ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:3 Ιουνίου 2014
Αναρτήθηκε από Γιαννιώτης Ν.Π.

Σε ποιούς οφείλουμε την σημερινή μας ελευθερία;

Γράφει ο Ντίνος Μπάνος.
Επειδή περίμενα άδικα τρεις ημέρες και επειδή συμβαίνει να έχω μια ευαισθησία με την ιστορία μας, που κάποιοι τελευταία, θέλουν να μας κρύψουν, ή και να διαστρεβλώσουν, διαβάστε το παρακάτω αφιέρωμα, σαν ελάχιστη συνεισφορά μου στο ηρωϊκό Σούλι.

«Ήταν κάπου στο 1612, όταν στην Ήπειρο και μετά την αποτυχημένη επανάσταση του ηρωϊκού Θεσπρωτού εθνομάρτυρα, Διονύσιου του ...
Φιλόσοφου, όσοι Έλληνες δεν μπορούσαν πλέον να αντέξουν τα αβάσταχτα δεινά που εφάρμοζε με μεγαλύτερη ένταση ο Οθωμανός κατακτητής και οι Τουρκαλβανοί σύμμαχοί του, εγκατέλειψαν τις πεδιάδες και σκαρφάλωσαν σε απρόσιτα και απόκρημνα βουνά, αναζητώντας την ελεύθερη, περήφανη και αδούλωτη διαβίωσή τους.

Έτσι συνέβη και με αυτούς που ανέβηκαν και εγκαταστάθηκαν στις φωλιές των αετών, στο ηρωϊκό και παγκόσμια γνωστό Σούλι, γενόμενοι και οι ίδιοι ατρόμητοι και ανίκητοι αετοί, που στα 200 και πλέον χρόνια της παραμονής τους στο Τετραχώρι του σουλιώτικου οροπεδίου, έζησαν σαν Σπαρτιάτες, απόλυτα ελεύθεροι, απροσκύνητοι και νικητές, σε κάθε οθωμανική προσπάθεια που έγινε κατά καιρούς, για να τους «ξεκολλήσει» από τα περήφανα βράχια τους.

Πάλεψαν με ηρωϊσμό και αυτοθυσία, λίγοι, ενάντια σε πολυάριθμα στίφη εχθρών και το αποτέλεσμα ήταν πάντοτε το ίδιο. Νίκη των Σουλιωτών και εξευτελισμός των Τουρκαλβανών.
Κι’ αυτό διότι οι μεν Σουλιώτες μάχονταν υπέρ Πατρίδας, θρησκείας, βωμών και εστιών, ενώ οι εχθροί τους για κάποια γρόσια και κυρίως για το «πλιάτσικο» που μπορεί να επακολουθούσε.

Μόνο που άδικα περίμεναν οι Τουρκαλβανοί να πλιατσικολογήσουν, γιατί οι Σουλιώτες δεν μάχονταν μόνοι τους. Είχε ο καθένας πάντα δίπλα του ισάξιο συμπολεμιστή και σύντροφο στη μάχη, την ατρόμητη Σουλιώτισσα, που όταν τα καρυοφύλλια των ανδρών «άναβαν» από τη χρήση, ακούγονταν η κραυγή της Μόσχως Τζαβέλλα, της Χάϊδως Σέχου, ή της Λένως του Μπότσαρη, που ξεθηκάρωντας τα σπαθιά τους, καλούσαν και τις άλλες Σουλιώτισσες να σφάξουν τον εχθρό».

(ΣΗΜ. Τα ονόματα αυτά δεν τα γράφουν εδώ και καιρό τα σχολικά βιβλία, γιατί όπως έλεγε και ο/η σύμβουλος στην τότε Υπ. Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, «τέτοιες πληροφορίες και ακριβής περιγραφή της ιστορίας του 1821, δημιουργεί στα Ελληνόπουλα εθνική συνείδηση» γι’ αυτό τα «μόρφωναν» με το βιβλίο της Ρεπούση που έγραφε για τον ανεκδιήγητο πλέον, συνωστισμό στη Σμύρνη, αλλά και στο ηρωϊκό Ζάλογγο!!!)

«Και η ντροπή ήταν διπλή για τον αντίπαλο, που πάντα πετούσε όπλα και πολεμοφόδια, για να μπορεί να τρέξει ξελαφρωμένος προς κάθε κατεύθυνση, μήπως και καταφέρει να γλυτώσει…
Ο ίδιος ο Αλή-πασάς, έσκασε τρία άλογα, για να γλυτώσει από τους Σουλιώτες το 1792!!!
Οι Σουλιώτες επίσης απασχόλησαν τον Χουρσίτ-πασά και τον πολυάριθμο στρατό του στην Ήπειρο, ώστε να ξεκινήσει και να στεριώσει η Επανάσταση στην Πελοπόννησο και στη Στερεά Ελλάδα.

Κι’ όταν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις αετοφωλιές τους, στο Σούλι, αυτοί οι ήρωες έτρεξαν ακούραστα και πρόσφεραν τους εαυτούς τους θυσία, όπου τους κάλεσε η Πατρίδα!!!
Οι Σουλιώτες λοιπόν έδωσαν το κουράγιο και την πίστη του ξεσηκωμού στους υπόλοιπους υπόδουλους Έλληνες και την έμπρακτη απόδειξη, ότι ο Τούρκος δεν είναι ανίκητος, παρά την άνιση αριθμητική υπεροχή που είχε.

Τους επέστησαν συνάμα και την προσοχή, στους διάφορους Πήλιο Γούσηδες που πάντα καραδοκούν εδώ κι' εκεί.

Το ίδιο μήνυμα ισχύει και για τους σημερινούς Έλληνες, που πρέπει επιτέλους να αφυπνιστούν και αφού απαλλαγούν από κάθε πιθανό εθνοπροδότη, που επίσης καραδοκεί, να ξεσηκωθούν και να αγωνιστούν με κάθε τρόπο και τίμημα για τη σωτηρία της Πατρίδας και του ελληνικού Έθνους και των παιδιών μας».

Αυτό ακριβώς το μήνυμα φαίνεται ότι φοβήθηκε το «σύστημα» και οι διαχειριστές του και έδωσε εντολή να μην δημοσιοποιηθούν από τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι φετινές γιορτές που έγιναν στο Σούλι την 1η Ιουνίου, στον ιστορικό και ηρωϊκό σουλιώτικο χώρο, όπου παρουσία χιλιάδων λαού και των τοπικών Αρχών, έγινε και η γνωστή αναπαράσταση της τότε ανατίναξης το Κουγκίου από τον αδάμαστο και απροσκύνητο «άϊ-καλόγερο» Σαμουήλ.

Σας συνιστώ να παρακολουθήσετε τις γιορτές αυτές και να προγραμματίσετε μια μελλοντική επίσκεψή σας εκεί, σαν ελάχιστο φόρο τιμής σ’ εκείνους που τότε θυσιάστηκαν, για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι.
ΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΟΣ
Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από Γιαννιώτης Ν.Π. στις 6/03/2014 09:58:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , , , .

0 σχόλια for "Σε ποιούς οφείλουμε την σημερινή μας ελευθερία; "

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες