ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:23 Σεπτεμβρίου 2014
Αναρτήθηκε από xristos.konitsa

Θ. Οικονόμου: " Απαιτείται διεκδικητική φωνή και συγκροτημένο αποτελεσματικό σχέδιο. "

Δήλωση του Θανάση Οικονόμου για τον καταρροϊκό πυρετό, ένα ακόμη πλήγμα για τους κτηνοτρόφους. 

Με την εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού στα αιγοπρόβατα, οι Γιαννιώτες κτηνοτρόφοι δέχονται ένα ακόμα εξοντωτικό χτύπημα, που μαζί με τις μειωμένες  "εξισωτικές αποζημιώσεις" απειλεί την επιβίωση ενός τόσο δυναμικού κλάδου στην περιοχή μας.
Παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα έχει φτάσει εδώ και αρκετό καιρό στην...
πόρτα μας (ήδη το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει επιβεβαιώσει 19 εστίες στο Νομό), τα μέτρα που λαμβάνονται από την κεντρική εξουσία και από τις αρμόδιες τοπικές Αρχές είναι εντελώς αμυντικά και δεν χτυπούν τη ρίζα του.

Ουσιαστικά, πρόκειται για ημίμετρα, όπως καθυστερημένη ενημέρωση των κτηνοτρόφων, θανάτωση εκατοντάδων ζώων και πρόβλεψη κάποιου ποσού, που δεν φτάνει για να καλύψει ούτε το κόστος για την αγορά εντομοαπωθητικών και εντομοκτόνων, πόσο μάλλον για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων. Και βέβαια, περίσσεψαν οι ανούσιες καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις, τα ευχολόγια και τα παχιά λόγια.

Οι κτηνοτρόφοι χάνουν καθημερινά ζωικό κεφάλαιο, χωρίς να βλέπουν κάποια ανταπόκριση εμπράκτως στις εκκλήσεις για την επιβίωσή τους. Χωρίς να νιώθουν ότι το κεντρικό κράτος και οι αρμόδιοι περιφερειακοί φορείς της πολιτείας αφουγκράζονται την αγωνία τους.

Μπορούμε να μείνουμε θεατές σε αυτή την καταστροφή; Όταν μάλιστα, ξέρουμε τι σημαίνει αυτό για τη ζωή στην ύπαιθρο, την τοπική οικονομία και τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές;
Χάθηκε ήδη, πολύς χρόνος. Ας μη χαθεί και άλλος. Πρέπει όλοι όσοι μπορούμε να κάνουμε κάτι, να βοηθήσουμε, έστω να φωνάξουμε, να αφυπνίσουμε.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μόνη λύση είναι η λήψη προληπτικών μέτρων, αφού θεραπεία για τη νόσο δεν υπάρχει. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζονται ολοκληρωμένα προγράμματα εκρίζωσης της νόσου με συστηματικούς εμβολιασμούς.

Οι κτηνοτρόφοι μας περιμένουν περισσότερα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τους αρμόδιους τοπικούς φορείς, που γνωρίζουν καλά το πρόβλημα και τους τρόπους αποτελεσματικής διαχείρισής του. Απαιτούν, μαχητική διεκδίκηση και χάραξη μίας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής για την προστασία και τη στήριξη του κτηνοτροφικού τομέα. Έναν ρεαλιστικό σχεδιασμό, συστηματικό προγραμματισμό, τεχνογνωσία και τους απαιτούμενους οικονομικούς πόρους για τον περιορισμό και την εξάλειψη των νόσων στο ζωικό κεφάλαιο της περιοχής μας.

Αξιώνουν, λιγότερες κουβέντες από τους ιθύνοντες, κατάλληλη οργάνωση των περιφερειακών Υπηρεσιών, συντονισμό δράσεων, αποφασιστικές πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τους κτηνοτρόφους και μέγιστη αξιοποίηση του σύγχρονου επιστημονικού εξοπλισμού της εποχής μας.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο:
Νέο πλήγμα για τους Έλληνες κτηνοτρόφους ο καταρροϊκός πυρετός-Απαιτείται διεκδικητική φωνή και συγκροτημένο αποτελεσματικό σχέδιο

Συνεχώς γίνεται λόγος για την σημασία της πρωτογενούς παραγωγής, ειδικά στο νομό μας, αλλά μένουμε στα ευχολόγια και στις …προσευχές .

Μετά τις μειωμένες ‘’εξισωτικές αποζημιώσεις ’’, το διαχρονικό πρόβλημα των βοσκοτόπων, την επανεμφάνιση της ευλογιάς, οι Έλληνες κτηνοτρόφοι δέχτηκαν ένα ακόμα σοβαρό πλήγμα με την εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού στα αιγοπρόβατα, που τείνει να πάρει διαστάσεις πανδημίας στη χώρα. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει επιβεβαιώσει συνολικά την ύπαρξη 751 εστιών, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, 19 από τις οποίες βρίσκονται στον Ν. Ιωαννίνων.

Μόνη λύση, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, είναι η λήψη προληπτικών μέτρων, αφού θεραπεία για τη νόσο δεν υπάρχει. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία, εφαρμόζονται ολοκληρωμένα προγράμματα εκρίζωσης της νόσου που βασίζονται στους συστηματικούς εμβολιασμούς με θετικά αποτελέσματα.

Εδώ πάλι, παρόλο που τα πρώτα κρούσματα εμφανίστηκαν τέλη Μαΐου, τα αναγκαία μέτρα διαχείρισης της διάδοσης της νόσου δεν πάρθηκαν αμέσως. Χάθηκε αρκετός πολύτιμος χρόνος. Μόλις τον Ιούλιο, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατένειμε συνολικά, με την 745/2014 ΚΥΑ, το ποσό των 5 εκ. ευρώ, για να καλύψει όχι μόνο τις διάφορες δράσεις εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας, όπως η αγορά εντομοαπωθητικών και εντομοκτόνων, αλλά και τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων. Βέβαια, όταν ο αριθμός των αιγοπροβάτων που έχουν θανατωθεί αριθμεί κάποιες χιλιάδες, είναι προφανές ότι τα χρήματα αυτά σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν. Εξάλλου, παραμένει ασαφές αν οι κτηνοτρόφοι θα αποζημιωθούν, όχι μόνο για τα νεκρά ζώα, αλλά και για τη συνολική ζημιά στην παραγωγή, που θα γίνει εμφανής από την επόμενη χρονιά.

Ο δυναμικός κλάδος της κτηνοτροφίας κατέχει στο Νομό μας πρωταρχικό ρόλο στην περιφερειακή αγροτική ανάπτυξη. Αποτελεί το θεμέλιο, την κορωνίδα του πρωτογενούς τομέα παραγωγής και η στήριξή του είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη διατήρηση του κοινωνικού ιστού στην ύπαιθρο. Είναι μία από τις κύριες πηγές ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας και των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών. Ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας για τα Γιάννενα αλλά και ευρύτερα για την εθνική οικονομία.

Η παρούσα οικονομική συγκυρία, η τεχνολογία, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας (κλίμα, έδαφος κ.α. ) καθώς και η διεθνής στροφή στην επιλογή προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας, προσφέρουν σημαντικά περιθώρια για περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου. Αρκεί, οι αρμόδιοι φορείς να κάνουν τη δουλειά τους.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αντί να κυνηγά το πρόβλημα, αντί να προσπαθεί κάθε φορά να αντιμετωπίσει εκ των υστέρων τέτοιες καταστάσεις, μοιράζοντας πενιχρές αποζημιώσεις, να τις προλαμβάνει. Με κατάλληλες πολιτικές παρεμβάσεις, όπως με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των νόσων στο ζωικό κεφάλαιο, με την καλύτερη εκπαίδευση και ενημέρωση των κτηνοτρόφων, με κάλυψη των ελλείψεων σε κτηνιάτρους στις τοπικές υπηρεσίες και άλλα πολλά.

Οι τοπικές Αρχές, που γνωρίζουν το πρόβλημα, το βάθος του και τις μεθόδους αντιμετώπισής του, αντί να επιδίδονται σε ευχολόγια και εκκλήσεις, σε ανούσιες καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις, σε αναποτελεσματικές προειδοποιήσεις αστυνομικού χαρακτήρα και σε αποσπασματικά μέτρα διαχειριστικής ρουτίνας, να ορθώνουν το ανάστημά τους στην κεντρική εξουσία, διεκδικώντας εθνικό, ρεαλιστικό σχεδιασμό, συστηματικό προγραμματισμό, τεχνογνωσία και τους απαιτούμενους οικονομικούς πόρους για τον περιορισμό και την εξάλειψη των νόσων στο ζωικό κεφάλαιο της περιοχής μας.

Να απαιτούν μία ολοκληρωμένη στρατηγική για τη στήριξη και την τόνωση του κτηνοτροφικού τομέα, να οργανώνουν κατάλληλα τις περιφερειακές Υπηρεσίες και να αναλαμβάνουν συντονισμένες πρωτοβουλίες και δράσεις σε συνεργασία με τους κτηνοτρόφους για την προστασία του ντόπιου ζωικού κεφαλαίου, αξιοποιώντας τον σύγχρονο επιστημονικό εξοπλισμό της εποχής μας. Πολύς χρόνος για επικοινωνιακά παιχνίδια καταναλώθηκε.Είναι η ώρα του πολιτικού πραγματισμού και των πράξεων.

Θανάσης Οικονόμου
πρ Βουλευτής Ν. Ιωαννίνων


Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από xristos.konitsa στις 9/23/2014 03:24:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , , .

0 σχόλια for "Θ. Οικονόμου: " Απαιτείται διεκδικητική φωνή και συγκροτημένο αποτελεσματικό σχέδιο. " "

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες