Λάσπη και προπαγάνδα, ένα συνήθες φαινόμενο για όσους "ξινίζονται".
Όλα τα ξένα ιντερνετικά ΜΜΕ αλλά και εφημερίδες, ασχολούνται δύο μέρες τώρα για την αντίδραση της Ελληνικής κυβέρνησης, σε σχέση με τον νέο γύρο κυρώσεων που επιθυμεί να επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία. Άλλα βλέπουν με πιό "ήπιο μάτι" τις ενέργειες της Ελλάδας και άλλα προπαγανδίζουν κατά της στάσης της Κυβέρνησης.
Ανάμεσα σε αυτά τα μέσα είναι και οι Financial Times, που δημοσιεύουν άρθρο με τον τίτλο: "Σήμα συναγερμού στην Ευρώπη για ΣΥΡΙΖΑ-Ρωσία" και σε αυτό γίνεται λόγος για ...
"χειροβομβίδα" που έριξε ο Τσίπρας στις Βρυξέλλες με το "όχι", κόντρα στην άποψη που θέλει επίταση των μέτρων κατά του Πούτιν.»
Εξάλλου, σημειώνει η ιστοσελίδα, "κάνει αίσθηση το γεγονός ότι ο πρώτος ξένος αξιωματούχος τον οποίο προσκάλεσε ο κ. Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου, ήταν ο Ρώσος πρέσβης Αντρέβ Μασλόφ."
Το όλο θέμα ξεκίνησε έπειτα από ανακοίνωση της επιτρόπου εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, Φεντερίκα Μοργκερίνι, η οποία προέβη σε δήλωση "Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ"κατά της Ρωσίας για το ουκρανικό ζήτημα, χωρίς καν να ερωτηθεί η ελληνική πλευρά!
Η ανακοίνωση της κας Μοργκερίνι έλεγε τα εξής :
"Οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων συμφώνησαν και αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους: Σημειώνουμε τις ενδείξεις συνεχιζόμενης και αυξανόμενης υποστήριξης που παρέχεται προς τους αυτονομιστές από τη Ρωσία, γεγονός που υπογραμμίζει την ευθύνη της Ρωσίας. Καλούμε τη Ρωσία να καταδικάσει τις ενέργειες των αυτονομιστών, και να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ. Υπό το φως της επιδεινούμενης κατάστασης, ζητούμε από το επερχόμενο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών να εξετάσει την κατάσταση, και να εξετάσει οποιαδήποτε κατάλληλη δράση, ιδιαίτερα περαιτέρω περιοριστικά μέτρα, στοχεύοντας σε μια ταχεία και συνολική εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ."
Η αντίδραση του Πρωθυπουργού ήταν άμεση και έπεσε ως κεραυνός, εφόσον για την παραπάνω δήλωση δεν ρωτήθηκε κανείς από την Αθήνα, ούτε ενδιαφέρθηκε κανείς να μάθει καν την άποψη της Ελλάδας, και το αν η νέα κυβέρνηση συμφωνεί με το περιεχόμενο της ανακοίνωσης.
Η Γενική Γραμματεία του πρωθυπουργικού γραφείου ανακοίνωσε σχετικά ότι, "Η δήλωση "Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ" που δημοσιεύθηκε, κυκλοφόρησε χωρίς να έχει ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την εξασφάλιση συναίνεσης των κρατών-μελών, και ειδικότερα χωρίς να εξασφαλισθεί η συναίνεση της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζεται ότι δεν έχει τη συναίνεση της χώρας μας."
Και για να ξαναέρθω στο άρθρο, αυτό προπαγανδίζει λέγοντας :
"Κι άλλα μέλη της νέας ελληνικής κυβέρνησης συμμερίζονται όμως τις ίδιες απόψεις. Ο νέος υπουργός Εξωτερικός Νίκος Κοτζιάς, και ο νέος υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, έχουν αναπτύξει σχέσεις με πρόσωπα πολύ κοντινά με τον εσωτερικό κύκλο της κυβέρνησης Πούτιν.
Ο κ. Κοτζιάς, πρώην καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, έχει καταθέσει ιδιαίτερα εθνικιστικές θέσεις, αναπτύσσοντας επαφές με τον Αλεξάντρ Ντούγκιν, τον Ρώσο εθνικιστή φιλόσοφο. Ο κ. Ντούγκιν, που έχει στενές επαφές με πολλά πρόσωπα στις υπηρεσίες ασφαλείας της Μόσχας και τον περασμένο Αύγουστο ζήτησε «γενοκτονία» για τους Ουκρανούς, είχε προσκληθεί από τον κ. Κοτζιά σε διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Πειραιά ως επίτιμος ομιλητής, όπου εξήρε τον ρόλο της Ορθοδοξίας στην ενότητα Ελλήνων και Ρώσων."
Εδώ να σας θυμίσω την τοποθέτηση του νέου υπουργού Εξωτερικών, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου, όπου μεταξύ άλλων δήλωσε:
"Ζούμε σε μια περιοχή με πολλές ασταθείς δυνάμεις. Η εξωτερική πολιτική στην εποχή των μνημονίων και της βαριάς χρέωσης του μεγάλου δημόσιου χρέους της χώρας, πρέπει να είναι μια εξωτερική πολιτική ενεργητική, που να είναι δραστήρια, που να σηκώνει και να ανοίγει γέφυρες με όλο τον κόσμο.
Είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα και προσωπικά ο ίδιος και οι Υπουργοί Αναπληρωτές είμαστε ευρωπαϊστές. Είμαστε σε μια χώρα που είμαστε ευρωπαϊστές, αλλά προσβλέπουμε στις μεγάλες γέφυρες με τον νέο αναδυόμενο κόσμο, με τις χώρες των BRICS, με χώρες όπως είναι η Κίνα, με τις παραδοσιακές μας σχέσεις με τη Ρωσία, με την Ινδία, με τη Βραζιλία και με πολλές άλλες χώρες. Δε θεωρούμε, όπως κάποιοι θέλουν να μας υποβάλλουν, ότι οι σχέσεις ανάμεσα στην ευρωπαϊκή μας ένταξη και πορεία, βρίσκονται σε αντίθεση ή αντίφαση με τις σχέσεις μας με τις αναδυόμενες νέες δυνάμεις.
Επιτρέψτε μου να πω ότι ορισμένα δείγματα ορισμένων εταίρων μας, δεν ήταν τα καλύτερα. Παραβίασαν τους κανόνες λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσπάθησαν να μας φέρουν προ τετελεσμένων πριν καν ορκιστεί η νέα Κυβέρνηση.
Αυτό το καταστήσαμε σαφές εξ αρχής, δε θα γίνει αποδεκτό. Όποιος νομίζει ότι στο όνομα του χρέους η Ελλάδα θα παραιτηθεί από την κυριαρχία της και από την ενεργητική δραστήρια συμβολή της στην ευρωπαϊκή πολιτική, κάνει λάθος."
"Από την άλλη, ο νέος υπουργός Αμύνης Πάνος Καμμένος, είναι επίσης συχνός επισκέπτης στην Μόσχα. Σε φωτογραφία εμφανίζεται στην ρωσική πρωτεύουσα προ μερικών εβδομάδων, σε συνάντηση με τον πρόεδρο της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της ρωσικής Δούμα, και τον αναπληρωτή αντιπρόεδρο της επιτροπής αμύνης", συνεχίζει το άρθρο των times.
O νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος σε δηλώσεις μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην Ρωσία και στην ανάγκη να υπάρξει συνεργασία με την Μόσχα, για να εξασφαλιστεί πρώτα απ΄ όλα η λειτουργία των ρωσικών οπλικών συστημάτων που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, λέγοντας χαρακτηριστικά "Εμπάργκο στα αμυντικά προϊόντα και τις αμυντικές σχέσεις με την Ρωσία, τέλος! Μια νέα εποχή δείχνει να ξεκινά στην ελληνική εξωτερική πολιτική."
Επίσης στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και οι δηλώσεις του σημερινού Υπουργού Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος είπε πως "Είμαστε αντίθετοι με το εμπάργκο που έχει επιβληθεί εναντίον της Ρωσίας. Δεν έχουμε διαφορές με την Ρωσία και τους Ρώσους πολίτες. Η ελληνική άρνηση έχει προκαλέσει οργισμένες και, πίσω από τις κλειστές πόρτες, αγανακτισμένες, αντιδράσεις. Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις, υπό την καθοδήγηση της Βρετανίας της Γερμανίας και της Γαλλίας, το τελευταίο διάστημα, έχουν χαράξει προσεκτικά μια στρατηγική για να κρατήσουν ενωμένα τα 28 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην προσπάθεια να επιβληθεί χρηματοπιστωτικό και οικονομικό κόστος στην Ρωσία, για τις κινήσεις της σε ουκρανικά εδάφη."
Εξάλλου ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σε ταξίδι που είχε κάνει τον περασμένο Μάιο στην Μόσχα, όταν διεκδικούσε την θέση του προέδρου της Κομισιόν ως εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής ριζοσπαστικής αριστεράς, είχε αποκηρύξει τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και είχε κατηγορήσει το Κίεβο ότι κάλυπτε "νεο-ναζιστικά" στοιχεία.
Από τα παραπάνω βλέπουμε πως η νέα Κυβέρνηση δεν άρεσε σε πολλούς και νομίζουν πως θα μπορούν να συνεχίσουν να παρεμβαίνουν στη πολιτική της χώρας μας.
Αναμφισβήτητο γεγονός είναι πως αν και η Κυβέρνηση ακόμη δεν έχει καν περπατήσει, είναι δηλαδή μόλις 5 ημερών, τέτοιου είδους ενέργειες και δηλώσεις από Κυβερνητικά χείλη έχουμε να δούμε και ακούσουμε πάρα πολλά χρόνια, ίσως ακόμη και από την δεκαετία του 70 και 80, έπειτα από τις τότε δηλώσεις του Ανδρέα Παπανδρέου σχετικά με το Χόρα, το Σισμίκ και τους Τούρκους , σε ένα τελείως διαφορετικό γεωστρατηγικό περιβάλλον βεβαίως.
Φράσεις από Υπουργούς όπως "Οι εταίροι παραβίασαν τους κανόνες λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσπάθησαν να μας φέρουν προ τετελεσμένων",
αν μη τι άλλο δείχνουν σθένος, μη υποταγή και υπερηφάνεια, που με τη σειρά τους δίνουν ελπίδα στον Ελληνικό λαό.
Την αντίδραση του Πρωθυπουργού και το άνοιγμά του προς τον Πούτιν, μπορεί ορισμένοι να το αντιλαμβάνονται ως κίνηση ενόψει των επικείμενων διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα διάσωσης και το χρέος της Ελλάδας, ωστόσο, δεν παύει να είναι μία κίνηση ανεξαρτησίας και μήνυμα προς τους επίδοξους εκμεταλλευτές.
Καθίσταται πλέον σαφές, ακόμη και για αυτούς που διαμαρτύρονταν και δεν το πίστευαν, πως το Μνημόνιο και ο δανεισμός της χώρας μας χρησιμοποιήθηκε για εθνικές υποχωρήσεις, επαληθεύοντας έτσι όλους όσους έλεγαν το παραπάνω και μεταξύ αυτών και εγώ, και κατηγορούνταν συνεχώς και αδιάκοπα, και σίγουρα θα πρέπει να φέρει προ των ευθυνών τους, όσους πέρασαν από τα ανάλογα αξιώματα και ενέδωσαν εθνικά.
Στάση λοιπόν και γραμμή της Κυβέρνησης είναι ότι οι νέες κυρώσεις απέναντι στην Ρωσία δεν θα γίνουν δεκτές, και θα ζητηθεί να εξαιρεθεί η Ελλάδα από το πρώτο και το δεύτερο κύμα κυρώσεων, όπως το ίδιο έχει κάνει εξάλλου και η Φινλανδία.
Μία στάση που πιστεύω πως θα έχει άκρως θετικές συνέπειες στην οικονομία μας, εφόσον η Ρωσία έπειτα από αυτό θα άρει το εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα.
