ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:5 Μαρτίου 2014
Αναρτήθηκε από Unknown

Ουκρανική κρίση και ενεργειακή αλληλεξάρτηση.

Το μέγεθος και η σημασία της κρίσης που διαδραματίζεται στην Ουκρανία, τόσο για την Ευρώπη, όσο και για την ίδια τη Ρωσία καταδεικνύεται από τα στοιχεία αλληλεξάρτησης τους στον τομέα της ενέργειας.

Η Gazprom καλύπτει περίπου το 30% των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο, ενώ την ίδια ώρα η Ευρώπη αγοράζει από την OAO Ronseft το ένα τρίτο της παραγωγής πετρελαίου της...
Ρωσίας (περίπου 4,2 εκατομμύρια βαρέλια).

Έτσι η ευρωπαϊκή βιομηχανία, αλλά και τα νοικοκυριά είναι εξαρτημένα από το ρωσικό αέριο και πετρέλαιο, την ίδια ώρα όμως που και για τη Gazprom η ευρωπαϊκή αγορά είναι ιδιαιτέρως επικερδής, αφού έχει πολύ μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους απ΄ ότι σε άλλες αγορές. Ταυτόχρονα η παραγωγή φυσικού αερίου της Ευρώπης από χώρες όπως η Βρετανία και η Νορβηγία κινείται πτωτικά και ως μόνη εναλλακτική λύση αναδεικνύεται το σχιστολιθικό αέριο για το οποίο εγείρονται ερωτηματικά όσον αφορά το περιβάλλον και την ασφάλεια. Όσο δε για το LNG, αυτό είναι πολύ ακριβότερο και δεν μπορεί να αντικαταστήσει το αέριο που μεταφέρεται με αγωγούς, ενώ και η ενίσχυση της προμήθειας από το Αζερμπαϊτζάν αποτελεί ακόμη ένα μελλοντικό σχέδιο.

Η στρατηγική της Ρωσίας η οποία εξαρτάται οικονομικά από τα ενεργειακά της προϊόντα επιδιώκει μέσω της κατασκευής αγωγών και της σύναψης μακροχρόνιων συμβολαίων να «δεσμεύει» αγορές. Όμως κρίσεις όπως η σημερινή αλλά και αυτή του 2009 μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας, ενισχύουν τα επιχειρήματα περί της ανάγκης διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας της Ευρώπης.

Οι Βρυξέλλες κατηγορούν τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως πολιτικό όπλο και αντιπαραθέτουν τα δικά τους «πολιτικά όπλα», που δεν είναι άλλα από την αντιμονοπωλιακή της νομοθεσία. Ελέγχουν την Gazprom για αντιμονοπωλιακές πρακτικές και αρνούνται να της παραχωρήσουν εξαίρεση σε ότι αφορά την πρόσβαση τρίτων στον αγωγό South Stream που θα παρακάμπτει την Ουκρανία και θα τροφοδοτεί τη Νότια Ευρώπη.

Η ενεργειακή σκακιέρα είναι τόσο περίπλοκη που οποιαδήποτε πρόβλεψη καθίσταται αδύνατη. Το μόνο βέβαιο είναι η ισχυρή αλληλεξάρτηση των παικτών και αυτή ακριβώς ίσως να αποτρέψει τα χειρότερα…

rizopoulospost.com


Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από Unknown στις 3/05/2014 08:25:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , .

0 σχόλια for "Ουκρανική κρίση και ενεργειακή αλληλεξάρτηση."

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες