ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:16 Απριλίου 2014
Αναρτήθηκε από xristos.konitsa

Έργο MedLS - Πρόγραμμα «Μεσογειακός Τρόπος Ζωής».

Η Περιφέρεια Ηπείρου / Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, στο πλαίσιο των προσπαθειών της για προώθηση και προβολή των παραδοσιακών τοπικών προϊόντων, υλοποιεί το Πρόγραμμα «Μεσογειακός Τρόπος Ζωής» (MedLS) που εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα - Ιταλία 2007-2013» και συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 25% από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Στόχος του προγράμματος...

Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση και η προώθηση του τουρισμού και του πολιτισμού των Eλληνικών και Ιταλικών περιοχών, μέσω της δημιουργίας μιας κοινής επωνυμίας «Μεσογειακός Τρόπος Ζωής», η οποία θα σηματοδοτεί τις τοπικές ιδιαιτερότητες στους πιο αντιπροσωπευτικούς τομείς: γαστρονομία, χαρακτηριστικά προϊόντα, φυσικοί και πολιτιστικοί πόροι, προϊόντα χειροτεχνίας.

Το πρόγραμμα στοχεύει στη δημιουργία ενός δικτύου με κοινό σήμα «MedLS», που θα χρησιμοποιηθεί για τη σήμανση όλων των επιχειρήσεων, των παραγωγικών διαδικασιών και των υπηρεσιών στο χώρο των παραδοσιακών προϊόντων και του τουριστικού τομέα, ενώ θα προσελκύσει και νέα μέλη που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Δίκτυο.

Υλοποίηση έρευνας σε επιχειρήσεις της Π.Ε. Ιωαννίνων
Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «ΜedLS» διενεργήθηκε έρευνα σε επιχειρήσεις της Π.Ε. Ιωαννίνων που δραστηριοποιούνται σε τομείς που προάγουν τον Μεσογειακό τρόπο διατροφής και ζωής. Πιο συγκεκριμένα στην έρευνα συμμετείχαν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή γαλακτοκομικών – τυροκομικών προϊόντων, παραδοσιακών γλυκών, ζυμαρικών και αρτοσκευασμάτων, μελισσοκομικών και οινικών προϊόντων. Επιχειρήσεις δηλαδή που ενεργοποιούνται στους δυναμικούς κλάδους των προϊόντων της Ηπείρου. Σκοπός της έρευνας ήταν να καταγραφούν τα φημισμένα, και ποιοτικά τοπικά προϊόντα της περιοχής, να αξιολογηθούν η δυναμική και ο βαθμός εξωστρέφειάς τους, να καταγραφούν τα υφιστάμενα κανάλια διανομής, οι ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κλάδοι αυτοί. Το βασικότερο ζητούμενο της έρευνας είναι διερευνηθούν τρόποι ενίσχυσης της παραγωγής και διανομής των εν λόγω προϊόντων.

Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 20 επιχειρήσεων οι οποίες καλύπτουν γεωγραφικά όλη την Π.Ε. Ιωαννίνων.

Από την έρευνα προέκυψαν τα εξής συμπεράσματα :
1. Κύρια βασικά αγροδιατροφικά προϊόντα της περιοχής είναι : τα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα (τα πλέον δυναμικά προϊόντα είναι το γαλοτύρι, η κεφαλογραβιέρα, το Μετσοβόνε και η φέτα τα οποία είναι χαρακτηρισμένα ως ΠΟΠ), τα πνητοτροφικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, οι οίνοι, το τσίπουρο, τα αλιεύματα (πέστροφα, χαβιάρι), τα αρωματικά φυτά – βότανα, το μέλι, τα παραδοσιακά γλυκά και μαρμελάδες (μπακλαβάς, γλυκά κουταλιού, κ.α.) και τα παραδοσιακά ζυμαρικά.

2. Από το σύνολο των τοπικών διατροφικών προϊόντων λίγα εξάγονται, ενώ υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να ενισχυθεί η εξωστρέφεια των προϊόντων και οι εξαγωγές.

3. Κύριο κανάλι διανομής των προϊόντων τόσο στην εγχώρια, όσο και στις διεθνείς αγορές είναι οι χονδρέμποροι και ακολουθούν σε βαθμό σημαντικότητας τα Super markets. Το διαδίκτυο αξιολογείται ως σημαντικό μέσο προώθησης και διανομής προϊόντων. Άλλα κανάλια διανομής των προϊόντων είναι οι ειδικές λαϊκές αγορές, τα καταστήματα ντελικατέσεν, τα κέντρα εστίασης, οι συνεταιρισμοί και τα καταστήματα παραδοσιακών προϊόντων. Για τη βελτίωση των καναλιών διανομής οι ερωτηθέντες προτείνουν ορισμένα μέτρα όπως : εξασφάλιση χρηματοδότησης για τη συστηματική και συντονισμένη προβολή των προϊόντων, δημιουργία κλαδικών συνεταιρισμών, δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας διάθεσης προϊόντων, δικτύωση των επιχειρήσεων και επιμόρφωση των παραγωγών σε θέματα προβολής και διακίνησης εμπορευμάτων.

4. Αναφορικά με βασικά χαρακτηριστικά των προϊόντων οι παραγωγοί δίδουν ιδιαίτερη έμφαση και βαρύτητα στη γεύση και την ποιότητα του προϊόντος και ακολουθούν κατά σειρά σπουδαιότητας, η δυνατότητα διάθεσης του προϊόντος στην εγχώρια και διεθνή αγορά, η παρασκευή των προϊόντων βάσει της τοπικής παράδοσης, η εμφάνιση και η συσκευασία του προϊόντος. Ως προς τη συσκευασία των προϊόντων το 45% των ερωτώμενων θεωρεί ότι μόνο ορισμένα προϊόντα είναι έτσι συσκευασμένα, ώστε να ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές των διεθνών αγορών και κατά συνέπεια απαιτούνται βελτιώσεις και σε αυτόν τον τομέα.

5. Οι τοπικοί παραγωγοί και επιχειρηματίες επιθυμούν τη στήριξη από την Τοπική Αυτοδιοίκηση όλων των βαθμίδων στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των τοπικών προϊόντων και προς την κατεύθυνση αυτή προτείνουν ορισμένες δράσεις όπως : α) την προβολή των ηπειρώτικων προϊόντων μέσα από τους διαδικτυακούς τόπους των δήμων, των περιφερειακών ενοτήτων και της Περιφέρειας Ηπείρου, β) την προβολή των προϊόντων μέσα από τη συμμετοχή των προαναφερθέντων φορέων σε εθνικές και διεθνούς χαρακτήρα εκθέσεις, γ) τη διοργάνωση οινογαστρονομικών εκδηλώσεων και δ) την υλοποίηση επιμορφωτικών σεμιναρίων για τους παραγωγούς και όλους τους εμπλεκόμενους στον αγροδιατροφικό τομέα.


Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από xristos.konitsa στις 4/16/2014 09:49:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , , .

0 σχόλια for " Έργο MedLS - Πρόγραμμα «Μεσογειακός Τρόπος Ζωής»."

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες