ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:10 Μαρτίου 2014
Αναρτήθηκε από xristos.konitsa

Η Αριστερή Παρέμβαση πολιτών δήμου Πρέβεζας για την διάσωση της Κυανής Ακτής.

Η Αριστερή Παρέμβαση πολιτών δήμου Πρέβεζας χαιρετίζει την πρωτοβουλία της αντιφασιστικής συνέλευσης και της επιτροπής κατά των περιβαλλοντικών εγκλημάτων για την διάσωση της Κυανής Ακτής.

Η ανάπλαση της Κυανής Ακτής, ένα έργο περίπου 4 εκ ευρώ θα τσιμεντοποιήσει ένα μεγάλο μέρος της ακτής και του πρασίνου, αδιαφορώντας για...
την καταστροφή του άλσους των ευκαλύπτων και δημιουργώντας άλλο ένα φαραωνικό έργο στην Πρέβεζα. Η ανάπλαση της Κυανής Ακτής είναι ένα ακόμα έργο που ξεκινά χωρίς καμία δημόσια διαβούλευση για τον σχεδιασμό του και για τις ανάγκες που θα εξυπηρετήσει. Όμως το κυρίαρχο στην ανάπλαση της Κυανής Ακτής δεν είναι μόνο η περιβαλλοντική και αισθητική καταστροφή που θα επιφέρει.

Το έργο της ανάπλασης της Κυανής Ακτής δεν πρέπει να το δούμε μόνο ως «άλλο ένα έργο» που καταστρατηγεί τις διαδικασίες συμμετοχικού σχεδιασμού και αντί να προστατεύσει το φυσικό τοπίο, το υποβαθμίζει. Για να δούμε την πραγματική εικόνα, θα πρέπει να συνδέσουμε το έργο της ανάπλασης της Κυανής με το έργο του αλιευτικού καταφυγίου στον Παντοκράτορα, το έργο της ανάπλασης του Παντοκράτορα, και την σύνδεση των παραπάνω με το νέο λιμάνι της πόλης. Όλα τα παραπάνω, πέρα από την όμορη σύνδεσή τους που συνθέτει το παραλιακό μέτωπο της πόλης, έχουν ένα κοινό παρονομαστή: ότι έχουν σχεδιαστεί όχι για τις ανάγκες των πολιτών της Πρέβεζας, αλλά για τις ανάγκες κάποιων άλλων.

Ας προσπαθήσουμε να φανταστούμε την εικόνα του παραλιακού μετώπου της πόλης σε μερικά χρόνια, όταν θα έχουν τελειώσει όλα τα σχεδιασμένα έργα από το αλιευτικό καταφύγιο και την Κυανή Ακτή μέχρι το νέο λιμάνι:
Το αλιευτικό καταφύγιο, μόνο αλιευτικό δεν θα είναι, καθώς με λίγες αλλαγές μπορεί να μετατραπεί σε μια ιδιωτική μαρίνα για γιοτ, όπως προβλέπεται να γίνει και ένα μεγάλο μέρος του νέου λιμανιού της πόλης. Από την άλλη, η Κυανή Ακτή με τα τσιμεντένια μονοπάτια των 2.200 μέτρων και τα 32 αποδυτήρια δημιουργεί τις υποδομές για την προσέλκυση χιλιάδων τουριστών. Όπως έχουμε δει να γίνεται σε αρκετές άλλες περιπτώσεις στην Ελλάδα, έτσι και στην περίπτωση της Κυανής Ακτής οι οργανωμένες υποδομές προσέλκυσης μαζικού τουρισμού, ενεργοποιούν ιδιωτικές επενδύσεις, οι οποίες με την σειρά τους μπορούν στο όνομα της ανάπτυξης να αλλάξουν σε μια νύχτα τον πολεοδομικό κανονισμό και να χτίσουν πολυτελή ξενοδοχεία πέριξ της Κυανής Ακτής με αντάλλαγμα την αποκλειστική χρήση της ακτής για τους λουόμενους τουρίστες.

Στα παραπάνω μεγάλο ρόλο παίζουν οι επενδύσεις μέσω του ΕΣΠΑ, αφού ένα από τα κυριότερα κριτήρια των ενισχύσεων μέσω ΕΣΠΑ είναι η ανταποδοτικότητα των έργων. Για να υπάρχει ανταποδοτικότητα σε ένα έργο πρέπει να υπάρχει και ιδιώτης να το εκμεταλλεύεται!

Ποιές λοιπόν ανάγκες έρχονται να καλύψουν οι φαραωνικές αναπλάσεις στην πόλη της Πρέβεζας και γιατί μέσα σε ένα διάστημα 4-5 χρόνων αλλάζει δραστικά όλο το παραλιακό μέτωπο της πόλης; Οι αναπλάσεις πολύ λίγο εξυπηρετούν τα συμφέροντα και τις ανάγκες των Πρεβεζάνων πολιτών και των μελλοντικών γενεών.

Οι αναπλάσεις του παραλιακού μετώπου της πόλης έχουν σχεδιαστεί από τα πάνω, με γνώμονα την προσέλκυση ιδιωτών και θα έχουν ως αποτέλεσμα το ξεπούλημα του δημόσιου χώρου της πόλης και δη του καλύτερου κομματιού της.

Οι αναπλάσεις εξυπηρετούν τα ιδιωτικά κεφάλαια μεγάλων εταιριών και την καπιταλιστική ανάπτυξη σε μια χώρα που ξεπουλά τους φυσικούς πόρους και ιδιωτικοποιεί λιμάνια και αεροδρόμια.

Έτσι δεν θα πρέπει να βλέπουμε μεμονωμένα τις εξελίξεις στην Κυανή Ακτή. Θα πρέπει να τις βλέπουμε σε άμεση σύνδεση με τις άλλες αναπλάσεις στην Πρέβεζα, αλλά και με τις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης του δημόσιου χώρου σε άλλες περιοχές στην Ελλάδα (όπως στον Αστέρα της Βουλιαγμένης, που αποτελεί για την Αθήνα ότι η Κυανή Ακτή για την Πρέβεζα!)

Θα πρέπει να το συνδέσουμε με την επέλαση του κεφαλαίου στην Ελλάδα και την συμπόρευσή του με τα ευρωπαϊκά κονδύλια και την ΕΕ!

Ποιά θα πρέπει να είναι η απάντησή μας;

Οι Πρεβεζάνοι πολίτες πρέπει να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στην ντόπια άρχουσα τάξη που έχει κεντρικό ρόλο στον σχεδιασμό τέτοιων αναπλάσεων. Οι προηγούμενες δημοτικές αρχές όχι μόνο δεν όρθωσαν ανάστημα, αλλά έσκυψαν το κεφάλι στις προσταγές του κεφαλαίου και της ΕΕ.
Οι αναπλάσεις θα πρέπει να γίνονται με γνώμονα τις ανάγκες των πολιτών της Πρέβεζας και πρέπει να εξυπηρετούν τις ανάγκες για λειτουργικούς και αισθητικούς δημόσιους χώρους για την άθληση και τον ελεύθερο χρόνο, για την ανάπτυξη της πολιτιστικής έκφρασης και δημιουργίας και για την αρμονική συνύπαρξη των πολιτών.

Η Αριστερή Παρέμβαση βάζει τα παραπάνω πολύ ψηλά στις προτεραιότητές της και θα είμαστε εδώ με όλες μας τις δυνάμεις για να αποτρέψουμε την καταστροφή της Κυανής Ακτής!


Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από xristos.konitsa στις 3/10/2014 07:07:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , , .

0 σχόλια for "Η Αριστερή Παρέμβαση πολιτών δήμου Πρέβεζας για την διάσωση της Κυανής Ακτής."

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες