ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:24 Οκτωβρίου 2014
Αναρτήθηκε από Unknown

Ρ. Μακρή; " Πότε θα ανθίσουνε τούτοι οι τόποι; "

Κατάθεση της με αριθμ. πρωτ. 3847/21-10-14 Ερώτησης, της Βουλευτού Ν. Κοζάνης κας Ραχήλ Μακρή με θέμα «Θα επιτρέψετε την ολοκληρωτική καταστροφή της ιστορικής κατοικίας στη Κορυτσά, του Έλληνα νομπελίστα ποιητή μας, Γιώργου Σεφέρη;»

Ραχήλ Μακρή: «Πότε θα ανθίσουνε τούτοι οι τόποι; Πότε θα έρθουν καινούργιοι άνθρωποι, να συνοδεύσουνε τη βλακεία στην τελευταία της ...
κατοικία;»

Τα λόγια του νομπελίστα ποιητή μας αποδεικνύονται προφητικά, καθώς καταρρέει το σπίτι στην Κορυτσά, όπου συνέγραψε πολλά από τα έργα του. Την ίδια ώρα η Ελληνική Κυβέρνηση αδιαφορεί για τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ του Ελληνικού Λαού, που βρίσκονται δεσμευμένα, σε τραπεζικό λογαριασμό της Αλβανίας

Η ιστορική κατοικία στην Κορυτσά, αγοράστηκε από το Ελληνική Πολιτεία το 1998 με την προοπτική να ανακατασκευάσει. Ωστόσο, μέχρι σήμερα παρά το βανδαλισμό που υπέστη, οι κυβερνήσεις των κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν λάβει ουδεμία μέριμνα για την αποκατάσταση και αξιοποίηση της. Οι πόροι υπάρχουν. Απαιτείται γενναία πολιτική απόφαση, την οποία δεν φαίνεται να διαθέτει η Συγκυβέρνηση.

Αξιοποιώντας δημοσιευμένες πληροφορίες από το Ελληνικό προξενείο η Βουλευτής Ν. Κοζάνης, κα Ραχήλ Μακρή, κατέθεσε την με αρ. πρωτ. 3847/21-10-14 Ερώτηση, καλώντας την Ελληνική Πολιτεία, να υλοποιήσει την υποχρέωση της για τη διασφάλιση της εθνικής περιουσίας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην Κορυτσά.


ΜΑΚΡΗ ΡΑΧΗΛ Βουλευτής Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς: Πολιτισμού και Αθλητισμού,
Εξωτερικών
Οικονομικών

Θέμα: «Θα επιτρέψετε την ολοκληρωτική καταστροφή της ιστορικής κατοικίας στη Κορυτσά, του Έλληνα νομπελίστα ποιητή μας, Γιώργου Σεφέρη;»

Σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας "axortagos.gr", στις 18 Νοεμβρίου του 2013, αναφέρονται τα εξής: "Το σπίτι όπου έζησε ο μεγάλος Έλληνας ποιητής, Γιώργος Σεφέρης, τη διετία 1936-1937 κινδυνεύει με κατάρρευση, προειδοποιεί ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Κορυτσά, Γιάννης Πεδιώτης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για ένα ιστορικό οίκημα που ανήκει στο ελληνικό δημόσιο. Το σπίτι, στο οποίο ο Σεφέρης έγραψε ορισμένα από τα πιο σημαντικά έργα του, αποτελεί τοπόσημο για την ελληνική κουλτούρα και ιστορία και, παρά τις καταστροφές που υπέστη κατά την περίοδο των μεγάλων αναταραχών στην Αλβανία, το 1997, εξακολουθεί να θεωρείται σύμβολο για τη χώρα μας.

Πριν από λίγους μήνες ο κ. Πεδιώτης έκανε έκκληση να σωθεί το κτίριο όπου έμενε κι εργαζόταν ο Γιώργος Σεφέρης κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Κορυτσά. Πρόκειται για ένα ιστορικό νεοκλασικό, στο κέντρο της πόλης, που αγόρασε η ελληνική πολιτεία το 1998 έναντι του ποσού των περίπου 100.000 δολαρίων και, σήμερα, καταρρέει, αφημένο στο έλεος καταπατητών κι εμπόρων οικοδομικών υλικών. Το κτίσμα υπέστη μεγάλες ζημιές από πυρκαγιά, κατά τις αναταραχές που είχαν ξεσπάσει το 1997 με την περιβόητη υπόθεση των «πυραμίδων». Για την αναστήλωση του κτιρίου έχει εκπονηθεί μελέτη και το κόστος για την υλοποίηση των εργασιών εκτιμάται γύρω στις 300.000 ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Πεδιώτη, το σχετικό αίτημα του οποίου προς τις αρμόδιες αρχές του ελληνικού κράτους δεν βρήκε ανταπόκριση, εξαιτίας της πολύ δύσκολης οικονομικής συγκυρίας.

«Η πρότασή μου ήταν να πάρουμε ένα δάνειο από το εδώ παράρτημα της Εθνικής Τράπεζας, η δόση του οποίου θα ήταν μικρότερη από το ενοίκιο που πληρώνουμε για τη στέγαση του προξενείου σε άλλο κτίριο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πεδιώτης, εξηγώντας πως πρόκειται για ένα κτίριο, που με την αναστήλωσή του θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την πόλη. «Δυστυχώς, έχουμε πέσει στη δίνη μίας πολύ άσχημης οικονομικής κατάστασης» επισήμανε ο Έλληνας διπλωμάτης. Αρνητική ήταν η απάντηση που έλαβε και από ορισμένα ιδρύματα και φορείς- άλλα δεν έχουν απαντήσει ακόμη- στα οποία αποτάθηκε ζητώντας τη συνδρομή τους. Ωστόσο, ο ίδιος είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τις προσπάθειες για να σωθεί το κτίριο, το οποίο, όπως λέει χαρακτηριστικά, «έχει “δει” όλο τον 20ο αιώνα, έχει παρελάσει από μπροστά του όλη η ιστορία»".

Σε άλλο σημείο του δημοσιεύματος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κορυτσά Γιάννης Πεδιώτης τονίζει το ακόλουθο: " Είναι ένα κτίριο του 1900, νεοκλασικού ρυθμού, ένα από τα πρώτα και πιο σπάνια αρχοντικά της Κορυτσάς και ανήκε στην οικογένεια Τουρτούλη, μια από τις πιο ιστορικές οικογένειες του τόπου. Από εκεί έχουν 'περάσει' όλα τα σημαντικά γεγονότα του 20ού αιώνα που αφορούν την Ελλάδα και την Αλβανία, ωστόσο οι ταραχές του 1997 άφησαν επάνω του τα σημάδια της καταστροφής. Το 1998 αγοράστηκε από το ελληνικό κράτος και μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει βήματα για την ανακατασκευή του."

Σας υπενθυμίζω ότι στις 18 Νοεμβρίου 2013 κατάθεσα την με αρ. πρωτ. 3890/18-11-13 Ερώτηση με θέμα «Την ώρα που ο πολιτισμός εντός των συνόρων στενάζει, εκατομμύρια ευρώ μοιράζονται στις όμορες χώρες», η οποία αφορούσε στην πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να συμβάλλει χρηματοδοτικά με ένα ποσό περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ, στην κατασκευή του Εθνικού Θεάτρου της Αλβανίας, στο κέντρο των Τιράνων, και ζητούσα ποια θα ήταν τα ανταποδοτικά οφέλη που ελάμβανε η Ελλάδα για αυτές τις ενέργειες καθώς και εάν η κάλυψη του ανωτέρω ποσού θα γινόταν από κοινοτικούς ή από εθνικούς πόρους και βάση ποιών προγραμμάτων. Απαντώντας με το με αρ. πρωτ. 21/501/ΑΣ 59441 έγγραφό του, το Υπ. Εξωτερικών, υπογράμμισε ότι "με το άρθρο 2 της Διμερούς Συμφωνίας Αναπτυξιακής Συνεργασίας Ελλάδος – Αλβανίας, που υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2001, η χώρα μας ανέλαβε να στηρίξει, με ποσόν 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, την ανέγερση στα Τίρανα νέου κτιρίου θεάτρου, το οποίο θα λειτουργούσε ως Εθνικό Θέατρο της Αλβανίας…….το ποσό των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ κατετέθη σε ειδικό λογαριασμό της Τραπέζης της Αλβανίας τον Ιανουάριο του 2002, ο οποίος παραμένει έκτοτε αδρανής".

Κατόπιν των ανωτέρω στις 9 Ιανουαρίου 2014 επανήλθα με την αριθμ. πρωτ. 5288/660 9-1-14 Ερώτηση-Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, συνερώτηση με τον Βουλευτή Επικράτειας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, κο Τ. Κουίκ, με θέμα: «Παραμένουν για δεκαετίες αδρανή εκατομμυρία ευρώ των Ελλήνων πολιτών σε τράπεζες του εξωτερικού;». Το Υπουργείο Εξωτερικών απάντησε με το υπ. αρ. 21/5/ΑΣ 1607 έγγραφο του, σημειώνοντας τα ακόλουθα: "Η μη έως τώρα υλοποίησή του οφείλεται στην αλβανική πλευρά. Κατά συνέπεια, το ποσό παρέμεινε δεσμευμένο σε τραπεζικό λογαριασμό, καθ’ όλο το διάστημα έως σήμερα, κατά το οποίο καταβάλαμε συνεχείς προσπάθειες για την έναρξη του έργου. Δεδομένου ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί αναληφθείσα υποχρέωση της χώρας ως προς την παροχή αναπτυξιακής βοήθειας προς τρίτες χώρες, ουδόλως συνδέεται με τη λήψη μέτρων οικονομικής ή κοινωνικής πολιτικής εντός της Ελλάδας. Νέο στοιχείο είναι το αίτημα της Αλβανικής πλευράς το παραπάνω ποσό να διατεθεί τελικά όχι για το κτήριο του Εθνικού Θεάτρου αλλά της Όπερας. Αίτημα για το οποίο δεν έχουμε λόγο να μην συμφωνήσουμε. "

Συνάγεται, λοιπόν, το συμπέρασμα ότι δεσμεύτηκαν 2,5 εκατομμύρια ευρώ επί 12 χρόνια για το τίποτα. Ότι εκατομμύρια ευρώ μοιράστηκαν σε αδρανείς τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού για έργα συμβολικής σημασίας, σε περίοδο ανθρωπιστικής κρίσης, την ώρα που ο Ελληνικός Λαός στενάζει από την μνημονιακή πολιτική λιτότητας, και σημαντικότατα ιστορικά μνημεία για τη χώρα μας, όπως είναι το σπίτι του μεγάλου νομπελίστα Έλληνα ποιητή, Γιώργου Σεφέρη, καταρρέει στη Κορυτσά.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
1. Αληθεύουν τα καταγγελλόμενα στο ανωτέρω δημοσίευμα;
2. Σε ποιές ενέργειες έχετε προβεί προκειμένου για την αναστήλωση της ιστορικής κατοικίας του νομπελίστα ποιητή μας;
3. Αληθεύει ότι έχει εκπονηθεί μελέτη ύψους 300.000 ευρώ για την αναστήλωση του κτιρίου;
4. Εάν ναι, σε ποιο στάδιο βρίσκεται; Πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί και εάν έχει ολοκληρωθεί, με ποιο τρόπο προτίθεστε να την αξιοποιήσετε;
5. Υφίστανται πόροι για την αναστήλωση του κτηρίου;
6. Εάν ναι, με ποιο χρονοδιάγραμμα θα τους αξιοποιήσετε;
7. Εάν όχι, υφίστανται η δυνατότητα αξιοποίησης μέρους των 2,5 εκατομμυρίων ευρών που έχουν δεσμευτεί σε τραπεζικό λογαριασμό της Αλβανίας, δίχως να αξιοποιούνται;
8. Θα επιτρέψετε την ολοκληρωτική καταστροφή του κτηρίου από φυσικά και μη φαινόμενα ή θα το αναστηλώσετε προκειμένου να στεγάσει αξιοπρεπώς το Ελληνικό Προξενείο, εξοικονομώντας τα χρήματα που σήμερα δίνονται για ενοίκιο;


Η ερωτώσα Βουλευτής,
Μακρή Ραχήλ
Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από Unknown στις 10/24/2014 11:20:00 π.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , .

0 σχόλια for "Ρ. Μακρή; " Πότε θα ανθίσουνε τούτοι οι τόποι; " "

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες