ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:19 Μαρτίου 2014
Αναρτήθηκε από Unknown

Η Αμερική με ενέργεια, η Ευρώπη δίχως φυσικό αέριο, η Ρωσία δίχως ρευστό...

Τι θέατρο παίζει; Ο Πόλεμος και Ειρήνη του Λέων Τολστόι;

Γράφει ο Δρ. Κ. Βαρδάκας.
Εδώ και πολλές δεκαετίες «το μέλλον» της ανθρωπότητας σχεδιάσθηκε στις δεξαμενές σκέψης των επιδοτούμενων στρατηγικών ιδρυμάτων από τις πλανητικές(πολυεθνικές) εταιρίες του άπληστου κεφαλαίου.
Αποτέλεσμα αυτού του...
σχεδιασμού ήταν η χάραξη γεωπολιτικών και ενεργειακών διαδρόμων και η παράλληλη διαμόρφωση κυβερνητικών εθνικών, πολιτικών επιλογών κατά το μήκος της χάραξης αυτών. Οι συνέπειες αυτού του σχεδιασμού έφεραν τοπικές συρράξεις, κοινοβουλευτικές ανατροπές, κοινωνικές ανωμαλίες, οικονομικές διαταραχές, μετακινήσεις και πληθυσμιακές αλλοιώσεις, εξαθλίωση και πτώχεια. 27 Ιανουαρίου 2013 ¨ οι δρόμωνες της Ρωμιωσύνης και η ΑΟΖ¨΄

South Stream, τουρκικός ΤΑΝΑΡ με τον «δικό μας» ΤΑΡ, Blue Stream, Nord Stream, Ναμπούκο, ο αγωγός AGRI .είναι μόνο λίγες ενδεικτικές ονομασίες διαδρομών ενεργειακών ροών που χαράχθηκαν και εξακολουθούν σαν τομές να χαράσσονται στον κορμό της Ευρασίας και της Ευρώπης.
Στον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και στο μεσοδιάστημα τους δεν γνωρίζαμε τίποτε περί αγωγών μεταφοράς ενέργειας και οι στρατηγικοί σχεδιασμοί γινόταν σε ένα διαφορετικό υπόβαθρο από ότι σήμερα που κάποιοι είναι σαν να έχουν πάρει ένα μαχαίρι και κόβουν την τούρτα.

Με βάσει τα νέα δεδομένα που προέκυψαν στην Ουκρανία- Κριμαία-Μαύρη Θάλασσα τα τελευταία 24ωρα η διεθνής ειδησεογραφία ¨ευαγγελίζεται¨ επανασχεδιασμό νέων διαδρομών για να σωθούν τα υπεσχημένα. Το ΦΑ που παλιά ένωνε αντίθετες πολιτικές θέσεις σήμερα χωρίζει και προβληματίζει. Το θέατρο του παραλόγου άνοιξε και δυστυχώς θα υπάρξουν θύματα μεταξύ των¨ θεατών¨.

Ακολουθούν…. ΘΕΑΤΡΙΚΟΙ γεωπολιτικοί ΔΙΑΛΟΓΟΙ επί το απλούστερο και κατανοητό
- Βρυξέλλες- ΕΕ- Γερμανία προς Ρωσία =θέλουμε εξασφάλιση ανεκτού επιπέδου ενέργειας έστω και μέσω διαδρομών που δεν διέρχονται από την Ουκρανία ή και από άλλες υποψήφιες χώρες ευαίσθητες σε γεωπολιτικές ανατροπές βλ. Τουρκία, Μολδαβία κ.α

- Ρωσία προς ΕΕ-Γερμανία= θέλουμε το ρευστό άμεσα απαιτητό.

- ΕΕ- Γερμανία προς Ρωσία =και που θα βρούμε τόση άμεση ρευστότητα για να βοηθήσουμε ταυτόχρονα την Δυτ. Ουκρανία και τις άλλες ευαίσθητες οικονομικά χώρες της Μεσογείου;

- Ρωσία =κόψτε τον λαιμό σας, αφού τα βάλατε μαζί μας. Καλά να πάθετε. Θα αργήσετε για τον επόμενο χειμώνα να βγάλετε ενέργεια από την Αν. Μεσογειακή Λεκάνη και όπως γνωρίζετε εκεί τα πράγματα είναι μπερδεμένα με τους Τούρκους. Ακόμα και η μεταφορά ΦΑ ή πετρελαίου από άλλες χώρες θα σας κοστίσει ¨ο κούκος αηδόνι¨.

- ΕΕ- Γερμανία= σας κόβουμε εδώ και τώρα το ρευστό και γυρίζουμε στις καταστάσεις του ψυχρού πολέμου με την οικονομική απομόνωση σας. Τέρμα οι βόλτες των νεόφερτων πλουσίων σας στις τράπεζες μας. Αν θέλετε πόλεμο πρώτα θα γευτείτε τον τραπεζικό και χρηματιστηριακό πόλεμο.

- Ρωσία προς ΕΕ- Γερμανία =Καλή τύχη Βρυξέλλες, σε βλέπω να διαλύεσαι σύντομα.

- ΑΜΕΡΙΚΗ προς Ρωσία- ΕΕ- Γερμανία= ΚΑΛΗ ΝΥΧΤΑ παιδιά, εγώ την έκανα προ πολλού και παρ όλα τα τρισεκατομμύρια που χρωστάω, αθόρυβα απέκτησα ενεργειακή επάρκεια και μαζί με τα μεταλλαγμένα θα περάσω ¨ζωή και κότα¨.

Οι φανταστικοί διάλογοι τελειώνουν, αλλά μένει μια απορία, τι παίζει τελικά ο Πόλεμος και Ειρήνη του Λέων Τολστόι;

ο οποίος μάλιστα έλεγε .
¨Ο άνθρωπος μοιάζει με κλάσμα όπου ο αριθμητής είναι ο πραγματικός εαυτός του και ο παρονομαστής η ιδέα που έχει για τον εαυτό του. Όσο μεγαλύτερος ο παρονομαστής, τόσο μικρότερη η αξία του κλάσματος. Και όσο ο παρανομαστής διογκώνεται προς το άπειρο, τόσο το κλάσμα τείνει προς το μηδέν.¨
Λέων Τολστόι ( 1828-1910 , Ρώσος συγγραφέας) συγγραφέας του κλασικού: "Πόλεμος και Ειρήνη" (1869)

Μήπως αυτά που έλεγε ο Τολστόι ισχύουν για αυτά που διαβάζουμε τελευταία στην διεθνή ειδησεογραφία; Η ενεργειακή αυτάρκεια των ΗΠΑ θα αλλάξει τον παγκόσμιο χάρτη.

Ίσως να έχετε ήδη ακούσει για την αμερικανική ενεργειακή επανάσταση. Τα επιτεύγματα στην τεχνολογία εξόρυξης έχουν διευκολύνει την πρόσβαση σε αρκετά νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στις ΗΠΑ, μειώνοντας δραστικά την εξάρτησή τους από τις εισαγωγές. Οι αριθμοί είναι δηλωτικοί: η πτωτική πορεία στην παραγωγή αμερικανικού πετρελαίου αντιστρέφεται, οι εισαγωγές των ΗΠΑ από τον ΟΠΕΚ μειώνονται άνω του 20% την τελευταία τριετία και η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προβλέπει πως η χώρα θα καταστεί η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός του κόσμου έως το 2020
28/05/2013
STRATEGYREPORTS.WORDPRESS

Εν τω μεταξύ, από τα τέλη του προηγούμενου έτους, οι ΗΠΑ έγιναν ο μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο και οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά περίπου 70% από τον Ιούνιο του 2008.

Αν δεν είστε πάνω από 50 ετών, δεν θα θυμάστε τις εποχές που οι ενεργειακές εξαγωγές αποτελούσαν ένα ισχυρό γεωπολιτικό όπλο. Όταν ξεκινούσε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, οι ΗΠΑ παρείχαν το 63% του παγκόσμιου πετρελαίου με την τιμή του βαρελιού να αγγίζει μόλις το 1 δολάριο ανά βαρέλι (δηλαδή 17 δολάρια με τιμές 2014). Δεκαετίες αργότερα, έγινε μία σημαντική αλλαγή, όταν οι ΗΠΑ κορύφωσαν την πετρελαϊκή τους παραγωγή τη δεκαετία του 1970. Καθώς η παραγωγή μειωνόταν, η αγορά πετρελαίου δεν ήταν πλέον αγορά παραγωγών αλλά αγορά ζήτησης.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο, το πετρελαϊκό εμπάργκο του OPEC σε συνδυασμό με τον πόλεμο Γιόμ Κιπούρ το 1973 άλλαξαν τους όρους του παιχνιδιού. Λίγες εβδομάδες πριν την αραβο-ισραηλινή σύγκρουση, το πετρέλαιο διαμορφωνόταν στα 2,90 δολ. ανά βαρέλι (σε σημερινές τιμές, τα επίπεδα είναι ίδια με εκείνα προ του Β' Παγκοσμίου Πολέμου). Κατά τη διάρκεια του πολέμου, το ενεργειακό καρτέλ έδειξε την οικονομική του ισχύ και η τιμή του πετρελαίου τετραπλασιάστηκε μέχρι το τέλος εκείνου του έτους. Ποτέ δεν επέστρεψε στα προ του 1973 επίπεδα.
16/03/14
των David Petraeus και Ian Bremmer
The Financial Times Ltd
www.euro2day.gr

Όλη αυτή η διεθνής ειδησεογραφία σίγουρα ενισχύει το profil των USA και μας θυμίζει έμμεσα το παραπάνω απόφθεγμα του Λέων Τολστόι με τον αριθμητή και τον παρονομαστή .
Ταυτόχρονα μπορούμε να κατανοήσουμε και μέσα από τον νόμο των πιθανοτήτων και ένα βέβαιο καθημερινό γεγονός.
¨ότι αυτός που λέει καληνύχτα με έπαρση στους άλλους ουσιαστικά καληνυχτίζει πρώτα τον περήφανο εαυτό του¨

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας


Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από Unknown στις 3/19/2014 09:59:00 π.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , .

0 σχόλια for "Η Αμερική με ενέργεια, η Ευρώπη δίχως φυσικό αέριο, η Ρωσία δίχως ρευστό..."

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες