ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:22 Ιουλίου 2014
Αναρτήθηκε από Unknown

Νόμος σε "ετήσιες δόσεις" από το ΥΠΕΚΑ!

"Έτσι "κτυπούν" την γραφειοκρατία! "

Γράφει ο Δημήτρης Κραουνάκης.
Φωτογραφίες από το αρχείο του.
Την 1 Αυγούστου 2013 ψηφίστηκε ο νόμος 4178/13 [ΦΕΚ 174/8-8-2013] που αφορούσε ανάμεσα στα άλλα την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και στο β κεφάλαιο την δημιουργία «Τράπεζας γης» και μέσω αυτής την καταγραφή και διαχείριση τίτλων Δικαιωμάτων Συντελεστή Δόμησης, που θα οριστεί – όπως έλεγε - με ...
Προεδρικό Διάταγμα ή με νέο νόμο.

Και για μεν την υποβολή των δηλώσεων αυθαιρέτων από 2/9/13 μπήκε σε λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα στο ΤΕΕ..Βλέπετε ήθελαν άμεσα να αρχίσουν να εισπράττουν χρήματα.
Ηταν τόση η βιασύνη τους που έστειλαν τον νόμο να τον υπογράψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών του διακοπών! «Λευκάδα 6 Αυγούστου 2013», γράφει το σχετικό ΦΕΚ!

Για δε την «Τράπεζα γης» και την Mεταφορά Συντελεστή Δόμησης κανείς τότε δεν γνώριζε τίποτα!..
Επικοινώνησα τον περασμένο Σεπτέμβριο με το αρμόδιο τμήμα ΜΣΔ [Μεσογείων &Τρικάλων 36] απ όπου είχα πάρει πριν 13 χρόνια τους τίτλους Μεταφερόμενου Συντελεστή Δόμησης, σαν ιδιοκτήτης ενός διατηρητέου.
Δεν γνώριζαν τίποτα.
Επικοινώνησα με το γραφείο του τότε αρμόδιου αν. Υπουργού κ. Καλαφάτη και του έστειλα και μία επιστολή.
Στην επιστολή αυτή επισύναψα δύο δημοσιευμένα κείμενα μου για το θέμα. Αν σας ενδιαφέρει μπορείτε να τα δείτε εδώ:
Ερώτηση ενός πολίτη σε τριάντα Βουλευτές όλων των κομμάτων.
Η ακατάδεκτη Τίνα Μπιρμπίλη

Επικοινώνησα τότε τηλεφωνικά και με την κα Δέσποινα Ανδρουλάκη [τηλ. 210 6475136] αρμόδια – όπως μου είπαν- για τον νέο νόμο, στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΚΑ κ. Σωκράτη Αλεξιάδη. Μου τηλεφώνησε τότε και η κα Αγγελική Ιωακειμοπούλου από το γραφείο του υπουργού κου Καλαφάτη. Και οι δύο κυρίες με βεβαίωσαν ότι στόχος του Υπουργείου ήταν να εφαρμοστεί ο νόμος το αργότερα μέχρι το ΤΕΛΟΣ του 2013.

Από τότε πέρασε ένας χρόνος και μέχρι πριν τρεις ημέρες κανείς δεν γνώριζε ποια είναι η.. τύχη αυτού του νόμου!.. ή μάλλον δεν έβρισκα κανένα «αρμόδιο» να μου δώσει μία απάντηση.. [Το τηλέφωνο της κας Ανδρουλάκη δεν…υπάρχει, το τηλέφωνο της κας Ιωακειμοπούλου δεν απαντά, η προϊσταμένη του τμήματος ΜΣΔ στην οδό Τρικάλων δεν απαντά, το ίδιο και οι υπάλληλοι στην ίδια υπηρεσία !!

Την περασμένη εβδομάδα διάβασα στο διαδίκτυο ότι τις επόμενες μέρες πρόκειται να κατατεθεί στην Βουλή από το ΥΠΕΚΑ ο νέος νόμος στον οποίο προβλέπεται –έτσι κατάλαβα- η δημιουργία «Τράπεζας γης» δηλαδή η υλοποίηση του δεύτερου κεφαλαίου του ν. 4178/13.

Την Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014 κατατέθηκε στην Βουλή το σχέδιο του νέου νόμου με το τίτλο « Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση - Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών – Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας».

Μπήκα στην σελίδα της Βουλής και βρήκα τον νέο νόμο…
ΚΑΙ… Ω του…Ελληνικού ΘΑΥΜΑΤΟΣ!

Διαβάζοντας τις εκατό σελίδες της αιτιολογικής έκθεσης του σχεδίου νόμου ανακαλύπτω – με έκπληξη – ότι δεν είναι αυτός ο νόμος που περίμενα – εγώ και χιλιάδες ιδιοκτήτες διατηρητέων που έχουμε στα χέρια μας τίτλους Μεταφερόμενου Συντελεστή Δόμησης!

Βάσει αυτού του νέου νόμου τακτοποιούνται οικοδομικοί συνεταιρισμοί που βρίσκονται σε δάση και δασικές εκτάσεις με ανταλλαγές εκτάσεων, νομιμοποιούνται οικισμοί που είχαν χτιστεί μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις με ευθύνη της διοίκησης και εισάγονται νέες χρήσεις στα δάση και τις δασικές εκτάσεις της χώρας.
Έτσι πλέον σε δάση και δασικές εκτάσεις θα επιτρέπεται η κατασκευή οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων, κέντρων ιαματικού τουρισμού, μονάδες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαιοειδών, ηλεκτροπαραγωγή από συμβατικά καύσιμα κλπ, κλπ, κλπ….
* ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ αυτά και άλλα πολλά που προβλέπει το σχέδιο του νέου νόμου;
* Μέσω της «ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΓΗΣ», όπως ορίζει το άρθρο 14 [σελίδα 43 της αιτιολογικής έκθεσης του νέου νόμου]
* Μα αφού δεν έχει δημιουργηθεί η «Τράπεζα γης» από τον Αύγουστο του 2013 που ψηφίστηκε ο ν.4178/13, πως θα γίνουν όσα λέει και αυτός ο νόμος;
* Τι μας λέει το σχέδιο του νέου νόμου σχετικά;
* «H ανταλλαγή θα γίνεται σύμφωνα με τον εγκεκριμένο πίνακα προτεραιότητας κατά την ηλεκτρονική διαδικασία της «Τράπεζας γης» του κεφαλαίου Β του ν. 4178/2013…»
* Τι μας λέει αυτό το κεφάλαιο Β του ν. 4178/13 για την «Τράπεζα γης»;
* Κεφ.Β.άρθρο32: «Ο αρμόδιος φορέας ελέγχου, εποπτείας, διαχείρισης και υλοποίησης της διαδικασίας «Τράπεζα γης» θα οριστεί με προεδρικό διάταγμα, μετά από πρόταση του ΥΠΕΚΑ ή με ΝΕΟ ΝΟΜΟ»
* Ας δούμε τι είπε για το θέμα και ο νέος αν.Υπουργός ΠΕΚΑ κ. Νίκος Ταγαράς την Πέμπτη 17/7/14 κατά την παρουσίαση του νέου νόμου:
* «Ακολουθεί σύντομα το νομοθέτημα για τη λειτουργία της «Τράπεζας γης» που αποτελεί ένα νέο θεσμό, ο οποίος θεσμοθετήθηκε με το νόμο 4178/2013, και θα αποτελέσει βασικό περιβαλλοντικό και πολεοδομικό εργαλείο αντικειμενικής και ηλεκτρονικής οργάνωσης της λειτουργίας της (υπό δημιουργία) αγοράς δικαιωμάτων δόμησης».

* ΤΙ ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΑΥΤΟ;
* Ότι όσα προβλέπει ο ν.4178/13 στο κεφάλαιο Β για την «Τράπεζα γης», την Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης από διατηρητέα και όχι μόνο και όσα προβλέπει ο νέος νόμος που ήρθε τώρα στην Βουλή - ακριβώς ένα χρόνο μετά τον πρώτο - ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ παρά μόνο όταν έρθει ΕΝΑΣ ΤΡΙΤΟΣ ΝΟΜΟΣ – δεν ξέρουμε πότε – που θα ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΗΝ «ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΗΣ»!
Eνας νόμος σε… 3-4 ετήσιες «δόσεις»!
* ΖΗΣΕ ΜΑΗ ΜΟΥ ΝΑ ΦΑΣ ΤΡΙΦΥΛΛΙ!
Μέχρι τότε και ο κ.Ταγαράς θα έχει πάει…σπίτι του, όπως πήγε και ο κ. Καλαφάτης και τόσοι άλλοι υπουργοί τα τελευταία 18 χρόνια [ από την ακύρωση του ν.2300/1995 για την Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης από το ΣτΕ με την υπ.αρ.απ.6070/1996] και τίποτα δεν θα υλοποιηθεί μια και στην συνέχεια θα έρθει ένας άλλος υπουργός που θα του… «έρθει» να κάνει κάτι διαφορετικό…

Και η ζωή συνεχίζεται στον δυστυχισμένο αυτό τόπο που τίποτα δεν μπορεί να ολοκληρωθεί λες και είναι «κατάρα» να υπάρχει συνέχεια στο έργο ενός υπουργού από τον διάδοχο του… Και μετά αναζητούν τις αιτίες της σημερινής καταστροφής μας…

Τέλος, ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ψηφίζεται ένας νόμος που δεν μπορεί άμεσα να ενεργοποιηθεί αν στην συνέχεια δεν ψηφιστούν 2-3 ακόμα νόμοι…Με αυτό τον τρόπο θέλουν να κτυπήσουν την γραφειοκρατία, όπως μας λένε;

Και κάτι ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω… Με τον ν.4178/13 αλλά και με το σχέδιο του νέου νόμου προβλέπετε η ΜΣΔ μέσω της «Τράπεζας γης» για οικοδομικούς συνεταιρισμούς, για την διάσωση δασών κλπ, κλπ.. Δεν ακούω λέξη για την διάσωση των «διατηρητέων» ακινήτων.

Πέρασαν φαίνεται πολλά χρόνια από τον ν.2300/1995 που πρώτο έφερε τον θεσμό της Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης.
Για την διάσωση των «διατηρητέων» μιλούσε εκείνος ο νόμος…Ένα είδος αποζημίωσης ήταν αυτοί οι τίτλοι του ΜΣΔ που μας έδωσε τότε το Κράτος. Αποζημίωση για το δικαίωμα που χάσαμε μια και δεν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τα σπίτια μας αφού έχουν χαρακτηριστεί από το κράτος «διατηρητέα».
Ακόμα και το Συμβούλιο της Επικρατείας που έκρινε τον νόμο αντισυνταγματικό [ ΣτΕ 6070/1996] ζητούσε από την πολιτεία να κάνει σε αυτόν κάποιες αλλαγές αναγνωρίζοντας ότι με τον νόμο αυτό μπορούν να διασωθούν κάποια διατηρητέα μνημεία.

Επαψε ποια να ενδιαφέρεται το Κράτος μας για την «διατήρηση» της Νεώτερης Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς, όπως ακούγαμε τους «υπεύθυνους» τόσα χρόνια να μας λένε;
Αν ναι, τότε ας τα αποχαρακτηρίσουν ή μήπως οι…τράπεζες – που σύντομα θα τα πάρουν – τα θέλουν… «διατηρητέα»;

Σημ.Φωτογραφίες «διατηρητέων»..ερειπίων στη γειτονιά μου στα Πατήσια…
Το Κράτος τα χαρακτήρισε «διατηρητέα» και περιμένει να...γκρεμιστούν από μόνα τους!


Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από Unknown στις 7/22/2014 08:04:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , .

0 σχόλια for "Νόμος σε "ετήσιες δόσεις" από το ΥΠΕΚΑ! "

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες