ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:25 Σεπτεμβρίου 2014
Αναρτήθηκε από Unknown

Παγκόσμια ημέρα καρδιάς 2014. Για την υγεία της καρδιάς.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες και υπολογίζεται ότι περίπου 17.3 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (Ε.Κ.Ε), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς 2014, που έχει ορισθεί την 29η Σεπτεμβρίου, υλοποιεί μια σειρά από...
ενημερωτικές ενέργειες με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τη σημασία της πρόληψης.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που διοργανώθηκε στα πλαίσια των ενεργειών αυτών, μέλη του Δ.Σ της Ε.Κ.Ε, τόνισαν ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων, επηρεάζουν όλες τις ηλικίες, άνδρες και γυναίκες και όλες τις κοινωνικές ομάδες και είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη για συστηματική εξάλειψη των παραγόντων κινδύνου που οδηγούν σε αυτά. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω παρεμβάσεων, κυρίως σε πρωτογενές επίπεδο πρόληψης, με βασικούς άξονες τη μείωση του καπνίσματος, την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, της υπέρτασης και του σακχαρώδη διαβήτη.

Ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Ε, κ. Ιωάννης Καλλικάζαρος, τόνισε την ανάγκη ενημέρωσης του κοινού σχετικά με την Κολπική Μαρμαρυγή, η οποία, με επιπολασμό στο γενικό πληθυσμό περίπου 1%, είναι η συχνότερη αρρυθμία και αποτελεί κύρια αιτία πρόκλησης Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων (ΑΕΕ), ανεξάρτητα εάν πρόκειται για παροξυσμική ή μόνιμη. Μάλιστα, επί κολπικής μαρμαρυγής μη βαλβιδικής αιτιολογίας, τα 2/3 των ΑΕΕ είναι αποτέλεσμα καρδιακών εμβόλων. Μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου το 90% αυτών των ΑΕΕ είναι αποτέλεσμα θρόμβων που εδράζονται στον αριστερό κόλπο της καρδιάς. Δυστυχώς, αυτά τα επεισόδια είναι ιδιαίτερα καταστροφικά και με πολύ άσχημη πρόγνωση.

Ο κ. Καλλικάζαρος, επίσης, ανέφερε στοιχεία σχετικά με τη Φλεβική Θρομβοεμβολή, μια νόσο με την οποία διαγιγνώσκονται πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι στην Ευρώπη κάθε χρόνο ενώ εκτιμάται ότι 543,454 θάνατοι σε ετήσια βάση σχετίζονται στην Ευρώπη με την Εν τω Βάθει Φλεβική Θρόμβωση, τη μια εκ των δύο μορφών της νόσου, αριθμός τουλάχιστον διπλάσιος από το άθροισμα θανάτων από AIDS (5,860), από καρκίνο του πνεύμονα (86,831), του προστάτη (86,831) και από τροχαία (53,599). Για τη θεραπεία της νόσου, νέα επιστημονικά δεδομένα που ανακοινώθηκαν στο πρόσφατο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC Congress 2014), κατέδειξαν συγκρίσιμη αποτελεσματικότητα για τα νεότερα από του στόματος αντιπηκτικά σε σχέση με την καθιερωμένη θεραπεία με παράλληλη ελάττωση της συχνότητας αιμορραγίας. Ενδεικτικά, η απιξαμπάνη, που πολύ πρόσφατα έλαβε ένδειξη για θεραπεία της φλεβικής θρομβοεμβολής, μείωσε κατά 69% τον κίνδυνο αιμορραγίας σε σχέση με τη χορήγηση ενοξαπαρίνης και ανταγωνιστών της βιταμίνης Κ.

Ο κ. Στέφανος Φούσας, νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Ε.Κ.Ε, με τη σειρά του, αναφέρθηκε στην επαναγγείωση του μυοκαρδίου, μια από τις κυριότερες μεθόδους θεραπείας στην καρδιολογία. Τόνισε ότι η απόφαση για την εφαρμογή της θεραπείας αυτής πρέπει να λαμβάνεται από την Καρδιαγγειακή ομάδα (Καρδιολόγος, Καρδιοχειρουργός και Αναισθησιολόγος) και κατόπιν ενδελεχούς εξέτασης της πάθησης και της συμπτωματολογίας του ασθενούς, την ανατομία των αρτηριών της καρδιάς και τη φυσιοπαθολογία, προκειμένου να επιτυγχάνεται το μέγιστο όφελος για τον ασθενή.

Οι στόχοι της επαναιμάτωσης είναι πρώτον, η βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς και δεύτερον η επιμήκυνση του προσδόκιμου επιβίωσης. Εάν ο ασθενής έχει Οξύ Στεφανιαίο Σύνδρομο, η επείγουσα επαναιμάτωση παίζει τον πρωτεύοντα ρόλο, ενώ όταν ο ασθενής έχει σταθερή στηθάγχη τότε πρωτεύοντα ρόλο παίζει η αγγειοπλαστική. Μόνο με σαφή κριτήρια λαμβάνονται οι τελικές αποφάσεις για την επαναιμάτωση. Ειδικές υποκατηγορίες ασθενών είναι οι ζαχαροδιαβητικοί και οι ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια. Στην επαναιμάτωση είτε ακολουθούμε αορτοστεφανιαία παράκαμψη είτε αγγειοπλαστική πρέπει να προστίθεται και η κατάλληλος φαρμακευτική αγωγή. Η μελέτη SYNTAX έδειξε ότι δεν υπάρχει διαφορά στη θνητότητα στα 5 χρόνια στην αορτοστεφανιαία παράκαμψη και στην αγγειοπλαστική.

Ο κ. Ιωάννης Βλασερός, Γ. Γραμματέας της Ε.Κ.Ε, αναφέρθηκε στη μυοκαρδίτιδα, τη φλεγμονώδη επεξεργασία του μυοκαρδίου. Η νόσος μπορεί να προσβάλλει πέραν των μυοκυττάρων, του διάμεσου ιστού και των αιμοφόρων αγγείων, ακόμη και το περικάρδιο του ασθενούς και ενδέχεται να προκληθεί από οιονδήποτε λοιμογόνο παράγοντα. Τα συχνότερα αίτια είναι οι μικροβιακές και οι ιογενείς λοιμώξεις, η υπεραιευσθησία ή τοξικότητα σε φάρμακα αλλά και φυσικοί παράγοντες, όπως η ακτινοβολία και η υποθερμία. Στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων, η πρόγνωση της νόσου, εφόσον γίνει διάγνωση και χορηγηθεί θεραπεία, είναι καλή και η νόσος υποχωρεί πλήρως.

Ωστόσο ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών ενδέχεται να είναι ασυμπτωματικό, εξαιτίας της κάλυψης των εκδηλώσεων της μυοκαρδίτιδας από τα συμπτώματα της γενικής λοίμωξης και ο ασθενής, μέσα σε διάστημα λίγων χρόνων, να αναπτύξει χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια ή να εκδηλωθεί αιφνίδιος θάνατος. Είναι ιδιαίτερα σημαντική, λοιπόν, η χρόνια παρακολούθηση των ασθενών, μετά την αποδρομή της οξείας φάσης της νόσου, προκειμένου να αποφευχθεί η εξέλιξή της σε επίπεδα καρδιακής ανεπάρκειας.

Δράσεις της Ε.Κ.Ε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς 2014:
• Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου: Τοποθέτηση περιπτέρου, με υγειονομικό εξοπλισμό για καρδιολογικό screening (εξέταση) κοινού στην οδό Βουκουρεστίου στο City Link. Θα συμμετέχουν Εθελοντές Καρδιολόγοι για να προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες στο κοινό και θα δοθεί ενημερωτικό υλικό στο κοινό

• Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου: Ποδηλατάδα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας για την προώθηση της τακτικής άσκησης ως σημαντικό παράγοντα για την υγεία της καρδιάς. Οι ποδηλάτες θα συγκεντρωθούν στο Ζάππειο στις 17.00.

• Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014: Συνδιοργάνωση Αγώνα Δρόμου “CARDIO RUN” και σύνθημα “Τρέξε με την καρδιά σου για την καρδιά σου” με την Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής και του Συλλόγου Ολυμπιονικών, αφιερωμένος στην Υγεία της Καρδιάς. Στον αγώνα θα συμμετέχουν γυναίκες και άνδρες μέλη γυμναστηρίων και φίλοι του δρομικού κινήματος.


Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από Unknown στις 9/25/2014 02:44:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , .

0 σχόλια for "Παγκόσμια ημέρα καρδιάς 2014. Για την υγεία της καρδιάς."

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες