ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:16 Οκτωβρίου 2014
Αναρτήθηκε από xristos.konitsa

Σταύρος Καλογιάννης προς Υπουργό ΠΕΚΑ Ι. Μανιάτη:

 Πολύ θετική εξέλιξη για την περιοχή μας η προώθηση των διαδικασιών για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην περιοχή των Ιωαννίνων.

Όμως, χωρίς ολοκληρωμένο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό δεν μπορεί το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων να αναπτυχθεί, εάν μάλιστα για την ανάπτυξή του μοναδικός μας γνώμονας θέλουμε να...
είναι η αειφορία.

Για τα θέματα που αφορούν το Νομό Ιωαννίνων συζήτησε ο Σταύρος Καλογιάννης με τον Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Γιάννη Μανιάτη που βρίσκεται στα Ιωάννινα, στον οποίο παρέδωσε και σχετικό υπόμνημα.
Αρχικώς ο Σταύρος Καλογιάννης δήλωσε ότι είναι πολύ θετική εξέλιξη για την περιοχή μας η προώθηση των διαδικασιών για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην περιοχή των Ιωαννίνων. Η πρόσφατη κύρωση της Σύμβασης μίσθωσης από την Βουλή, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ουσιαστική συμμετοχή του εν λόγω κλάδου στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Μπορεί πλέον να διαμορφωθεί ένα νέο παραγωγικό μοντέλο στην αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, που θα προσφέρει ισχυρά οικονομικά αντισταθμιστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία, νέες θέσεις εργασίας αλλά και σημαντικά δημόσια έσοδα.
Όμως, όπως δήλωσε ο Σταύρος Καλογιάννης, δεν μπορούμε να μιλάμε για αειφόρο ανάπτυξη χωρίς ολοκληρωμένο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό.

Επανέφερε δε, για πολλοστή φορά, τα θέματα του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων, του Προεδρικού Διατάγματος προστασίας της λίμνης Παμβώτιδας και την αναθεώρηση του Περιφερειακού χωροταξικού σχεδίου Ηπείρου, τα οποία είναι αλληλένδετα και εκκρεμούν εδώ και χρόνια στο ΥΠΕΚΑ. Όμως, οι χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού επιτείνουν τη σύγχυση για την ακολουθούμενη από το ΥΠΕΚΑ τακτική αντιμετώπισης αυτών των ζητημάτων που φαίνεται να παραπέμπονται στις καλένδες.

Πρόκειται για τρεις μεγάλες εκκρεμότητες, οι οποίες έχουν μηδενικό κόστος εφαρμογής, έχουν καθυστερήσει επί μακρόν, καθηλώνοντας πολλούς τομείς και δραστηριότητες, όπως η οικοδομή, οι μεταφορές, η επιχειρηματικότητα, ο τουρισμός, που θα έδιναν τεράστια ώθηση στο νομό Ιωαννίνων και στην Ήπειρο γενικότερα.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΕΛ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
Βουλευτής Ν. Ιωαννίνων – Νέα Δημοκρατία

Αξιότιμο κύριο
Ιωάννη Μανιάτη
Υπουργό ΠΕΚΑ
Ιωάννινα, 15.10.2014
Θέμα: Εκκρεμότητες του Υπουργείου ΠΕΚΑ στην ΠΕ Ιωαννίνων

Κύριε Υπουργέ,
Με αφορμή την επίσκεψη σας στα Ιωάννινα θα ήθελα κατ’ αρχήν να επισημάνω ότι είναι πολύ θετική εξέλιξη η προώθηση των διαδικασιών για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην περιοχή των Ιωαννίνων.

Όπως είναι γνωστό, με τον Ν. 4300/2014 κυρώθηκε η σχετική Σύμβαση μίσθωσης, που υπεγράφη τον Μάιο 2014, μεταξύ του ΥΠΕΚΑ και των αναδόχων εταιρειών.

Με την υπογραφή της Σύμβασης επανεκκινείται η διαδικασία έρευνας υδρογονανθράκων στη χώρα μας, δημιουργώντας προϋποθέσεις για ουσιαστική συμμετοχή του εν λόγω κλάδου στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Εκτιμώ ότι μπορεί να διαμορφωθεί ένα νέο παραγωγικό μοντέλο στην αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, που θα προσφέρει ισχυρά οικονομικά αντισταθμιστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία, νέες θέσεις εργασίας αλλά και σημαντικά δημόσια έσοδα. Με την ευκαιρία της παρουσίας σας στα Ιωάννινα, σας ενημερώνω για τα σοβαρά εκκρεμή θέματα, αρμοδιότητας του Υπουργείου σας, που αφορούν στο νομό Ιωαννίνων:

1. Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων
Η μεγαλύτερη χωροταξική πολεοδομική παρέμβαση στο Ν. Ιωαννίνων αφορά το “Ρυθμιστικό Σχέδιο και Πρόγραμμα προστασίας περιβάλλοντος Ιωαννίνων”, στο οποίο περιλαμβάνονται όλοι οι ΟΤΑ του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.

Το Ρυθμιστικό Σχέδιο δίνει τις βασικές κατευθύνσεις για την χωρική οργάνωση, την αειφόρο ανάπτυξη του λεκανοπεδίου και την προστασία του οικοσυστήματος της λίμνης Παμβώτιδας. Η μελέτη του Ρυθμιστικού και η διαβούλευση με τους Φορείς του Νομού έχουν ολοκληρωθεί από το 2009! Απομένει η θεσμοθέτησή του με Προεδρικό Διάταγμα.

Όμως, παρά τις δεκάδες (γραπτές και προφορικές) διαβεβαιώσεις της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ στις Ομιλίες και Ερωτήσεις μου στη Βουλή την τελευταία πενταετία, δεν έχει προωθηθεί η σχετική διαδικασία. Η μη θεσμοθέτηση του Ρυθμιστικού δεν επιτρέπει, πέραν των άλλων, την έγκριση των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων όλων των πρώην Καποδιστριακών Δήμων του λεκανοπεδίου (Ιωαννίνων, Παμβώτιδας, Ανατολής, Περάματος, Πασσαρώνας), που είναι έτοιμα από το 2009. Η μη έγκρισή τους έχει τεράστιες επιπτώσεις σε χωροταξικά, πολεοδομικά, περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά θέματα. Επισημαίνω για πολλοστή φορά ότι η θεσμοθέτηση του Ρυθμιστικού δεν κοστίζει ούτε ένα ευρώ ενώ, αντιθέτως, μπορεί να επιφέρει μεγάλα οφέλη.

Πριν από 3½ μήνες, στις 3 Ιουλίου 2014, απαντώντας σε Ερώτησή μου στη Βουλή δηλώνατε ότι: «το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία της Παμβώτιδας προωθείται και δεν έχει πλέον κανένα πρόβλημα. Για το Προεδρικό Διάταγμα του Ρυθμιστικού, μέσα στις επόμενες μέρες ολοκληρώνεται η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το μελετητή». Μόλις χθες όμως, σε δηλώσεις σας αναφέρατε ότι το Ρυθμιστικό «θα ενταχθεί στο Περιφερειακό Χωροταξικό της Ηπείρου». Εάν όντως γίνει αυτό, εκτός του ότι το ΥΠΕΚΑ αλλάζει αναιτιολόγητα για πολλοστή φορά την άποψή του για το Ρυθμιστικό, ουσιαστικά παραπέμπει τη μεγάλη αυτή χωροταξική παρέμβαση στις καλένδες, πράγμα μη αποδεκτό.

2. Προστασία λίμνης Παμβώτιδας
Για την προστασία της λίμνης Παμβώτιδας και του οικοσυστήματός της (περιοχή δικτύου «Natura 2000») εκκρεμεί από το ΥΠΕΚΑ η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Είναι άμεσα συνδεδεμένο με το ΠΔ του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων και η έκδοσή του επείγει. Παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις από πλευράς ΥΠΕΚΑ για την ολοκλήρωσή του, δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία θετική εξέλιξη γι’ αυτό το θέμα.

3. Νέο Χωροταξικό σχέδιο Περιφέρειας Ηπείρου
Τον Φεβρουάριο του 2012 ανατέθηκε από το Υπουργείο ΠΕΚΑ η εκπόνηση της μελέτης «Αξιολόγηση, Αναθεώρηση και Εξειδίκευση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΠΠΧΣΑΑ) Περιφέρειας Ηπείρου», το οποίο ισχύει από το 2003 και είναι εν πολλοίς ανεπίκαιρο.

Η μελέτη θα εκπονείτο σύμφωνα με τις σχετικές προδιαγραφές σε δύο φάσεις:
Η Α΄ φάση αφορούσε στην αξιολόγηση της εφαρμογής του θεσμοθετημένου Περιφερειακού Πλαισίου και έχει ολοκληρωθεί.
Η Β’ Φάση χωρίζεται σε δύο στάδια: α) το Β1 (αφορά στην αναθεώρηση του θεσμοθετημένου Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου και την εκπόνηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ)), και β) το Β2 (περιλαμβάνει την οριστικοποίηση των διατυπώσεων του προηγούμενου σταδίου (Β1), μετά από γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου και των εμπλεκόμενων φορέων).

Το Β1 στάδιο έχει υποβληθεί στο ΥΠΕΚΑ τον Φεβρουάριο του 2014. Έκτοτε, και ενώ έχει μεσολαβήσει χρονικό διάστημα πλέον των οκτώ (8) μηνών, το Β1 στάδιο δεν έχει καν αποσταλεί στην Περιφέρεια Ηπείρου για διαβούλευση και γνωμοδότηση! Καταλαβαίνει κανείς ότι είναι αβέβαιος ο χρόνος ολοκλήρωσης και του νέου Χωροταξικού της Ηπείρου.
Έχω φέρει το θέμα στη Βουλή με Ερώτησή μου (αρ. πρωτ.: 2137/01.09.2014), η οποία δυστυχώς δεν έχει απαντηθεί.

Κύριε Υπουργέ, χωρίς ολοκληρωμένο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό δεν μπορεί το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, όπου ζει και εργάζεται το 80% του πληθυσμού του νομού, να αναπτυχθεί, εάν μάλιστα για την ανάπτυξή του γνώμονας μας θέλουμε να είναι η αειφορία.
Παρακαλώ να δώσετε στους συμπολίτες μας αξιόπιστα χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση αυτών των τριών μεγάλων θεμάτων.

Με εκτίμηση
Σταύρος Ελ. Καλογιάννης


Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από xristos.konitsa στις 10/16/2014 01:34:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , , .

0 σχόλια for "Σταύρος Καλογιάννης προς Υπουργό ΠΕΚΑ Ι. Μανιάτη:"

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978036373 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.

Αναγνώστες