ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:12 Ιανουαρίου 2015
Αναρτήθηκε από Άκης

Grexit και παραφιλολογία.

Γράφει ο Τρύφωνας Τιπούρτης. 
Οι παρεμβάσεις στα εσωτερικά της χώρας μας συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, εφόσον καθημερινά υπάρχει και κάποια νέα δήλωση πολιτικού ή τραπεζικού προσώπου, αλλά και συνεχώς νέες δημοσιεύσεις και άρθρα από διαφόρους επιτήδειους στα διεθνή ΜΜΕ.

Φυσικά και όλα τα παραπάνω, μόνον ως παρεμβάσεις μπορούν να χαρακτηρισθούν εφόσον θέτουν διλήμματα, πολλές φορές ψεύτικα ή και εντεταλμένα, στους ...
πολίτες της χώρας μας, όσο αφορά την εκλογική τους κρίση και τέλος την επιλογή της ψήφου τους.

Έτσι το Σ/Κ σειρά ήταν της εφημερίδας wall street journal η οποία και στο site της, δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο: "Οι ξένες τράπεζες ετοιμάζονται για κρίση στην Ελλάδα", και υπότιτλους όπως "Δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο Grexit, δηλαδή πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη" και "Ξένες εταιρείες και τράπεζες υπολογίζουν την έκθεσή τους και προσομοιώνουν την λειτουργία των συστημάτων με την προσθήκη ενός νέου ελληνικού νομίσματος".

Το άρθρο αναφέρει πως Τράπεζες και άλλοι οικονομικοί οργανισμοί στην Ευρώπη κάνουν stress-test στα εσωτερικά τους συστήματα και "ξεθάβουν" τα σχέδια άμεσης επέμβασης και απεμπλοκής που είχαν συντάξει από διετίας στο πλαίσιο προετοιμασίας για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να αποχωρήσει από την ευρωπαϊκή νομισματική Ένωση έπειτα από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
Ανάμεσα στις εταιρείες που προσομοιώνουν τα εσωτερικά τους συστήματα είναι η Citigroup, η Goldman Sachs και η ICAP.

Οι έλεγχοι των εταιρειών αυτών περιλαμβάνουν λεπτομερείς αναφορές και σχέδια με τους συνεργάτες τους, οι οποίοι θα μπορούσαν να επηρεαστούν σημαντικά από ένα πιθανό Grexit, υπολογίζοντας την πιστωτική έκθεσή τους, και αξιολογώντας πώς θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν από το εξωτερικό τοπικές επιχειρήσεις.

Κάποιες από τις εταιρείες προετοιμάζονται για τον αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν πιθανές εξελίξεις στα συστήματα πληρωμών, και διεξάγουν δοκιμές για να δουν πώς θα αντιμετώπιζαν την προσθήκη ενός νέου ελληνικού νομίσματος ή ενδεχόμενους ελέγχους στη διακίνηση κεφαλαίων.

Αυτές οι κινήσεις γίνονται ενώ οι Έλληνες αριστεριστές του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να προηγούνται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις εν όψει των εθνικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.

Η σημερινή κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έχει αναγορεύσει τις εκλογές σε de facto τεστ για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, επιχειρηματολογώντας ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ κατά της λιτότητας θα προκαλέσει ρήξη με τους ευρωπαίους εταίρους. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά δεν αναφέρεται σε έξοδο από την ευρωζώνη και οι περισσότεροι Έλληνες θέλουν να παραμείνουν στην οικονομική ένωση.

Οι περισσότεροι αναλυτές εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι οι πιθανότητες αποχώρησης της Ελλάδας είναι εξαιρετικά χαμηλές. Οι οικονομολόγοι της κόμερτζ μπανκ (Commerzbank) υπολογίζουν ότι οι πιθανότητες εξόδου είναι κάτω από 25%.

"Ελπίζουμε για το καλύτερο, σχεδιάζουμε το χειρότερο" είπε στη Wall Street Journal ο Frederic Ponzo, της εταιρείας συμβούλων Grey Spark.

Αρκετά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εξετάζουν συχνά τα συστήματά τους για (έκτακτα) γεγονότα, όπως η ταχεία μεταβολή των τιμών του πετρελαίου, η πιθανότητα αποχώρησης της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτό σημαίνει πως κάποιες ευρωπαϊκές τράπεζες «ξεσκονίζουν» σχέδια που είχαν καταρτίσει μερικά χρόνια πριν, όταν η διάλυση της Ευρωζώνης όταν ακόμα πιθανή.
Το 2011 και το 2012, τράπεζες, χρηματιστές και επενδυτές εταιρίες οι οποίες ήταν εκτεθειμένες σε ελληνικό χρέος, είχαν ετοιμάσει σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωσης αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ώστε να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο.

Στα τέλη του 2011 ο διευθύνων σύμβουλος της άισαπ (ICAP) είχε δηλώσει πως η εταιρία είχε προετοιμαστεί για μια νέα ισοτιμία με τα πρώην 17 νομίσματα των κρατών -μελών της Ευρωζώνης σε περίπτωση διάλυσης της Νομισματικής Ένωσης. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, οι χρηματιστηριακές αγορές είχαν προετοιμαστεί για αντίστοιχα σενάρια.

Πολλές άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν διεξάγει παρόμοια τεστ, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, με την εισαγωγή νέων νομισμάτων.

Επικεφαλής διεθνών συναλλαγών, που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα, υποστηρίζει πως η επαναφορά της δραχμής δεν θα αποτελούσε ιδιαίτερο πρόβλημα, καθώς ασχολούνται με έναν μεγαλύτερο κίνδυνο για την Ευρωζώνη και αυτός είναι η Ιταλία, η οποία θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδας, σε περίπτωση που η αποχώρησή της θα ήταν μια εύκολη υπόθεση.

Και έτσι, με την περίπτωση της εξόδου της Ελλάδας και Ιταλίας τελειώνει το άρθρο της εφημερίδας, κάτι για το οποίο αναφέρεται και το κορυφαίο αμερικανικό οικονομικό πρακτορείο μπλούμεργκ ( Bloomberg) , αλλά με τελείως διαφορετική άποψη.

Το μπλούμεργκ με τη σειρά του, δημοσιεύει άρθρο με επικεφαλίδα «Η Ευρώπη δεν αντέχει την πολυτέλεια μιας ελληνικής εξόδου. Η αμεριμνησία της Μέρκελ παίζει με τη φωτιά», άποψη του Γερμανού υπουργού οικονομικών της αντιπολίτευσης Τζοακίμ Πόσς.

Γράφει, λοιπόν, πως η αφήγηση των συστημικών ΜΜΕ, ότι η Γερμανία είναι έτοιμη και προετοιμασμένη για Grexit της Ελλάδος, και ότι αυτό δεν αποτελεί πια απειλή για τη νομισματική σταθερότητα, είναι τελείως απατηλή, και ότι όλα αυτά είναι ένα θέατρο που απευθύνεται σε ένα εκλογικό σώμα που έχει κουρασθεί από την βοήθεια και το άγχος για την Ελλάδα από το 2010. Με απλά λόγια το ενδεχόμενο αστάθειας του ευρώ από μιαν έξοδο της Ελλάδος σημαίνει ζημιά για τα μαζικά κέρδη της Γερμανίας από το κοινό νόμισμα.Και ενώ η ελληνική έξοδος από μόνη της μπορεί να μην τελειώσει το ευρώ, ο κίνδυνος είναι ότι η μετάδοση της νόσου διαμέσου των χρηματοπιστωτικών αγορών της ζώνης θα ωθήσει και άλλους στην έξοδο. Αν η Γερμανία υποχρεωνόταν να γυρίσει στο γερμανικό Μάρκο, οι Γερμανοί εξαγωγείς, που αντιπροσωπεύουν το μισό περίπου του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος, θα γίνονταν λιγότερο ανταγωνιστικοί και το πλεόνασμα τρεχόντων λογαριασμών για το οποίο περηφανεύεται η Μέρκελ θα συρικνωνόταν.

Έπειτα από τα παραπάνω επαληθεύεται η εισαγωγή μου πως όλοι προσπαθούν «και» κάνουν επεμβάσεις σε μέγιστα θέματα της χώρας μας, όπως αυτό της ψήφου, και στο ποια πολιτική θέλει ο λαός να ακολουθήσει η κυβέρνηση που θα ορίσει.

Κάθε οικονομικός αναλυτής παρουσιάζει το θέμα κατά τη δική του άποψη ή έπειτα από επηρεασμούς που δέχεται χωρίς αυτές οι απόψεις να αντικατοπτρίζουν πάντα την αλήθεια, εφόσον παίζονται μεγάλα οικονομικά παιχνίδια.


Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από Άκης στις 1/12/2015 06:38:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , , .

0 σχόλια for "Grexit και παραφιλολογία."

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες