Μύθος ότι η κοινωνική πολιτική και η ευημερία μας ευθύνεται για το χρέος !
Ουδέν αληθέστερο.
Ας δούμε όμως τι λένε οι αριθμοί.
Ας δούμε τον πίνακα εξέλιξης του χρέους και ας προσπαθήσουμε να βγάλουμε μερικά ...
συμπεράσματα.
![]() |
Πίνακας 1 Εξέλιξη χρέους ως % ΑΕΠ
|
- Η ζώνη 2, περίοδος της 8-ετίας του ΠΑΣΟΚ η Ελλάδα αυξάνει το χρέος κατά περίπου 30 μονάδες του ΑΕΠ ενώ οι Έλληνες για πρώτη φορά ζουν καλές ημέρες μετά τον πόλεμο. To βιοτικό επίπεδο συνεχώς ανεβαίνει.
- Η ζώνη 3, περίοδος με την νεοφιλελεύθερη πολιτική του Μητσοτάκη, ο οποίος αρχίζει να θέλει να ξεπουλήσει το τότε πανίσχυρο ΟΤΕ και αρχίζει τον κύκλο των ιδιωτικοποιήσεων. Το επίπεδο των Ελλήνων απειλείται αλλά καταφέρνει και παραμείνει στάσιμο. Όμως είναι φανερό ότι το χρέος αυξάνεται σε σχεδόν 4 χρόνια κατά 40 μονάδες ΑΕΠ και ο ρυθμός αύξησης του χρέους ανεβαίνει σε 10 μον/έτος. Ωστόσο η Ελλάδα αντιστέκεται και η οικονομία επιβιώνει υπό απειλή.
- Η ζώνη 3, είναι μια περίοδος 15 ετών (1993-2008) που εναλλάσσονται κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Σε όλη αυτή την περίοδο το χαρακτηριστικό είναι ότι το χρέος παραμένει υψηλό μεν (~110 % του ΑΕΠ) αλλά σταθερό!. Τι σημαίνει αυτό; Oτι η οικονομία δουλεύει!. Δανειζόμαστε μεν αλλά ξεπληρώνουμε τα χρέη μας, δεν δημιουργούμε νέα χρέη και παράλληλα διατηρείται η ευημερία και το κοινωνικό κράτος των Ελλήνων. Ξέρετε καμιά χώρα του κόσμου η οποία δεν δανείζεται; Το ιδανικό θα ήταν βέβαια να μην έχουμε χρέος ή τουλάχιστον να ήταν μικρότερο. Αλλά η χώρα δούλευε, η οικονομία προχωρούσε, το επίπεδο ζωής ήταν σχετικά καλό, τέτοιο που δεν είχαμε ποτέ άλλοτε στην πρόσφατη ιστορία μας. Το οποίο κοινωνικό κράτος έστεκε και ελπίζαμε για το καλύτερο. Δεν ζούσαμε με ξένες πλάτες. Μπορεί να δανειζόμασταν αλλά ξεπληρώναμε και προχωρούσαμε κάνοντας τον κύκλο.
![]() |
Διάγραμμα 1
Εξέλιξης του χρέους
|
- Από το 2008 και εντεύθεν τα πράγματα αλλάζουν. Αρχίζει κυρίως με το ΠΑΣΟΚ υπό τον ΓΑΠ. Τα ΜΜΕ και το πολιτικό προσωπικό (δουλικά) προετοιμάζουν το Μνημόνιο. Και μετά την υπογραφή του έρχεται η κατάρρευση. Μπήκαμε σε μια περίοδο με ιδιωτικοποιημένα: ΟΤΕ, Σκαραμαγκά, ΑΓΕΤ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ, Αττική Οδός, Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος και τόσα άλλα. Όλα αυτά γίνονται με σκοπό να αναχαιτιστεί το τότε χρέος. Τα ταμεία ληστεύονται οι δημόσιες συχνότητες σβήνουν. Μειώθηκε όμως το χρέος; Tο αντίθετο!. Παρά το γενικό ξεπούλημα, τις εκποιήσεις, τις παραχωρήσεις, τις απολύσεις το χρέος έγινε τεράστιο. Όταν αυτό ήταν στο 110% του ΑΕΠ μας έλεγαν ότι δεν είναι βιώσιμο τώρα που έφτασε στα 174% του ΑΕΠ – οι γερμανοί μας λένε ότι – είναι βιώσιμο!. Τι κοροϊδία!
Το Παρατηρήστε στον πίνακα, τον ρυθμό αύξησης του χρέους στην περίοδο Μητσοτάκη.
Είναι ίδιος με τον δείκτη της Mνημονιακής εποχής δηλ. περίπου 10 μον.ΑΕΠ/έτος.
Τυχαίο;
Όχι βέβαια.
Το Μνημόνιο και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές δημιούργησαν το χρέος, συρρικνώνουν το ΑΕΠ της χώρας, κατέστρεψαν το κράτος, την κοινωνία και όχι η ευημερία των πολιτών και το κοινωνικό κράτος.
Οι φιλελεύθερες πολιτικές εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι.