ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:26 Νοεμβρίου 2014
Αναρτήθηκε από Unknown

Με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση – συζήτηση της Π.Σ.Ε. στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών.

Σημαντική επιτυχία, σημείωσε η εκδήλωση με θέμα «Τα Ηπειρώτικα πανηγύρια σήμερα» που διοργάνωσε η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας τη Δευτέρα 24 Νοέμβρη 2014 ανοίγοντας, ταυτόχρονα, δύο κύκλους εκδηλώσεων.

Από τη μια, το φετινό κύκλο σειράς εκδηλώσεων στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών και από την άλλη, ένα κύκλο τριών εκδηλώσεων για την ...
Παράδοση σήμερα. Η προχτεσινή εκδήλωση ήταν το καλύτερο άνοιγμα και για τους δύο κύκλους εκδηλώσεων, εγγράφοντας τις καλύτερες υποθήκες για ακόμα καλύτερη συνέχεια.

Πολλά στοιχεία συνηγορούν σε μια τέτοια, ελπιδοφόρα εκτίμηση. Η αναπάντεχα μαζικότατη ανταπόκριση στο κάλεσμα του Δ.Σ. της Π.Σ.Ε. που ξεπέρασε τις προσδοκίες των περισσοτέρων, επιβεβαίωσε με τον καλύτερο τρόπο την αξία της εκδήλωσης. Με την προχτεσινή εκδήλωση η Π.Σ.Ε. επαναβεβαίωσε την προνομιακή σχέση των αποδήμων Ηπειρωτών με την παράδοση, αυτό τον μονάκριβο ομφάλιο λώρο που συνέχει γενιές και γενιές Ηπειρωτών, σε όλο τον κόσμο, με τη μάνα Ήπειρο. Η σχέση των Ηπειρωτών με την παράδοση είναι μια σχέση ταυτότητας, μια σχέση ζώσα, η οποία- πέρα από τη μαζικότητα- εκφράστηκε και από την ποιότητα των παρεμβάσεων που έγιναν από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση. Η εκδήλωση- συζήτηση διήρκεσε περισσότερες από τέσσερις ώρες, όπου πραγματοποιήθηκαν εικοσιπέντε παρεμβάσεις, σε ένα διάλογο πλουσιότατο σε συμμετοχή και ποικιλία προβληματισμών και απόψεων.

Στο άνοιγμα της εκδήλωσης, από μέρους του Δ.Σ. χαιρέτησε ο Πρόεδρος της Π.Σ.Ε. κ. Γιώργος Οικονόμου, που ανέδειξε τη σχέση και τη δράση της Πανηπειρωτικής ευρύτερα για την παράδοση, θέτοντας το ιδιαίτερο πλαίσιο της εκδήλωσης και της σημασίας της. Όπως, χαρακτηριστικά, τόνισε:
«Η Πανηπειρωτική προσκαλεί σε ένα ζωντανό διάλογο για τη ζωντανή Παράδοσή μας, θέλοντας να αφυπνίσει τη σχέση και τους ρόλους ευθύνης που έχουμε όλοι μαζί της, σαν φορείς και σαν πρόσωπα. Γιατί έχουμε όλοι ευθύνη για όσα ζούμε στα Πανηγύρια μας, για όσα αξίζει να διασώσουμε και να διαδώσουμε, όσα πρέπει επειγόντως να αλλάξουμε πριν μας αλλοτριώσουν εκείνα. Η επελαύνουσα εμπορευματοποίηση, η χυδαία σκύλευση ηχοχρωμάτων και ρεπερτορίου, η καταθλιπτική ομογενοποίηση, αλλοιώνουν την παράδοσή μας, αλλοτριώνουν τη σχέση μας μαζί της. Ιδιαίτερα αλλοτριώνουν τη σχέση της νεολαίας μας που, για πρώτη φορά έρχεται σε επαφή μαζί της μέσα από τέτοια πανηγύρια.»

Στις εισηγητικές παρεμβάσεις, ο δρ εθνομουσικολογίας Χάρης Σαρής, από τους πρόσφατα «εκπαραθυρωθέντες» διδάσκοντες του Τμήματος Λαϊκής Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου (Άρτα), εισήγαγε στο γενικότερο πλαίσιο της σχέσης πανηγυριών και κοινοτήτων. Ο ερευνητής, φιλόλογος Χρήστος Τούμπουρος με ενάργεια και παραστατικότητα αναφέρθηκε διεξοδικά σε όσα μας πονάνε στα Ηπειρώτικα πανηγύρια του καιρού μας, τονίζοντας την ανάγκη της αντίστασης και του αγώνα ενάντια σε όλα αυτά. Ο τραγουδιστής Σάββας Σιάτρας αναφέρθηκε στη σκύλευση της παράδοσης και στην ανάγκη της διάσωσής της. Ο καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλης Νιτσιάκος, με βιντεοσκοπημένη παρέμβαση, αναφέρθηκε στην εξέλιξη των πανηγυριών καθώς και στην αυθεντικότητα ως ζωντανή και εξελισσόμενη έκφραση των πραγματικών συνθηκών της ζωής και της κοινωνίας.

Στη συνέχεια πήραν το λόγο σειρά εκπροσώπων φορέων, Αδελφοτήτων, Συλλόγων και Ομοσπονδιών, καθώς και πρόσωπα με τη δική τους ιδιαίτερη διαδρομή ή σχέση με την παράδοση και τα πανηγύρια. Ο διάλογος ήταν πλουσιότατος, έντονος όσο και η σχέση με το ίδιο το θέμα του. Η αποτύπωση μιας πανσπερμίας προσεγγίσεων ανέδειξε ισχυρούς κοινούς τόπους. Κοινός τόπος, η καίρια σημασία της πρωτοβουλίας της Π.Σ.Ε. και η επιτακτική ανάγκη συνέχισης του διαλόγου με την εξαγωγή πρακτικών πορισμάτων. Κοινός τόπος η ευθύνη των φορέων για τη σημερινή κατάσταση και, κυρίως, η ανάγκη για την αποφασιστική αλλαγή της.

Ο Αλέξανδρος Λαμπρίδης, Έφορος Πολιτισμού της Π.Σ.Ε., με τη συλλογική στήριξη της Πολιτιστικής Επιτροπής, είχε την επιμέλεια και τον συντονισμό της εκδήλωσης που ολοκληρώθηκε με ένα μικρό ηπειρώτικο γλέντι! Η κομπανία του Δημήτρη Ζιάγκα, με τον Γιάννη Κουτελέκο στο τραγούδι, «μίλησαν» με την προνομιακή γλώσσα της μουσικής. Με γλυκόλαλο κλαρίνο, πίτες και τσίπουρα, ο διάλογος ολοκληρώθηκε κατά τον απαράμιλλο, Ηπειρώτικο τρόπο!

Η εκδήλωση «Τα Ηπειρώτικα Πανηγύρια σήμερα» έβαλε με τον καλύτερο τρόπο το θεμέλιο λίθο στον κύκλο εκδηλώσεων για την Παράδοση σήμερα. Μια παράδοση που αρνείται να παραδοθεί, μια παράδοση ζώσα όπως η σχέση των ξενιτεμένων Ηπειρωτών μαζί της, που επιμένει να συνεχίζει σε πείσμα όσων κι αν την πονάνε, χάρη ακριβώς σε εκείνους που την πονάνε.

Οι τίτλοι τέλους της εκδήλωσης έπεσαν με τον πιο υποσχετικό τρόπο: «ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ»!


Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από Unknown στις 11/26/2014 01:25:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , , .

0 σχόλια for "Με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση – συζήτηση της Π.Σ.Ε. στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών."

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες