ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:16 Ιουνίου 2014
Αναρτήθηκε από nikos

Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών Hπείρου: " Παγωτά και παγωτογλυκίσματα."

Ο Έλληνας καταναλωτής κάθε φορά που επισκέπτεται τα σημεία πώλησης παγωτού βρίσκεται μπροστά σε ψυγεία γεμάτα ετικέτες διαφόρων εταιρειών, ονομασίες παγωτών με μικρούς και μεγάλους τίτλους, τοπικής και εθνικής προέλευσης ακόμη και Ευρωπαϊκής Προέλευσης που ανταγωνίζονται για αυξημένους τζίρους.

Το Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών επισημαίνει και συνιστά στους Έλληνες καταναλωτές να προτιμούν τα προϊόντα των τοπικών...
παραγωγών που μπορούν να ελέγχουν ευκολότερα, δίνοντας μεγάλη προσοχή στα πραγματικά φρέσκα προϊόντα.

Προσοχή σε όλα τα παγωτά ατομικά, οικογενειακά και χύμα, με οποιαδήποτε εμφάνιση, πύραυλο, χωνάκι, σε κύπελλο, σε ξυλάκι, σάντουιτς, με διάφορες επικαλύψεις σοκολάτας κ .λ .π .

Μην επιλέγετε παγωτά μόνο με τις γευστικές προτιμήσεις σας και τις αισθησιακές συσκευασίες τους.
Μπορεί το παγωτό από τη φύση του να συνδέεται με την απόλαυση και τη χαρά, και πρόταση για επιδόρπιο, όμως η αλόγιστη κατανάλωσή του έχει και κινδύνους.

Επειδή το βασικό κορμό κατανάλωσης των παγωτών αποτελούν οι παιδικές και εφηβικές ηλικίες το Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου σας ενημερώνει ότι εταιρείες παγωτού:
• Παράγουν και πωλούν «παγωτό γλύκισμα» αντί για παγωτό
• Παράγουν και πωλούν παγωτά χωρίς γάλα
• Παράγουν παγωτά με κύριο συστατικό τα λίπη

Σας ενημερώνουμε και δώστε προσοχή στα πιο κάτω:
Το παγωτό που πωλείται σήμερα στα καταστήματα – κυρίως σε τυποποιημένη μορφή – ελάχιστα θυμίζει σε γεύση και ποιότητα το παγωτό, όπως παρασκευαζόταν πριν από χρόνια, «το παγωτό πλέον δεν είναι γαλακτοκομικό προϊόν, αφού το γάλα δεν είναι κύριο συστατικό του. Είναι το τρίτο, τέταρτο σε ποσότητα. Άλλωστε, πολλές εταιρείες παγωτών δεν γράφουν στις συσκευασίες τους «παγωτό», αλλά «παγωμένο γλύκισμα».

Με μια απλή αλλά προσεκτική παρατήρηση στις συσκευασίες των παγωτών που πωλούνται σε καταστήματα, μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι ελάχιστα παγωτά περιέχουν πλήρες γάλα. Μάλιστα στον πίνακα με τη διατροφική αξία του παγωτού, ο οποίος υπάρχει στην ετικέτα, το ασβέστιο - κύριο συστατικό του γάλακτος - δεν αναφέρεται καθόλου.

Πριν από χρόνια ένα αυθεντικό παγωτό βανίλια παρασκευαζόταν από γάλα πλήρες, λίγη βανίλια, κρόκοι αυγών και ζάχαρη. Σήμερα, σε ελάχιστες περιπτώσεις ένα παγωτό βανίλια διαθέτει ακριβώς τα ίδια υλικά: το πλήρες γάλα έχει αντικατασταθεί από …πολύ μικρή ποσότητα γάλακτος – πολλές φορές σε σκόνη -, ή βανίλια από …άρωμα βανίλιας, ενώ είναι πιθανόν να έχουν προστεθεί συντηρητικά.

Η μικρή ποσότητα γάλακτος είναι ό,τι χειρότερο για τα παιδιά, που καταναλώνουν το καλοκαίρι μεγάλες ποσότητες παγωτού. Οι γονείς τους μπορεί να νομίζουν ότι τρώγοντας παγωτό παίρνουν ασβέστιο, αλλά δεν συμβαίνει αυτό. Αντιθέτως, προσλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες φυτικών λιπών που είναι επικίνδυνα για την υγεία.

«Το λίπος της ινδικής καρύδας, το φοινικέλαιο και το λίπος σοκολάτας είναι από τα χειρότερα. Θεωρούνται επιβλαβή για την καρδιακή υγεία, ενώ αυξάνουν το κίνδυνο παχυσαρκίας (υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου). Θερμίδες και Λιπαρά στα λάιτ

Μεγάλη προσοχή στους διατροφικούς ισχυρισμούς των παγωτών λάιτ, «0% λιπαρά», πρέπει να δίνουν οι καταναλωτές προκειμένου να μην παραπλανούνται . «οι καταναλωτές πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως η έννοια light δεν σημαίνει ότι δεν έχει καθόλου θερμίδες ή ότι έχει πολύ λίγες θερμίδες». Το χρώμα στα παγωτά είναι συνήθως αποτέλεσμα χρωστικών ουσιών.

Το πιο υγιεινό και λιγότερο επικίνδυνο παγωτό, τονίζουν οι διατροφολόγοι, είναι μόνο αυτό που φτιάχνουμε μόνοι μας στο σπίτι.

Οι παγίδες των παγωτών
1 . Τα «λάιτ» και «0% ζάχαρη»: η απουσία ζάχαρης μπορεί να συνοδεύεται από 13% λιπαρά.
2 . Το χρώμα: Σε κάποιες περιπτώσεις είναι αποτέλεσμα χρωστικών ουσιών και όχι το φυσικό χρώμα των φρούτων.
3 . Η σοκολάτα: Πολλές φορές είναι απομίμηση.
4 . Φυτικά λιπαρά: Στις περισσότερες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται κακής ποιότητας λίπη (όπως φοινικέλαιο, ινδικής καρύδας, λίπος σοκολάτας) που θεωρούνται από τα πιο επιβλαβή.

Για όλα αυτά, οι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή, επισημαίνοντας ότι το παγωτό είναι ένα ευπαθές τρόφιμο.

Αν αφεθεί να λιώσει εντός ή εκτός ψυγείου και εν συνεχεία ψυχθεί εκ νέου, όχι μόνο επιφέρει αλλοιώσεις στη γεύση του, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο να αναπτυχθούν μικρόβια - και σε τέτοια περίπτωση υπάρχει κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να αποφεύγουμε τα παγωτά που εξ όψεως τουλάχιστον δείχνουν "ύποπτα.-

- Ειδικότερα θα πρέπει να αποφεύγουμε να καταναλώνουμε παγωτά από ψυγεία που βρίσκονται εκτεθειμένα στον ήλιο, ενώ πρέπει να δίνουμε και ιδιαίτερη προσοχή στο εάν η συσκευασία του παγωτού έχει κρυστάλλους, καθώς αυτό σημαίνει ότι το προϊόν έχει ξαναψυχθεί, για αυτό και δεν πρέπει να καταναλώνεται .

Στα περίπτερα πρέπει τα ψυγεία να βρίσκονται κάτω από τέντα, ενώ στα υπόλοιπα καταστήματα απαγορεύεται να έχουν ψυγεία έξω.

Για περισσότερες πληροφορίες –καταγγελίες οι καταναλωτές μπορεί να απευθύνονται στο Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου .-


Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από nikos στις 6/16/2014 09:15:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , , , .

0 σχόλια for "Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών Hπείρου: " Παγωτά και παγωτογλυκίσματα.""

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες