Την ένταξη του έργου «Εγκατάσταση επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων Περιφέρειας Ηπείρου» στο ΕΣΠΑ, ζητά ο Σ. Καλογιάννης.
Ειδικότερα στην Ερώτησή του αναφέρει:...
«Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει αναλάβει, με προγραμματική σύμβαση με τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟ.Δ.Σ.Α.) της Περιφέρειας, την υλοποίηση του έργου «Εγκατάσταση επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων Περιφέρειας Ηπείρου».
Το έργο συμβάλει στην επίτευξη των στόχων του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), εναρμονίζεται δε και με τις κατευθύνσεις του υπό εκπόνηση νέου ΕΣΔΑ, σύμφωνα με την Οδηγία 2008/98.
Το έργο σήμερα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο δημοπράτησης επιλογής προσωρινού αναδόχου, καθώς έχουν αξιολογηθεί οι τεχνικές δεσμευτικές προσφορές των υποψηφίων και αναμένεται εντός ενός μηνός να ολοκληρωθεί και η διαδικασία επιλογής προσωρινού αναδόχου, μετά το άνοιγμα και των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών.
Το έργο, σε επίπεδο αδειοδότησης, έχει ήδη εγκεκριμένη ΑΕΠΟ (170753/2013 και απόφαση τροποποίησης 172611/2014) και περιλαμβάνεται στον ολοκληρωμένο αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ Περιφέρειας Ηπείρου που βρίσκεται στην διαδικασία των εγκρίσεων από τους αρμόδιους φορείς κάτι που εξασφαλίζει την ταχύτατη διαδικασία υλοποίησης του , μετά την ανάδειξη του προσωρινού αναδόχου.
Η Περιφέρεια Ηπείρου στο πλαίσιο της χρηματοδότησης του έργου, σύμφωνα με τους κανόνες επιλεξιμότητας της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, κατάθεσε πρώτη απ’ όλες τις Περιφέρειες της χώρας αίτημα χρηματοδότησης, στην πρόσκληση 4.11 του ΕΠΠΕΡΑΑ στις 02.10.2013.
Ωστόσο, αν και το αίτημα χρηματοδότησης της Περιφέρειας Ηπείρου έχει αξιολογηθεί χωρίς να υφίσταται επ’ αυτού καμία εκκρεμότητα, μέχρι σήμερα - 9 μήνες μετά - δεν έχει ολοκληρωθεί η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.
Σημειώνεται ότι στις 04.04.2014 έγινε η οριστική υποβολή του Τεχνικού Δελτίου από την Περιφέρεια Ηπείρου προς το ΕΠΠΕΡΑΑ. Σε κάθε περίπτωση, το έργο θα έπρεπε με βάση την κατατεθείσα πρόταση της Περιφέρειας Ηπείρου να έχει ολοκληρωμένη αξιολόγηση πριν την έκδοση της εγκυκλίου του Υπ.ΑΝ (14.04.2014) για την εξυγίανση του ΕΣΠΑ. Ακόμη όμως και κατ’ εφαρμογή της εν λόγω εγκυκλίου, θα έπρεπε να είχε πάρει εξαίρεση από την διαδικασία εξυγίανσης του ΕΣΠΑ, λόγω της ωριμότητας του αλλά και λόγω της σημασίας του για την αποφυγή προστίμων που συνδέονται με την μη επίτευξη του στόχου εκτροπής Βιοαποδομήσιμων Αστικών Αποβλήτων για το 2013 από την χώρα και κατ’ αναλογία και από την Περιφέρεια Ηπείρου».
Ο Σταύρος Καλογιάννης ρωτά τους αρμόδιους Υπουργούς:
Πότε θα εκδοθεί η απόφαση ένταξης του εν λόγω έργου στο ΕΣΠΑ;
Με δεδομένη την καθυστέρηση στην ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, είναι διασφαλισμένοι οι απαραίτητοι πόροι προς χρηματοδότησή του;