ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:22 Μαΐου 2014
Αναρτήθηκε από Γιαννιώτης Ν.Π.

Ευρωπαϊκή γεωπολιτική μιζέρια...

Η υπακοή των «Ευρωπαίων» στον «εξ αποστάσεως τσαμπουκά» των Αμερικανών κατά της Ρωσίας και οι συνέπειες μετά την ρωσό-κινεζική συμφωνία.

Tου Κίμωνα Γεωργακάκη.
Αντί η Ευρώπη να συνεργαστεί με την Ρωσία, φυσικό και γεωγραφικά γειτονεύοντα εταίρο της ΕΕ, επέλεξε στο θέμα της Ουκρανίας να εναρμονιστεί με τις πολιτικές «τσαμπουκά εξ αποστάσεως» της Ουάσινγκτον και τώρα πρέπει να είναι και...
έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της. Η Ρωσία συμφώνησε να τροφοδοτεί την Κίνα με φυσικό αέριο, την ώρα που η κατάσταση στην Ουκρανία παραμένει έκρυθμη. Η υπογραφή της συμφωνίας αποδεικνύει στους Δυτικούς ότι η Ρωσία έχει την δυνατότητα εναλλακτικών οικονομικών λύσεων.

«Διαθέτουμε αρκετά αποθέματα, αρκετό φυσικό αέριο για να εξαγάγουμε προς ανατολάς και προς δυσμάς. Αλλά στην χειρότερη περίπτωση, απολύτως θεωρητικά, το φυσικό αέριο που δεν θα εξάγεται στην Ευρώπη, θα μπορεί να αποστέλλεται στην Κίνα», είχε δηλώσει με νόημα ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.

Η συμφωνία επετεύχθη, σύμφωνα με τις πληροφορίες, μετά από υποχώρηση της Ρωσίας, όσον αφορά την τιμή, καθώς από τα 400 δολάρια, ανά 1.000 κυβικά μέτρα που ζητούσε, θα λάβει τελικά 350. Πέραν όμως της παραχώρησης αυτής ο πρόεδρος Πούτιν προσέφερε στην Κίνα μερίδιο από τον τερματικό σταθμό υγροποίησης φυσικού αερίου του Βλαδιβοστόκ, καθώς και μερίδιο 19% επί των κερδών της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft. Το φυσικό αέριο θα μεταφέρεται μέσω νέου αγωγού που θα συνδέει τα κοιτάσματα της Σιβηρίας με τα μεγάλα κέντρα κατανάλωσης κοντά στις κινεζικές ακτές.

Τρομαγμένη η ΕΕ έστειλε επιστολή στον Πούτιν μέσω Μπαρόσο ότι «η Gazprom υποχρεούται να διασφαλίσει την τροφοδοσία της Ευρώπης σε φυσικό αέριο με ποσότητες που αναγράφονται στα συμβόλαια». Φοβάται η γεωπολιτική «ψωροκώσταινα» μήπως κλείσει η στρόφιγγα και τουρτουρίσουν οι «Ευρωπαίοι» που τόσο καιρό απειλούσαν την Ρωσία με κυρώσεις και διατυμπάνιζαν πως επιχειρούν να απεξαρτηθούν ενεργειακά. Ας περιμένουν τώρα υγροποιημένο φυσικό αέριο από τους «συμμάχους» Αμερικανούς. Η Ρωσία, η οποία κατόπιν συμφωνιών εξήγαγε το 80% της παραγωγής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, δείχνει στην Δύση πως δεν αστειεύεται καθόλου σε κανένα επίπεδο της γεωπολιτικής.

Εάν δε, η Ρωσία δεν πληρωθεί τα χρωστούμενα η Ευρώπη θα έχει σοβαρότατο ενεργειακό πρόβλημα, το οποίο θα διογκωθεί, εάν το Κρεμλίνο αποφασίσει να κόψει το φυσικό αέριο ως αντίμετρο στα μέτρα που οι Η.Π.Α. επέβαλαν στους Ευρωπαίους να πάρουν κατά των Ρώσων. Για την ώρα η Μόσχα δείχνει ότι τακτικά τουλάχιστον έχει το πάνω χέρι.

Ρωσία και Κίνα αλλάζουν τις γεωπολιτικές ισορροπίες. Ίσως να μην είναι τυχαία η τρομοκρατική επίθεση με θύματα που εκδηλώθηκε μια ημέρα μετά την ενεργειακή συμφωνία των δύο χωρών στην πόλη Ουρούμκι, πρωτεύουσα της δυτικής περιοχής της Κίνας Σινγιάνγκ, όπου οι περισσότεροι κάτοικοι είναι ισλαμιστές, τους οποίους οι μυστικές υπηρεσίες των Αμερικανών, ουκ ολίγες φορές έχουν χρησιμοποιήσει για τέτοιου είδους «βρωμοδουλειές» σε περιοχές που δραστηριοποιούνται. Μήνυμα ότι στην πολυεθνική και αχανή Κίνα υπάρχουν περιοχές που μπορούν να αποσταθεροποιηθούν;

Όπως και να έχουν τα πράγματα, Ρωσία και Κίνα εμβαθύνουν την σχέση τους. Βέβαια για την Μόσχα υπάρχει πάντα ο κίνδυνος περισσότερης ανάμειξης της Κίνας στα της Ρωσίας. Μέχρι στιγμής πάντως οι δύο χώρες έχουν κοινά συμφέροντα και κοινό αντίπαλο που πουλάει από μακριά «μαγκιά» στην αυλή τους, με χώρες που παίζουν το παιχνίδι του, δίχως να υπολογίζουν μελλοντικές συνέπειες.

Η στενή γεωοικονομική συνεργασία των δύο χωρών, είναι δεδομένο ότι θα τις φέρει πιο κοντά και σε άλλα επίπεδα, κάτι που θα έχει ραγδαίες εξελίξεις στην γεωπολιτική σκακιέρα. Όσο δεν οδηγούμαστε φυσικά σε σύγκρουση «γιγάντων», η οποία αργά ή γρήγορα δείχνει ότι θα ξεσπάσει, καθώς η Ρωσία δεν υποχωρεί στις επιταγές των παγκοσμιοποιητών που θέλουν να ελέγξουν τον πλούτο της και άρα την ίδια την επικράτειά της. Πάντα βέβαια με την προϋπόθεση ότι μελλοντικά η Κίνα, στην οποία στρέφεται τώρα η Ρωσία, δεν θα μετατραπεί και εκείνη σε μοχλό πίεσης προς την Ρωσία.

Η Ευρώπη, γεωπολιτικά μίζερη, σέρνεται προς τις Η.Π.Α. και το «ευρώ-ατλαντικό όραμα». Μαζί παίρνει και την Ελλάδα, εκτός αν επιτέλους καταλάβουν οι καρεκλοκένταυροι των Αθηνών, ότι δεν «ανήκωμεν εις την Δύσιν», αλλά εκεί που βρίσκεται το συμφέρον της χώρας…

ΠΥΓΜΗ.gr
 


Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από Γιαννιώτης Ν.Π. στις 5/22/2014 08:56:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , .

0 σχόλια for "Ευρωπαϊκή γεωπολιτική μιζέρια..."

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες