καλλιεργήσει τη συγκεκριμένη πατάτα να υποχρεώνεται να αγοράσει το σπόρο της εταιρείας.

Αφορμή για όλα αυτά υπήρξε η φωτογραφία που βλέπεται παραπάνω, στην οποία συσκευασία με πατάτα Νάξου κυκλοφορεί σε μεγάλη ελληνική αλυσίδα Σούπερ Μάρκετ με καρτελάκι "ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΦΥΤΕΥΣΗ". 

Μία από τις πολλές αναδημοσιεύσεις της "είδησης" μπορείτε να δείτε εδώ.

Κάποιοι ευφάνταστοι μάλιστα προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα. Στο δημοσίευμα που βλέπετε εδώ, ο συντάκτης αναρωτιέται:
"Τι τρώμε Θεέ μου! Πατάτες από το Βασιλόπουλο. Απαγορεύεται η φύτευση! Όχι τίποτα άλλο, είναι και από τη Νάξο! Μπορείτε να τις φάτε αλλά μη τις φυτέψετε! Πόσο μεταλλαγμένο μπορεί να είναι; Τι θα βγει Παναγία μου; Γαϊδουράγκαθο; ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ." 

Ποιά είναι η αλήθεια: 
Δεν χρειάζεται να έχει κάποιος ειδικές γνώσεις για να καταλάβει πόσο αστεία και ανυπόστατα είναι όλα τα παραπάνω.
Εάν διαβάσει κανείς το πρώτο δημοσίευμα μέχρι τέλους θα δεί ότι ο συντάκτης στην προσπάθειά του να πείσει φέρνει ως αποδεικτικό στοιχείο κείμενο που έχει δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και το οποίο (υποτίθεται) ότι είναι η απόδειξη για την πώληση των δικαιωμάτων της πατάτας Νάξου στους Ολλανδούς!

Μόνο που το κείμενο αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από την κατοχύρωση της "Πατάτας Νάξου" ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ)! Και βέβαια πουθενά δεν αναφέρεται μέσα στο κείμενο "απαγόρευση της φύτευσης", για τον απλούστατο λόγο ότι τέτοια απαγόρευση δεν υφίσταται, ούτε για την πατάτα Νάξου ούτε για καμία άλλη ελληνική πατάτα! 
Όσο για το δεύτερο δημοσίευμα θεωρούμε ότι απλά είναι ανάξιο σχολιασμού. Εάν ο συντάκτης του άρθρου έκανε τον κόπο να αφήσει κάποιες από αυτές τις πατάτες στην αποθήκη του θα διαπίστωνε μετά από λίγο καιρό ότι θα φύτρωναν και (ώ του θαύματος!) θα έβγαζαν βλαστούς πατάτας και όχι ...γαϊδουράγκαθα!

Τι ισχύει όμως για την απαγόρευση φύτευσης της πατάτας φαγητού και γιατί κάποιες πατάτες κυκλοφορούν στην αγορά με σήμανση που γράφει ότι "ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΦΥΤΕΥΣΗ";
Η αλήθεια είναι ότι επειδή οι κόνδυλοι της πατάτας μπορούν να μεταφέρουν μία σειρά από ασθένειες, μεταξύ αυτών κάποιες αρκετά επικίνδυνες, συνιστάται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τις φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες να χρησιμοποιείται μόνο πιστοποιημένος πατατόσπορος για τη σπορά πατάτας. 

Και ο λόγος είναι πολύ απλός: Κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί ότι η πατάτα φαγητού που θα πάρει κάποιος από το μανάβικο δεν θα του μεταδώσει στο χωράφι του κάποια σοβαρή ασθένεια. 

Σε ένα τεχνικό δελτίο του ΥΠΑΑΤ που μπορείτε να δείτε εδώ, αναφέρονται οι κυριότερες ασθένειες καραντίνας της πατάτας και επισημαίνεται ότι όλες αυτές οι ασθένειες μεταφέρονται με το μολυσμένο πατατόσπορο.
Σχετικό άρθρο για την καρκίνωση της πατάτας είχαμε δημοσιεύσει και στο παρόν ιστολόγιο.

Ωστόσο επίσημη απαγόρευση της φύτευσης για τις ελληνικές πατάτες και τις πατάτες της Ε.Ε. δεν υπάρχει. 
Η μόνη υποχρέωση που επιβάλλει η νομοθεσία για τη διακίνηση της ελληνικής πατάτας, είναι ότι οι επιχειρήσεις συγκέντρωσης, συσκευασίας και διακίνησης του προϊόντος πρέπει να είναι εγγεγραμμένες στο Φυτοϋγειονομικό Μητρώο και να αναγράφουν τον αριθμό μητρώου επί της συσκευασίας. 

Η ελληνική νομοθεσία απαγορεύει τη φύτευση μόνο της πατάτας τρίτων χωρών, για την οποία μάλιστα έχει εκδοθεί και σχετική Υπουργική Απόφαση (μπορείτε να τη δείτε εδώ).
Οι πατάτες τρίτων χωρών (π.χ. Αιγύπτου) και μόνον αυτές είναι υποχρεωτικό από τη νομοθεσία να διακινούνται με σήμανση στην οποία αναγράφεται ότι "ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΦΥΤΕΥΣΗ". 

Ωστόσο κάποιες εταιρείες, είτε από υπερβάλλοντα ζήλο, είτε για λόγους ευκολίας (για να έχουν μία ενιαία φόρμα σήμανσης) έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά και ελληνικές πατάτες με την ένδειξη "ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΦΥΤΕΥΣΗ". 

Και βέβαια στην περίπτωση αυτή είναι δικαιολογημένα τα παράπονα των οργανωμένων παραγωγών, όπως εδώ της ΕΑΣ Νάξου που θεωρεί "κακόβουλο και βλακώδες το δημοσίευμα", το οποίο "προκαλεί εσκεμμένη δυσφήμιση της Πατάτας Νάξου και επιχειρεί να παίξει με 500 περίπου ναξιώτικες οικογένειες που αντλούν το εισόδημά τους από την καλλιέργεια του συγκεκριμένου προϊόντος". 


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από xristos.konitsa στις 2/27/2013 02:18:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , , .

13 σχόλια for "Ο διαδικτυακός μύθος για την "απαγόρευση" φύτευσης της πατάτας και η αλήθεια."

 1. Δόξα σοι ο Θεός!
  Επιστημονική αλήθεια. Μπράβο στους γεωπόνους, μπράβο και σε σας που το κοινοποιείτε στο σοβαρό αυτό ιστολόγιο.
  Μάθημα για όσους (ανα)δημοσιεύουν ανοησίες ή προπαγάνδα, χωρίς την στοιχειώδη έρευνα.

 2. ένα μπράβο και από μας και στους Γεωπόνους αλλά και στο Epirus - Ellas που δημοσίευσε αυτό το άκρως κατατοπιστικό άρθρο το οποίο δίνει ένα τέλος σε όλη αυτήν την παραφιλολογία που κυκλοφορεί.

  Άλλωστε.. "Η αλήθεια απλά υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί"

 3. Καλησπέρα.
  Όσο και να μην το καταλαβαίνουν ορισμένοι, η ανησυχία του κόσμου για τα μεταλλαγμένα είναι πολύ μεγάλη.

  Βέβαια στην προκειμένη περίπτωση ίσως να "έπαιξαν" και σκοπιμότητες για τη διάδοση αυτού του ψέματος.
  Μπορεί κάποιος-οι να είχαν σκοπό να "χτυπήσουν" τους πατατοπαραγωγούς της Νάξου....
  Για σκεφτείτε το...

  Πάντως είμαστε τυχεροί που υπάρχουν ορισμένα sites που είναι τόσο σοβαρά ώστε να μπορούμε να πιστέψουμε αυτά που γράφουν εν καιρώ.

  Συγχαρητήρια παιδιά.

 4. Υπάρχει και το άλλο. Οι γεωπόνοι της Ηπείρου γιατί απάντησαν εφ' όσον πατάτες η Ήπειρος δεν βγάζει. Δεν έχω ακούσει ακόμα τους γεωπόνους από πατατοπαραγωγικές περιοχές. Επίσης οι γεωπόνοι είναι αυτοί που διανέμουν τους σπόρους. Πόσα πήραν για να βγάλουν τέτοια ανακοίνωση??

 5. Ανώνυμος

  Α, "για το καλό μας" είναι η απαγόρευση...

  Κι εμείς, είπαμε, πρέπει να το πιστέψουμε, ε;

  ΙΩΑΝΝΗΣ

 6. Αγαμέμνων

  Ρε παιδιά δεν ξέρετε ότι όλες οι απαγορεύσεις είναι "για το καλό μας";

  Όσο για εσάς του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ, ελπίζω να μην παίζετε και εσείς το παιχνίδι της Νέας Τάξης Πραγμάτων.............

 7. Ανώνυμος


  http://www.youtube.com/watch?v=zvgmV8MGrAU&feature=youtube_gdata_player

 8. Ανώνυμος

  Ερώτηση:Τόσα χρόνια, που ο κὀσμος φυτεύει και τρώει πατάτες ο κόνδυλος κοιμότανε και τώρα ξύπνησε, ή οι γεωπόνοι μόλις τώρα τον ανακαλύψανε;

 9. Φίλε Αγαμέμνων.
  Ελπίζω να αστειεύεσε όταν μιλάς για το ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ και την ΝΤΠ.

  Δεν χρειάζεται να γράψω τίποτε άλλο....

 10. Για τον παραπάνω.
  Μην μου πεις ότι τόσα χρόνια που φυτεύαμε πατάτες κάναμε εισαγωγή σπόρου από την Αίγυπτο.

 11. Αγαπητοί μας φίλοι, ωραίο το άρθρο, αλλά κάτι δεν μας πάει καλά και δεν μας πείθει.
  Ο λόγος είναι ότι γνωρίζουμε πως η παραγωγή αγροτικών προϊόντων στηρίζεται σε σπόρους όπου χρησιμοποιούνται για μια και μόνο χρονιά. Δεν είναι βιολογικοί σπόροι αλλά επεξεργασμένοι ώστε να προσδίδουν την μέγιστη απόδοση και για αυτό δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους αγρότες για τις επόμενες χρονιές και πωλούνται από συγκεκριμένες εταιρείες. Ο έλεγχος της διατροφής αλλά και του νερού είναι πλέον αναμφισβήτητα και αποσκοπεί στην απόλυτη εξάρτηση των λαών.
  Για περισσότερες λεπτομέρειες ρωτήστε τον ΠΕΛΙΤΗ http://www.peliti.gr/ ή το ΙΝΚΑ http://www.inka.gr/ που είναι περισσότερο εξειδικευμένοι με τους σπόρους και την διατροφή.
  Φιλικά, ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.
  http://eleftheroiellines.blogspot.gr/

 12. Αγαπητοί φίλοι, κατ' αρχήν ευχαριστώ που διαβάσατε το άρθρο και κάνατε τον κόπο να σχολιάσετε.
  Η φίλη "Κλεάνθη" (που μας κατηγορεί ότι "τα πήραμε") πιθανόν να μη γνωρίζει ότι η Ήπειρος παράγει πατάτες και μάλιστα ονομαστές (πατάτες Χρυσοβίτσας Μετσόβου). Στη Χρυσοβίτσα μάλιστα γίνεται και σποροπαραγωγή. Όσο για το επιχείρημα ότι "οι γεωπόνοι διανέμουν τους σπόρους" αυτό τι ακριβώς σημαίνει; Ότι θα πρέπει να λέμε ψέμματα και να παραμυθιάζουμε τον κόσμο με θεωρίες συνωμοσίας για να μην θεωρηθεί ότι εξυπηρετούμε τους συναδέλφους μας που έχουν καταστήματα γεωργικών εφοδίων;
  Φίλε Κώστα, και μεις ανησυχούμε για τα μεταλλαγμένα και μάλιστα έχουμε ανεβάσει δύο άρθρα στο blog μας (εδώ και εδώ για τους πιθανούς κινδύνους από το μεταλλαγμένο καλαμπόκι.
  Ο σχολιαστής που υπογράφει ως "Ελεύθεροι Έλληνες" επισημαίνει κάποια υπαρκτά θέματα που έχουν να κάνουν με τις πολυεθνικές που διακινούν τα υβρίδια. Γνωρίζουμε το κίνημα του "ΠΕΛΙΤΙ" και εν μέρει συμφωνούμε με τη δράση του, όμως αυτό είναι εντελώς άσχετο με το θέμα της πατάτας. Στην πατάτα δεν ισχύει αυτό που ισχύει με τα υβρίδια ότι δηλαδή αν κρατήσεις σπόρο από το χωράφι σου και τον σπείρεις δεν θα πάρεις παραγωγή την επόμενη χρονιά. Είναι συνηθισμένη πρακτική, και εδώ στην Πρέβεζα και αλλού, οι παραγωγοί να κρατάνε σπόρο από την ανοιξιάτικη καλλιέργεια και να τον σπέρνουν το φθινόπωρο, χωρίς κανένα πρόβλημα. Αυτό όμως είναι άλλο και άλλο είναι να αγοράσεις πατάτα φαγητού από κάποια άλλη περιοχή και να τη φυτέψεις στο χωράφι σου. Εκεί ρισκάρεις και την δική σου παραγωγή αλλά και τη φυτοϋγεία της περιοχής σου, γιατί δεν ξέρεις τι μπορεί να σου μεταδώσει.
  Ελπίζω να έγινα κατανοητός.

 13. Σας ευχαριστούμε για τις διευκρινήσεις, θα αναδημοσιεύσουμε το άρθρο σας προσαρμόζοντας την απάντηση σας μέσα σε αυτό, ώστε να γίνει κατανοητό.

  ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες