ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:20 Νοεμβρίου 2014
Αναρτήθηκε από Γιαννιώτης Ν.Π.

Κομμουνισμός = Φασισμός;

Το νέο βιβλίο της Β΄ Λυκείου και οι πολιτικές εξελίξεις.

Του Ανδρέα Ζαφείρη.
Από το «συνωστισμό της Σμύρνης» έως το «κομμουνισμός= φασισμός», ο δρόμος ούτε μακρύς είναι, ούτε διαφορετικός. Ο, πέρα από τα όρια της παραχάραξης, βιασμός της ιστορικής αλήθειας ήταν πάντα ένα χρήσιμο εργαλείο.
Και από τη κ.Ρεπούση έως τον κ. Μάραντο, συγγραφέα του νέου ...
βιβλίου Πολιτικής Παιδείας της Β΄Λυκείου, ο παρανομαστής κοινός.
(Και ας δίνει την αντίθετη εντύπωση).

Στην ενότητα για τα πολιτεύματα, οι μαθητές στην , κρίσιμη πολιτικά, ηλικία των 16 χρονών θα διδάσκονται ότι:
«Τον 20ό αιώνα εμφανίστηκαν και δύο νέες κατηγορίες πολιτευμάτων, το κομμουνιστικό και το φασιστικό ...
Είναι πολιτεύματα ολοκληρωτικά. 
Ο ολοκληρωτισμός επιβάλλεται είτε με τη βία (ψυχική ή σωματική) είτε με άλλους τρόπους (π.χ. προπαγάνδα, διαφήμιση). Επιβάλλει ίδιους τρόπους σκέψης και κρίσης σε όλους. Στόχος του είναι ο περιορισμός της ελευθερίας του ατόμου και η μαζοποίησή του. 
Ειδικότερα: Ο κομμουνισμός. 
Το κομμουνιστικό σύστημα άρχισε να εφαρμόζεται πρώτα στη Ρωσία μετά την επανάσταση του 1917. Αργότερα, άλλοτε με επανάσταση κι άλλοτε με πραξικόπημα, άρχισε να εφαρμόζεται και σ' άλλες χώρες (Ανατολική Ευρώπη, Ασία, Αφρική) με διάφορες παραλλαγές. 
Ο φασισμός.
Εμπεριέχει διάφορα στοιχεία ιδεαλισμού, εθνικισμού, σοσιαλισμού, συντεχνιασμού κτλ....»

Ενδιαφέρον έχουν και τα παραθέματα.
Εκεί, ο σοσιαλισμός όχι απλά δεν εξισώνεται με τον φασισμό αλλά ...
«Οι χώρες όπου επικράτησε το κομμουνιστικό ή σοσιαλιστικό σύστημα χαρακτηρίστηκαν κομμουνιστικές ή σοσιαλιστικές αντίστοιχα. Χαρακτηρίστηκαν σοσιαλιστικά και δημοκρατικά τα πιο δικτατορικά και καταπιεστικά καθεστώτα».

Είναι προφανές ότι ο κ.Μάραντος δε γνωρίζει ότι η Σοβιετική Ένωση , θυσίασε 26 εκατομμύρια πολίτες της στη πάλη κατά του φασισμού.
Ότι σε όλες τις χώρες –και στην δική μας επίσης,- ήταν οι κομμουνιστές που πρωτοστάτησαν, δίνοντας εκατόμβες νεκρών, στη πάλη κατά του ναζισμού, όταν οι δικοί του πολιτικοί πρόγονοι ξορκίζαν-στη καλύτερη περίπτωση- τη πλήξη τους στα καφέ στην Αλεξάνδρεια, ενώ στη χειρότερη συνεργαζόταν ανοιχτά με τον κατακτητή.

Προφανώς επίσης δε γνωρίζει ότι τα φασιστικά κόμματα χρηματοδοτηθήκαν από τις μεγάλες μονοπωλιακές ενώσεις , ενώ ακόμη και μέχρι το Μάιο του 1940, οι δυτικές δημοκρατίες στήριζαν ανοιχτά το χιτλερικό καθεστώς.

Και μάλλον θα εκπλαγεί δυσάρεστα ένα τον πληροφορήσει κάποιος (οπότε ας το αποφύγουμε) ότι θεμέλιοι λίθοι της φασιστικής ιδεολογίας και πρακτικής ,όπως ο κοινωνικός δαρβινισμός, η ευγονική, ο ρατσισμός, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης,οι γενοκτονίες δεν ήταν εφευρέσεις του φασισμού αλλά είχαν προϋπάρξει στα πλαίσια της αποικιοκρατίας και του ιμπεριαλισμού.

Δικαιολογημένη η «άγνοια» του κ. Μάραντου.
Εξάλλου πολλές από τις απόψεις του τις είδαμε τα τελευταία χρόνια, δειλά-δειλά, να ψελλίζονται και εντός τμημάτων της «αριστεράς».

Το ερώτημα είναι γιατί το υπουργείο Παιδείας, τώρα, σε αυτή τη φάση, στέλνει στα σχολεία ένα βιβλίο που θα έκανε ακόμη και τον Γ. Γεωργαλά να κοκκινίζει από ντροπή και τον κ. Πλεύρη να αναρωτιέται, αυτοκριτικά, για τη δική του μετριοπάθειά του.

Η εξήγηση είναι διπλή.
Η ταύτιση κομμουνισμού και φασισμού είναι «ευρωπαϊκή» κατεύθυνση.
553 ψήφοι υπέρ, 44 κατά και 33 αποχές ήταν ο απολογισμός στο Ευρωκοινοβούλιο, στο ψήφισμα της ντροπής που ταύτιζε το σοσιαλισμό με το ναζισμό και θεωρούσε την ευρωπαϊκή ενοποίηση, απάντηση στα «δεινά» του κομμουνισμού.
Την ίδια στιγμή βέβαια, η Ε.Ε. στηρίζει και χρηματοδοτεί νεοφασιστικά κόμματα που συμμετέχουν σε πραξικοπήματα (Ουκρανία) και φλερτάρει διακριτικά (και υπόγεια προς το παρών ) με μια «διακριτική» σύζευξη νεοφιλελευθερισμού και φασισμού. (Η μακρινή Χιλή δεν ήταν απλά ένα πείραμα).

Όμως δεν είναι μόνο αυτό.
Η επιλογή έχει να κάνει και με την άμεση πολιτική συγκυρία.
Αυτή η «διακριτική» σύζευξη νεοφιλευθερισμού και φασισμού, στη χώρα μας ξεφεύγει από τα υβριδιακά, πειραματικά της χαρακτηριστικά.

Δεν είναι μόνο η , σε προηγούμενη περίοδο, κρατική κάλυψη στις δραστηριότητες της Χ.Α. Είναι και η νέα φάση, όπου η συγκυβέρνηση ενσωματώνει ολοένα και περισσότερο την «ακροδεξιά», σε επίπεδο προσώπων, λόγων, ήθους, ύφους και πρακτικών.
Και, λογικό επακόλουθο, η ιδεολογία ακολουθεί δρόμους παράλληλους.

Η συγκυβέρνηση θα «παίξει» έντονα το ιδεολογικό «χαρτί».
Ας προσέξουμε τη τοποθέτηση του πρόεδρο του «Hellenic Society of Imperial College» κ. Ντιναλέξη στο άρθρο «H ιδεολογική ηγεμονία της δεξιάς είναι κοντά»:
«Η συμβολή της Χρυσής Αυγής στην αλλαγή αυτή προς την ηγεμονία της δεξιάς είναι αξιοσημείωτη. Απάλλαξε τον κεντροδεξιό χώρο από την κατηγορία του «φασισμού», ενώ η παρουσία της δημιουργεί ένα σημαντικό αντίβαρο στην αριστερά σε πολλά θέματα, όπως κυρίως τα εθνικά».

Τα τέσσερα βασικά βάθρα της κυβέρνησης θα είναι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός,
ο νεοφιλελευθερισμός(απέναντι στο «κρατισμό») ,
ο «τάφος της Αμφίπολης»
και η ακροδεξιά ρητορική και πρακτική.
Μακριά από τη κοινωνία και μη γειωμένη πια σε μεγάλα κοινωνικά στρώματα θα καταφεύγει ολοένα και περισσότερο στους «ιδεολογικούς μηχανισμούς» και στην άμεση καταστολή.

Ή η αριστερά θα αντεπιτεθεί στο σύνολο αλλά και στα επιμέρους στοιχεία αυτής της πολιτικής
ή θα συνειδητοποιήσει (κατόπιν εορτής και με τραγικό τρόπο) το βαθύτερο νόημα στη φράση: «Την ιστορία που μαθαίνεις στο σχολείο την έγραψαν οι δήμιοι των λαών».Ανδρέας Ζαφείρης.
iskra.gr 


Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από Γιαννιώτης Ν.Π. στις 11/20/2014 06:43:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , .

0 σχόλια for "Κομμουνισμός = Φασισμός; "

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες