ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:9 Ιουλίου 2014
Αναρτήθηκε από xristos.konitsa

Συνέντευξη της Ευρωβουλευτού κ. Θεοχάρους (που έβαλε το κ. Βενιζέλο στη θέση του...)

* Για να γνωρίζουμε σε ποια προσπάθησε να σηκώσει το...ανάστημά του ο Βενιζέλος!

Ελένη Θεοχάρους, Μάχιμη Ευρωβουλευτής, ικανή παιδοχειρουργός, βραβευμένη ποιήτρια
Συνέντευξη στο Φιλελεύθερο.
Ημερομηνία: 23-12-2013
-Χριστούγεννα μεθαύριο με τον κόσμο να ψάχνει τον Αϊ Βασίλη στα κοινοτικά παντοπωλεία, στις ουρές των συσσιτίων, στα ...
«ιατρεία των φτωχών»!
Οι άνθρωποι μας, οι Κύπριοι, αίφνης ενηλικιώθηκαν. Ξαφνικά είδαν μπροστά τους την αλήθεια, πως δεν υπάρχει Αϊ Βασίλης, έσβησε το λυτρωτικό ψέμα του γενναιόδωρου, ανοικτοχέρη σπάταλου και μεγαλοπρεπούς παππούλη με την άσπρη γενειάδα, τα κόκκινα ρούχα, τα έλκηθρα, τα δώρα, τις καμινάδες, και βρέθηκαν να σκαλίζουν τον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας και της κοινωνίας για το ψωμί και το φαγητό τους. Εικόνες ξεχασμένες, από τους περασμένους αιώνες, που ούτε οι σεναριογράφοι δεν βάζουν στα κυπριώτικα σκετς.

Στιγμές από αλλοτινούς κόσμους που δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα ζούσαμε στο νησί μας. Είναι οι στιγμές που τρέμω, καθώς θυμάμαι τον μικρό Αφγανό της Αθήνας που σκαλίζοντας τα σκουπίδια τινάχθηκε στον αέρα από την βόμβα κάποιου δειλού τρομοκράτη. Εν προκειμένω τρομοκράτης είναι η εγγενής πολιτειακή ανεπάρκεια που δεν μπορεί να συντηρήσει την κοινωνική συνοχή γιατί δεν μπορεί να διασφαλίσει ένα πιάτο φαί για τους γερόντους.

-Η πρώην μεσαία τάξη της Κύπρου καταρρέει, έμειναν άνεργοι, η ζωή τους αναποδογυρίστηκε, ζητούν βοήθεια από ψυχολόγους.
Το αστικό όνειρο χάθηκε. Όχι μόνο η μεσαία αλλά και η αγροτική και η εργατική τάξη, δυστυχώς από την δραματική και εγκληματική ανεπάρκεια ενός άλλου ουτοπικού "ονείρου", που σε όλο τον πλανήτη αποδείχθηκε εφιάλτης, του κομμουνισμού. Έμελλε να περάσει και η Κύπρος την λαίλαπα αυτή, ακυρώνοντας όσους πίστεψαν έστω και για λίγο στην πιθανότητα ενός δίκαιου κόσμου. Λίγοι μπορούν να καταφεύγουν σε επαρκείς ψυχολόγους, γιατί η ανατροπή τους παρέσυρε κι αυτούς. Δεν μιλώ για αντικαταθλιπτικά, αυτό νομίζω είναι ξεκάθαρο. Το «συντακτικό» κόμμα στην πρώτη γραμμή της απάντησης μου είναι πριν από το «δυστυχώς» όχι μετά.

- Τα πρώτα Χριστούγεννα υπό επιτήρηση, τα πρώτα μνημονιακά Χριστούγεννα, τα πρώτα κουρεμένα, με υψηλούς καλεσμένους τους τροϊκανούς.
Ναι, αλλά όσοι πεινούν, δεν πεινούν μόνο την μέρα των Χριστουγέννων. Αυτό δε πρέπει να το ξεχνάμε. Αλλά οι τροϊκανοί δεν ήλθαν απρόσκλητοι. Τους κάλεσε η Κυβέρνηση Χριστόφια. Μας συμπεριφέρθηκαν και εξακολουθούν να είναι πολύ σκληροί, αυταρχικοί άτεγκτοι με την Κύπρο και τον λαό μας. Νιώθω πολύ μεγάλο θυμό με όλους αυτούς. Νιώθω όμως ακόμη μεγαλύτερο θυμό με όλους όσους εγκλημάτησαν, άτιμοι και κατάπτυστοι όντες, εναντίον του λαού κι οδήγησαν την οικονομία στην διάλυση και την θαλερή κοινωνία στην μιζέρια. Και κάτι άλλο, για όλους εκείνους που καταφεύγουν στον επικίνδυνο λαϊκισμό να φορτώνουν την καταστροφή μας στην τρόικα, στην Μέρκελ στην ΕΕ.
Αν η τρόικα ερχόταν ένα χρόνο νωρίτερα, τα μέτρα που θα επέβαλλε στον λαό θα ήσαν σαφώς ηπιότερα. Και θα περνούσαμε την στενωπό, ενδεχομένως αβρόχοις ποσί. Τότε θα ήταν καλή η τρόικα και τώρα δεν είναι?

- Μαζί με τους Γιατρούς του Κόσμου – ’Εθελοντές Γιατρούς‚ δημιουργήσατε «Το ιατρείο των φτωχών»;
Ναι. Ιατρεία αλληλεγγύης λέγονται, κοινωνικά ιατρεία. Για όλους όσους χρειάζονται ιατρική περίθαλψη. Αλλά εμένα μ αρέσει να τα λέω ιατρεία των φτωχών. Είναι ένας ποιητικός όρος, συμβατός με την ελπίδα και την δική μου καθημερινότητα. Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν ούτε στο νοσοκομείο να πάνε. Πέρα από το γεγονός ότι τα νοσοκομεία είναι βαρυφορτωμένα. Ευτυχώς η Κυβέρνηση, μάς βοήθησε πολύ και νομίζω ότι δημιουργείται η επικουρία των εθελοντών προς τα δημόσια ιατρεία. Επίσης υπάρχουν αρκετοί ιδιώτες γιατροί, οι οποίοι με προσωπικές δαπάνες και με την προσωπική τους ιατρική φροντίδα, μάς βοήθησαν στην αντιμετώπιση αρκετών περιστατικών. Κάποιοι άλλοι βέβαια μας απέπεμψαν.

-Στα όρια της ανέχειας οδηγούνται ολοένα και περισσότερες οικογένειες.
Αυτό το ζω πολύ έντονα, αυτή είναι η δική μου καθημερινότητα. Μια κοινωνία που γαντζώνεται από την ψυχή μου και την ξεσκίζει. Δεν είναι υπερβολή. Το απελπισμένο τηλεφώνημα κάθε λίγο, τα χιλιάδες μηνύματα στο διαδίκτυο, τα χαρτάκια που μαζεύω όταν πηγαίνω κάπου, μοιάζουν με ουρλιαχτό ασθενοφόρου, μοιάζουν αναγγελία από την νοσοκόμα, ενός αναμενομένου θανάτου.

-Χιλιάδες άνεργοι, με τους νέους να ετοιμάζονται για μετανάστευση.
Καλά, πάντα υπήρχε μετακίνηση ανθρώπων από τις φτωχές υποανάπτυκτες, στις πλούσιες αναπτυσσόμενες κοινωνίες. Δεν με τρομάζει η μετανάστευση και ειδικά αν γίνεται μέσα στην ΕΕ. Πάντοτε ενεθάρρυνα τους νέους που κατάφερναν να διακριθούν σε ένα τομέα εκτός Κύπρου, να μη σπεύδουν να επιστρέφουν. Πίστευα και πιστεύω πως σε κάθε καλό πόστο πρέπει να έχουμε Κύπριους πατριώτες.
Εντούτοις, δεν χάνουμε πια τους ανθρώπους μας, όπως παλιά. Ο κόσμος είναι μια σταλιά, είμαστε συνέχεια σε επαφή με όποιον θέλουμε. Θεωρώ αυτό το φαινόμενο, παροδικό. Θα περάσει. Θα προτιμούσα βεβαίως να ήταν εθελουσία η μετακίνηση των νέων προς κατάκτηση σημαντικών θέσεων στην ΕΕ και όχι καταναγκαστική. Συνεπώς, ας γίνει τούτο ένα μάθημα, αφορμή για μια βαθύτερη ενδοσκόπηση, αυτοκριτική για την στάση μας όλα τούτα τα χρόνια απέναντι σε φτωχότερους από εμάς μετανάστες.

-Πώς φτάσαμε ως εδώ;
Η κάθε αξία που θέρμαινε την ζωή μας μπήκε στο στόχαστρο των μεταμοντέρνων εκσυγχρονιστών, των αναρριχητικών της εξουσίας, και ευτελίστηκε. Ζούμε σε μια εποχή όπου το κάθε τι επιτρέπεται προκειμένου να γίνεις πλούσιος εν μια νυκτί, αν δεν κλέψεις δεν είσαι άξιος, η κοινωνική επιτυχία ταυτίζεται με την οικονομική, η παρακμή προελαύνει υπονομεύοντας την κοινωνία, ενώ οι αντιδράσεις μας δεν είναι παρά αλλοπρόσαλλες μιντιακές εκδουλεύσεις και εξυπηρετήσεις, η παιδεία διαλυόταν και διαλύεται, οι στρεβλώσεις της αφήνουν χιλιάδες παιδιά στην ελλιπή μόρφωση ή στην μονοθεματική εξειδίκευση και η πολιτεία δεν τιμώρησε ποτέ κανένα. Υπήρξε ομαδική συνενοχή λες και όλοι είμαστε κλέφτες και κλεπταποδόχοι ή μήπως;

- Τι σας πληγώνει σήμερα στην Κύπρο;
Η άγνοια των πολλών κι ο λαϊκισμός των γελοίων, των συμπεριφερομένων ως γέλη, ως γόμα που κολλά παντού, των αυτοαποκαλουμένων ρυθμιστών. Τι ρυθμίζουν τόσα χρόνια πέρα από τις θεσούλες τους;

-Ζητείται ελπίς, από πού θα έλθει;
Η Ελπίδα όπως και το χρέος και η ευθύνη, είναι απόλυτα προσωπικές υποθέσεις. Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς; Μπορούμε να συντηρήσουμε αυτή την ασθενική ελπίδα, να την κρατήσουμε να σιγοκαίει μέσα σε κάθε άνθρωπο. Αν δεν αφήσουμε τα παιδιά να πεινούν, να κρυώνουν, να σταματούν το σχολείο γιατί οι γονείς δεν έχουν έσοδα. Αν δεν αφήσουμε τους γέρους απροστάτευτους και μόνους. Με μια βαθειά ενδοσκόπηση των λίγων ανθρώπων που εξακολουθούν να σκέφτονται, να πονούν, να αγωνιούν και με συλλογικό στοχασμό. Αλλά και με συνεργασία ηθική, πέρα από κόμματα και ιδεοληψίες.

-Ποιο το μεγάλο στοίχημα που καλείται κυβέρνηση να κερδίσει;
Να τιμωρήσει τους ενόχους, να αποδώσει δικαιοσύνη, να ανακτήσει τον δημόσιο πλούτο που υφάρπαζαν οι εγκληματίες, να δώσει όραμα στους πολίτες, να συντηρήσει την ελπίδα.

-Πώς βλέπετε 2014;
Πιο δύσκολο από το 2013.

-Με τον τίτλο «Αρχόντισσα των Εκκλησιών και Οφικιάλιος του Αγίου Μάρκου», τιμηθήκατε πρόσφατα από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β’ για την δράση σας στην Αφρικανική Ήπειρο, ως εθελοντής Ιατρός και ως Πολιτικός, προς προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Προσωπική καταξίωση;
Ναι, πολύ μεγάλη τιμή. Ανταμοιβή για το ένα τέταρτο του αιώνος που πέρασα στην Αφρική, για την τουλαραιμία και τις άλλες αγωνίες που εισέπραξα, αλλά και γιατί απομύζησα κάθε δροσοσταλίδα της μαγείας των Ιθαγενών, κάθε λογής περιπέτεια στους τροπικούς.
Είναι ωστόσο και σοβαρή δέσμευση για το τι πρέπει να κάνω από δω και πέρα.

- Η πολιτική μπορεί να διατηρεί ακέραια την ανθρωπιστική διάσταση και να καταξιώνεται ως κοινωνική προσφορά;
Η πολιτική είναι ανθρωπιστική δράση. Αν δεν είναι, συνιστά μικροπολιτική, συνιστά αγυρτεία και αχρείο λαϊκισμό που αργά ή γρήγορα τιμωρείται από τον λαό.

- Διαβήκατε το δρόμο του εθελοντισμού σε εμπόλεμες ζώνες και σώσατε χιλιάδες ζωές ανά τον κόσμο: Ναγκόρνο Καραμπάχ, Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο, Ιράκ, Αφγανιστάν, Γάζα. Ζήσατε τον εμφύλιο της Συρίας, της Λιβύης, της Αλβανίας κοντά στους Έλληνες Βορειοηπειρώτες. Δουλέψατε με θύματα πολέμου στην Γεωργία, αλλά και με θύματα φυσικών καταστροφών, όπως το τσουνάμι που έπληξε την Κεϋλάνη. Πώς βρεθήκατε στο δρόμο αυτό;
Νομίζω πως ήταν μια προδιαγεγραμμένη ιστορία, που σχηματοποιήθηκε από τους έρωτες μου με όλους τους παραμυθάδες του κόσμου. Βεβαίως καθοριστικές ήσαν οι αρχέγονες μνήμες του απελευθερωτικού μας αγώνα, όπου θριάμβευσε ο ανθρωπισμός του λαού μας, από την ποίηση των αναλφάβητων που μου δίδασκε η πανέμορφη γιαγιά μου, από τη μάνα και τον πατέρα μου, οι οποίοι μετά την έπαρση της σημαίας μας, κάθε Κυριακή με πήγαινα στην εκκλησία, από το κατηχητικό, από το γεγονός ότι αγόραζα παπούτσια και ρούχα μόνο μια φορά τον χρόνο, από την ομορφιά του χωριού μου, από το γεγονός ότι ήμουν πάντα ένα διψασμένος σκαντζόχοιρος που έσκαβε παντού λαγούμια για να βρει νερό.

-Αν η αδρεναλίνη σας δεν είναι ψιλά, η ζωή σας θα είναι ανιαρή;
Η ζωή μου καθίσταται ανιαρή όταν δεν έχω έναν δύσκολο στόχο να με σαγηνεύει, να με γοητεύει, να με ελκύει, να με καθηλώνει, να με δεσμεύει.

-Ποια η κορυφαία αποστολή;
Πολλές. Ξεχωρίζω την πρώτη-πρώτη στην Βηρυτό, μαθητευόμενη χειρουργός με πολλή ενθουσιασμό, λιγοστά εφόδια, τρομακτική άγνοια του κινδύνου. Ξεχωρίζω επίσης την πρώτη (αμιγώς Κυπριακή) αποστολή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, τον πλου του Dignity και την επίθεση του Ισραηλινού Ναυτικού εναντίον του μικρού μας σκάφους, τις ειρηνικές –όχι τις πολεμικές - αποστολές στην Γάζα, στην πολική ζώνη της Ρωσίας, στον Νότιο Ειρηνικό. Τι να πω, η κάθε μια έχει τις δικές της ρυτίδες και κάθε ρυτίδα το δικό της παράσημο και την δική της γοητεία.

-Η πιο επικίνδυνη;
Η επικείμενη.

-Η αποστολή που δεν έκανα;
Στον στολίσκο του "Μαβή Μαρμαρά". Μου είχε προταθεί να τεθώ επικεφαλής. Είχα πολλές αμφιβολίες, πολλές ενστάσεις, φοβίες, προκαταλήψεις ίσως και πολλές ενοχές. Είχα και έχω.

-Φοβηθήκατε ποτέ;
Πολλές φορές, αλλά ποτέ δεν με κυρίευσε ο πανικός. Πιο πολύ φοβόμουν όταν έπρεπε να κάνω μια επέμβαση χωρίς έμπειρο αναισθησιολόγο μαζί μου.

-Το 1993 ιδρύσατε την Εθνική Αντιπροσωπεία Κύπρου της Διεθνούς μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» και διετελέσατε Πρόεδρός της μέχρι το 2001. Προσωπική σας επιτυχία η αναγνώριση των ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ –ΚΥΠΡΟΥ ως του όγδοου ισότιμου μέλους του διεθνούς δικτύου.
Ναι μεγάλη επιτυχία. Εργάστηκα σκληρά και νομίζω ότι η επιτυχία και η αποτελεσματικότητα μας ως εθελοντική ομάδα-γραφείο Κύπρου των Γιατρών του Κόσμου της Αθήνας, ήταν πως μέσα από την δουλειά μας όχι μόνο κερδίσαμε την αναγνώριση ενός μεγάλου παγκόσμιου ανθρωπιστικού οργανισμού, που μας έδωσε θέση στο οκταμελές διευθυντήριο του, αλλά θέσαμε την μικρή μας πατρίδα σε διακριτή θέση στον παγκόσμιο ανθρωπιστικό χάρτη. Για πολύ καιρό η Κύπρος εθεωρείτο παγκόσμια ανθρωπιστική υπερδύναμη.

- Το 1997 ιδρύσατε την αντιπροσωπεία Κύπρου του μη κυβερνητικού οργανισμού Διεθνές ταμείο Βοηθείας;
Ναι και κάναμε πολλές αποστολές με το ΔΤΒ, κυρίως στον Ειρηνικό και στην Κεντρική Ασία. Δενδροφυτεύσαμε τεράστιες εκτάσεις στην Εσωτερική Μογγολία Το ΔΤΒ είχε επίσης αποστολή στην Ζιμπάμπουε, όταν με έστειλαν εκεί για να αναλάβω την επέκταση της. Σύντομα μπλέξαμε και τους Γιατρούς του Κόσμου και έτσι έγινε το Τσικομπέτζι μια από τις μεγαλύτερες μας αποστολές. Οι εθελοντές του ΔΤΒ είχαν εξειδίκευση στην επισιτιστική βοήθεια, στα περιβαλλοντικά προγράμματα και με την δική μου εμπλοκή απέκτησαν και στα χειρουργικά προγράμματα. Το ΔΤΒ έκανε τον κύκλο του και το κλείσαμε.
Η εμπλοκή της Κύπρου είχε αρκετά προσωποπαγή θα έλεγα χαρακτήρα, και η γερμανική αυτή οργάνωση δεν δέχθηκε παρά μόνο 4-5 μέλη από την Κύπρο. Τώρα συνεχίζουν με επισιτιστικά προγράμματα στην Αφρική. Συνέβαλα πολύ σ αυτό, έβαλα ισχυρά θεμέλια σ αυτό τον τομέα σε πολλές άλλες αφρικανικές χώρες και τώρα δουλεύουν μόνοι τους.

-Βρίσκονται εύκολα εθελοντές για μια αποστολή;
Σε μερικές περιπτώσεις ναι. Ειδικά όταν αφορά φυσικές καταστροφές σε τροπικές χώρες του Νότου. Πιο δύσκολο είναι να βρεθούν εθελοντές για πολεμικές επιχειρήσεις.

-Ο κόσμος βοηθά στο κάλεσμά σας;
Πάντοτε. Οι Κύπριοι είναι μεγαλόψυχοι, ενθουσιώδεις και αυθόρμητοι. Ωστόσο οι πιο πολλοί κουράζονται εύκολα και υπάρχει πάντοτε το πρόβλημα να βλέπουμε τον ενθουσιασμό να ξεφουσκώνει γρήγορα και να μένουμε μόνοι.

-Τι σημαίνει τελικά «κρίση»;
Κάθε κατάσταση που σημαίνει συναγερμό στα γραφεία των Γιατρών του Κόσμου, κάθε κατάσταση που σπρώχνει τους δημοσιογράφους να τηλεφωνούν κα να ρωτούν –άντε δεν φύγατε ακόμα;

-Εκφράζει περιγραφικά μια πραγματικότητα ή ηθικιστικά την αποτυχία των ανθρώπινων κοινωνιών να επιτύχουν αέναη ειρήνη, ευημερία και «πρόοδο»;
Αν σας πω ότι πιστεύω στην ομοιόσταση ως βασική βιολογική ιδιότητα των οικοσυστημάτων στα οποία βεβαίως περιλαμβάνονται και οι άνθρωπο , θα μου πείτε είμαι υπερβολική. Αυτό μπορεί να ανατραπεί και αυτό θα είναι ισχυρή επέμβαση του ανθρώπου σε αιώνια διαχρονική σταθερά, αν ο άνθρωπος γίνει σοφός, ολιγαρκής, λιτοδίαιτος, μάθει να περπατά και να είναι ευτυχισμένος με λίγα.

-Γιατί οι «παλιές δημοκρατίες» είναι εχθροί της νέας τάξης πραγμάτων;
Μήπως εννοείτε γιατί οι ισχυρές χώρες είναι εχθροί της ανατροπής των ισορροπιών και της διαπλοκής συμφερόντων; Είναι απλό, ουδείς αποδέχεται ανακατανομή του παγκόσμιου πλούτου, το 90 % του οποίου νέμεται το 5% της ανθρωπότητας.

-Ποια χαρακτηριστικά θα μοιράζονται οι (σχετικά) κερδισμένοι της παγκόσμιας οικονομίας;
Τον φόβο και τον πανικό και την ανασφάλεια. Αναμένω έξαρση των κοινωνικών εξεγέρσεων και παγκοσμιοποίηση της τρομοκρατίας και των ισλαμογενών φανατισμών.

-Η μελλοντική μας ευτυχία εξαρτάται περισσότερο από τους τεχνοκράτες ή από τους φιλόσοφους;
Από εμάς τους ίδιους. Όταν μάθουμε πως η ευτυχία είναι τόση πολύτιμη όσο στα χρόνια της αθωότητας.
Να χωράει σε μια μαντηλιά όπου έβαζαν οι παλιοί άνθρωποι του μόχθου το προσφάϊ τους.

-Η οικονομική τρομοκρατία έως που μπορεί να φτάσει;
Συνήθως σταματά ότι εκδηλωθεί η τρομοκρατία του πολίτη εναντίον του συστήματος. Τότε αυτόματα σχεδόν τα μέτρα οικονομικής καταστολής χαλαρώνουν. Αυτό δεν είναι προτροπή, είναι επισήμανση κινδύνων.

-Οι λαοί που υποφέρουν από τις νέες συνθήκες ανταγωνισμού, που υποφέρουν από τις πιέσεις των αγορών έχουν τρόπο να αμυνθούν ή αναπόφευκτα θα καταρρακωθούν οικονομικά και ηθικά;
Υφίσταται κάποιου είδους διεθνής λαϊκή αλληλεγγύη;
Μια πολιτικά σωστή απάντηση θα ήταν η εφαρμογή καλής διακυβέρνησης με διαφάνεια και χωρίς διαφθορά. Αλλά για μένα είναι απρόβλεπτο το που θα οδηγηθεί ο κόσμος. Όπως σας είπα πιστεύω πως θα έχουμε παγκόσμια εξέγερση προς ανατροπή της παγκοσμιοποίησης. Άλλοι για τα παγκόσμιο χαλιφάτο και άλλο για ένα κομμάτι ψωμί. Αλληλεγγύη πάντα υπάρχει και εκδηλούται αλλά σημασία έχει να βρούμε ένα τρόπο αντιμετώπισης της παγκόσμια φτώχιας.

-Ο πολιτισμός στην υπηρεσία της οικονομίας ή το αντίστροφο;
Πολιτισμός πάντα υπάρχει για όσους τον δημιουργούν, τον ζουν και τον έχουν ανάγκη. Σκεφθείτε τα χρόνια της κομμουνιστικής στέρησης στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης τι πολιτιστική δημιουργία είχαν. Οι δυσχέρειες, οι αντιξοότητες η πάλη, θρέφουν την ελπίδα και το όραμα και το όραμα γίνεται δημιουργία.

-Μετά από εγχειρήσεις, εδώ για μια συνέντευξη και αύριο στη ευρωβουλή. Εικόνες αντίθετες;
Μακροχρόνια συνήθεια. Βρίσκω τις ισορροπίες μου μέσα στην προσδοκία.

-Δεν είναι δύσκολη για σας η μεταλλαγή αυτή των συναισθημάτων;
Mondus και ars viventi

-Πώς μεταλλάσσεται η γιατρός σε πολιτικό και μετά σε ποιητή;
Δεν μεταλλάσσεται. Απλώς αλλάζει ρούχα. Το εσωτερικό είναι το ίδιο

-Τί είναι πιο πολύ η Ελένη Θεοχάρους;
Θα ήθελα να με θυμούνται ως μια ευαίσθητη καλή ποιήτρια. Δυστυχώς είναι η λιγότερο αποδεκτή από τον κόσμο ιδιότητά μου. Και οι άλλοι ποιητές με αντιπερνούν. Υπάρχει ασυμβίβαστο...

- Ποιος στίχος εκφράζει την πορεία σας;
Να ζεις ένα ποίημα που δεν έχεις διαβάσει





Αυτή είναι η κ. Θεοχάρους.Το βιογραφικό της λέει πολλά:

Efenpress: Η αξία ενός πολιτικού, δεν μετριέται με τον όγκο του ούτε με τα κιλά του. Μετριέται με το ήθος, με τον πατριωτισμό και με την προσφορά του.

Γεννήθηκε στο Μεταλλείο Αμιάντου. Γονείς της ο Χρίστος Θεοχάρους και η Χρυστάλλα Παρίλα. Είναι το πρώτο από τα πέντε παιδία της οικογένειας.
Δημοτικό σχολείο πήγε στην Δεύτερη και στην Έκτη Αστική Σχολή Λεμεσού.
Γυμνάσιο πήγε στο Πρώτο Γυμνάσιο Θηλέων Λεμεσού και στο Πρακτικό τμήμα του Λανίτειου Γυμνασίου από όπου και απεφοίτησε με άριστα.

Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και απεφοίτησε με άριστα.
Ειδικεύθηκε στην Γενική Χειρουργική σε Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και παράλληλα φοίτησε στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης.
Εξειδικεύθηκε στην Παιδοχειρουργική και στην Παιδοουρολογία στην Ελλάδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Εκπόνησε Πειραματική – Κλινικοεργαστηριακή Διατριβή και πήρε τον τίτλο του Διδάκτορος με Άριστα.

Το 1991 εξελέγη Επίκουρη Καθηγήτρια της Παιδοχειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.
Από 1991 μέχρι το 2001 εργάστηκε ως Διευθύντρια της Παιδοχειρουργικής – Παιδοουρολογικής κλινικής του Μακάριου Νοσοκομείου στην Λευκωσία και παράλληλα δίδασκε Παιδοχειρουργική στην Ιατρική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.
Έλαβε τον τίτλο της Επίτιμης Διδάκτορος από το Εθνικό Πανεπιστήμιο του Συκτυβκαρ.
Χειρούργησε χιλιάδες παιδιά.
Συνέγραψε επιστημονικά συγγράμματα Χειρουργικής και Παιδοχειρουργικής.
Δίδαξε Παιδοχειρουργική σε διάφορα νοσοκομεία Αναπτυσσόμενων Χωρών.
Δίδαξε Αγωγή Υγείας στην Σχολή Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Παντρεύτηκε το Ψυχίατρο Λούη Καριόλου στο 1978. Έχουν μια κόρη την Τζούλη που σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στα Πανεπιστήμια Κύπρου και Essex. Ζει με την οικογένεια της στη Λευκωσία.


ΠΟΛΙΤΙΚΗ-ΙΑΤΡΙΚΗ-ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ-ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Από το Γυμνάσιο πρωτοστατούσε σε πολιτικές δραστηριότητες και διαδηλώσεις.
Το 1996 διεκδίκησε με το ΔΗΚΟ εκλογή στη Βουλή των Αντιπροσώπων αλλά απέτυχε.
Το 2001 εξελέγη Βουλευτής ΔΗΣΥ Λεμεσού και επανεξελέγη το 2006.
Το 2006 διεκδίκησε την Δημαρχία Λεμεσού με τον ΔΗΣΥ.
Το 2009 εξελέγη Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ-ΕΛΚ.

Διετέλεσε Πρόεδρος και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιστροπής Υγείας της Κυπριακής Βουλής, Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής εξωτερικών, καθώς επίσης και Μέλος των Επιτροπών Εργασίας, Περιβάλλοντος, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Επιτροπής για τον Φάκελο της Κύπρου. Συμμετείχε συχνά και στις εργασίες άλλων Επιτροπών.

Συμμετείχε επίσης στην Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία στον ΟΑΣΕ, στην Κοινοπολιτειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση, στην Σύνοδο των Ασιατικών Κοινοβουλίων, στο Πανευρωπαϊκό Κοινοβουλευτικό Φόρουμ στην Διακοινοβουλευτική Ένωση και σε πολλές άλλες Συνελεύσεις. Εκπροσώπησε την Κύπρο σε πολλές Συνόδους των Ενώσεων αυτών.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εργάζεται στην Επιτροπή για την Ανάπτυξη, στην Επιτροπή Υγείας Περιβάλλοντος και Ασφάλειας Τροφίμων και στην Επιτροπή Εξωτερικών. Είναι μόνιμο Μέλος στην Μεικτή Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία Τουρκίας ΕΕ και Αναπληρωματικό Μέλος της Μεικτής Επιτροπής ΕΕ-Αφρικής, Καραϊβικής Ειρηνικού (ΑΚΕ). Επίσης είναι Αντιπρόεδρος του CARIFORUM , της Ομάδας Εργασίας «ACCESS TO MEDICINE» , της Ομάδας Φιλίας με την Σρι Λάνκα και Αντιπρόεδρος της Υποεπιτροπής για την Κεντρική Ασία .

Είναι Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου-Κοινοπολιτείας.
Εκπροσώπησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε Συνέδρια κυρίως επί ζητημάτων Ανάπτυξης στο Σάο Πάολο, στο Σαν Φρανσίσκο, στην Ουάσινκτον, στο Μόντρεαλ, στην Κορέα, στην Ινδονησία, στο Καμερούν, στην Αγκόλα, στην Μποτσουάνα και στο Τόγκο, στο ISPM και αλλού.

Οργάνωσε πολλές εκδηλώσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το Κυπριακό πρόβλημα και συνεργάζεται με τα πανεπιστήμια Μπιλγκι της Κωνσταντινούπολης, Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Έλαβε μέρος στην Θεατρική παράσταση “ SEVEN” , του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μαζί με άλλες έξι Ευρωβουλευτίνες.

ΙΑΤΡΙΚΗ
Χειρούργησε πολλές χιλιάδες παιδία και εξακολουθεί να χειρουργεί.


ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Εξέδωσε πέντε Ποιητικές Συλλογές:
ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ
ΠΡΟΞΕΝΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΓΓΕΛΕ ΜΟΥ
ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΤΡΙΤΟΙ
ΤΕΜΠΕΛΟΚΑΛΟΚΑΙΡΟ
ΕΛΛΗΝΟΣΥΡΩΝ ΜΑΓΩΝ
ΥΠΟ ΕΚΔΟΣΙΝ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «Η ΩΡΑΙΑ ΑΝΘΟΠΩΛΙΣ»

Τιμήθηκε δύο φορές με το Πρώτο Κρατικό Βραβείο Ποιήσεως. Το 1990 για το Βιβλίο «ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ» και το 2001 για το Βιβλίο «ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΤΡΙΤΟΙ».
Η Ποίηση της Ελένης Θεοχάρους μεταφράστηκε αποσπασματικά στα ρώσικα, βουλγάρικα, πολωνικά, σέρβικα, ιταλικά, αγγλικά και ισπανικά.

Ποιήματα της περιλήφθησαν σε ομαδικές εκδόσεις στην Αθήνα, Μόσχα, Μπισκέκ, Σαντιάγο Χιλής και Ρώμη.

Η Ελένη Θεοχάρους έδωσε σειρά διαλέξεων για την Ελληνική και Κυπριακή Ποίηση και για σύγχρονους Κύπριους Λογοτέχνες.

Στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Λευκωσία, Λεμεσό, Μπισκέκ, Βαλπαραϊζο της Χιλής, Τασκένδη και Βαρσοβία.

Πολλοί μελετητές ασχολήθηκαν με την ποίηση της ΕΘ και έγιναν αρκετές παρουσιάσεις του έργου της. Υπήρξε τακτικός Συνεργάτις εφημερίδων και Λογοτεχνικών Περιοδικών της Λευκωσίας, της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης.

ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Το 1993 ίδρυσε την Εθνική Αντιπροσωπεία Κύπρου της Διεθνούς μη Κυβερνητικής Οργάνωσης«ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» και διετέλεσε Πρόεδρός της μέχρι το 2001 . Υπήρξε προσωπική επιτυχία της γιατρού Ελένης Θεοχάρους η αναγνώριση των ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ –ΚΥΠΡΟΥ ως του όγδοου ισότιμου μέλους του διεθνούς δικτύου.
Το 1997 ίδρυσε επίσης την αντιπροσωπεία Κύπρου του μη κυβερνητικού οργανισμού Internationaler Hillsfonds e,V
( Διεθνές ταμείο Βοηθείας).

Το 1998 ίδρυσε τον μη κυβερνητικό, μη κερδοσκοπικό οργανισμό «ΠΑΙΔΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΠΡΟΥ» και κατέχει την θέση της υπεύθυνης των διεθνών και δημοσίων σχέσεων στο διοικητικό συμβούλιο του εν λόγω οργανισμού. Στόχος του Οργανισμού «Παιδικό Μουσείο Κύπρου» είναι η δημιουργία και λειτουργία παιδικού μουσείου στην Κύπρο κατά τα πρότυπα των εν Ελλάδι και αλλοδαπή λειτουργούντων παιδικών μουσείων.

Το 1994 ίδρυσε το «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ» στο Yerevan της Αρμενίας.

Είναι μέλος της Οργάνωσης «Γιατροί ενάντια στα πυρηνικά»
Είναι μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας.
ΔΙΕΤΕΛΕΣΕ Πρόεδρος του Κύπρο-αρμενικού συνδέσμου φιλίας.
Είναι μέλος της Αμερικανικής Οργάνωσης «ANAGNOS FOUNDATION» με έδρα την Ουάσιγκτον και πολλών Κυπριακών και Διεθνών Οργανώσεων και Συνδέσμων.
ΩΣ ΜΕΛΟΣ των «Γιατρών του Κόσμου» ΚΑΙ άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων διοργάνωσε πολλές αποστολές άμεσης ιατρικής παρέμβασης σε εμπόλεμες ζώνες του πλανήτη και πήρε μέρος σε μεγάλο αριθμό αποστολών .

Κορυφαία αποστολή: Η μεταφορά φαρμακευτικής βοήθειας στην Γάζα με το πλοιάριο DIGNITY και ο διεμβολισμός του από το Ισραηλινό ναυτικό.

Διοργάνωσε στην Λευκωσία την Έκθεση «Σηκώστε το βέλος από τις γυναίκες του Αφγανιστάν» τον Μάρτιο του 1998.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:
1982. Συμμετοχή σε ανθρωπιστική-ιατρική αποστολή στην πολιορκημένη Βηρυτό μαζί με άλλα άτομα-μεμονωμένους εθελοντές. Πρώτη επαφή με ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ και άλλες οργανωμένες ομάδες.

1989. Η Ε.Θ. γίνεται μέλος των ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ-ΕΛΛΑΔΑΣ

1.ΑΡΜΕΝΙΑ-ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ –1993-1999
Η Ε.Θ. οργάνωσε και συμμετείχε σε 19 αποστολές στην Αρμενία και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ τόσο κατά την διάρκεια του πολέμου όσο και κατά την διάρκεια της εκεχειρίας. Μέσα σε συνθήκες πολέμου και με πρωτόγονα μέσα πραγματοποίησε εκατοντάδες επεμβάσεις σε θύματα του πολέμου –κυρίως παιδιά και σε παραμελημένα περιστατικά σε στρατιώτες, πολίτες -αμάχους και αιχμαλώτους.
Εργάστηκε στο κατεστραμμένο από τον πόλεμο παιδιατρικό νοσοκομείο της Στεπανακέρτ πολλές φορές κάτω από συνεχή κανονιοβολισμό.
Επεμβάσεις σε δεκάδες παιδιά πραγματοποιεί και στο Παιδιατρικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Yerevan

Με την οικονομική ενίσχυση του Κυπριακού Ελληνισμού, του λαού της Θράκης και των Αρμενίων της Θεσσαλονίκης, και με την πραγματοποίηση Ραδιομαραθωνίου από τον Ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Ο ΛΟΓΟΣ της Λευκωσίας στις 28-5-1993 συλλέγεται μεγάλο χρηματικό ποσό με το οποίο αγοράζεται ο ιατρικό εξοπλισμό για την λειτουργία 2 χειρουργικών αιθουσών, (χειρουργικά τραπέζια, λάμπες χειρουργείου, κλίβανοι, χειρουργικά εργαλεία, συσκευές αναρρόφησης, διαθερμίες, αναισθησιολογικά μηχανήματα κλπ), καθώς επίσης και θερμοκοιτίδες, εξεταστικά κρεβάτια, γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος, ψυγεία, και μεγάλες ποσότητες αναλωσίμων υλικών. Το νοσοκομείο τίθεται σε πλήρη λειτουργία τον Δεκέμβριο του 1995.

Το 1994 η ιατρός Ελένη Θεοχάρους ίδρυσε το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο του Yerevan για τις χιλιάδες των Ελλήνων της Αρμενίας. Το Πνευματικό Κέντρο στεγάζεται προσωρινά σε δημοτικό σχολείο του Yerevan.. Το Κέντρο έχει εξοπλιστεί με ηλεκτρονικό υπολογιστή και εκτυπωτή, φωτοτυπική μηχανή, τηλεόραση, βίντεο, πλήρες σύστημα μουσικής , εκπαιδευτικό υλικό σε βιντεοταινίες και πολλές χιλιάδες βιβλία- δωρεά του Κυπριακού λαού και του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου.

Επίσης με την βοήθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης της Αλεξανδρούπολης και του νομού Έβρου μετέφερε επισιτιστική βοήθεια σε απομονωμένα ελληνικά χωριά του Καυκάσου όπως το χωριό Μεμχανά . Στο χωριό εγκαταστάθηκε γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος, δορυφορική κεραία και συσκευή τηλεόρασης για να μπορούν οι Έλληνες κάτοικοι να παρακολουθούν τις εκπομπές της ΕΡΤ. Μεταφέρθηκε επίσης γεωργικός ελκυστήρας για να χρησιμοποιείται συλλογικά από τους κατοίκους.

2.ΒΟΣΝΙΑ 1995-1996
Το 1995 στην διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία πραγματοποίησε τρεις αποστολές με Κύπριους Γιατρούς του Κόσμου , στις περιοχές Teslic και Prijedor ( Τέσλιτς και Πριγιέτορ). Πραγματοποίησε δεκάδες επεμβάσεις στα νοσοκομεία των περιοχών κάτω από εξαιρετικά δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες.
Μεταφέρεται επισιτιστική και φαρμακευτική βοήθεια στην Βοσνία με δέκα μεγάλα εμπορευματοκιβώτια.
Με πρωτοβουλία της Ελένης Θεοχάρους αδελφοποιήθηκαν οι πόλεις Τέσλιτς και Πόλις Χρυσοχούς και ιδρύθηκε το “Πάρκο των Γιατρών του Κόσμου” στην Πόλη της Χρυσοχούς.

3.ΑΛΒΑΝΙΑ –ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ 1997
Πραγματοποίησε τέσσερις αποστολές στη Βόρειο Ήπειρο κατά την διάρκεια της εμφύλιας κρίσης στη χώρα. Συγκεκριμένα εργάστηκε στα νοσοκομεία των Αγίων Σαράντα και επιτέλεσε σειρά επεμβάσεων σε τραυματίες, παιδιά και ενήλικες, καθώς επίσης και στις περιοχές Κορυτσάς, Λεσκοβικίου , Τσαρτσόβας, Πρεμετής, Αργυροκάστρου και Χειμάρας. Με πρωτοβουλία της Ελένης Θεοχάρους και άλλων γιατρών του κόσμου αδελφοποιήθηκε το Νοσοκομείο “Αρχ. Μακάριος” της Λευκωσίας με το Νοσοκομείο των Αγίων Σαράντα.

4.ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ 1994-2000
Πήρε μέρος σε 10 αποστολές στο Κουρδιστάν και εργάστηκε παρέχοντας πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη στα παιδιά Κούρδων αμάχων στην Κοιλάδα Μπεκάα, στην Δαμασκό , στην Βορειοανατολική Συρία, στο Βόρειο Ιράκ, στο Βορειοδυτικό Ιράν και στην Τουρκία.

5.ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ 1996-2006
Μετά την σύνοδο των Ηνωμένων εθνών για την προαγωγή της συνεργασίας μεταξύ Εβραίων και Παλαιστινίων γιατρών στην οποία συμμετέχει σαν παρατηρητής ( Ιερουσαλήμ, Ιούνιος 1995) αρχίζει συνεργασία με την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο και στην συνέχεια με το Υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακή Αρχής εξετάζει εκατοντάδες παιδιά και πραγματοποιεί εκατοντάδες επεμβάσεις σε παιδιά πάσχοντα από βαρύτατες συγγενείς διαμαρτίες στα νοσοκομεία KHAN YUNIS, AL QUDS HOSPITAL και SHIFA HOSPITAL-GAZA, στην Λωρίδα της Γάζας. Ταυτόχρονα εκπαιδεύονται Παλαιστίνιοι γιατροί στην Παιδοχειρουργική.
Οι ανάγκες στην περιοχή της Γάζας είναι τεράστιες.

6.ΝΟΤΙΟΣ ΛΙΒΑΝΟΣ-ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΤΥΡΟΥ ΚΑΙ ΣΙΔΩΝΟΣ-1995
Εργάστηκε στα ιατρεία των προσφυγικών οικισμών και εκπαίδευσε Παλαιστινίους γιατρούς. Το καλοκαίρι του 2006 έλαβε μέρος σε επείγουσα και πολύ επικίνδυνη αποστολή στην Βηρυτό, Σιδώνα και Τύρο κατά την διάρκεια του πολέμου που έπληξε την περιοχή. Εργάστηκε σε νοσοκομεία και προσφυγικούς οικισμούς.

7. ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ 1999
Δύο ιατρικές αποστολές στο Κοσσυφοπέδιο κατά την διάρκεια του πολέμου του 1999.

8.ΑΪΤΗ –1996
Εργάζεται στο Πρεσβυτεριανό Mission Hospital Saint Croix της ζούγκλας του Leogane, στην νότια Αϊτή, την φτωχότερη χώρα της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής και χειρουργεί πολλά παιδιά –φορείς του AIDS καθώς επίσης και πάσχοντες από AIDS.

9. ΚΡΑΛΙΕΒΟ-ΝΟΤΙΑ ΣΕΡΒΙΑ 1997
Τον Δεκέμβριο του 1997 συνεργάστηκε με Κύπριους και Σέρβους γιατρούς του κόσμου για την πραγματοποίηση ανθρωπιστικής αποστολής στο Κράλιεβο.

10. ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ 1998-2011
Πολλές Ιατρικές και επισιτιστικές αποστολές στο νοσοκομείο του Chicombedzi στην Νότια Ζιμπάμπουε ανάμεσα σε πληθυσμό που περιλαμβάνει κατά 65% φορείς του AIDS.
Δημιουργία ορφανοτροφείου για τις χιλιάδες των παιδιών που έχουν χάσει και τους δύο γονείς από AIDS και απασχόλησης των νέων σε φυτείες που δημιουργούνται με την στήριξη του Διεθνούς Ταμείου Βοηθείας και των Γιατρών του Κόσμου Κύπρου καθώς και σύστημα ύδρευσης και άρδευσης.
Δεντροφύτευση , ελαιώνας, γαλακτοκομείο, παραγωγή τυριού.

11.ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΣΙΑ-ΚΥΡΓΙΣΤΑΝ, ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ, ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ 1998-2004
Χειρουργικές επεμβάσεις σε νοσοκομεία των χωρών αυτών επί παιδιών που παρουσιάζουν προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος . Εκπαίδευση ντόπιων γιατρών.
Επίσης εφαρμογή του CHILDREN’S SPONSORSHIP PROGRAM του Διεθνούς Ταμείου Βοηθείας. (Οικονομική ενίσχυση ενός εκάστου των παιδιών από συγκεκριμένη οικογένεια της Δυτικής Ευρώπης, κυρίως της Γερμανίας και του Βελγίου με αποστολή χρηματικού ποσού κάθε μήνα. Το πρόγραμμα συνήθως διαρκεί 7 χρόνια για κάθε παιδί).
Δενδροφυτεύσεις στην έρημο Μπακανάς, και στο Μπατκέν και Τζαλαλαμπάτ του Κυργιστάν.

12.ΓΕΩΡΓΙΑ 2000-2007
Πραγματοποίηση χειρουργικών επεμβάσεων σε νοσοκομεία των πόλεων Τυφλίδας, Καρέλι, Τσιατούρα, Μπατούμι, Κιουταϊσι του Δυτικού Καυκάσου σε παιδιά. Εκπαίδευση ντόπιων γιατρών. CHILDREN’S SPONSORSHIP PROGRAM

13.ΡΟΥΜΑΝΙΑ 2000
CHILDREN’S SPONSORSHIP PROGRAM

14.ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΜΟΓΓΟΛΙΑ-ΚΙΝΑ 1999

Πραγματοποίηση χειρουργικών επεμβάσεων σε νοσοκομεία της Hohhout σε παιδιά. Εκπαίδευση ντόπιων γιατρών.
CHILDREN’S SPONSORSHIP PROGRAM. Δεντροφύτευση στην έρημο Γκόμπι

15.ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ 1998-2000
Πραγματοποίηση χειρουργικών επεμβάσεων σε νοσοκομεία του Μινσκ σε παιδιά. Εκπαίδευση ντόπιων γιατρών.
CHILDREN’S SPONSORSHIP PROGRAM

16.SOLOMON ISLANDS-SOUTH PACIFIC- ΝΑΟΥΡΟΥ, ΚΙΡΙΜΠΑΤΙ 2000-2002
CHILDREN’S SPONSORSHIP PROGRAM

17. ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ – 2001-2002
Πραγματοποιήθηκαν χειρουργικές επεμβάσεις σε παιδιά και ενήλικες του Αφγανικού Λαού.

18. ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ 2005-2006
Ανθρωπιστική βοήθεια και επίβλεψη ανοικοδόμησης έργων υποδομής (νοσοκομείων, σχολείων κλπ) μετά το τσουνάμι της 26ης Δεκεμβρίου 2004.Νοσοκομεία ΑΛΟΥΤΚΑΜΑ, ΚΑΛΟΥΤΑΡΑ, ΜΠΕΝΤΟΤΑ ΚΑΙ ΤΣΙΑΤΟΥΡΑ.

19. ΣΕΫΧΕΛΛΕΣ 2005- 2006
Παράδοση ιατροφαρμακευτικού υλικού για ενίσχυση των νοσοκομείων μετά το τσουνάμι της 26ης Δεκεμβρίου 2004.

20. Μποτσουάνα 2009-2011
Έναρξη προγράμματος για παροχή ιατρικής και επισιτιστικής βοήθειας .

21. Αργεντινή – Χιλή
Δενδροφύτευση.

ΒΡΑΒΕΙΑ
ΙΠΠΟΤΗΣ ΤΗΣ ΛΕΓΕΩΝΟΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ.
ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
ΜΑΝΤΑΜ ΦΙΓΚΑΡΟ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
ΒΡΑΒΕΙΟ PAUL HARRIS
ΒΡΑΒΕΙΟ MARGARET GAULDWINN
ΒΡΑΒΕΙΟ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ


efenpress.gr



Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από xristos.konitsa στις 7/09/2014 06:33:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , , .

0 σχόλια for "Συνέντευξη της Ευρωβουλευτού κ. Θεοχάρους (που έβαλε το κ. Βενιζέλο στη θέση του...)"

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες