ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:6 Νοεμβρίου 2014
Αναρτήθηκε από Unknown

Αριστουργηματική παράσταση: " Ήπειρος. Ένας πολιτιστικός θησαυρός."

Υπό την αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια.

O ζωντανός Θρύλος του κλαρίνου ο Πετρο Λούκας Χαλκιάς, με 60 συντελεστές επί σκηνής & Αριστουργηματικές Φορεσιές – Κοσμήματα από το Λύκειο Ελληνίδων Ιωαννίνων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 8.30 μμ την Παρασκευή 14 Nοεμβρίου 2014, για την παγκόσμια (28 Οκτωβρίου) και πανελλήνια ημε΄ρα Δωρεάς Οργάνων και...
Ιστών (1η Νομεβρίου).

Μια παράσταση με μουσκικούς σχεδιασμούς σε πρώτη εκτέλεση στους πεντατονικούς ήχους της Ηπείρου. Για πρώτη φορά μαζί οι μεγαλύτεροι της Ηπείρου δεξιοτέχνες του κλαρίνου και τραγουδιστές.

Σταυρος Καψάλης,
Νίκος Φιλιππίδης,
Γιώργος Κωτσινης,
Χαράλαμπος Χαλκιάς, (κλαρίνα)

Αντώνης Κυρίτσης,
Σάββας Σιάτρας ,
Κώστας Τζίμας ,
Παγώνα Αθανασίου,
Ανθούλα Νουση ,
Γιάννης Καψάλης ,
Δημήτρης Υφαντής

Μια αριστουργηματική παράσταση με 60 συντελεστές επί σκηνής, σπάνιες φορεσιές και κοσμήματα έως και 100 ετών σε μια στράτευση των μεγαλυτέρων καλλιτεχνών της Ηπείρου, θα έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει το Αθηναϊκό κοινό την Παρασκευή 14η Νοεμβρίου 2014 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Τη μουσική που αντλεί απευθείας από την αρχαία πεντατονία σε ερμηνεία από τους «αρίστους» δεξιοτέχνες του κλαρίνου της Ηπείρου, (της μοναδικής περιοχής στην χώρα που επιβίωσε η μουσική των αρχαίων ελλήνων χωρίς καμία επιρροή από άλλα ακούσματα και πολιτισμούς), επέλεξε ο Σύλλογος Βαρέως Καρδιοπνευμονοπαθων για τον εορτασμό της Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων στις (28 Οκτωβρίου) και της Πανελλήνιας Ημέρα Δωρεάς Οργάνων & Ιστων, (1η Νοεμβρίου ) Μια επιμελημένη παράσταση με γνήσιες μουσικές εκτελέσεις, αυθεντικές φορεσιές και κοσμήματα έως και 100 ετών.

Μια συμβολική κίνηση όχι μόνο για τη μοναδικότητα στους ήχους των Ηπειρώτων αλλά και για την γενναιοδωρία τους, τον ανθρωπισμό , την έφεση στις τέχνες και τα γράμματα αλλά και τις μεγάλες δωρεές προς τους συνανθρώπους και την πατρίδα. Μεγάλοι ευεργέτες οι Ηπειρώτες, και από την Ήπειρο μπορεί να σταλεί το μήνυμα για την δωρεά οργάνων και την διάσωση συνανθρώπων μας.

Παρόντες αναμένονται σύσσωμοι όλοι οι «μεγάλοι Ηπειρώτες» καλλιτέχνες, πνευματικοί, επιστήμονες, επιχειρηματίες και πολιτικοί.

Πρωταγωνιστής ο Πέτρο Λουκας Χαλκιάς, η παγκόσμια μουσική προσωπικότητα για την ερμηνεία του στο κλαρίνο. Μια αναγνώριση που έλαβε επισήμως από το 1960 στην Αμερική και για τον λόγο αυτό απενεμήθη σε αυτόν και την οικογένεια του η Αμερικανική υπηκοότητα, για να ζήσει και να διδάξει στην Αμερική το μοναδικό αυτό είδος ερμηνείας του οργάνου το οποία δεν κατείχε κανένας διεθνώς ,όπως εκείνος.

Ο Πέτρο Λουκας Χαλκιάς θα παρουσιάσει σε πρώτη εκτέλεση, μια μουσική μελέτη που έχει επεξεργαστεί χρόνια, πεντατονικούς ηχους με πέντε κλαρίνα και φωνές που θα ακολουθήσουν τους μουσικούς του σχεδιασμούς. Ο ίδιος δουλεύει εντατικά το πρόγραμμα και απαιτεί από τους διοργανωτές τουλάχιστον 50 ώρες προβών σε στούντιο, για να φτάσει στο αποτέλεσμα που έχει σχεδιάσει.

Μαζί του, βοηθοί στο όραμα του οι αριστοτέχνες του είδους, ομότεχνοι και άνθρωποι που κατέχουν καλά τους κωδικούς του μεγάλου ερμηνευτή και θα προσπαθήσουν να αποδώσουν τη σύλληψη του. Τα «ιερά τέραττα» του Κλαρίνου επιστρατευτήκαν για αυτή την εκδήλωση, Σταύρος Καψάλης, Νίκος Φιλιππίδης, Γιώργος Κωτσίνης, Ναπολέων Δάμος, Χαράλαμπος Χαλκιάς και ερμηνευτές οι Αντωνης Κυρίτσης, Παγώνα Αθανασίου, Σάββας Σιάτρας, Γιάννης Καψάλης, Δημήτρης Υφαντής.

«Ήπειρος - Ένας Πολιτιστικός Θησαυρός»
Συγχρονία και Διαχρονία στους μουσικούς ήχους & στους χορούς της Ηπείρου Είναι ο τίτλος της παράστασης.
 Επι σκηνής τουλάχιστον 40 χορευτές από το ιστορικό Λύκειο Ελληνίδων Ιωαννίνων (έτος ίδρυσης 1921) με αυθεντικές φορεσιές και κοσμήματα, «…βαδίζουμε στα ίδια μέτρα, στα ίδια βήματα των προγόνων μας και μεταφέρουμε το δωρικό ύφος της γης μας, το ύψος και τη δύναμη των βουνών μας, τη σοβαρότητα και τη λεβεντιά των Ηπειρωτών, την αρετή τους. Στα βήματα των χορευτών μας εκφράζεται άμεσα και αιώνια η χαρά και η λύπη, ο καημός και ο ενθουσιασμός, οι ιστορικές περιπέτειες, η μοίρα των Ηπειρωτών…» είναι κάποια από τα λόγια της Προέδρου του Λυκείου Ελληνίδων Ιωαννινων κας Πιπίτσας Δούνια.

Η μουσική και χορευτική παράσταση θα συμπεριλάβει τη μουσική παράδοση όλης τη Ηπείρου του Μετσόβου, της Κονίτσης, των Ιωαννίνων, του Σουλίου του Πωγωνίου και των βλαχόφωνων περιοχών της Ηπείρου και θα παρουσιάσει όλες τις ιδιαιτερότητες της Ηπειρωτικής μουσικής παράδοσης.

Η εκδήλωση πέραν του καλλιτεχνικού της προγράμματος σκοπό έχει να εστιάσει στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη διάδοση της δωρεάς οργάνων και θα μεταφέρει το μήνυμα της πανελλαδικά. Η πρόεδρος του συλλόγου η κυρία Ιωάννα Λεβαντή είναι η πρώτη και μακροβιότερη Ελληνίδα (25 χρόνια) που επεβλήθη σε επέμβαση μεταμόσχευσης καρδιάς και μεταφέρει μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας για όλους μας.

Τα έσοδα της εκδήλωσης θα δοθούν στο Σύλλογο Βαρέως Καρδιοπνευμονοπαθών Ασθενών-ΣΥΒΑΚΑΠΑ για τους σκοπούς του.

Ενα ηχηρό μήνυμα για τον συνάνθρωπο μια μεγάλη καλλιτεχνική εκδήλωση το κάλεσμα των Ηπειρωτών που για μια ακόμη φορά θα δια τρανώσουν οτι οι Ηπειρώτες πέραν του ότι είναι «πρώτοι, στα άρματα στα γρόσια & στα γράμματα» διακρίνονται για την ευεργεσία τους για το συνάνθρωπο.

Καλλιτεχνική Δ/νση Πέτρο Λούκας Χαλκιάς, και
Mουσική Eπιμέλεια: Γιώργος Κωτσίνης.

Η εκδήλωση έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Καρόλου Παπούλια
Των Υπουργείων, Υγείας, Πολιτισμού & Αθλητισμού,
του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων - ΕΟΜ
της European Heart And Lung Transplant Federation- EHLT (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μεταμοσχεύσεων Καρδιάς-Πνεύμονα) & της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος
και με την συνεργασία του «ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΑΙΤΙΟΝ»

ΣΥ.ΒΑ.ΚA.Π.Α.
heart-lung-transplant.gr
facebook.com/syllogos.vareos.kardiopnevmonopathon
sybakapa@yahoo.com

Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών
Τηλ. 2107282333,
megaron.gr
Τιμές εισιτηρίων: 18(φοιτητικό), 20, 30, 38, 50 Ευρώ.Σύλλογος Μεταμοσχευμένων-Αιματολογικών Ασθενών ΓΝΑ «Ευαγγελισμός»
Σύλλογος Μεταμοσχευμένων Μυελού των Οστών «Δώρο Ζωής»
Αθήνα 28/10/2014
Η μεταμόσχευση μυελού των οστών είναι μια έννοια τόσο γνωστή αλλά ταυτόχρονα τόσο άγνωστη στο ευρύ κοινό.
Είναι προφανές ότι για να πραγματοποιηθεί η μεταμόσχευση πρέπει να υπάρχει μόσχευμα. Στην περίπτωση που μιλάμε για το μυελό των οστών το μόσχευμα μοιάζει με αίμα και η διαδικασία με μια απλή μετάγγιση.
Όσον αφορά τον δωρητή το μόνο που έχει να κάνει είναι να αφιερώσει λίγο χρόνο να επισκεφθεί μια τράπεζα εθελοντών δοτών μυελού των οστών, να εξετασθεί με μία πολύ εύκολη διαδικασία και να μπει στην εθνική αλλά και την παγκόσμια τράπεζα δωρητών. Αν κριθεί κατάλληλος για να προσφέρει το Δώρο Ζωής σε έναν συνάνθρωπο του, που έχει εναποθέσει την ελπίδα του για ζωή σε αυτόν και από δωρητής γίνει δότης η διαδικασία είναι πάλι πολύ απλή.

Στη χώρα μας η πλειοψηφία των δοτών είναι από το εξωτερικό. Η ανάγκη για ελληνικά μοσχεύματα πέρα από δεδομένη είναι και επιτακτική. Θα πρέπει να ενισχύσουμε τις τράπεζες εθελοντών δοτών μυελού των οστών με όποιο τρόπο αυτές χρειάζονται και πρωτίστως με εθελοντές δότες.

Ο Πρόεδρος
Νικόλαος Ρήγας 

 

ΜΗΝΥΜΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩH ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΩΑΝΝΑ ΛΕΒΑΝΤΗ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥ.ΒΑ.ΚΑ.Π.Α. ΤΗΝ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΕΡΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΜΕΝΗ ΜΕ ΚΑΡΔΙΑ ΠΟΥ ΔΙΕΨΕΥΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΚΑΘΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗIΩΑΝΝΑ ΛΕΒΑΝΤΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΑΡΕΩΣ ΚΑΡΔΙΟ-ΠΝΕΥΜΟΝΑΠΑΘΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ - ΣΥ.ΒΑ.ΚΑ.Π.Α.
(Μεταμοσχευμένοι με Καρδιά-Πνεύμονα)

Με αφορμή τον εορτασμό της «Παγκόσμιας Ημέρας Δωρεάς Οργάνων Σώματος και Μεταμοσχεύσεων (28 Οκτωβρίου) & της Πανελλήνιας Ημέρας Δωρεάς Οργάνων και Ιστών (1η Νοεμβρίου)» διοργανώνουμε την μουσική παράσταση με θέμα την «Ηπειρο» με τον μακρόπνοο πολιτισμό της και προσφορά της στη χώρα μας. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στις 14 Νοεμβρίου 2014 ώρα 8.30 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Εκ μέρους του Συλλόγου ευχαριστώ όλους τους συντελεστές και φορείς που στηρίζουν αυτή την παράσταση. Ιδιαιτέρως ευχαριστώ απο καρδιάς τον Πρόεδρο της Δημοκτατίας κ. Kάρολο Παπούλια που μας τίμησε δίνοντας την αιγίδα του για αυτή την εκδήλωση, μετελαμπαδεύοντας το μήνυμα της ΄΄Δωρεάς Οργάνων & Ιστών΄΄ ως ο πρώτος πολίτης της χώρας.

Θερμά ευχαριστώ τον Πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων τον καθηγητή κ. Αλκιβιάδη Κωστάκη για τη στήριξη του Συλλόγου μας σε όλες μας τις δράσεις καθώς και την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος για το κάλεσμα της προς τους ηπειρώτες για την παράσταση αυτή.
Eπίσης αποτελεί μεγάλη τιμή για μας η παρουσία του εκπροσώπου της ηπειρώτικης παράδοσης του Πέτρο-Λούκα Χαλκιά καθώς και των άλλων άξιων συντελεστών που θα παρουσιάσουν τη μουσική παράδοση της Ηπείρου.

Το 1991 ιδρύσαμε το Σύλλογο με το όραμα να ευαισθητοποιήσουμε την ελληνική κοινή γνώμη και την ιατρική κοινότητα για την ιδέα της «Δωρεάς Οργάνων & Ιστών» και τις Μεταμοσχεύσεις και να λύσουμε κάποια από τα πολλά προβλήματα των πρώτων μεταμοσχευμένων καρδιάς-πνεύμονα που δεν υπήρχαν ως κατηγορίες ασθενών τότε στο σύστημα υγείας.

Στην Ελλάδα έχουμε έλλειψη μοσχευμάτων δυστυχώς. Για να γίνονται πολλές μεταμοσχεύσεις ετησίως, όπως σε άλλες χώρες του εξωτερικού με ίδιο πληθυσμό με την χώρα μας, χρειάζεται ενημέρωση της κοινής γνώμης για τον εγκεφαλικό θάνατο, παιδεία στα σχολεία τους αυριανούς δότες, ώστε να μάθουν όλοι ότι από έναν άνθρωπο σώζονται 9 ζωές. Απαραίτητη βασική προυπόθεση αποτελεί βέβαια και η ολοκληρωμένη ιατρική στήριξη στα νοσοκομεία απο τη πολιτεία και κυρίως στις ΜΕΘ.
Χειρουργήθηκα το 1989 από τον καρδιοχειρουργό Sir Magdi Yacub και το συνεργάτη του ιατρό κ. Στέργιο Θεοδωρόπουλο στο νοσοκομείο Harefield στην Αγγλία. Στην Ελλάδα τότε ήταν τελείως άγνωστη η μεταμόσχευση καρδιάς και πνεύμονα.

Το Φεβρουάριο 2014 γιόρτασα τα 25 χρόνια της ΄΄μεταμόσχευσης καρδιάς΄΄ μου με ποιότητα ζωής και ελπίδα για το μέλλον. Δεν μου έδιναν περισσότερα από 5 χρόνια ζωής.
Τις δράσεις του Συλλόγου μας τις αφιερώνουμε στους δότες, τους συγγενείς τους και σε όσους περιμένουν μόσχευμα.

Παρακαλώ την πολιτεία να συνεχίσει να στηρίζει τις μεταμοσχεύσεις ειδικά αυτή την περίοδο κρίσης της χώρας μας. Ευχαριστώ όσους έχουν βοηθήσει τις μεταμοσχεύσεις και το Σύλλογο μας όλα αυτά τα χρόνια.

Eπικοινωνία:
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΑΡΕΩΣ ΚΑΡΔΙΟ-ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΩN ΑΣΘΕΝΩΝ - ΣΥ.ΒΑ.ΚΑ.Π.Α.
(Mεταμοσχευμένοι με Καρδιά-Πνεύμονα)
sybakapa@yahoo.com
Τηλ: 6977492874 - 6937056511
heart-lung-transplant.gr
facebook.com/syllogos.vareos.kardiopnevmonopathon


Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΙΩΑΝΝΑΣ ΛΕΒΑΝΤΗ
«Για να με θυμάστε»
Αν έρθει η στιγμή, που ο γιατρός διαγνώσει
ότι ο εγκέφαλος μου έχει νεκρωθεί
και ότι καμιά λειτουργία του δεν θα επανέλθει
τότε η ζωή μου θα έχει τελειώσει

Όταν αυτό συμβεί δεν θέλω να αφήσω κάποιους αβοήθητους.
Δεν θέλω το κρεβάτι μου να γίνει κρεβάτι θανάτου, αλλά πηγή ζωής.
Πάρτε το σώμα μου και σώστε άλλους που μπορούν να σωθούν.

Δώστε σ' έναν άνδρα τα μάτια μου, που ποτέ δεν είδε την όμορφη ανατολή,
Που ποτέ δεν είδε ένα παιδικό πρόσωπο ή τον έρωτα στα μάτια μιας γυναίκας.

Δώστε την καρδιά μου, σ' έναν άνθρωπο που περνά ατέλειωτες μέρες πόνο.
Δώστε το αίμα μου, στον έφηβο που θα χρειαστεί, μετά από ατύχημα γιατί
Πρέπει να ζήσει και να δει τα εγγόνια του να παίζουν.

Δώστε τα νεφρά μου σε κάποιον που εξαντλείται μέρα παρά μέρα
Συνδεδεμένος σ΄ ένα μηχάνημα.

Πάρτε τα κόκαλά μου, κάθε μυ και ίνα, κάθε νεύρο και ιστό.
Και βρείτε τρόπο ένα ανάπηρο παιδί να περπατήσει

Ερευνήστε κάθε γωνιά του μυαλού μου.
Πάρτε τα κύτταρά μου κι αφήστε τα να περιμένουν γιατί κάποια μέρα
Ένα άφωνο αγόρι θα ξεφωνίσει στο φτερούγισμα μιας νυχτερίδας
Κι ένα κορίτσι, θα ακούσει τον ήχο της βροχής στα παράθυρά του.

Αν πρέπει να ενταφιάσετε κάτι, ας είναι τα λάθη μου, οι αδυναμίες μου και
όλες μου οι προκαταλήψεις απέναντι στον συνάνθρωπό μου.

Δώστε την ψυχή μου στο Θεό.
Εάν κάνετε όλα αυτά, εγώ θα ζω για πάντα.
Robert Test

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
του ΣΩΤΗΡΗ Γ. ΚΟΛΙΟΥΣΗ
Α' ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΣ της ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος όταν δέχθηκε την πρόσκληση από τον ΣΥΒΑΚΑΠΑ για να στηρίξει την εκδήλωση ενίσχυσης των σκοπών του δεν ήταν δυνατόν να αρνηθεί. Πολύ περισσότερο, που η εκδήλωση αυτή έχει ως θέμα την Ηπειρώτικη μουσική παράδοση και δομείται πάνω στη βαθειά γνώση του αντικειμένου και τον σεβασμό με τον οποίο αποδειγμένα την αντιμετωπίζει, ο Πέτρο-Λούκας Χαλκιάς.

Η ΠΣΕ, αντιπροσωπεύει πάνω από 450 σωματεία απόδημων Ηπειρωτών σε όλη την Ελλάδα εκτός Ηπείρου και από τους κύριους στόχους της στα 77 χρόνια ζωής της είναι "... η εκτέλεση Φιλανθρωπικών έργων και η υλική και ηθική βοήθεια Ηπειρωτών που έχουν ανάγκη από αυτήν." Αλλά, όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι δυνατόν να μείνουμε στη βοήθεια και συμπαράσταση μόνο των συμπατριωτών μας. Δε ζούμε σε απομονωμένα νησάκια. Νοιαζόμαστε και συμπαραστεκόμαστε σε όποιον έχει ανάγκη τη βοήθεια μας.
Άλλωστε, οι Ηπειρώτες αείποτε διακρίθηκαν (και πιστεύουμε συνεχίζουν να διακρίνονται και σήμερα) για την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο με την ευρύτερη έννοια. Απόδειξη ότι το σύνολο σχεδόν των εθνικών ευεργετών έλκουν την καταγωγή τους από την Ήπειρο. Γύρω μας, στην πρωτεύουσα θα δούμε τα αποτυπώματα της γενναίας προσφοράς τους: Το Ζάππειο, το Καλλιμάρμαρο Στάδιο, η Ακαδημία, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, ιδρύματα, Μουσεία, σχολεία και τόσα άλλα. Η κορύφωση της ανιδιοτελούς προσφοράς.

Ιδιαίτερα για τα ζητήματα υγείας η Ηπειρωτική αποδημία έχει επιδείξει μεγάλη ευαισθησία. Σταθερή είναι η θέση μας για δωρεάν υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη υψηλού επιπέδου σε όλους χωρίς εξαιρέσεις. Η υγεία δεν μπορεί να αποτελεί κατ΄ουδένα τρόπο και μέσο στοιχείο εμπορίου και κερδοσκοπίας. Πολύ περισσότερο όταν αντιμετωπίζεις ανθρώπους οι οποίοι έχουν δώσει τη μάχη για τη ζωή και την έχουν κερδίσει. Και πρέπει να έχουν καθε επιστημονική υποστήριξη, χωρίς καμιά δική τους οικονομική επιβάρυνση, για συνέχιση της ζωής τους με αξιοπρέπεια.

Επειδή όμως ζούμε σε μια κοινωνία που ακριβώς τις αντίθετες αξίες υποστηρίζει και εφαρμόζει, συνεχίζοντας να διεκδικούμε το αυτονόητο, κινητοποιούμε όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία της εκδήλωσης του ΣΥΒΑΚΑΠΑ.

Όμως η εκδήλωση αυτή δεν έχει μόνο στόχο την ενίσχυση των σκοπών του ΣΥΒΑΚΑΠΑ. Έχει έναν εξίσου ισχυρό, αναγκαίο και πολύτιμο θα έλεγα στόχο: Την παρουσίαση της Ηπειρώτικης μουσικής παράδοσης μέσα από το έργο του μεγαλύτερου ζώντα εκφραστή της. Του Πέτρο-Λούκα Χαλκιά. Για πολλούς το άκουσμα του Ηπειρώτικου μοιρολογιού σημαίνει μόνο θλίψη, κλάμα. Και όμως όχι! Είναι αντίθετα. Υμνος στη ζωή. Καλούμε τους πάντες να έλθουν στην αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής, για ένα βράδυ μυσταγωγίας. Το λιτό Ηπειρώτικο παίξιμο του κλαρίνου του Πέτρου και των πλύ σπουδαίων συνεργατών του, θα δημιουργήσει μια μέθεξη, μια ανάταση, μια ανάγκη στους συμμετέχοντες για συμμετοχή σε έργα ευποιίας, σε Ηπειρώτικους ρυθμούς ευεργεσίας.
Καλούμε όλους τους Ηπειρώτες, όλους τους Ηπειρώτικους συλλόγους να κάνουν γνωστή την εκδήλωση, να αγοράσουν μαζικά τα εισητήρια, να γεμίσουν την αίθουσα.ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Στην μεγάλη πορεία του Λυκείου Ελληνίδων Παραρτήματος Ιωαννίνων, ( έτος ίδρυσης 1921) με την τεράστια πολιτιστική προσφορά στον τόπο μας, βαδίζουμε στα ίδια μέτρα, στα ίδια βήματα των προγόνων μας και μεταφέρουμε το δωρικό ύφος της γης μας, το ύψος και τη δύναμη των βουνών μας, τη σοβαρότητα και τη λεβεντιά των Ηπειρωτών, την αρετή τους. Στα βήματα των χορευτών μας εκφράζεται άμεσα και αιώνια η χαρά και η λύπη, ο καημός και ο ενθουσιασμός, οι ιστορικές περιπέτειες, η μοίρα των Ηπειρωτών.

Το Λύκειο Ελληνίδων (Παράρτημα Ιωαννίνων) με απόλυτη συνέπεια στα ιδανικά που υπηρετεί, τη διάδοση και την καλλιέργεια της λαϊκής χορευτικής και μουσικής παράδοσης έχει εξασφαλίσει την ηθική δικαίωση και έχει αποθησαυρίσει στην ιματιοθήκη του πολύτιμες αυθεντικές παραδοσιακές ενδυμασίες που θα τέρψουν απόψε την όραση και την ψυχή σας.
Ωστόσο το γεγονός που σηματοδοτεί η σημερινή πρόσκληση συμμετοχής μας σε εκδήλωση για την παγκόσμια και πανελλήνια ημέρα δωρεάς οργάνων και μεταμοσχεύσεων με θέμα «Ήπειρος ένας πολιτιστικός θησαυρός από τη Δωδώνη ως το βράχο της Ακροπόλεως» μας συγκινεί και δίνουμε το παρόν και ως μορφωτικός & καλλιτεχνικός οργανισμός αλλά και ως πολίτες .

Χαρείτε κυρίες και κύριοι χορούς από τα Γιάννενα, πόλη πρώτη στα άρματα, στα γρόσια και στα γράμματα. Χαρείτε χορούς από την Ήπειρο, πανάρχαια μήτρα του Ελληνισμού.

Πιπίτσα Γ. Δούνια
Πρόεδρος Λυκείου Ελληνίδων (Παράρτημα Ιωαννίνων) 


ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΑΤΑΣΑ ΤΥΡΟΥ-ΟΥΖΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ
Θα ήθελα και εγώ να χαιρετήσω αυτή την σημαντική προσπάθεια.
Η πρωτοβουλία αυτή για εμένα προσωπικά έχει ιδιαίτερο και διπλό συμβολισμό τη απόλυτη πρόσφορα στον συνάνθρωπο και την ανάδειξη της Ηπειρώτικης πολιτιστικής κληρονομιάς.
Έχοντας την τιμή να είμαι φίλη του ΣΥΛΟΓΟΥ ΒΑΡΕΩΣ ΚΑΡΔΙΟΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ παρακολουθώ χρόνια το έργο και τον αγώνα της Κα Ι. Λεβαντή. Για την πρόεδρο και ιδρύτρια του Συλλόγου το ελάχιστο είναι να παραδεχτώ ότι ως άνθρωπος και γυναίκα υποκλίνομαι στο ψυχικό σθένος, το κουράγιο και τη στάση ζωής και αισιοδοξίας που μεταδίδει σε όλους μας και κυρίως στους ίδιους τους ασθενείς . Ως μητέρα οφείλω να αναφθώ στις κυρίες Σοφία Αδάμ και Ζωή Κωσταρίδη οι οποίες αφού δέχτηκαν οι ίδιες το ¨δώρο της μεταμόσχευσης¨ έφεραν παιδιά στον κόσμο επιβεβαιώνοντας την αξία της δωρεάς οργάνων, αλλά και στη μητέρα Λεμονιά Μεσογίτη που προσέφερε τα όργανα του παιδιού της και δημιούργησε έναν Σύλλογο συνεχούς προσφοράς για τον συνάνθρωπο. Δεν υπάρχουν λόγια, παρά μόνο σεβασμός και σκέψεις ευγνωμοσύνης.

Αρνητικό σημείο όμως, παρά την όλη σοβαρή προσπάθεια του Συλλόγου , παραμένει η κατάταξη της Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις της λίστας δωρεάς οργάνων λόγο της ελαχίστης ενημέρωσης και της μεγάλης παραφιλολογίας που προκαλεί καχυποψία και επιφυλάξεις και χάνονται ζωές και συνάνθρωποι. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, η δική μου θέληση είναι να μεταλαμπαδεύσω το μήνυμα αυτής της προσπάθειας με στόχο την εγκυρότερη ενημέρωση και την μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των συνανθρώπων μας πιστεύοντας πως η δωρεά οργάνων, δεν είναι ευεργεσία αλλά η απόλυτη έννοια της προσφοράς, χαρίζει την ίδια τη ζωή όταν πια έχουμε χάσει την δική μας. Για να γίνω πιο σαφής θα δανειστώ το μήνυμα που διάβασε η Κα Λεβαντή στην πόρτα του νοσοκομειου Her Field του Λονδινου κατά την προσαγωγή της για την επέμβαση «Μην κρατάτε τα όργανα για τους ουρανούς, οι ουρανοί γνωρίζουν ότι τα χρειαζόμαστε εδώ».

Με την ιδιότητα μου ως Περιφερικής Συμβούλου Ιωαννίνων και την αγάπη μου για τον τόπο πιστεύω πως η γνήσια παραδοσιακή μουσική μας κληρονομιάς είναι σημαντικό στοιχειό του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού & καταλαμβανει μεγάλο μέρος του Πολιτιστικού Θησαυρού της Ηπείρου.

Στην παράσταση της 14ης Νοεμβρίου 2014 θα δούμε επί σκηνής τους πιο αναγνωρισμένους και σημαντικούς τελεστές της Ηπειρου που όχι μόνο τιμούν και διατηρούν, μέσω της μελέτης παλαιών τεχνικών σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, την δημοτική μουσική αλλά εμπνέονται και παράγουν συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ανάδειξη της ίδιας της καλλιτεχνικής της αξίας.

Επί σκηνής θα δούμε την τέχνη των μουσικών που εμπνέονται και συνεχίζουν μια παλαιά παράδοση, η παράσταση αποτελεί μια παραστασιολογικη πραγματεία στις διαδικασίες που παράγουν την αντίληψη περί μελοποιίας του εμπειροτέχνη, όπως αυτή εμφανίζεται στον αυτοσχεδιασμό, μεγας εκπρόσωπος στην περίπτωση μας ο κορυφαίος παγκοσμίως Πέτρο Λουκας Χαλκιας που διακρίνεται στο είδος. Σημαντική η παρουσία του ιστορικού Λυκείου Ελληνίδων Ιωαννίνων « που έχει τον βηματισμό των προγόνων μας και μεταφέρει το δωρικό ύφος της γης μας».

Νατάσα Τύρου Ούζα
Περιφερειακή Σύμβουλος Ηπείρου
Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων 


ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΛΑ ΜΠΑΡΝΑΣΑ ΕΚΔΟΤΡΙΑ «ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΑΙΤΙΟΝ»
«Το περιοδικό “Αίτιον” είναι ένα μέσον του "Αίτιον Κίνημα" που γενικό σκοπό έχει την προάσπιση και ανάδειξη των τεχνών και των επιστημών. Στόχος είναι να αναδειχθεί η δουλειά των Ελλήνων που μένουν αφανείς, να γίνει βήμα έκφρασης ιδεών, ο τραγικός άνθρωπος ενάντια στον «ψευτοευδαίμονα» Το «τεύχος 0» το πειραματικό τεύχος του περιοδικού «Αίτιον» που κρατάτε στα χέρια σας παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Ίδρυμα Κακογιαννη και ο κόσμος αρχίζει ήδη να το αγκαλιάζει ζεστά. Πολύπλευροι στόχοι του ΑΙΤΙΟΝ ΚΙΝΗΜΑ, με πρώτο βήμα προς την επίτευξη των οποίων είναι η έκδοση επιλεγμένα έργα σύγχρονων ποιητών, επιστημόνων και καλλιτεχνών, οργανώνοντας άμεσα μια Βιβλιοθήκη Ιδεών, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο ελληνικό πολιτιστικό κίνημα.

Παράλληλα, μετά την κοινή διαπίστωση πως «η πολιτική και οικονομική αυθεντία των καιρών παράγει αφωνία δίχως ιστορικότητα», το ΑΙΤΙΟΝ ΚΙΝΗΜΑ έθεσε κύριο στόχο του τη σωτηρία της γλώσσας και της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιας αρχαίας και σύγχρονης.

Η εκδήλωση « Ήπειρος- Ένας Πολιτιστικός Θησαυρός» άπτεται των στόχων και των ιδανικών μας έχουμε μια αφανή ελληνίδα που εδώ και 25 χρόνια πραγματοποιεί έργο ζωής, «έργο για την ζωή» όσων ελλήνων υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση καρδιάς ‘η πνευμονα. Μια γυναίκα που με αφετηρία το δικό της πεπρωμένο κρατεί στην ζωή τους μεταμοσχευμένους συνανθρώπους μας ιδρύοντας ειδικό ιατρικό πρόγραμμα περίθαλψης και επαναμεταμοσχευσης .
Ένα παράδειγμα άνθρωπου που στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας για την ζωή.

Έχουμε ακόμη ένα καλλιτεχνική γεγονός μια συναυλία μια μουσικοχορευτική παράσταση που , εκ του θέματός «Ήπειρος Ένας Πολιτιστικός Θησαυρός- Από την Δωδώνη έως τον Βράχο της Ακροπόλεως» αλλά και του τρόπου προσεγγίσεώς της , συμβάλλει αποτελεσματικά στην προσπάθεια αναίρεσης μιας αντίληψης που για πολύ χρόνο υποτιμούσε την μουσική παράδοση.

Η παραδοσιακή μουσική, εξεταζόμενη και από την σκοπιά του καλλιτέχνη δημιουργού, παρέχει ένα ανυπολόγιστης αξίας υλικό, τόσο για απλή παρουσίαση, όσο και για αξιοποίηση. Το σημαντικό είναι ότι μια παγκόσμια μορφή ο Πέτρο Λουκας Χαλκιάς πρέσβης στου Πολιτισμού αυτού στο εξωτερικό για δεκαετιες, ηγείται του καλλιτεχνικού σχεδιασμού και παρουσιάζει όπως μόνο εκείνος γνωρίζει το νόημα και την ουσία του μουσικού αυτού θησαυρού και όπως μόνο εκείνος μπορεί να ερμηνεύσει επί σκηνής. Το αίτιον κίνημα δίνει το παρόν αγκαλιάζει την εκδηλωση και καλεί ολους τους φίλους και τα μέλη του να στηρίξουν την παράσταση που τα έσοδα της θα δοθούν για τα ασφάλιστρα των μεταμοσχευμένων σε καρδία ασθενών να τιμήσει με την παρουσία του το καλλιτεχνικό γεγονός που αποτελεί πραγματεία και καταγραφή του ελληνικού σύγχρονου πολιτισμου από τους κορυφαίους του είδους.

Τούλα Μπαρνασα
Εκδότρια
Περιοδικού Αίτιον
Αίτιον Κίνημα Τέχνης, Πολιτισμού και Επιστημών
Τζιραίων 8, Μακρυγιάννη (Ακρόπολη)
213 025 6666
aition-kinima.org
E-mail: aition.kinima@live.com


Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από Unknown στις 11/06/2014 09:19:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , , .

0 σχόλια for "Αριστουργηματική παράσταση: " Ήπειρος. Ένας πολιτιστικός θησαυρός." "

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες