Η Ντόρα Μπακογιάννη στον Νίκο Χατζηνικολάου.

Δημοσιογράφος: Θα ξεκινήσω ρωτώντας πώς βλέπεται το διακύβευμα των Ευρωεκλογών και θέτω το ερώτημα αυτό με αφορμή και το δίλλημα που έθεσε ο κ. Βενιζέλος προς τους ψηφοφόρους, ότι αν δεν στηριχτεί επαρκώς η ΕΛΙΑ θα εξέλθει από το κυβερνητικό σχήμα και πιθανότατα θα οδηγηθούμε σε εθνικές εκλογές.
Ντόρα Μπακογιάννη: Δεν συμφωνώ με την δήλωση αυτή του ...
κ. Βενιζέλου και κατά τη γνώμη μου κακώς την έκανε. Πρώτον γιατί τέτοιου είδους διλήμματα δεν έχουν την ανταπόκριση την οποία περιμένουμε. Στον κόσμο δεν αρέσει να του θέτεις τέτοια δίλλημα. Ο κόσμος θέλει να του δώσεις την προοπτική της σταθερότητας, της σιγουριάς, της βεβαιότητας ότι τέλος πάντων αυτό το έρημο φως στο τούνελ θα το δει κάποια στιγμή και στο δικό του νοικοκυριό και στο δικό του σπίτι και θα βρει δουλειά το παιδί του. Αυτός είναι ο στόχος. Το να του πει ότι «ξέρεις εγώ αν δεν με βάλεις θα φύγω», -ξέρετε στην Ελλάδα οι απαντήσεις τέτοιου είδους, είναι ιδιαίτερα αρνητικές από τον κόσμο-, άρα κατά τη γνώμη μου δεν είναι ένα δίλλημα που θα έχει ανταπόκριση στον πολίτη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν η πρόβλεψή σας ισχύσει και δεν έχει ανταπόκριση, θα πάμε σε εκλογές ή κατά τη γνώμη σας υπάρχουν δυνατότητες το υπάρχον πολιτικό σκηνικό να συνεχίσει η κυβέρνηση Σαμαρά;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η μόνη χώρα, σε επίπεδο ευρωπαϊκό, εάν δεν κάνω λάθος, -στις περισσότερες σας διαβεβαιώνω έχω μια άμεση επαφή-στην οποία γίνεται αυτή η συζήτηση είναι στην Ελλάδα. Η χώρα ψηφίζει για ευρωπαϊκές εκλογές, ψηφίζει για ένα ευρωκοινοβούλιο για το οποίο κανείς δεν ενδιαφέρεται, πλην όμως αυτό το ευρωκοινοβούλιο θα πάρει αποφάσεις που θα επηρεάσουν τη δική σας ζωή, την ζωή των ακροατών μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εικάζω ότι το λέτε για όλες τις πολιτικές δυνάμεις γιατί όλες οι πολιτικές δυνάμεις το εικάζουν, και ο κ. Σαμαράς και ο κ, Βενιζέλος και ο κ. Τσίπρας, καθένας από την σκοπιά του. Ο ένας λέει σταθερότητα, ο άλλος λέει την διασφαλίζει, ο άλλος λέει θα φύγει, ο άλλος λέει να φύγετε έτσι; Απευθύνεστε σε όλους.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ακριβώς, απευθύνομαι λοιπόν σε όλους και λέω ότι κύριοι δεν μας επιτρέπεται να χάσουμε την μπάλα. Έχουμε ιδιαίτερες εκλογές, έχουμε δημοτικές, έχουμε περιφερειακές και έχουμε και ευρωεκλογές. Ήδη αυτές οι 3 εκλογές είναι πάρα πολλές για τον πολίτη. Έχεις λοιπόν τρεις εκλογές και έχεις από κει και πέρα να τίθενται διλλήματα του στυλ ότι αν δεν με ψηφίσεις θα πέσει η κυβέρνηση. Λοιπόν, κατ’ αρχήν η Βουλή αυτή έχει μια σταθερή πλειοψηφία, ευρωπαϊκή πλειοψηφία, μια πλειοψηφία η οποία έχει στηρίξει αυτήν την κυβέρνηση, την έχει στηρίξει σε πάρα πολύ δύσκολες στιγμές, μιλάω για τους βουλευτές, πιστεύω ότι θα συνεχίσει να το κάνει. Γι’ αυτό και διαφωνώ με την τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως με έναν τρόπο συνδέει και η ΝΔ το αποτέλεσμα των εκλογών με την πολιτική σταθερότητα. Δεν το συνδέει μόνο ο κ. Βενιζέλος με το δίλλημα που έθεσε.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι, είναι βέβαιον ότι υπάρχουν πολιτικές πραγματικότητες. Εάν αύριο το πρωί η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στο άθροισμά τους υπολείπονται των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως έχεις μείζον πολιτικό θέμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είστε λίγο αντιφατική σε σχέση με την αρχική σας τοποθέτηση;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι όχι, δεν είμαι αντιφατική, δεν είμαι καθόλου αντιφατική.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άμα χάσει η ΝΔ με 5,6, 7 μονάδες, υποθετικά λέω, υπάρχει θέμα.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μα ακούστε πολιτικό θέμα μπορεί να υπάρχει και θα υπάρξει αν συμβεί αυτό, το οποίο δεν θα συμβεί, αλλά λέω εάν συμβεί. Από κει και πέρα όμως η σταθερότητα της κυβέρνησης δεν πρέπει να διακυβευτεί. Και είμαι απόλυτη σ’ αυτό, θεωρώ ότι εθνικές εκλογές αυτήν την στιγμή θα μας ρίξουν πίσω από τις προσπάθειες τις οποίες έχουμε κάνει και από τις θυσίες που έχουν γίνει του ελληνικού λαού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα εικάζουμε και οι δυο μας σωστά ότι αν ο κ. Βενιζέλος γα κάποιο λόγο πραγματοποιήσει την απειλή του, η υπάρχουσα Βουλή μπορεί να στηρίξει ξανά την κυβέρνηση Σαμαρά.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μπορεί να στηρίξει κυβέρνηση Σαμαρά, ναι. Και δεν πιστεύω ότι θα πραγματοποιήσει την απειλή του, παρεμπιπτόντως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, κανείς δεν το πολύ-πιστεύει αυτό.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Α, είδατε; Δεν είμαι η μόνη, έλεγα πως είμαι η μόνη που το πιστεύει αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φαντάζομαι ότι όταν κάποιος δεν πάει καλά στις Ευρωεκλογές, δεν ψάχνει γρήγορα για εθνικές εκλογές. Ψάχνει για πολιτικό χρόνο.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Καλό είναι να μην υποτιμάμε τους πολίτες. Αν νομίζουμε εμείς οι πολιτικοί ότι είμαστε οι έξυπνοι και οι πολίτες που μας ακούνε είναι οι χαζοί, είμαστε βαθιά νυχτωμένοι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα εσείς σε μια πρόσφατη συνέντευξή σας είπατε ότι η ΝΔ δεν είναι πια το μεγάλο κόμμα το οποίο ήξερα και θέλω να σας ρωτήσω πώς εξηγείτε το γεγονός ότι και σήμερα ενόψει των Ευρωεκλογών από τις δημοσκοπήσεις προκύπτει ότι τα δύο μεγαλύτερα κόμματα αυτής της περιόδου συγκεντρώνουν μαζί λιγότερο απ’ ότι κάποτε συγκέντρωνε ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα εκείνης της εποχής, η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μα ακριβώς αυτό είπα. Είπα ότι η εποχή των μεγάλων παρατάξεων, στις οποίες εγώ μεγάλωσα,- μεγάλωσα στη λογική των μονοκομματικών κυβερνήσεων και των κυβερνήσεων που προέρχονται από μεγάλες παρατάξεις- έχει περάσει. Ότι σήμερα πλέον τα κόμματα πρέπει να μπούνε στη λογική των συνεργασιών. Και το είπα αυτό διότι ο συνάδελφος σας με ρώτησε για το πώς παρουσιάζονται προβλήματα μεταξύ των κομμάτων. Και είπα ότι βεβαίως δεν είχαμε αυτήν την κουλτούρα, αλλά σήμερα αυτήν την κουλτούρα πρέπει να την αποκτήσουμε. Η εποχή της αλαζονείας του μονοκομματισμού τελείωσε.
Έχουμε λοιπόν ανάγκη να συνεργαστούμε. Αυτήν την ανάγκη πρέπει να τη συνειδητοποιήσουμε πρωτίστως εμείς και να αναζητήσουμε τον κοινό τόπο. Όταν λοιπόν εγώ έχω μια αισιοδοξία ότι αυτή η βουλή έχει τις δυνάμεις αυτές, γιατί το λέω; Το λέω διότι ξέρω ότι μέσα στους 300 της βουλής, αυτοί που έχουν κοινό τόπο, δηλαδή κοινές αντιλήψεις, ως προς την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, ως προς την σταθερότητα του νομίσματος, ως προς την ιεράρχηση των στόχων, είναι η πλειοψηφία. Άρα η πλειοψηφία θα ξαναδώσει κυβέρνηση. Αυτό λέω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διαβάζοντας και ακούγοντας τον Πρωθυπουργό στις τέσσερις λέξεις οι δύο είναι Νέα Ελλάδα, θεωρείτε ότι αυτή του η αναφορά οδηγεί την ΝΔ σε μετάλλαξη και αλλαγή ονομασίας; Σας βρίσκει σύμφωνη μια τέτοια προοπτική;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ως προς την ουσία της διεύρυνσης της θεματολογίας και της προσέγγισης των θεμάτων με μια πιο κεντρώα επιχειρηματολογία, βεβαίως με βρίσκουν σύμφωνη. Ως προς την αλλαγή της ονομασίας είμαι πάρα πολύ επιφυλακτική. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανένας λόγος να αλλάζουνε ονόματα τα κόμματα. Περιεχόμενο πρέπει να αλλάζουνε, η προσέγγιση της πολιτικής πρέπει να αλλάζει. Και αυτή όταν θα αλλάξει θα είναι σαφής και δεν θα χρειαστεί να αλλάξει το όνομα.
Πέραν αυτού να σας πω κάτι; Το Νέα Ελλάδα κατεβαίνει στις εκλογές. Είναι κόμμα. Υπάρχει υπό τον κ. Ηλία Μαρκόπουλο, οπότε σταματήστε να λέτε ότι θα αλλάξει όνομα η ΝΔ.