ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:17 Ιουλίου 2014
Αναρτήθηκε από Άκης

Πρόταση μέτρων και δράσεων για την Τέχνη και τον Πολιτισμό από τον Σ. Καλογιάννη.

Πρόταση προς τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Κ. Τασούλα για την εφαρμογή προγράμματος υλοποίησης μέτρων και δράσεων για την Τέχνη και τον Πολιτισμό στις πόλεις, κατέθεσε ο Σταύρος Καλογιάννης.

Συγκεκριμένα, στην πρότασή του προς τον Υπουργό, ο Σταύρος Καλογιάννης επισημαίνει: «Το πρόγραμμα “1% για την Τέχνη” αφορά στην χρηματοδότηση για τη δημιουργία και ...
τοποθέτηση έργων τέχνης σε κτίρια ή στον περιβάλλοντα χώρο τους.

Σκοπός του προγράμματος είναι να θέσει τους καλλιτέχνες σε διαδικασία σχεδιασμού για τον εμπλουτισμό των δημόσιων κτιρίων και των κοινόχρηστων αστικών χώρων. Στην προτεινόμενη διαδικασία εμπλέκονται ευθέως όχι μόνον καλλιτέχνες (ζωγράφοι, γλύπτες, χαράκτες) αλλά και πολεοδόμοι, τοπογράφοι μηχανικοί, αρχιτέκτονες και άλλοι. Με τον τρόπο αυτό οι τέχνες συνδέονται στενά με την πολεοδομία και την αρχιτεκτονική, υποστηρίζονται οι καλλιτέχνες να αναδείξουν το έργο τους και ωφελούνται οι πόλεις και τα δημόσια κτίρια (σχολεία, Πανεπιστήμια, νοσοκομεία, κτίρια δικαστηρίων, διοικητήρια, κλπ).

Ειδικότερα, προτείνεται όπως, εκ του προϋπολογισθέντος κόστους κατασκευής κάθε νέου δημόσιου κτιρίου, ποσοστό 1% να διατίθεται για την τέχνη και τον πολιτισμό.
Το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε πολλές χώρες, στην Ευρώπη και την Αμερική, εδώ και δεκαετίες. Στη Γαλλία, ένα κυβερνητικό σχέδιο για την τοποθέτηση έργων τέχνης στα σχολεία, εφαρμόστηκε από τις αρχές της δεκαετίας του 1950, όταν κατέστη υποχρεωτική η μέριμνα για την καλλιτεχνική πλαισίωση των σχολικών και πανεπιστημιακών κτιρίων, που αποτέλεσε ουσιαστικά τη βάση για τη νομοθετική ρύθμιση του 1%.

Στην Κύπρο, από το 1992, εφαρμόζεται ο νόμος «περί ελαχίστου εμπλουτισμού με έργα τέχνης των δημοσίων κτιρίων» που προβλέπει την υποχρεωτική τοποθέτηση έργων τέχνης σε δημόσια κτίρια, κατόπιν διαγωνισμού.
Στις ΗΠΑ, σε πολλές πόλεις, όπως η Νέα Υόρκη και το Σικάγο, αλλά και σε Πανεπιστημιακούς χώρους, εφαρμόζεται το Πρόγραμμα «1% για την Τέχνη», στο πλαίσιο του οποίου έχουν δημιουργηθεί εκατοντάδες έργα τέχνης.

Στη χώρα μας, ισχύει ο Ν. 2557/1997 περί «θεσμών, μέτρων και δράσεων πολιτιστικής ανάπτυξης», στο άρθρο 2 του οποίου προβλέπεται ότι: «…Το ένα τοις εκατό (1%) της συμβατικής δαπάνης κατασκευής δημόσιων κτιρίων και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου αυτών διατίθεται για τη δημιουργία ή αγορά και τοποθέτηση εικαστικών έργων σε αυτά …. . Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων καθορίζονται οι κατηγορίες των δημόσιων κτιρίων, οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία δημιουργίας ή αγοράς και τοποθέτησης εικαστικών έργων στα δημόσια κτίρια και τον περιβάλλοντα χώρο τους, καθώς και η συγκρότηση και η λειτουργία των κατά περίπτωση αναγκαίων επιτροπών, στις οποίες μετέχει και εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια».

Παρ’ ότι, ήδη από το 1997, υπάρχει το σχετικό θεσμικό πλαίσιο, κανένα πρακτικό βήμα δεν έχει γίνει επί του θέματος, καθώς εκκρεμεί η έκδοση της σχετικής ΚΥΑ!
Είχα θέσει το θέμα και παλαιότερα, χωρίς όμως το επισπεύδον Υπουργείο Πολιτισμού να κινήσει τη σχετική διαδικασία, ενώ οι Υπουργοί που συνυπογράφουν την εκτελεστική του νόμου ΚΥΑ, δήλωσαν αναρμόδιοι».

Και καταλήγει ο Σταύρος Καλογιάννης: «Καθώς τώρα αρχίζει η υλοποίηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της πέμπτης προγραμματικής περιόδου 2014–2020 είναι σημαντικό να προωθηθεί η έκδοση της ΚΥΑ που προβλέπεται στον Ν. 2057/1997, ώστε ποσοστό ένα τοις εκατό (1%) επί της συμβατικής δαπάνης κατασκευής δημόσιων κτιρίων και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου τους, να διατίθεται για τη δημιουργία ή αγορά και τοποθέτηση εικαστικών έργων σε αυτά, προκειμένου να εμπλουτιστούν τα δημόσια κτίρια και να αναβαθμιστούν πολιτισμικά και αισθητικά οι αστικές περιοχές».

Σε συνάντησή τους, ο κ. Τασούλας δήλωσε στον κ. Καλογιάννη ότι η πρότασή του είναι ενδιαφέρουσα και τον διαβεβαίωσε ότι η αρμόδια Υπηρεσία θα ασχοληθεί με αυτήν, ώστε να προχωρήσει η υλοποίησή της.


Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από Άκης στις 7/17/2014 01:21:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , , .

0 σχόλια for "Πρόταση μέτρων και δράσεων για την Τέχνη και τον Πολιτισμό από τον Σ. Καλογιάννη."

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες