ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:30 Σεπτεμβρίου 2014
Αναρτήθηκε από Unknown

"Πάγωμα του χρέους" ή στην κατάψηξη η διαγραφή του;

Του Ανδρέα Ζαφείρη.
Δεν είναι η πρώτη φορά , ειδικά το τελευταίο χρόνο, που στελέχη του κόμματος, «προσαρμόζουν» τη συνεδριακή θέση του ΣΥΡΙΖΑ τη σχετική με το θέμα του χρέους. « Επαναδιαπραγματευόμαστε τις δανειακές συμβάσεις και ακυρώνουμε τους επαχθείς όρους τους, θέτοντας ως πρώτο θέμα τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, πραγματοποιώντας λογιστικό έλεγχο».

Αυτή είναι, η γνωστή σε όλους, θέση του συνεδρίου. Εννοείται ότι κάθε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και πρέπει να διατυπώνει προβληματισμούς και προτάσεις, με ...
την διευκρίνιση ότι αυτές απηχούν προσωπικές απόψεις.

Η συνέντευξη του Γ. Δραγασάκη, σχετικά με το «πάγωμα» του χρέους , συζητήθηκε και θα συζητηθεί.
«Αντί για «κούρεμα», μπορεί να υπάρξει απόσυρση του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, δηλαδή ένα μέρος του χρέους να αποσυρθεί από τις αγορές ή τους φορείς που το κατέχουν σήμερα και να κρατηθεί «παγωμένο» στα πλαίσια της ΕΚΤ. Η εν λόγω πρόταση έχει διατυπωθεί από πολλούς ευρωπαίους οικονομολόγους και επιστημονικά ιδρύματα.

Προφανώς και δε πρόκειται για μια απλή λεκτική αντικατάσταση. Η λέξη «απόσυρση» στη θέση της λέξης «διαγραφή». Ο ίδιος ο Γ. Δραγασάκης διευκρινίζει ότι αναφέρεται στη συγκεκριμένη πρόταση για απόσυρση, που έχουν διατυπώσει οι οικονομολόγοι Paris και Wyplosz.

Πρόκειται για ένα σχέδιο, που στη Ελλάδα είχε πρωτοεισηγηθεί ο Φ. Σαχινίδης και ονομάζεται PADRE (Politically Acceptable Debt Restructuring in the Eurozone), σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται η ύπαρξη ενός Οργανισμού Ειδικού Σκοπού (στη περίπτωση αυτή η ίδια η ΕΚΤ, στο εναλλακτικό σενάριο MADRE, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας -ESM) που θα αγοράζει το χρέος που έχουν εκδώσει οι χώρες μέλη της Ευρωζώνης και θα το ανταλλάσσει με ομολογίες μηδενικού επιτοκίου που θα εκδίδουν οι χώρες αυτές.


Η «ανταλλαγή» θα είναι ανάλογη με το μερίδιο της χώρας στο κεφάλαιο της ΕΚΤ.
Στη πράξη βέβαια και τα δύο σχέδια προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα «αναθέρμανσης» της ευρωπαϊκής οικονομίας δίνοντας ώθηση στην «οικονομία-ατμομηχανή» της Γερμανίας και σε καμία περίπτωση δεν ευνοούν χώρες όπως η Ελλάδα. Ειδικά όταν το συγκεκριμένο σχέδιο, όπως έχει εκπονηθεί, προβλέπει ρητά ότι το «…δημόσιο χρέος δε μπορεί να διαγραφεί. Θα πρέπει να εξυπηρετηθεί πλήρως».

Η κατεύθυνση που θα ακολουθήσει τελικά , μια κυβέρνηση με κορμό (ή αυτοδύναμο) το ΣΥΡΙΖΑ, θα κριθεί σε έναν πρωτόγνωρα πυκνό πολιτικό χρόνο. Και η εντολή διακυβέρνησης που θα λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι λευκή χρονοεπιταγή, με ορίζοντα τετραετίας.

Μοναδική του δύναμη θα αποτελεί η δυνατότητα διαμόρφωσης ενός νέου συσχετισμού δύναμης στη κοινωνία , μέσω της ενεργοποίησης του λαϊκού παράγοντα. Και η τήρηση των ριζοσπαστικών του δεσμεύσεων αποτελεί μονόδρομο σε αυτή τη κατεύθυνση. Και δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και όχι το "πάγωμά" του για εκείνο ή το άλλο χρονικό διάστημα και το "φόρτωμά "του σε ανυποψίαστες μελλοντικές γενιές.

iskra.gr


Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από Unknown στις 9/30/2014 12:07:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , .

0 σχόλια for ""Πάγωμα του χρέους" ή στην κατάψηξη η διαγραφή του; "

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες