ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:27 Νοεμβρίου 2014
Αναρτήθηκε από xristos.konitsa

Εκδήλωση για τον παιδευτικό ρόλο των Μ.Μ.Ε. από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Ρεπορτάζ: Νίκος Σουτόπουλος.
Φωτογραφία: Κατερίνα Βύρου.
Σε ένα κατάμεστο από φοιτητές και κόσμο αμφιθέατρο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα τον παιδευτικό ρόλο των ΜΜΕ που διοργάνωσε το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014 στο Αμφιθέατρο του...
Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

«Τα ΜΜΕ σε εποχή κρίσης: Εκπαιδεύουν ή χειραγωγούν; - Μια συζήτηση για τον παιδευτικό ρόλο των μέσων μαζικής επικοινωνίας» ήταν το θέμα της εκδήλωσης, που κατάφερε να εμπλέξει σε έναν ανοιχτό διάλογο για την παιδευτική λειτουργία της δημοσιογραφικής γλώσσας τους φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 

Από αριστερά Γ. Κεϊσογλου δημοσιογράφος, Β. Κούτρας καθηγητής Π.Τ.Ν. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ν. Τσιτσανούση- Μαλλίδη επικ. καθηγήτρια Π.Τ.Ν. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Χ. Μπεχλιβάνος δημοσιγράφος.

Στην εκδήλωση συζήτησαν οι κ.κ. Γιάννης Κεΐσογλου, Δημοσιογράφος, μέλος Ένωσης Συντακτών Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων, Βασίλης Κούτρας, Καθηγητής Π.Τ.Ν. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Χρήστος Μπεχλιβάνος, Δημοσιογράφος, πρ. Πρόεδρος Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Εύβοιας, Στ. Ελλάδος και Πρόεδρος του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης, Γιώργος Φιλιππάκης, Δημοσιογράφος, μέλος Δ.Σ. Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, Ιορδάνης Χασαπόπουλος, Δημοσιογράφος MEGA CHANNEL. Την εκδήλωση χαιρέτησαν οι κ.κ. Γεώργιος Καψάλης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Μαρία Σακελλαρίου, Πρόεδρος Π.Τ.Ν., Αν. Καθηγήτρια και Θανάσης Παπανδρόπουλος, Διεθνής Πρόεδρος Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων. .


Ο Χρ. Μπεχλιβάνος- Δημοσιογράφος Θεσσαλίας 
Την εκδήλωση συντόνισε η κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Επίκ. Καθηγήτρια Π.Τ.Ν. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων η οποία και μας ανέφερε στη συνέχεια ότι όπως προέκυψε και από την εκδήλωση «ο δημοσιο-γραφικός λόγος θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί σήμερα ως ένα διακεκριμένο και θεμελιώδες κομμάτι της μαζικής επικοινωνίας, της διαδικασίας δηλαδή εκείνης στο πλαίσιο της οποίας πρόσωπα ή κοινωνικές ομάδες χρησιμοποιούν τα μέσα του Τύπου, του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης, προκειμένου να μεταδώσουν σε ένα ανώνυμο, ετερογενές και διασκορπισμένο κοινό ένα μήνυμα με γνωστικό, αλλά και υποβλητικό και συγκινησιακό περιεχόμενο, το οποίο ασκεί επίδραση στη νοοτροπία, τις αξίες και γενικά τον τρόπο θεώρησης των πραγμάτων. Κι αυτό διότι ο δημοσιογραφικός λόγος δεν μεταβιβάζει μόνον ρητές πληροφορίες, αλλά και άρρητες (ιδέες, απόψεις, μηνύματα, αντιλήψεις). Κι αυτή ακριβώς η ιδιότητά του τον κάνει να μην επιτελεί μόνον τη λειτουργία της ενημέρωσης, αλλά και σωρεία άλλων λειτουργιών, όπως για παράδειγμα σε σχέση με την κατασκευή πραγματικοτήτων, οι οποίες διαμορφώνουν ατομικές και συλλογικές ιδεολογίες, αλλά και στάσεις και στερεότυπα».


«Ο σύγχρονος τηλεοπτικός δημοσιογραφικός λόγος, πέραν των διαφόρων πρωτογενών λειτουργιών (ενημέρωση-πληροφόρηση, διαμεσολάβηση κ.α.) τις οποίες επιτελεί και επιδιώκει να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εμπορική απήχηση, ως ένα πολιτισμικό αγαθό, που όμως πλέον είναι και εμπορευματικό, ιδιαίτερα για τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, που στηρίζουν ένα μεγάλο μέρος των εσόδων τους στη διαφήμιση. Για να επιτυγχάνεται όμως μία τέτοια επιδίωξη, προϋποτίθεται το εμπορικό προϊόν του δημοσιογραφικού λόγου να εξασφαλίζει μία σημαντική επίδραση στο τηλεοπτικό κοινό, επίδραση η οποία προαπαιτεί με τη σειρά της ένα «άνοιγμα» των media σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κοινωνικά στρώματα και ιδιαιτέρως λαϊκά», κατέληξε η κα Τσιτσανούδη.


Ο Γ. Φιλιππάκης δημοσιογράφος μέλος Δ.Σ. Ένωσης Συντακτών ημερήσιων εφημερίδων Αθηνών


Μέσα από ένα γόνιμο διάλογο και παρεμβάσεις μεταξύ των εισηγητών αλλά και των παρευρισκομένων ακροατών έγινε σαφές σε όλους ότι στις μέρες μας το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ που τείνει να γίνει ολιγοπωλιακό, έχει ανυπολόγιστη πληροφοριακή, πολιτική και προπαγανδιστική δύναμη, καθώς η όποια ιδεολογική επιβάρυνσή τους μπορεί να είναι συχνά απόρροια της πρόσδεσής τους σε οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες, που χρησιμοποιούν τα μέσα ενημέρωσης ως εργαλεία και οχήματα για την αύξηση της επιρροής τους. Κατά συνέπεια ο κίνδυνος του αποπροσανατολισμού είναι και υπαρκτός και υπολογίσιμος. Θετικό γεγονός, παρ’ όλα αυτά είναι η εξάπλωση της χρήσης του διαδικτύου που «αμφισβητεί» τη «κατεστημένη» ενημέρωση, δίνοντας «πλουραλιστικό» χαρακτήρα στην ενημέρωση, λειτουργώντας στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός κριτικού πολίτη με άποψη στα σύγχρονα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα.


Για την την PANHELLENIC POST.


Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από xristos.konitsa στις 11/27/2014 10:39:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , , .

0 σχόλια for "Εκδήλωση για τον παιδευτικό ρόλο των Μ.Μ.Ε. από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων."

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες