ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:6 Νοεμβρίου 2014
Αναρτήθηκε από Άκης

Απόφαση - καταπέλτης για το Υπουργείο Παιδείας από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων.

Γράφει ο Τρύφωνας Τιπούρτης. 
Απόφαση καταπέλτης της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που έρχεται να ακυρώσει, εφόσον δεν συμμορφωθεί με αυτήν, το πληροφοριακό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας το επονομαζόμενο "My School", το οποίο  θεωρήθηκε από πολλούς ως σύστημα "μεγάλος αδερφός" και φακελώματος.

Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων συνεδρίασε επί του θέματος μετά από καταγγελία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής και....
Νότιας Χαλκιδικής ( στη συνέχεια ακολούθησαν καταγγελίες της ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και Συλλόγου Γονέων Σύρου, κ.α.)

Να θυμίσουμε πως το my school θεσπίστηκε επί υπουργίας του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου και είναι ένα πληροφοριακό σύστημα με δεδομένα για καθηγητές, μαθητές και γονείς που τηρείται σε κάθε σχολείο και είναι online με το Υπουργείο Παιδείας.

Με αυτή την απόφασή της η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων καλεί το υπουργείο Παιδείας:
• Να τηρεί στη βάση δεδομένων του myschool μόνο τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών, τα οποία συλλέγονται βάσει νομοθετικών διατάξεων από τις σχολικές μονάδες. • Να διαγράψει τα επιπλέον προσωπικά δεδομένα που δεν προβλέπονται σε νομοθετική διάταξη και για τα οποία δεν τεκμηριώθηκε η ανάγκη τήρησής.

• Να διαγράψει τυχόν δεδομένα που αφορούν το Ατομικό Δελτίο Υγείας του μαθητή και τα αντίστοιχα πεδία της βάσης δεδομένων και της εφαρμογής.

• Να ορίσει ανώτατο χρόνο τήρησης των προσωπικών δεδομένων των μαθητών.

• Να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων που τηρούνται στη βάση δεδομένων .

• Να μεριμνήσει, ώστε να περιληφθεί στο σύστημα η δυνατότητα δημιουργίας ατομικών λογαριασμών χρηστών που να αποδίδονται σε κατάλληλα εξουσιοδοτημένους εκπαιδευτικούς της κάθε σχολικής μονάδας και υπαλλήλους της κάθε διοικητικής δομής όπως Διεύθυνση ή Περιφερειακή Διεύθυνση, ώστε να αποφευχθεί τυχόν κοινή χρήση του μοναδικού λογαριασμού που αποδίδεται στον Διευθυντή της σχολικής μονάδας .

• Να καταργήσει την πρόσβαση που έχουν οι ατομικοί λογαριασμοί των χρηστών που αποδίδονται στους Διευθυντές των διοικητικών δομών στα ονοματεπώνυμα των μαθητών των σχολικών μονάδων στην περιοχή ευθύνης τους.

• Να καταργήσει τη πρόσβαση που έχουν οι λογαριασμοί των χρηστών που αποδίδονται στους αρμόδιους υπαλλήλους των Διευθύνσεων Σπουδών της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας στα ονομαστικά στοιχεία μαθητών, τους αριθμούς Μητρώου και τις τάξεις εγγραφής.

• Να εξασφαλίσει ότι πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των μαθητών και των γονέων/κηδεμόνων τους που τηρούνται στο σύστημα, έχει μόνο η σχολική μονάδα φοίτησης του μαθητή.

• Να μεριμνήσει για την κατάλληλη εκπαίδευση των χρηστών και του συστήματος σε θέματα προστασίας και ασφάλειας προσωπικών δεδομένων.

• Να μεριμνήσει ώστε το σύστημα να αποκλείει την πρόσβαση των χρηστών που προέρχονται από IP διευθύνσεις εκτός του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, δεδομένου ότι δεν τεκμηριώνει καθόλου για ποιο λόγο επιτρέπεται η πρόσβαση από όλες της ελληνικές IP Διευθύνσεις , γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο διαδικτυακών επιθέσεων.

Παράλληλα, καλεί το υπουργείο Παιδείας, να υποβάλει εντός δύο μηνών από την κοινοποίηση της παρούσας απόφασης αναλυτικό χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των μέτρων αυτών. Επίσης να υποβάλει ανά δίμηνο περιοδικές εκθέσεις παρακολούθησης της πορείας υλοποίησης των ανωτέρω χρονοδιαγράμματος.

Έτσι λοιπόν βλέπουμε πως η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων θεωρεί όντως ότι το my school δημιουργεί προηγούμενο φακελώματος και παραβίασης των προσωπικών δεδομένων όχι μόνον με την τήρηση των καρτελών των μαθητών αλλά και με την πρόσβαση όποιων άλλων εκτός του σχολείου.

Έτσι αποδεικνύεται ακόμη μία φορά πως είμαστε στη χώρα του "πρόχειρου" αφού όλα γίνονται "στο πόδι", εφόσον ακόμη και Υπουργεία δεν φροντίζουν πριν να θεσπίσουν και εφαρμόσουν ένα κατ΄άλλα χρήσιμο εργαλείο να είναι νομότυπα ή τουλάχιστον να έχουν ενημερωθεί για το θεσμικό και νομικό καθεστώς που υφίσταται.

Για το θέμα τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θέμης Κοτσιφάκης ο οποίος δήλωσε:
"Η απόφαση μας δικαιώνει και οφείλει το υπουργείο Παιδείας να λειτουργήσει με σεβασμό απέναντι στα προσωπικά δεδομένα και σε κάθε περίπτωση να μην λειτουργήσει η υπηρεσία σαν ο μεγάλος αδερφός. Τα σχολεία δεν χρειάζονται αυτό το σύστημα. Χρειάζονται εκπαιδευτικούς χρήματα και υποδομές, στήριξη και εμπιστοσύνη στον εκπαιδευτικό, μία άλλη εκπαιδευτική πολιτική."
Τρύφωνας Τιπούρτης.

Δείτε την απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από Άκης στις 11/06/2014 06:39:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , , .

0 σχόλια for "Απόφαση - καταπέλτης για το Υπουργείο Παιδείας από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων."

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες