ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:15 Μαρτίου 2013
Αναρτήθηκε από Unknown

25.000 μαθητές πεινάνε!

Μάλλον η Ελλάδα δεν έχει πάρει στα σοβαρά το τι συμβαίνει στα σπλάχνα της.

Το περιστατικό με τον μαθητή Δημοτικού σχολείου στην Πάτρα που λιποθύμησε, την την ώρα που πήγαινε σχολείο, μπροστά στα μάτια συμμαθητών του και γονέων, και όταν συνήλθε είπε ότι είχε να φάει δύο ημέρες, αφού οι γονείς του αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη για την διατροφή της οικογένειας είναι “σταγόνα” στον...
ωκεανό.

 Όπως και η συγκλονιστική επιστολή της δασκάλας από τα Τρίκαλα που προειδοποιεί ότι θα έχουμε θανάτους παιδιών από ασιτία.

 Η πικρή αλήθεια που όλοι κάνουμε ότι δεν βλέπουμε, είναι ότι τουλάχιστον 25.000 μαθητές στην Ελλάδα, υποσιτίζονται. 
 Η iTabloid ανοίγει ξανά σήμερα αυτό το θέμα, μήπως και αφυπνιστούν συνειδήσεις…

Το 1964, ο τότε πρωθυπουργός, Γεώργιος Παπανδρέου και ο υφυπουργός Παιδείας, Λουκής Ακρίτας, εγκαινίαζαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα το πρωινό ρόφηµα του παιδιού και το µεσηµεριανό. 
Ήταν το συσσίτιο: γάλα -σκόνη, κίτρινο τυρί και σταφιδόψωμο, για να γλιτώσει η –κλονισμένη από την πείνα- υγεία των παιδιών. 

Σήμερα, 49 χρόνια μετά, η Ελλάδα αναγκάζεται να επιστρέψει και πάλι στα συσσίτια στα σχολεία. Ίσως με μια πιο «επείγουσα» μορφή.

Η κυβέρνηση, η οποία μόλις έναν χρόνο πριν διέψευδε ως «υπερβολές» τα κρούσματα λιποθυμίας μαθητών σε σχολεία από ασιτία, βλέπει το φαινόμενο της πείνας να έχει πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις, που δεν μπορεί να περιμένει το πρόγραμμα «φρούτα και γάλα για τα παιδιά» της ΕΕ που είναι στον… κόσμο της. 
Που προτείνει να δίνονται φρούτα και γάλα στα σχολεία για να μην… εθιστούν τα παιδιά στα junk food. 
Θα μπορούσε να είναι μια λύση, αλλά μέχρι να εφαρμοστεί, χιλιάδες παιδιά πεινάνε.

Έτσι, έρχεται η ιδιωτική πρωτοβουλία.
Την αρχή έκανε το Ίδρυμα Νιάρχου, το οποίο μοιράζει χιλιάδες μερίδες φαγητού σε υποσιτισμένα παιδιά στα σχολεία.

Ακολούθησε η Εκκλησία που άρχισε να κάνει το ίδιο.
Και, στα δραματικά κελεύσματα δασκάλων και καθηγητών που έβλεπαν μαθητές τους να πεινάνε, ανταποκρίθηκε, παρακάμπτοντας το τέρας της γραφειοκρατίας, το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών, άρχισε να παράγει περισσότερο φαγητό (χωρίς καμία επιπλέον χρηματοδότηση- απλά αφορά πρωτοβουλία των εργαζόμενων) και να στέλνει μερίδες φαγητού σε σχολεία όπου έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα υποσιτισμού.

Οι αριθμοί
Οι αριθμοί, δυστυχώς, είναι αποκαρδιωτικοί. Το υπουργείο Παιδείας, παραδέχεται πως 25.000 παιδιά υποσιτίζονται σε όλη την Ελλάδα και ότι κρούσματα υποσιτισμού έχουν παρουσιαστεί σε 100 σχολεία πανελλαδικά. 

Δεκάδες καταγγελίες δασκάλων και καθηγητών κάνουν λόγο για λιποθυμίες παιδιών εξαιτίας της ασιτίας, ακόμη και περιστατικά όπου μαθητές κλέβουν από τους συμμαθητές τους το κολατσιό. Σκεφτείτε ότι υπάρχουν και χιλιάδες περιπτώσεις μαθητών που υποσιτίζονται και δεν «καταγράφονται» (όχι ότι υπάρχει καμία επίσημη καταγραφή) επειδή απλά τα παιδιά σταματούν να πηγαίνουν σχολείο, ή το «κρύβουν».

Μόνο το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, , ξεκίνησε ένα πρόγραμμα σίτισης για άπορα παιδιά στα σχολεία, που αφορά περίπου 16.000 παιδιά σε όλη τη χώρα. Το Ίδρυμα σκοπεύει να επεκτείνει το πρόγραμμα σε τουλάχιστον 4.000 παιδιά μέσα στο έτος.
Χωρίς υπερβολή, αυτή η πρωτοβουλία έσωσε ζωές…

Έτσι, με συνοπτικές διαδικασίες, έχει αρχίσει η διανομή κουπονιών σίτισης ανά νομούς. Την ίδια ώρα, το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών αναλαμβάνει να σιτίζει παιδιά στα δημοτικά και στα νηπιαγωγεία, που είναι υποσιτισμένα, ενώ η ΜΚΟ της Αρχιεπισκοπής «Αποστολή» θα αναλάβει να ενισχύσει τις οικογένειες 2.000 παιδιών στην Αθήνα.

Μια σύγχρονη µορφή συσσιτίων, µε τη µορφή µικρογευµάτων, θα προσφέρεται από τη νέα χρονιά στα σχολεία της χώρας, σε περιοχές όπου φοιτούν µεγάλα ποσοστά µαθητών από χαµηλότερα οικονοµικά στρώµατα, µετανάστες και Αθίγγανοι. Και βέβαια στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας που στην πλειονότητά τους θα ενταχθούν στο σχετικό πρόγραµµα.

Οι δράσεις του Υπουργείου Παιδείας εντάσσονται στα προγράµµατα των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ) που αφορούν τη στήριξη περιοχών µε µαθητές που έχουν ανάγκη κοινωνικής και εκπαιδευτικής στήριξης. Ως πρωταρχικής ανάγκης, έχουν επιλεγεί νηπιαγωγεία και δηµοτικά στις περιοχές του Ταύρου, της πλατείας Βάθης, των Εξαρχείων, των Κάτω Πατησίων, των Αχαρνών, αλλά και σχολεία σε Μοσχάτο, Νίκαια, Ασπρόπυργο, Ζεφύρι και Αυλώνα για να ενταχθούν στο πρόγραµµα.

«Μου έσωσαν τη ζωή»
Οι εποχές που ζούμε θυμίζουν αυτές της μεγάλης πείνας. Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, θυμάται πως τα συσσίτια του είχαν σώσει τη ζωή: «Εγώ επέζησα από τα συσσίτια στη διάρκεια της µεγάλης πείνας» έχει εξομολογηθεί ο κ. Μητσοτάκης. «Τα συσσίτια ήταν πολύ σηµαντική υπόθεση. Δεν πρέπει τα παιδιά να πεινούν και να υποσιτίζονται.

Τώρα έχουν αρχίσει πάλι να λειτουργούν τα συσσίτια. Αρχισαν µάλιστα να λειτουργούν και στον στρατό. Συνέστησα ακόµη και στα ιδρύµατα να κάνουν το ίδιο. Και ιδρύµατα, όπως π.χ. το Ιδρυµα Νιάρχου, αλλάζουν πολιτική στην οικονοµική κρίση και δίνουν χρήµατα για στέγαση και σίτιση. Πρέπει να κινητοποιηθούν οι πάντες».

itabloid.gr


Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από Unknown στις 3/15/2013 08:45:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , , .

0 σχόλια for "25.000 μαθητές πεινάνε! "

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες