ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:1 Απριλίου 2014
Αναρτήθηκε από xristos.konitsa

H ιδιωτική σύνταξη ως ασφαλής αποταμίευση.

Του Πέτρου Παπαναούμ*.
Το ζήτημα της ιδιωτικής σύνταξης θα μας απασχολήσει έντονα τους αμέσως επόμενους μήνες και καλό είναι, καταναλωτές και επαγγελματίες, να είμαστε σωστά και έγκαιρα πληροφορημένοι για τις εξελίξεις που έρχονται με πολύ μεγάλη ταχύτητα.

Το διανεμητικό μοντέλο συνταξιοδότησης που εφαρμόζεται στην χώρα μας, είναι καταδικασμένο να αποτύχει σε...
μια οικονομία αφενός με μεγάλο ποσοστό διαφθοράς και αφετέρου με τον λόγο εργαζόμενων / συνταξιούχων να κοντεύει στο 1:1. Πολύ απλουστευμένα, αυτό σημαίνει ότι ο κάθε εργαζόμενος σήμερα «συντηρεί» έναν συνταξιούχο, την ίδια ώρα που το εισόδημα μειώθηκε αισθητά (μειώθηκαν μεν και οι συντάξεις, δυσανάλογα δε).

Αυτό, σε συνδυασμό με την γενική τάση της Ευρώπης να ελαττώσει σε μεγάλο βαθμό τις κοινωνικές παροχές (αποσκοπώντας την μείωση του κόστους παραγωγής, προσπαθώντας να ανταγωνιστεί τις ασιατικές αγορές), οδηγεί στην ανάγκη κάλυψης των αναγκών μας μέσω ιδιωτικών προγραμμάτων, όπως αποταμιευτικά - συνταξιοδοτικά ή προγράμματα υγείας με σκοπό την διατήρηση της ποιότητας της ζωής μας στα επιθυμητά επίπεδα.

Τι είναι όμως η ιδιωτική σύνταξη;
Η ιδιωτική σύνταξη είναι ένα απολύτως ανταποδοτικό σύστημα συνταξιοδότησης που παρέχεται από ασφαλιστικές εταιρείες και αποτελεί (στην ουσία) ένα ιδιωτικό αποταμιευτικό πρόγραμμα.

Τα βασικά χαρακτηριστικά ενός προγράμματος ιδιωτικής σύνταξης που πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές είναι τρία:
- το ποσό καταβολής (κεφάλαιο),
- το εγγυημένο επιτόκιο και
- η διάρκεια ισχύος.

Το ποσό καταβολής καταβάλλεται περιοδικά (μηνιαία, ετήσια κ.ο.κ. ανάλογα την εταιρεία). Το εγγυημένο επιτόκιο, αποτελεί το μηνιαίο ποσοστό αύξησης του κεφαλαίου που η εταιρεία εγγυάται ότι μπορεί να προσφέρει. Το επιτόκιο αυτό διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία και εξασφαλίζεται μέσω των επενδύσεων που κάνει η εταιρεία. Το ανώτατο όριο που επιβάλλεται από την Ελληνική Νομοθεσία σήμερα ανέρχεται στα 3,35%.
Τέλος, η διάρκεια ισχύος ενός συνταξιοδοτικού προγράμματος είναι παράμετρος που επιλέγει ο ενδιαφερόμενος και κυμαίνεται από 15 έως 40 έτη.

Σε ποιους απευθύνεται;
Ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα μπορεί να το κάνει ένας γονέας για το παιδί του, ή ένας ενήλικας για τον εαυτό του ή την/τον σύζυγο, θέτοντάς τους δικαιούχους σε περίπτωση απώλειας ζωής. Το ύψος του ποσού καταβολής ξεκινάει από 300 – 400 ευρώ τον χρόνο και φτάνει έως 3.000 – 5.000 ευρώ το χρόνο. Ως εκ τούτου, απευθύνεται σε μεγάλο εύρος οικονομικών στρωμάτων.

Συμπερασματικά
Οι εταιρείες που μπορούν πραγματικά να προσφέρουν το ανώτατο επιτόκιο (3,35%) είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού στην Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτόκιο αυτό θα μειωθεί, παρασύροντας όλες τις εταιρείες σε χαμηλότερα εγγυημένα επιτόκια.
Ακόμη όμως κι αν μειωθεί κάποιες μονάδες, ένα επιτόκιο της τάξης του 2% – 3% είναι ιδιαίτερα υψηλό, εάν το συγκρίνουμε με σημερινά επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων τραπεζών και δεδομένου ότι το ποσό καταβολής είναι αρκετά μικρότερο.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι κάνοντας ένα συμβόλαιο με ένα συγκεκριμένο τρέχον εγγυημένο επιτόκιο, το εξασφαλίζουμε για όλα τα χρόνια που διαρκεί το συμβόλαιό μας. Τέλος, ο σημαντικότερος παράγοντας είναι η επιλογή μιας κατάλληλης και αξιόπιστης ασφαλιστικής εταιρείας. Τα κριτήρια φερεγγυότητας θα αποτελέσουν αντικείμενο επόμενου άρθρου.
* O Πέτρος Παπαναούμ είναι Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός. Είναι στέλεχος της εταιρείας ERGON Σύμβουλοι Μηχανικοί, Υπεύθυνος πωλήσεων και marketing και είναι εξειδικευμένος Σύμβουλος Ασφάλισης με την πιστοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από xristos.konitsa στις 4/01/2014 02:44:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , , .

0 σχόλια for " H ιδιωτική σύνταξη ως ασφαλής αποταμίευση."

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες