4 στα 10 παιδιά απειλούνται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Το 40% προσεγγίζει ο αριθμός των παιδιών που απειλούνται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό σύμφωνα με την...
καταγραφή που έχει ξεκινήσει ο Συνήγορος για τα δικαιώματα του Παιδιού και η οποία δείχνει ότι ολοένα και περισσότερες οικογένειες αναζητούν καταφύγιο σε ιδρυματικές δομές για φιλοξενία και διανυκτέρευση για τα παιδιά τους .
Πολλοί είναι πλέον οι γονείς που απευθύνονται σε διάφορα ιδρύματα, δηλώνοντας αδυναμία να θρέψουν τα παιδιά τους και ζητούν είτε φιλοξενία ακόμη και με διανυκτέρευση στα ιδρύματα , είτε φιλοξενία ημέρας, δηλαδή, φροντίδα των παιδιών τους και επιστροφή στην οικογενειακή εστία για ύπνο.
Για τα στοιχεία αυτά ενημέρωσε την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ο Γιώργος Μόσχος, βοηθός Συνήγορος του Πολίτη (κύκλος δικαιωμάτων του παιδιού), χαρακτηρίζοντας το φαινόμενο της παιδικής φτώχειας στην Ελλάδα απειλητικό.
"Είναι σημαντικό τα παιδιά να μην απομακρύνονται από την οικογένεια για λόγους φτώχειας. Πρέπει να ενεργοποιήσουμε άλλους μηχανισμούς υποστήριξης της οικογένειας, που αδυνατεί να ανταποκριθεί οικονομικά και να ενισχυθεί ο θεσμός της αναδοχής ώστε τα παιδιά να ζουν μέσα σε περιβάλλον οικογενειακό αντί να προτάσσουμε την ιδρυματική μεταχείριση", είπε ο κ. Μόσχος.
"Οπωσδήποτε πρέπει να δούμε την αναδοχή και τη διαδικασία αποϊδρυματοποίησης, την δημιουργία ξενώνων για παιδιά με ψυχολογικά προβλήματα και για παιδιά με παραβατική συμπεριφορά, αντί να διαβιούν σε ιδρύματα ή σωφρονιστικά καταστήματα", ανέφερε ο Συνήγορος για τα δικαιώματα του παιδιού.
Ο Συνήγορος έχει ξεκινήσει, ήδη, την καταγραφή των παιδιών που διαβιούν σήμερα σε ιδρύματα, και αυτός δείχνει να φτάνει τα 3.000 παιδιά, χωρίς μέσα στον αριθμό αυτό να περιλαμβάνονται εκείνα που ζουν σε ιδρύματα για λόγους φτώχειας. Αν προσμετρηθεί και αυτή η κατηγορία τότε ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος.
Ο κ. Μόσχος προτάσσει την ανάγκη ενεργοποίησης των κοινωνικών υπηρεσιών των ΟΤΑ και προειδοποιεί ότι σοβαρές διαστάσεις προσλαμβάνει και το φαινόμενο, σύμφωνα με το οποίο ολοένα και περισσότερα είναι τα παιδιά που σήμερα δεν εμβολιάζονται με κίνδυνο να δούμε στη χώρα ξανά αρρώστιες που είχαν εκλείψει.
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε παιδιά Ρομά και παιδιά μεταναστών, και φαίνεται να έχει λάβει διαστάσεις σε περιπτώσεις που οι γονείς δεν μπορούν να αγοράσουν εμβόλια.
Το θέμα όμως είναι ήδη εις γνώση των φορέων και των δομών, εφόσον σε συνεδρίαση κοινοβουλευτικής επιτροπής, ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιώργος Σούρλας, είχε ενημερώσει τους βουλευτές για τον συντονισμό των ενεργειών με στόχο την εκπόνηση εθνικού σχεδίου δράσης για τα δικαιώματα του παιδιού. Στη διαβούλευση που ολοκληρώνεται στα μέσα Ιανουαρίου συμμετέχουν όλα τα υπουργεία με εκπροσώπους, ειδικούς επιστήμονες σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων του παιδιού, ανεξάρτητες αρχές, ΜΚΟ και ο Συνήγορος του Παιδιού.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η θέση του προέδρου της ελληνικής εθνικής επιτροπής της UNICEF, Λάμπρου Κανελλόπουλου, λέγοντας πως τα δικαιώματα των παιδιών απαιτούν αυθύπαρκτη επιστημονική οντότητα.
Ανέφερε, δε, ότι η οικονομική και ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα έχει λάβει ανεξέλεγκτη διάσταση και στο κλίμα αυτό έρχεται να προστεθεί και η αύξηση του φαινομένου της παιδικής πορνείας και της παιδικής εκμετάλλευσης που αγκαλιάζει πλέον την Ευρώπη και την Ελλάδα. Γεγονός που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό καθότι στην χώρα μας δεν υπάρχει συγκεκριμένο κέντρο έρευνας και μελέτης για τα περιστατικά αυτά.
Απ΄ ότι βλέπουμε λοιπόν ολοένα και περισσότερο δυσχαιρένουν οι καταστάσεις και γενικά η διαβίωση των πολιτών κάθε μέρα που περνά.
Και ενώ πολλοί από εμάς πιστέψαμε πως με τις συνεχόμενες μειώσεις μισθών και συντάξεων, με τους συνεχόμενα επιβαλλόμενους φόρους, τα τεκμήρια και τα χαράτσια θα πάμε προς το καλύτερο, εντούτοις καθημερινά έρχονται αληθινά περιστατικά να μας διαψεύσουν, αλλά και να επικυρώσουν όλες εκείνες τις απόψεις που μιλούσαν περί λάθους δρόμου και ότι δεν πρόκειται με την συγκεκριμένη πολιτική να βγούμε από το αδιέξοδο.